Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Η ελληνική αγορά κινείται στο γνωστό κλίμα ευφορίας που διέπει τις ξένες αγορές, αλλά με μεγαλύτερη ένταση για την τελευταία εβδομάδα.

Παρέμβαση του ανθρώπου στον κύκλο του αζώτου

Ο γενικός δείκτης έσπασε όλες τις αντιστάσεις μέχρι τις 3.900 μονάδες με χαρακτηριστική ευκολία και με αξιοσημείωτους όγκους συναλλαγών, για να κλείσει τελικά στη συνεδρίαση της Παρασκευής λίγο κάτω από το επίπεδο αυτό.

Ο άνθρωπος επηρεάζει τον κύκλο του αζώτου εισάγοντας αζωτούχα λιπάσματα στα αγροτικά οικοσυστήματα προκειμένου να αυξήσει την παραγωγικότητά τους.

Στις προειδοποιήσεις των αναλυτών οι επενδυτές απαντούν με νέες τοποθετήσεις, οι οποίες οδηγούν στην καταγραφή νέων κορυφών.

Στο παρελθόν χρησιμοποιούνταν για το σκοπό αυτό περιττώματα ζώων (κοπριά).

Ακόμη και στα τρέχοντα επίπεδα το τελευταίο διάστημα οι ξένοι επενδυτές ενισχύουν μεθοδικά τις θέσεις τους σε επιλεγμένες δεικτοβαρείς μετοχές (όπως για παράδειγμα στην Alpha, τη Eurobank και τον ΟΠΑΠ, λίγο πριν δημοσιευθούν υψηλότερες τιμές-στόχοι), ενώ μέσα στο 2006 αναμένουμε την ιδιωτικοποίηση ή τη μετοχοποίηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, της Εμπορικής Τράπεζας, της Αγροτικής Τράπεζας, των λιμανιών του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, καθώς και συνέχεια της δραστηριότητας στις επιχειρηματικές συμφωνίες, μεγαλύτερη διείσδυση ελληνικών επιχειρήσεων στα Βαλκάνια και αλλού στο εξωτερικό, καθώς και αναδιανομή της τράπουλας σε θέματα αγορών που επίκειται να απελευθερωθούν, γεγονότα που αποτελούν τροφή για το Χ.Α.

Για παράδειγμα, στην Τήνο με τους υπέροχους περιστεριώνες χρησιμοποιούσαν τις κουτσουλιές των περιστεριών ως κύριο λίπασμα, ενώ στη Χιλή χρησιμοποιούνταν ευρέως τα περιττώματα των ψαροφάγων πουλιών (γκουανό). Φυσικά, είμαστε αναγκασμένοι να επισημάνουμε ότι η αγορά είναι τόσο γεμάτη από προσδοκίες, που οποιοδήποτε πισωγύρισμα μπορεί να έχει άμεσες αρνητικές συνέπειες μεγάλου μεγέθους στην πορεία των τιμών.

Εικόνα 2.16: Ο κύκλος του αζώτου

Επιπρόσθετα, μόνο η ανάπτυξη της κερδοφορίας των εισηγμένων με υψηλότερους ρυθμούς από εκείνους του 2005 μπορεί να εγγυηθεί την παραμονή κεφαλαίων από την πλευρά των ξένων επενδυτών, γεγονός καθόλου βέβαιο για το σύνολο της χρονιάς.

Εικόνα 2.17: Περιστεριώνας στην Τήνο

Για το πρώτο τρίμηνο του 2006, που ξεκίνησε ιδιαίτερα δυναμικά, είναι βέβαιο πως ο ρυθμός ανόδου θα ανακοπεί σύντομα, αφού η αγορά παραμένει «αδιόρθωτη» ουσιαστικά για μεγάλο διάστημα, η μεταβλητότητα θα αυξηθεί σημαντικά, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορούμε γρήγορα επίπεδα μεγαλύτερα των 4.000 μονάδων.

Μετά την ανακάλυψη της μεθόδου παραγωγής αζωτούχων λιπασμάτων από το ατμοσφαιρικό άζωτο, τα οργανικά φυσικά λιπάσματα αντικαταστάθηκαν από τα βιομηχανικά, που μάλιστα χρησιμοποιούνται σε τεράστιες ποσότητες.

Κεντρικό ζητούμενο είναι αν η αποθέρμανση της αγοράς θα πραγματοποιείται με ενδοσυνεδριακές διορθώσεις ή μικρής κλίμακας πλαγιολισθήσεις που θα συνοδεύονται από επανατοποθετήσεις ικανές να μας οδηγήσουν πάνω από τις 4.000 μονάδες ή αν είμαστε κοντά σε μια μεγαλύτερης κλίμακας κατοχύρωση κερδών, που ανάμεσα στα άλλα θα εκλογικεύσει τις τιμές.

Ωστόσο λιγότερο από το ένα τρίτο της εκάστοτε προστιθέμενης στο έδαφος ποσότητας προσλαμβάνεται από τα καλλιεργούμενα φυτά.

Πάντως οι εταιρείες μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης αναμένεται να προσφέρουν αυξημένη διακύμανση αλλά και δυνατότητα πραγματοποίησης κερδών για τους επόμενους μήνες.

Το υπόλοιπο παρασύρεται από τη βροχή και καταλήγει στα γλυκά ή στα θαλασσινά νερά οδηγώντας στο φαινόμενο του ευτροφισμού, που θα γνωρίσουμε στη συνέχεια.

Καταλήγοντας, η συστηματική ενίσχυση του βάθους και των τιμών-στόχων των επιλογών από την πλευρά των ξένων θεσμικών επενδυτών φαίνεται να έχει πείσει το επενδυτικό κοινό ότι η ανοδική κίνηση του Χ.Α. θα έχει και βάθος και συνέχεια και διάρκεια.

Ο ευτροφισμός βέβαια προκαλείται και με την απόρριψη στα υδάτινα οικοσυστήματα τεράστιων ποσοτήτων αστικών λυμάτων.

Ευνόητο είναι όμως ότι η ρευστότητα πρέπει να βαίνει αυξανόμενη στα χαρτοφυλάκια των επενδυτών, όπως αυξάνεται ο επενδυτικός κίνδυνος, ενώ ο επενδυτής πρέπει να διαθέτει εκ των προτέρων αφενός αυξημένα αντανακλαστικά, αφετέρου συγκεκριμένη στρατηγική εξόδου από την αγορά.

Οι δύο πιο οικολογικοί τρόποι εμπλουτισμού του εδάφους σε άζωτο είναι η αγρανάπαυση και η αμειψισπορά.

Στατιστικά στοιχεία 200 εισηγμένων

Την ιδιότητα των ψυχανθών να φέρουν στις ρίζες τους αζωτοδεσμευτικά βακτήρια αξιοποιεί η παραδοσιακή γεωργική πρακτική της αμειψισποράς.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ 2003 ΔΕΙΓΜΑ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 2004 ΔΕΙΓΜΑ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

Αμειψισπορά είναι η εναλλαγή στην καλλιέργεια σιτηρών και ψυχανθών, έτσι ώστε το έδαφος να εμπλουτίζεται με άζωτο και να μην εξασθενεί.

P/BV 2,23 195 2,16 198 P/BV κατά κεφαλαιοποίηση 3,25 195 3,04 198 P/BV εκκαθαρισμένο* 2,38 195 2,43 192 P/E προ φόρων 16,88 192 16,85 198 P/E μετά από φόρους 26,05 182 23,89 179 Ρ/Ε προ φόρων κατά κεφαλαιοποίηση 17,86 192 16,30 198 Ρ/Ε προ φόρων εκκαθαρισμένο* 17,31 182 18,47 192 Απόδοση ιδίων κεφαλαίων 15,73% 190 15,62% 191 Πωλήσεις / Ίδια Κεφάλαια 2,03 179 2,09 180 Χρηματ. αξία / Πωλήσεις 1,50 189 1,41 190 Δάνεια / Ίδια κεφάλαια 0,86 187 0,86 189 * Η εκκαθάριση αφορά σε διαγραφές ζημιών