Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Της ΛΙΝΑΣ ΤΣΙΡΕΚΑ

ΣΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ

4.4 Το φαινόμενο του συντονισμού

Η σημαντικά αυξημένη ζήτηση για εμπορικά καταστήματα από διεθνείς αλυσίδες αλλά και η ανοδική πορεία των τιμών των διαμερισμάτων έβαλαν τη σφραγίδα τους στην εικόνα της κτηματαγοράς της Θεσσαλονίκης το δεύτερο εξάμηνο του 2005.

Πρόωρος τελικός ΑΕΚ - ΠΑΟΚ

4.4-1 Εισαγωγή στο φαινόμενο

Όπως καταγράφεται σε έρευνα της διεθνούς εταιρείας παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών για θέματα ακίνητης περιουσίας CB Richard Ellis, που συνεργάζεται με την εταιρεία συμβούλων εκτιμητών ακινήτων Δανός και Συνεργάτες, σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης παρουσιάζει η αγορά της Θεσσαλονίκης, καθώς η μία μετά την άλλη οι σημαντικότερες διεθνείς αλυσίδες αποφασίζουν να δραστηριοποιηθούν σε αυτή.

Θα μπορούσε να ήταν ο τελικός της φετινής διοργάνωσης του Κυπέλλου, όμως, η χθεσινή κλήρωση που έγινε στα γραφεία της ΕΠΟ τούς έφερε αντιμέτωπους στην ημιτελική φάση.

Η αιώρα

Το γεγονός αυτό έχει άμεσο αντίκτυπο στην κτηματαγορά της πόλης, καθώς οι ενδιαφερόμενοι χρήστες των καταστημάτων επιλέγουν μεγάλους χώρους είτε στην καρδιά της πόλης είτε στα εμπορικά κέντρα στα δυτικά και ανατολικά της Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για την ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ, που θα παίξουν δύο φορές μεταξύ τους με έπαθλο την πρόκριση στον τελικό του Κυπέλλου.

Ας θυμηθούμε το παιχνίδι με την κούνια, όπου ένα παιδί αιωρείται ρυθμικά (βλ. Εικ. 64). Η εν λόγω κινητικότητα αλλάζει το σκηνικό στη Θεσσαλονίκη.

Ο άλλος φιναλίστ θα ένας από τους Αιγάλεω και Άρη.

Συνήθως, προκειμένου να αρχίσει αυτή η περιοδική κίνηση, χρησιμοποιούμε ένα σχοινί, με το οποίο απομακρύνουμε αρχικά την κούνια και το παιδί από τη θέση ισορροπίας τους (βλ. Εικ. 63). Χαρακτηριστικό παράδειγμα, όπως αναφέρεται στην εν λόγω έρευνα, που αφορά το τρίτο και τέταρτο τρίμηνο του 2005, είναι η ισπανική αλυσίδα Sfera, που αποτελεί την ανταγωνίστρια της Zara.

Συγκεκριμένα, στις 16 Απριλίου θα γίνει το παιχνίδι ΑΕΚ - ΠΑΟΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια και η ρεβάνς στις 7 Μαΐου στην Τούμπα.

Η κούνια συνεχίζει να αιωρείται αλλά, λόγω των τριβών, κυρίως με τον αέρα, το πλάτος της ταλάντωσης θα μειώνεται συνεχώς, ώσπου πρακτικά η κίνηση θα σταματήσει.

H Sfera έκανε την παρθενική της είσοδο στην ελληνική αγορά μέσω της Θεσσαλονίκης, ενώ ένα μήνα αργότερα άνοιξε και το δεύτερο κατάστημά της στην Αθήνα.

Επίσης, στις 9 Απριλίου το Αιγάλεω θα υποδεχθεί τον Άρη και στις 23 του ίδιου μήνα θα γίνει το δεύτερο παιχνίδι στο Χαριλάου.

Μία ταλάντωση κατά την οποία η συνολική ενέργεια δε διατηρείται σταθερή ονομάζεται φθίνουσα ή αποσβεννυμένη· ουσιαστικά, όλες οι ταλαντώσεις στη φύση είναι φθίνουσες.

Άνοιγμα μέσω της Θεσσαλονίκης έκανε και η αλυσίδα "Public" που διαθέτει cd, dvd, βιβλία.

Πριν από τη χθεσινή κλήρωση η ΠΑΕ Εθνικός Αστέρας κατέθεσε ένσταση κατά του κύρους του προχθεσινού αγώνα της με τον Άρη, υποστηρίζοντας ότι η ομάδα της Θεσσαλονίκης δεν έχει καταθέσει την εγγυητική επιστολή που απαιτεί ο νέος νόμος.

Λογικά, λοιπόν, προκειμένου να διατηρήσουμε μία τέτοια ταλάντωση, πρέπει να συνεχίσουμε να την τροφοδοτούμε με ενέργεια.

Την ίδια ώρα και παρά το γεγονός ότι η πλειονότητα των νέων καταστημάτων αναπτύσσεται στα εμπορικά κέντρα Mediterranean Cosmos και City Gate, η Τσιμισκή εξακολουθεί να κρατά τα σκήπτρα των προτιμήσεων των επενδυτών αλλά και των τσουχτερών τιμών πώλησης και ενοικίασης.

Με την ένσταση θα ασχοληθεί η πειθαρχική επιτροπή της ΕΠΟ.

Πράγματι: όταν προσπαθούμε να διατηρήσουμε την αιώρηση του παιδιού, χρησιμοποιούμε το σχοινί, ώστε να έλκουμε περιοδικά προς το μέρος μας την κούνια.

Η τιμή ενοικίασης ανά τετραγωνικό μέτρο στην Τσιμισκή κυμαίνεται από 70 έως 130 ευρώ, ενώ η τιμή πώλησης ξεκινά από 2.000 για να φτάσει τις 5.000 ευρώ.

Οι έλξεις γίνονται, συνήθως, ρυθμικά·

Ιδιαίτερα δημοφιλής αποδεικνύεται η οδός Αγίας Σοφίας, όπου η τιμή πώλησης του τ.μ. κυμαίνεται από 1.800 έως 2.500 ευρώ.

δηλαδή εφαρμόζουμε περιοδικά μία εξωτερική δύναμη πάνω στην κούνια.

Χαμηλότερες είναι οι τιμές πώλησης του τετραγωνικού στην Εγνατία, καθώς ξεκινούν από 1.200 έως 2.100 ευρώ.

Με κατάλληλη έλξη, την κατάλληλη χρονική στιγμή, το πλάτος της ταλάντωσης γίνεται κάθε φορά και μεγαλύτερο.

Η τιμή ενοικίασης κυμαίνεται από 40 έως 70 ευρώ ανά τ.μ.

Το αποτέλεσμα είναι γνωστό: την αιώρηση με το μεγαλύτερο πλάτος την επιτυγχάνουμε, εάν εφαρμόζουμε για λίγο μία ελκτική δύναμη κάθε φορά που η κούνια έχει μόλις φτάσει στο μακρυνότερο σημείο της διαδρομής της – απέναντί μας - και αρχίζει να επιστρέφει (βλ. Εικ. 85)· τότε, όμως, η συχνότητα, f της εξωτερικής περιοδικής δύναμης είναι ίδια με τη συχνότητα, f0, της ελεύθερης αιώρησης της κούνιας.

Γραφειακοί χώροι

Παρατηρήστε ότι, σ' αυτή την περίπτωση, η δύναμη και η κίνηση έχουν την ίδια φορά (βλ. Εικ. 66)· δηλαδή το έργο της εξωτερικής δύναμης στη μονάδα του χρόνου είναι παραγόμενο.

Αμετάβλητες παρέμειναν οι τιμές των γραφειακών χώρων στη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια του τρίτου και τέταρτου τριμήνου του 2005.

Εικ. 64

Έντονη κινητικότητα καταγράφεται στα ανατολικά της Θεσσαλονίκης, καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που επιλέγουν την περιοχή λόγω της εγγύτητάς της στο αεροδρόμιο αλλά και εξαιτίας του ότι τα ενοίκια στο κέντρο της πόλης, όπου όμως βρίσκεται μικρός αριθμός νέων γραφειακών χώρων, είναι ιδιαίτερα υψηλά.

Εικ. 65

Η ετήσια απόδοση για τα καταστήματα που εδρεύουν στην ανατολική και δυτική πλευρά της πόλης αγγίζει το 7%, ενώ στο κέντρο φτάνει το 6%.

Εικ. 66

Η τιμή ενοικίασης του τ.μ. στην Αδριανουπόλεως κυμαίνεται από 10 έως 15 ευρώ το τ.μ., ενώ στη δυτική Θεσσαλονίκη από 5 έως 12 ευρώ.

Σε μία τέτοια ταλάντωση την κατάσταση κατά την οποία παρατηρούμε το μέγιστο πλάτος την ονομάζουμε συντονισμό.

Από 8 έως 14 ευρώ κυμαίνεται η τιμή του τ.μ. στην Τσιμισκή.

Κατά το συντονισμό σε σύστημα με απώλειες (όπως είναι και η κούνια) το πλάτος παίρνει μία συγκεκριμένη μέγιστη τιμή, άρα η μέγιστη δυναμική ενέργεια και η συνολική ενέργεια διατηρούν μία σταθερή τιμή· αυτό σημαίνει ότι κατά το συντονισμό ο ρυθμός με τον οποίο οι δυνάμεις τριβής καταναλώνουν έργο είναι ίδιος με το ρυθμό με τον οποίο η εξωτερική περιοδική δύναμη παράγει έργο.

Εκρηξη στην κατοικία

Την ταλάντωση η οποία εκτελείται υπό την επίδραση εξωτερικής περιοδικής δύναμης - ανεξάρτητα από το εάν βρίσκεται σε κατάσταση συντονισμού ή όχι - την ονομάζουμε εξαναγκασμένη ταλάντωση.

Έντονη κινητικότητα καταγράφηκε το δεύτερο εξάμηνο του 2005 όσον αφορά τις αγοροπωλησίες διαμερισμάτων.

Όταν συμβεί να εφαρμόζουμε στο σύστημα μία εξωτερική περιοδική δύναμη με τέτοια συχνότητα, f ώστε ο αντίστοιχος ρυθμός προσφοράς ενέργειας σ' αυτό να αντισταθμίζει σε κάθε κύκλο τις απώλειες του συστήματος σε ενέργεια, τότε το σύστημα ταλαντώνεται με μέγιστο πλάτος.

Όπως αναφέρεται στη έρευνα της CB Richard Ellis, η ανησυχία των επενδυτών ενόψει της φοροθύελλας του 2006 ώθησε τις τιμές των ακινήτων προς τα πάνω.

Εικ. 65

Χαρακτηριστικά αναφέρεται στην έρευνα ότι οι τιμές πώλησης των ακινήτων στον Εύοσμο αυξήθηκαν κατά 15%, σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2005.

Μερικές φορές το φαινόμενο το χρησιμοποιούμε επωφελώς, για να συντονίσουμε, π.χ,. τις χορδές ενός εγχόρδου σε μία συγκεκριμένη συχνότητα με τη βοήθεια ενός διαπασών (βλ. Εικ. 67) ('κούρντισμα' οργάνου).

Παράλληλα, όπως επισημαίνεται στην έρευνα, έντονη κινητικότητα καταγράφηκε και στον κατασκευαστικό κλάδο, καθώς αρκετά οικιστικά projects είναι σε εξέλιξη στην Ευκαρπία και στην περιφερειακή οδό.

Άλλες φορές το φαινόμενο του συντονισμού μπορεί να αποβεί καταστροφικό, δημιουργώντας πολύ μεγάλη απομάκρυνση από την κατάσταση ισορροπίας του συστήματος, π.χ. μίας κατασκευής, και, τελικά, καταστροφή του όπως της γέφυρας του Tacoma Narrows, η οποία κατέρρευσε το 1940 λόγω συντονισμού που προήλθε από οριζόντιο άνεμο.

Η τιμή αγοράς του τ.μ. στη λεωφόρο Νίκης κυμαίνεται από 4.500 έως 6.000 ευρώ, ενώ για όλα τα βαλάντια είναι η περιοχή του Ευόσμου, καθώς η τιμή πώλησης δεν ξεπερνά τα 2.000 ευρώ.

Ο άνεμος σχημάτιζε περιοδικά δίνες κάτω από την γέφυρα. Κάθε φορά που σχηματιζόταν μία δίνη η γέφυρα δεχόταν ένα πλήγμα. Η συχνότητα με την οποία δεχόταν η γέφυρα αυτά τα περιοδικά πλήγματα ήταν όση και η φυσική συχνότητα της (βλ. Εικ. 68).

Εικ. 68

Πάντως, το ατυχές στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν ήταν μόνο η σύμπτωση των δύο συχνοτήτων αλλά και το ότι η γέφυρα κατά την ταλάντωση της δεν είχε μεγάλες απώλειες, με αποτέλεσμα κατά το συντονισμό της να φτάσει σε αρκετά μεγάλο πλάτος.

Μπορούμε να αναφέρουμε και άλλα παραδείγματα όπως το σπάσιμο ενός κρυστάλλινου ποτηριού του κρασιού (βλ. Εικ. 69) σε συντονισμό με κάποια από τις υψηλές συχνότητες της φωνής ενός υψίφωνου τραγουδιστή της όπερας, ή όπως η μέγιστου πλάτους ταλάντωση πού εκτελεί κατακόρυφα ένα τρένο, όταν αυτό - τρέχοντας πάνω στις σιδηροτροχιές - συντονίζεται κατά την διάρκεια της κατακόρυφης εξαναγκασμένης ταλάντωσης του την οποία εκτελεί λόγω των κατακόρυφων πληγμάτων που δέχονται περιοδικά οι τροχοί του από τα σημεία όπου οι τελευταίες ενώνονται μεταξύ τους (βλ. Εικ. 70).

Εικ. 69

Εικ. 70