Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Αθλητική είδηση

( το χρονικο :: 27/2/2006 0:42:48) 

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ

ΠΑΟΚ: ΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ ΕΞΕΤΑΖΟΥΝ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΝΑ ΚΙΝΗΘΟΥΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΜΠΑΤΑΤΟΥΔΗ

γ. Η στάση των Μεγάλων Δυνάμεων και οι διπλωματικοί ελιγμοί τον Ελ. Βενιζέλου

"Λήξε το να μην μηδενιστούμε"

Ανοχή τέλος

Οι Μεγάλες Δυνάμεις δεν τήρησαν ενιαία στάση έναντι των επαναστατών.

Από νωρίς, η Τούμπα μύριζε μπαρούτι και το μοναδικό ερωτηματικό, ήταν το πότε θα γίνει έκρηξη.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΡΕΠΑΝΑΣ

Οι περισσότερες ανέμεναν τις εξελίξεις και μόνο η Ρωσία υποστήριζε φανερά τον Πρίγκιπα.

Οι οργανωμένοι είχαν κηρύξει αποχή, αλλά στην Τούμπα συγκεντρώθηκε από νωρίς αρκετός κόσμος, ενώ ο τόπος είχε γεμίσει από φέιγ βολάν κατά της σημερινής ιδιοκτησίας.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Ρωσικό πολεμικό κανονιοβόλησε επανειλημμένα τις θέσεις των επαναστατών στο Θέρισο, χωρίς όμως κανένα αποτέλεσμα.

Περίπου μία ώρα πριν από τη σέντρα, κάποιοι οπαδοί του ΠΑΟΚ επιχείρησαν επίθεση στα εκδοτήρια των εισιτηρίων, για να αποτρέψουν προφανώς τον κόσμο να δει το παιχνίδι.

Καρδιοχτύπησε τον Άγγελο Αναστασιάδη ο Γιώργος Γεωργιάδης, αλλά οι ενοχλήσεις στον τετρακέφαλο δεν φαίνεται να αποτελούν μεγάλο εμπόδιο για τη συμμετοχή του στον κρίσιμο αγώνα με την ΑΕΚ

Ο Βενιζέλος είχε σωστά εκτιμήσει τη διεθνή πολιτική και ήταν βέβαιος ότι οι Μεγάλες Δυνάμεις ήταν αδύνατο να συμφωνήσουν στην τήρηση ενιαίας στάσης έναντι του κινήματος.

Προέβησαν σε βανδαλισμούς, κινδύνευσαν οι ταμίες και τράπηκαν σε φυγή αυτοί που περίμεναν στην ουρά να αγοράσουν εισιτήρια.

Μπορεί εν όψει του ντέρμπι με την ΑΕΚ οι παίκτες του ΠΑΟΚ - οι οποίοι την περασμένη Πέμπτη έδωσαν συνέντευξη Τύπου προκειμένου να δημοσιοποιήσουν το οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν - να τηρούν στάση αναμονής όλη αυτή την εβδομάδα, όμως από την Κυριακή ετοιμάζουν κινητοποιήσεις εναντίον του Γιώργου Μπατατούδη.

Αρκούσε και μια μόνο διαφωνία, για να ματαιωθεί η συντονισμένη δράση των ξένων στρατευμάτων.

Μισή ώρα πριν από τη σέντρα, μερικές εκατοντάδες αγριεμένων οπαδών έκαναν "ντου" στη Θύρα 4, έσπασαν την πόρτα, παραμέρισαν τους άνδρες της ιδιωτικής ασφάλειας και εισήλθαν μαζικά στο γήπεδο.

Επειδή πιστεύουν ότι βρίσκονται ακόμη μέσα στους στόχους τους και επειδή έχουν υποσχεθεί στον Άγγελο Αναστασιάδη ότι θα συνεχίσουν να παλεύουν μέχρι το τέλος του πρωταθλήματος, έχουν αρχίσει να εξετάζουν τις δυνατότητες που έχουν να κυνηγήσουν τον Γιώργο Μπατατούδη νομικά για τις συναλλαγματικές που είχαν στα χέρια τους, οι οποίες δεν πληρώθηκαν ποτέ και που αφορούσαν τα χρήματα που τους οφείλει η ομάδα από την περυσινή αγωνιστική περίοδο.

Εξάλλου, οι Δυνάμεις δεν μπορούσαν να παραβλέψουν τον κίνδυνο εμφύλιου πολέμου, που θα γενικευόταν στην Κρήτη με αφορμή τη δική τους ανάμειξη.

Κάπου εκεί, το μπαρούτι άρχισε να μυρίζει πολύ!

Η δήλωση των παικτών του ΠΑΟΚ την περασμένη Παρασκευή «Εμείς δεν έχουμε κάνει συμφωνία με κανέναν άλλον παρά μόνο με τον Μπατατούδη και από αυτόν θέλουμε τα χρήματα μας», δείχνει ως ένα σημείο τον τρόπο που αποφάσισαν να ακολουθήσουν οι παίκτες του «δικεφάλου» προκειμένου να διεκδικήσουν τα χρήματα που τους οφείλονται.

Ο παλαίμαχος πολιτικός Ιωάννης Σφακιανάκης, σε πάνδημο συλλαλητήριο στο Ηράκλειο (21 Μαρτίου) μίλησε ανοικτά για την απαράδεκτη ξένη ανάμειξη και κάλεσε το λαό σε καθολική συμπαράσταση προς τους επαναστάτες.

Η ΕΚΡΗΞΗ ήρθε αμέσως μετά το δεύτερο γκολ του Ολυμπιακού στο 76'.

ΜΕΓΑΛΗ ΜΕΡΑ…

Στο μεταξύ, η επανάσταση είχε αποκτήσει ισχυρά ερείσματα σε όλη την Κρήτη.

Τότε μπήκαν οι πρώτες φωτιές στα καθίσματα κι άρχισαν να πέφτουν βροχή οι πέτρες και τα πλακάκια στον αγωνιστικό χώρο.

Τα εισιτήρια του αγώνα ΠΑΟΚ - ΑΕΚ σφραγίστηκαν τελικά χθες και τέθηκαν σε κυκλοφορία, αφού η «μαυρόασπρη» ΠΑΕ εξασφάλισε τα απαραίτητα χρήματα για να πληρώσει την Εφορία.

Οργανώθηκε «Προσωρινή Κυβέρνησις της Κρήτης» στο Θέρισο, με πρόεδρο τον Ελ. Βενιζέλο και υπουργούς τους Κ. Φούμη και Κ. Μάνο.

Τρεις διμοιρίες της αστυνομίας επιχείρησαν να μπουν μέσα στη Θύρα 4, αλλά το μετάνιωσαν.

Το ότι θεωρείται κατόρθωμα η δυνατότητα θεώρησης των εισιτηρίων ενός αγώνα, δείχνει την οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ΠΑΕ ΠΑΟΚ τον τελευταίο καιρό, καθώς και την κατάσταση που επικρατεί στην ομάδα της Θεσσαλονίκης.

Η κυβέρνηση προέβη στην έκδοση γραμματίων για εσωτερικό πατριωτικό δάνειο 100.000 δραχμών, οργάνωσε υπηρεσίες οικονομικών, συγκοινωνιών και διοίκησης, τύπωσε γραμματόσημα και εξέδιδε την εφημερίδα, «Το Θέρισο».

Σκέφτηκαν ότι μπορεί να γίνει… μακελειό.

Από την άλλη μεριά, κανένας από τους συνεργάτες του Γιώργου Μπατατούδη δεν μπορεί (ή δεν θέλει) να εξηγήσει από πού ως διά μαγείας ο μεγαλομέτοχος του «δικεφάλου» βρίσκει κάθε δεκαπέντε ημέρες χρήματα για την Εφορία και δεν μπορεί να βρει χρήματα για να πληρώσει τους παίκτες του.

Η χωροφυλακή, που υποστήριζε τον Πρίγκιπα, δεν ήταν σε θέση να ελέγχει τα πράγματα, καθώς μάλιστα πολλοί χωροφύλακες αυτομόλησαν προς τους επαναστάτες.

Την ίδια ώρα, η πόρτα της Θύρα 4 ήταν ανοιχτή, ο καθένας μπορούσε να μπαινοβγαίνει και να προμηθεύεται "πολεμοφόδια" από το εργοτάξιο, που βρίσκεται έξω από τη συγκεκριμένη θύρα.

«Καλά, όσο μπορεί να είναι καλά με όσα συμβαίνουν» είναι η απάντηση που δίνουν οι παίκτες του ΠΑΟΚ στην ερώτηση «πώς είναι τα πράγματα στην ομάδα;».

10. Ο Ι. Σφακιανάκης στον Κρητικό λαό: «Υπάρχει κανείς από σας, υπάρχει κανείς Κρης, υπάρχει κανείς Έλλην, έχων τοιαύτην κατασκευήν νεύρων, ώστε να δύναται να μένη απαθής, όταν μανθάνη ότι στρατιώται ξένοι πρόκειται να κτυπήσουν αδελφούς, οι οποίοι άλλο δεν ζητούν παρά εκείνο το οποίον όλοι ημείς χιλιάκις εζητήσαμεν; Προτείνω να εκφρασθή ανενδοιάστως το φρόνημα των παρόντων και να δηλωθή προς τας Δυνάμεις, ότι, εις την προκειμένην περίστασιν, πάντες οι Κρήτες συντάσσονται, ψυχή και σώματι μετά των εν Θερίσω».

Το ταρτάν και ο αγωνιστικός χώρος στην περιοχή του Ολυμπιακού γέμισαν πέτρες και πλακάκια και οι πυροσβέστες δέχονταν επίθεση, την ώρα που προσπαθούσαν να σβήσουν τις φωτιές.

Ο Άγγελος Αναστασιάδης στην ουσία παλεύει μόνος του προκειμένου να προετοιμάσει την ομάδα του για το ντέρμπι του Σαββάτου.

Η κρίση μετατοπίστηκε στο πεδίο της διπλωματίας και αναζητήθηκε πολιτική λύση. Ο Ζαγοράκης είχε την ιδέα να ηρεμήσει τους ανεγκέφαλους, αλλά οι πέτρες σημάδευαν κι αυτόν και το μετάνιωσε.

Σαν να μην έφταναν τα τόσα προβλήματα που υπάρχουν στα οικονομικά και διοικητικά της ΠΑΕ, χθες ο τεχνικός του ΠΑΟΚ υπέστη ένα μικρό σοκ, όταν ο Γεωργιάδης στην προπόνηση, επιχειρώντας ένα σουτ, ένιωσε ενοχλήσεις στον τετρακέφαλο.

Οι αντιπρόσωποι των Μεγάλων Δυνάμεων, εκτιμώντας την κατάσταση που διαμορφώθηκε στο νησί, με φανερή την πτώση της δημοτικότητας του Πρίγκιπα, αλλά και με την καθολική σχεδόν αποδοχή των επαναστατικών ιδεών από το λαό, κινήθηκαν προς εξομάλυνση της κρίσης με διαπραγματεύσεις.

Ο ΜΠΡΙΑΚΟΣ διέκοψε το παιχνίδι στο 81', γιατί κινδύνευε πλέον η σωματική ακεραιότητα όλων!

Ο γιατρός του «δικεφάλου», Γιώργος Οικονομίδης, εξέτασε τον διεθνή μεσοεπιθετικό και διαπίστωσε ότι δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα.

Ήταν αυτό ακριβώς που προέβλεψε ο Βενιζέλος, ότι ο επαναστατικός αγώνας τον οποίο ανέλαβε «απέδειξεν ότι η διπλωματία εις των ζητημάτων των υποδούλων λαών την λύσιν προβαίνει μόνον όταν ταύτα τίθενται προ αυτής υπό την οξυτάτην μορφήν της εθνικής εξεγέρσεως…».

Ήταν αποφασισμένος να προχωρήσει σε οριστική διακοπή, αλλά τα παρακάλια των παικτών του ΠΑΟΚ και ο Τζόρτζεβιτς τον έπεισαν να το συνεχίσει για ένα λεπτό και να το λήξει κανονικά ώστε να μην μηδενιστεί ο Δικέφαλος.

Για προληπτικούς λόγους όμως, δεν ολοκλήρωσε το κανονικό πρόγραμμα προπόνησης της ομάδας αλλά υποβλήθηκε σε θεραπεία.

Στιγμιότυπο από το μεγάλο συλλαλητήριο στα Χανιά (20 Απριλίου 1905)

"Δεν πρέπει να το διακόψεις, θα γίνουν χειρότερα, είναι κρίμα.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του γιατρού του ΠΑΟΚ, δεν υπάρχει πρόβλημα για τη συμμετοχή του στο παιχνίδι του Σαββάτου.

Τα πρώτα υπομνήματα των επαναστατών προς τους εκπροσώπους των Δυνάμεων έθεταν ως ανυποχώρητη βάση συζήτησης το ενωτικό ζήτημα.

Ας παίξουμε πέντε λεπτά, εκεί που δεν πέφτουν πέτρες και λήξε το κανονικά" είπε ο Σέρβος του Ολυμπιακού στον Μπριάκο.

Στην χθεσινή προπόνηση δεν πήρε μέρος ο Κόφι Αμπονσά για προληπτικούς λόγους, αν και δεν αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα τραυματισμού.

Νωρίς όμως κατέστη σαφές ότι οι Ευρωπαϊκές Δυνάμεις δεν ήταν ακόμη έτοιμες για τη λύση αυτή και ο Βενιζέλος, σταθμίζοντας πάντοτε την υφισταμένη κατάσταση, άρχισε να σχεδιάζει τις υποχωρήσεις του, για να εξασφαλίσει τα μεγαλύτερα δυνατά κέρδη.

"Θα καταστραφούμε.

Ο Άγγελος Αναστασιάδης, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα της ομάδας του επικεντρώνεται στην άμυνα, θέλει να είναι σίγουρος ότι θα έχει στη διάθεσή του το Σάββατο τον Αμπονσά για το ντέρμπι με την ΑΕΚ.

Στόχος του ήταν να δημιουργηθεί προς το παρόν και στην Κρήτη ένα καθεστώς ανάλογο με εκείνο της Ανατολικής Ρωμυλίας, ουσιαστικά ελεύθερο, με σκιώδη σουλτανική επικυριαρχία.

Ας παίξουμε μόνο ένα λεπτό στα δεξιά, που δεν πέφτουν πέτρες και λήξε το να μην μηδενιστούμε" του είπε κι ο Ζαγοράκης.

Η ΠΟΙΝΗ

Έτσι κι έγινε.

Ανακοίνωση εξέδωσε χθες η ΠΑΕ ΠΑΟΚ, με την οποία επιχειρεί να αντικρούσει τα όσα ειπώθηκαν και γράφτηκαν για την έκδοση της απόφασης τιμωρίας της ομάδας της Θεσσαλονίκης για τα επεισόδια που δημιούργησαν οι οπαδοί της στο παιχνίδι εναντίον του Ολυμπιακού σε τέτοιο χρόνο ούτως ώστε να αγωνιστεί στην Τούμπα στο ντέρμπι εναντίον της ΑΕΚ.

Ο Μπριάκος τους άκουσε και ουσιαστικά το χθεσινό παιχνίδι τελείωσε στο 83'…

Στην ίδια ανακοίνωση η ΠΑΕ ΠΑΟΚ αναφέρεται και στην έφεση που έχει καταθέσει κατά της συγκεκριμένης απόφασης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι περιμένει τη μείωση της ποινής από την αρμόδια επιτροπή εφέσεων.

Την πρώτη τους συνάντηση πραγματοποίησαν χθες τα μέλη της προσωρινής διοίκησης της κίνησης για την υλοποίηση και τη μεθόδευση των στόχων τού υπό σύσταση σωματείου των προνομιούχων μετόχων της ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Στην πρώτη αυτή σύσκεψη αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί άμεση συνάντηση με τον Γιώργο Μπατατούδη, να διαμορφωθεί ένας χώρος στα γραφεία του Α.Σ. ΠΑΟΚ από όπου θα μπορούν να παίρνουν πληροφορίες για τη συγκεκριμένη κίνηση οι ενδιαφερόμενοι φίλαθλοι.