Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Σχόλιο

( αγαπάς την ομάδα; απόδειξη… :: 17/2/2006 21:28:53) 

Αγαπάς την ομάδα; Απόδειξη…

ΔΕΥΤΕΡΟ ΓΚΡΟΥΠ: ΑΓΩΝΕΣ ΧΩΡΙΣ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟΝ «ΟΜΙΛΟ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ»

γ. Το ρωσικό κόμμα

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ

Ώρα πρόκρισης για Βαλένθια, Άρσεναλ, Ρόμα και Άγιαξ

Σε αντίθεση με τις σχετικά ασαφείς θέσεις και τη συγκεχυμένη ιδεολογία του γαλλικού κόμματος, το ρωσικό χαρακτηριζόταν από σταθερές πολιτικές θέσεις.

Πάνω από δέκα χιλιάδες θεατές πήγαν την Κυριακή στο ''Κλεάνθης Βικελίδης'' για να παρακολουθήσουν την αναμέτρηση Άρη-Πανηλειακού και περίπου τρεις χιλιάδες αυτοί που προτίμησαν τον Ηρακλή στο παιχνίδι του με τον ΟΦΗ.

Στη «νύχτα της φωτιάς», όπως αποκαλείται η τελευταία ημέρα των Λας Φάγιας, δηλαδή, των εορταστικών εκδηλώσεων που γίνονται κάθε χρόνο στις ακτές της Κόστα Ντελ Σολ, έτυχε η Βαλένθια να υποδέχεται την Άρσεναλ στον κρισιμότερο αγώνα και των δύο ομάδων του φετινού Τσάμπιονς Λιγκ. Η ομοιότητα με τα δύο άλλα κόμματα βρισκόταν στο γεγονός ότι στη Μεγάλη Δύναμη, στην οποία στήριζαν τις ελπίδες τους για την εξωτερική πολιτική, αναγνώριζαν και ένα πρότυπο για την εσωτερική οργάνωση της χώρας.

Συμπέρασμα: Από τη μία πλευρά συσπείρωση της πλατιάς μάζας των φιλάθλων του Άρη, που ψάχνει την αγωνιστική του ταυτότητα σε ένα υποδεέστερο πρωτάθλημα, όπως αυτό της Β' εθνικής και από την άλλη η απαξίωση των φιλάθλων, για την ομάδα που παίζει το πιο ελκυστικό ποδόσφαιρο στην Ελλάδα, βαδίζει εκ του ασφαλούς στην εκπλήρωση του φετινού στόχου, που είναι η σταθεροποίηση στις υψηλότερες βαθμολογικές θέσεις.

Οι φλόγες από το κάψιμο των ομοιωμάτων στην Κόστα Ντελ Σολ θα φτάσουν μέχρι τη Ρώμη, εκεί όπου οι Ρωμαίοι του Φάμπιο Καπέλο παίζουν σε ενενήντα λεπτά 10 εκατ. ευρώ, με αντίπαλο τον Άγιαξ. Η Ρωσία μπορούσε να βρει αποδοχή από μεγάλο τμήμα του πληθυσμού, επειδή ήταν η μοναδική Μεγάλη Δύναμη με ορθόδοξο χριστιανικό δόγμα.

ΑΠΟΤΕΛΕΙ αντικείμενο έρευνας η συμπεριφορά των οπαδών του Άρη και του Ηρακλή.

Η πιο μεγάλη νύχτα του Τσάμπιονς Λιγκ έφτασε, τουλάχιστον, για τις τέσσερις προαναφερθείσες ομάδες.

Χαρακτηριστικό του ρωσικού κόμματος ήταν η άκρως συντηρητική στάση σε όλες τις επιλογές του.

Και είναι να απορεί κανείς με τη… φλόγα των οπαδών του Άρη, που ακόμη και με τον ουραγό του πρωταθλήματος δείχνουν τυφλή εμπιστοσύνη στην ομάδα.

Ο δεύτερος όμιλος δικαιώνει τον χαρακτηρισμό του ως «όμιλος του θανάτου», καθώς και οι τέσσερις ομάδες που τον συγκροτούν έχουν σχεδόν τις ίδιες πιθανότητες πρόκρισης.

Το θεμέλιο της κοινωνικής τάξης ήταν γι' αυτό η θρησκεία.

Έτσι συμπεριφέρονται οι οπαδοί μίας ομάδας, όταν απαιτούν αυτή να θεωρείται μεγάλη.

Η Βαλένθια υποδέχεται την Άρσεναλ, σε έναν αγώνα που θα διευθύνει ο Κύρος Βασσάρας.

Σ' αυτήν βασιζόταν και η νομιμότητα της εξουσίας.

Η περιορισμένη προσέλευση των φίλων του Ηρακλή, που ακολουθούν εκ διαμέτρου αντίθετη πορεία, σε σχέση με εκείνων του Άρη, δεν συμβαδίζει ούτε με την ιστορία, ούτε με τη δυναμική της ομάδας.

Μοιάζει πολύ με το ματς που διεξήχθη στο Μεστάγια πριν από δύο χρόνια, για την προημιτελική φάση της ίδιας διοργάνωσης.

Έβλεπε την Εκκλησία σε διαρκή κίνδυνο και καταπολεμούσε τον κοσμοπολιτισμό και την οποιαδήποτε αποστασιοποίηση από τις παραδόσεις.

Ποιες είναι όμως οι πραγματικές αιτίες αυτής της αποστροφής;

Η ισπανική ομάδα χρειάζεται μόνο νίκη για να προκριθεί στις «οκτώ», ενώ η Άρσεναλ και με ισοπαλία σφραγίζει το εισιτήριο.

Η ξενοφοβία, όπως επίσης η άρνηση του διαφωτισμού και της δυτικής παιδείας αποτελούσαν κυρίαρχες αντιλήψεις των μελών του.

Τα προηγούμενα χρόνια έφταιγαν οι κακές υποδομές του γηπέδου του Μακεδονικού, η μέτρια πορεία της ομάδας, η έλλειψη στόχων.

Το 2001 η Βαλένθια είχε επικρατήσει με 2-1 στον επαναληπτικό με τον Νορβηγό Κάρεου να πετυχαίνει το νικητήριο γκολ-πρόκριση με εντυπωσιακή κεφαλιά.

Προκειμένου να προσεγγίσει ευρύτερα στρώματα, απευθυνόταν συχνά στο θρησκευτικό συναίσθημα των Ελλήνων.

Τη σημερινή εποχή τι αλήθεια φταίει;

Ο δίμετρος στράικερ υποσχέθηκε στους φιλάθλους της ομάδας του πως θα ξαναδούν το ίδιο «έργο».

Με το κόμμα αυτό συμπαρατάχθηκαν, ιδίως κατά την εποχή της διακυβέρνησης της χώρας από τον Καποδίστρια, όσοι είχαν υποφέρει ιδιαίτερα κατά την εποχή της Επανάστασης και κατά τους εμφύλιους πολέμους: οι ακτήμονες, οι μικροϊδιοκτήτες γης, αγωνιστές και χαμηλόβαθμοι αξιωματικοί, μοναχοί, και δημόσιοι υπάλληλοι που διορίστηκαν από τον Καποδίστρια και μετά τη δολοφονία του απολύθηκαν.

Η ομάδα επέστρεψε στο φυσικό της χώρο, σε ένα ανακαινισμένο γήπεδο, που παρέχει υπηρεσίες, βαδίζει από το καλό στο καλύτερο, παίζει ποιοτικό ποδόσφαιρο, βρίσκεται πολύ κοντά στο ρεαλιστικό στόχο της, άρα λοιπόν, πώς ερμηνεύεται το ενδιαφέρον των πολυάριθμων φίλων του Ηρακλή, με τα 2.100 εισιτήρια;

Με την Άρσεναλ δεν θα αγωνιστεί ο Σίμαν που είναι τραυματίας (θα ήταν το χιλιοστό του επίσημο παιχνίδι), ενώ αμφίβολοι είναι και οι Βιεϊρά, Κάμπελ.

Όλοι αυτοί απαιτούσαν την ίδρυση ενός ισχυρού κράτους, το οποίο, σε συνεργασία με τη Ρωσία και το Οικουμενικό Πατριαρχείο, θα φρόντιζε για την καθαρότητα της πίστης και θα αναγνώριζε στην Εκκλησία κυρίαρχη θέση.

Η ΑΝΤΙΘΕΣΗ των οργανωμένων προς τη σημερινή διοίκηση δεν αποτελεί άλλοθι για την περιορισμένη προσέλευση.

ΟΙ ΡΩΜΑΙΟΙ

Πίστευαν ότι κάποιοι ικανοί πολιτικοί γνώριζαν τα προβλήματα του λαού καλύτερα από τον ίδιο, κι αυτοί θα έπρεπε να κυβερνήσουν.

Ο Ηρακλής είναι ιδέα και κανείς Σπανουδάκης, Χούλης, Σταματιάδης ή Μυτιληναίος δεν υποκαθιστά ιδέες. Στην «Αιώνια Πόλη» η Ρόμα χωρίς την «ψυχή» της, Φραντσέσκο Τότι, ο οποίος είναι τιμωρημένος, παίζει το τελευταίο φετινό της χαρτί για διάκριση εναντίον του Άγιαξ.

Ήταν κατά κύριο λόγο αντισυνταγματικοί, υπέρ ενός συγκεντρωτικού συστήματος διακυβέρνησης και κατά της πολυφωνίας, μολονότι σε ορισμένες περιπτώσεις φαίνεται να συνεργάστηκαν στην ψήφιση συνταγμάτων.

Περαστικοί είναι όλοι τους… Ταυτόχρονα, η ιταλική ομάδα ρισκάρει 10 εκατ. ευρώ, όσα είναι και τα χρήματα που θα χάσει ή κερδίσει αν προκριθεί στα προημιτελικά.

Ο Ιωάννης Καποδίστριας, κυβερνήτης της Ελλάδας από το 1828, κατόρθωσε, χάρη στις διπλωματικές του ικανότητες, να δημιουργηθεί ανεξάρτητο ελληνικό κράτος με τα μέγιστα δυνατά για τις συνθήκες της εποχής σύνορα. Επίσης έθεσε τα θεμέλια ενός συγκεντρωτικού ευνομούμενου κράτους. (Αθήνα, Εθνικό Ιστορικό Μουσείο)

Δύο πιθανά σενάρια μπορούν να φέρουν σε ισοβαθμία τρεις ομάδες του δεύτερου ομίλου.

Όταν έφθασε ο Όθωνας στην Αθήνα, την 1η Δεκεμβρίου 1834, έτυχε θερμής υποδοχής, καθώς ο πρόσφατα απελευθερωμένος ελληνικός λαός συγκέντρωνε στο πρόσωπο του τις ελπίδες του. (Μόναχο, Βαυαρική Κρατική Πινακοθήκη)

Το πρώτο σενάριο προβλέπει νίκες των Βαλένθια και Ρόμα.

Το ιδιαίτερο πρόβλημα που έβλεπε το κόμμα των «ναπαίων» (όπως αλλιώς ονομαζόταν), στην περίοδο της βαυαροκρατίας, δεν ήταν ο αυταρχισμός του καθεστώτος, αλλά οι κίνδυνοι που αντιμετώπιζαν η πίστη και η Εκκλησία από τα μέτρα που ψήφισε η αντιβασιλεία, π.χ. το αυτοκέφαλο της Ελληνικής Εκκλησίας, η οποία έως τότε υπαγόταν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Στην περίπτωση αυτή προκρίνεται η Βαλένθια και από τις τρεις υπόλοιπες που θα ισοβαθμήσουν προκρίνεται η Άρσεναλ.

Θεωρούσαν ότι η υποταγή της Εκκλησίας της Ελλάδας στο Πατριαρχείο επέτρεπε στη Ρωσία να επεμβαίνει για την προστασία των ορθοδόξων.

Το δεύτερο σενάριο προβλέπει νίκη της Ρόμα και ισοπαλία της Βαλένθια.

Στην απόφαση για το αυτοκέφαλο της Εκκλησίας οι ναπαίοι άσκησαν έντονη αντιπολίτευση.

Σ' αυτή την περίπτωση προκρίνεται η Άρσεναλ και από τις τρεις ομάδες που ισοβαθμούν προκρίνεται η Ρόμα.

ΧΩΡΙΣ ΣΕΝΑΡΙΟ

Για τον πρώτο όμιλο η κατάσταση είναι πιο ξεκάθαρη. Η Ίντερ με νίκη επί της αδιάφορης Λεβερκούζεν, στο Μπάι Αρένα, ακολουθεί την Μπαρτσελόνα στα προημιτελικά. Οι Καταλανοί θα αντιμετωπίσουν την ίδια ώρα στο Σεντ Τζέιμς Παρκ τη Νιούκαστλ, η οποία ελπίζει να νικήσει την Μπάρτσα και να μην πάρει τους τρεις βαθμούς η Ίντερ από τη Λεβερκούζεν.