Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Αθλητική είδηση

( δυο... υπογραφες ακομη για την κατασκευη του γηπεδου του ηρακλη :: 11/1/2006 19:19:52) 

ΔΥΟ… ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΑΚΟΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΓΗΠΕΔΟΥ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ

ΠΑΟΚ: ΧΩΡΙΣ ΕΥΡΩ ΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗΝ ΑΕΚ

Α. Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

Στο τελικό στάδιο

Οι άφραγκοι μαχητές

1. Τα δημογραφικά δεδομένα

Μπορεί ο Άγιος Βασίλης να επέστρεψε στην… Καισάρεια, ωστόσο το πρωτοχρονιάτικο δώρο για τους φίλους του Ηρακλή ήρθε με δέκα ημέρες καθυστέρηση

ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΦΙΝΑΣ

α. Ο πληθυσμός

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΒΛΑΧΟΥ

Ο Άγγελος Αναστασιάδης και οι ποδοσφαιριστές του βάφτισαν το ντέρμπι με την ΑΕΚ «ματς της χρονιάς».

Η Ελλάδα δεν ήταν μόνο φτωχή, με απαρχαιωμένες παραγωγικές δομές.

Η πολυαναμενόμενη απόφαση για την αγορά 28 στρεμμάτων από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας υπογράφηκε και πλέον ανοίγει ο δρόμος για την υλοποίηση του μεγάλου ονείρου: την κατασκευή ιδιόκτητου γηπέδου στην περιοχή της Μίκρας.

Δικαίως.

Ήταν επίσης μικρή στην έκταση και ολιγάνθρωπη.

Το βράδυ της Τρίτης ανακοινώθηκε από τη γενική γραμματεία Αθλητισμού, ότι ο υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Πάνος Παναγιωτόπουλος και ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Πέτρος Δούκας, υπέγραψαν κοινή υπουργική απόφαση, σύμφωνα με την οποία εγκρίνεται η εκποίηση προς την Γ.Γ.Α της έκτασης 27.880,64 τ.μ. του Ο.Ε.Κ. που βρίσκεται στην περιοχή της Μίκρας, με συνολικό κόστος 3.591.026 ευρώ.

Αν αναλογιστεί ο οποιοσδήποτε τη βαθμολογική του σημασία και κρισιμότητα αναφορικά με τη μάχη της τρίτης θέσης.

Η γραμμή Αμβρακικού-Παγασητικού αποτελούσε τα σύνορα του νέου ελληνικού κράτους.

Από τη στιγμή που έγινε και αυτό το βήμα, απομένουν άλλα δύο για να ξεκινήσουν οι εργασίες.

Ωστόσο, οι παράγοντες του ΠΑΟΚ κάνουν τα πάντα για να πείσουν πως είμαστε ενώπιον της… διάλυσης της χρονιάς. Από τα νησιά του Αιγαίου στην Ελλάδα ανήκαν μόνο οι Βόρειες Σποράδες και οι Κυκλάδες.

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να υπογραφεί η σύμβαση για την ανταλλαγή των στρεμμάτων και σε περίπου ένα μήνα μία άλλη σύμβαση παραχώρησης της έκτασης στον Ερασιτέχνη.

Ντροπή. Ο κορμός της χώρας ήταν η Ρούμελη και ο Μωρίας, όπως στα επαναστατικά χρόνια.

"Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ κάνει πράξη αυτό που υποσχέθηκε και πλέον μπορεί να γίνει πραγματικότητα το γήπεδο για τον Ηρακλή.

Ο Μπατατούδης παραμένει στην Αθήνα, αλλά η εξαφάνισή του δεν συνιστά είδηση. Το 1864 προστέθηκαν τα Ιόνια νησιά και το 1881 η Θεσσαλία.

Είναι μια προσπάθεια που ξεκινήσαμε από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε.

Τι να κάνει, τι να πει, ολότελα άφραγκος; Έτσι, τα βόρεια σύνορα άγγιξαν τον Όλυμπο και τη Μακεδονία.

Ήταν ένα θέμα 'θαμμένο'.

Χθες παραιτήθηκαν οι δύο αντιπρόεδροι - Μουτεβελής και Χαλβατζούλης. Η πυκνότητα του πληθυσμού κυμαινόταν από 15 (1828) σε 43 (1911) κατοίκους στο τετραγωνικό χιλιόμετρο, όταν σε πολλές χώρες της Δυτικής Ευρώπης οι ίδιοι αριθμοί ήταν τριψήφιοι.

Έπεσαν οι υπογραφές από τους αρμόδιους υπουργούς για την αγορά 28 στρεμμάτων από πλευράς της ΓΓΑ, προς δημοσίου συμφέροντος, από τον ΟΕΚ.

Οι ποδοσφαιριστές δεν είχαν πολλά «δώσε» και σίγουρα κανένα «πάρε». Οι εικόνες που μας έρχονται από εκείνη την εποχή μαρτυρούν την εξάντληση του τόπου και των ανθρώπων.

Θυμίζω ότι ορκωτοί μηχανικοί τα είχαν κοστολογήσει 3,5 εκατομμύρια ευρώ.

Απλά, επρόκειτο για δύο έμπιστα άτομα του Μπατατούδη. Γύρω από τις πόλεις τα εδάφη ήταν γυμνά, εξαντλημένα από την υπερβόσκηση και την υλοτομία και τα χωράφια έμοιαζαν χέρσα, εξαιτίας της εκτεταμένης αγρανάπαυσης, με την οποία οι αγρότες πάσχιζαν να βελτιώσουν τις αποδόσεις τους.

Πλέον μπορεί ο Ηρακλής να σχεδιάζει και να ετοιμάζει την επόμενη κίνηση για το μέλλον του.

Τον εγκατέλειψαν; Τα περιφραγμένα περιβόλια πολύ λίγο βελτίωναν την αίσθηση εγκατάλειψης που απέπνεε το τοπίο.

Η δική μας πολιτική μιλάει για αυτοχρηματοδότηση" δήλωσε ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Ορφανός.

Ναι, διότι δεν ευοδώθηκαν τα υψηλά τους σχέδια.

Η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας στην αυγή της ανεξαρτησίας της Μαζί με τους ιστορικούς αυτής της περιόδου του πόνου, ας μεταφερθούμε στις κορυφές των βουνών της Ελλάδας… ας στρέψουμε γύρω το βλέμμα μας… Τι απελπισία!… Παντού ερείπια! Άμορφοι όγκοι και χαλάσματα που ακόμα καπνίζουν, δακρυσμένες γυναίκες, οικογένειες χωρίς ψωμί! Μάταια αναζητούμε τις πόλεις, ούτε χωριά δεν υπάρχουν! Στα πόδια του Παρθενώνα, κάτω από το φωτοστέφανο του ένδοξου ονόματος της Αθήνας, κείτονται καλύβες, μισές πέτρα, μισές ξύλο. Μπροστά τους περνούν μονοπάτια, όχι δρόμοι, και αυτά ακόμα τα περάσματα ακατάστατα και λασπωμένα! Κανένα σύγχρονο μνημείο! Ιερά μάρμαρα μόνο, στοιχειωμένα από τις σκιές των παλαιών! Εδώ, φυτείες ξεραμένες, ξεριζωμένες, πυρπολημένες. Εκεί αμπέλια και ελαιώνες κατεστραμμένοι. Κανένας δρόμος, καμμία απόδειξη λειτουργίας μιας προηγούμενης διοίκησης! Όλα πρέπει να γίνουν από την αρχή! Όλα πρέπει να αρχίσουν από το τίποτα! Και αυτά τα «όλα» πρέπει να γίνουν από μια χούφτα ανθρώπους, τους λίγους που μπορούν να διευθύνουν, να διδάξουν, να δημιουργήσουν το Έθνος! Τι εργασία αντάξια γιγάντων! Και μερικοί θα ήθελαν να έχουν ήδη ολοκληρωθεί όλα αυτά, να είναι τα πάντα στρωμένα, διαμορφωμένα! Πού και πότε έφθασαν λίγα μόλις χρόνια στη Δύση για να πετύχει ένα τέτοιο θαύμα; Από το βιβλίο, Pierre A. Mora?tinis, La Gr?ce telle qu'elle est, Paris, Ath?nes, Berlin, 1877 (ανατύπωση Α.Ν. Καραβιάς, 1987) Avant-propos, p. 7-8.

Θα θυμάστε ότι κάποτε σε ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης γινόταν συγκέντρωση επιχειρηματιών.

Χάρτης της Ελλάδας με τις αλλαγές στα σύνορα από το 1881 μέχρι το 1913

Ουδείς, όμως, έδωσε χρήματα!

Πανόραμα της Αθήνας στα 1830-1840

Όπως δεν βάζει και κανένας το χέρι στην τσέπη από το νυν συμβούλιο.

Παρ' όλα αυτά, ο πληθυσμός αυξανόταν με γρήγορους ρυθμούς, χωρίς ποτέ να εξαντλούνται τα περιθώρια δημογραφικής εξέλιξης σε μια τόσο αραιοκατοικημένη χώρα.

Τα χρήματα από τα τηλεοπτικά συμβόλαια «πέταξαν».

Οι οικονομικές δυνατότητες ήταν περιορισμένες και τα παραγωγικά πλεονάσματα πενιχρά.

Ο κ. Χαλβατζούλης δεν θα εκπροσωπεί πλέον τον ΠΑΟΚ σε καμιά κλήρωση.

Σε περιόδους αστάθειας εύκολα ερχόταν η καταστροφή.

Οι ποδοσφαιριστές εξακολουθούν να μένουν απλήρωτοι, δίχως χρήματα από μισθούς και δόσεις, ενώ η συνολική οφειλή μπορεί και να αγγίζει το 1,5 δισ.

Ο ναυτικός αποκλεισμός από τους Αγγλο-Γάλλους, το 1854, στη διάρκεια του Κριμαϊκού πολέμου, προκάλεσε πείνα, αρρώστια και ανθρώπινες απώλειες, επιβεβαιώνοντας τις μικρές δυνατότητες της χώρας.

Τι θέλει τώρα ο ΠΑΟΚ;

Πίνακας 1

Κοντά στις 100.000 ευρώ για τρέχοντα έξοδα.

Εξέλιξη της έκτασης και του πληθυσμού της Ελλάδας (1838-1936)

Και κάποιος να πείσει την Εφορία να σφραγίσει τα εισιτήρια και όχι να πιέζει, ώστε να δοθεί το ποσό μετά το ντέρμπι.

ΕΤΟΣ ΕΚΤΑΣΗ (σε τετρ. χλμ) ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ

ΕΔΩ έφτασε ο ΠΑΟΚ.

1838 47.516 752.

Με ποδοσφαιριστές χωρίς καν το κουράγιο να κάνουν προσφυγή.

000

Με παράγοντες που δεν δίνουν ούτε ευρώ!

1851 47.516 1.015.000

Με άφαντο πρόεδρο.

1871 50.211 1.480.000

Μόνο με προπονητή και ποδοσφαιριστές.

1881 63.606 2.004.000

Το χειρότερο;

1901 63.211 2.521.000

Αργεί η μεταγραφική περίοδος!

1911 63.211 2.701.000

Θέλετε και άλλο;

1914 120.000 4.818.000

Στην Τούμπα δυσκολεύονται ακόμη και να εκμεταλλευτούν αποφάσεις ολότελα ευνοϊκές (μη τιμωρία της έδρας πριν από το ντέρμπι).

1920 150.833 5.531.000

Μια ομάδα αφημένη στη μοίρα της, ημέρες πριν από το σπουδαίο ραντεβού.

1928 130.199 6.205.000

ΤΟ καλύτερο ντόπινγκ ήταν αυτό που εφαρμόζεται στον Παναθηναϊκό παραμονές του αγώνα ρεβάνς με την Πόρτο.

1936 130.199 7.050.000

Τα 9.000 ευρώ που μοίρασε σε κάθε παίκτη ο Φιλιππίδης είναι ικανά να δώσουν παραπάνω ισχύ στην ομάδα. Ακόμη και να καλυφθεί το κενό του… Μπασινά που λέει ο λόγος.

ΔΥΟ μειώσεις μισθών υπέστη ο σκόρερ του Ηρακλή, ο Φοφόνκα Έντερσον. Και για να βγάλει τα σπασμένα, σε τι κατέφυγε λέτε; Σε διαφημίσεις! Πρόκειται στο μέλλον να τον δούμε να διαφημίζει έπιπλα.

Άντε και σε καλή μεριά. Γιατί αν ο Βραζιλιάνος περίμενε από τα ταμεία του Ηρακλή μπορεί και να τελείωσε το πρωτάθλημα!

ΔΙΧΩΣ την ελάχιστη καμπάνια ήταν εξ ορισμού δύσκολο να βρεθούν παραπάνω από 300 άτομα που θα δηλώσουν ενδιαφέρον για το εγχείρημα, το οποίο σχεδιάζουν στον Ολυμπιακό. Το γνωστό με τον Ερασιτέχνη και τις εταιρείες λαϊκής βάσης… Ο αριθμός μικρός. Οι περισσότεροι μέσω Internet. Φυσικά, χωρίς να πληρώσουν. Ακόμη. Με κάποιες εκατοντάδες μέλη, όμως, ο μεγαλεπήβολος στόχος δεν γίνεται να εκπληρωθεί.

ΚΑΛΑ, τι γίνεται με τα χρήματα που έστειλε η Enic. Και με τα πόδια να έρχονταν, σίγουρα θα είχαν φτάσει! Τόσο πολύ καίγεται η αγγλική εταιρεία να βοηθήσει την ΑΕΚ; Δηλαδή, όχι για την ελληνική ΠΑΕ, αλλά για να «σπρώξει» τη δική της περιουσία. Αν θέλετε, πάντως, μια εξήγηση για την όλη καθυστέρηση, ας απευθυνθείτε στο… Λουξεμβούργο. Εκεί (λέγεται ότι) παραμένουν δεσμευμένα τα πρώτα 100 εκατ.

ΤΟ χειρότερο για τον Γιάννη Γρανίτσα; Να μείνει με τα σχέδια στο χέρι. Και η ΑΕΚ να παίξει στη Νέα Φιλαδέλφεια με την Προοδευτική και τους οπαδούς να αναζητούν καρέκλες! Γιατί όπως είναι τώρα το γήπεδο, αν δεν γκρεμιστεί, μόνο στο τσιμέντο μπορεί να φιλοξενήσει κόσμο…

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ προβλήματα δεν υπάρχουν μόνο στην Ελλάδα. Τα συναντάμε και στην Ισπανία. Οι ομάδες της Ιβηρικής βρήκαν καλό τρικ για να εξοφλούν τους ποδοσφαιριστές τους. Αποφάσισαν να τους πληρώνουν κατά τον ίδιο τρόπο με τους καλλιτέχνες και όχι να τους δίνουν έναν τακτικό μισθό. Έτσι, υπολόγιζαν να αποφύγουν την υποχρεωτική φορολογία στους μισθούς. Το αποτέλεσμα τώρα: με κορυφαίες τις Ρεάλ και Ατλέτικο Μαδρίτης, ομάδες της Ισπανίας (15) χρωστούν περίπου 290 εκατ. ευρώ στις φορολογικές αρχές. Ένα ποσό που αφορά το διάστημα '96-'99. Εκεί όμως τα πρόστιμα, τα χρέη και τους τόκους τα καταβάλλουν, δεν γίνονται χαριστικές ρυθμίσεις, όπως στα μέρη μας.