Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Άρθρα :: Σχόλιο

( "πεθαίνοντας στα 30" :: 26/3/2006 18:47:37) 

"Πεθαίνοντας στα 30"

ΑΡΗΣ

Εξυπηρέτηση με βάση την προτεραιότητα

γράφει ο Αλέξης Ν. Δερμεντζόγλου

Νίκη για βελτίωση του ηθικού

Οι τρεις μη διακοπτοί αλγόριθμοι που περιγράφηκαν στις προηγούμενες παραγράφους αποτελούν ειδική περίπτωση ενός γενικότερου αλγόριθμου, ο οποίος δρομολογεί διεργασίες με βάση την προτεραιότητά (priority) τους.

Νίκη επί της Κίμκι είναι απόψε (21.30, απευθείας από τη ΕΤ3) ο στόχος του Άρη, για να παραμείνει μόνος πρώτος στον πέμπτο όμιλο της πανευρωπαϊκής φάσης του Τσάμπιονς Καπ.

Στον αλγόριθμο αυτό, σε κάθε διεργασία αντιστοιχίζεται μια αριθμητική τιμή, που είναι η προτεραιότητά της, και η διεργασία με τη μεγαλύτερη προτεραιότητα επιλέγεται κάθε φορά για εκτέλεση. Εμείς, που αγαπάμε ιδιαίτερα το σινεμά, νιώθουμε ένα συναίσθημα ανάμεικτο με κατανόηση, τρυφερότητα αλλά και θυμηδία, όταν συχνά πυκνά κανάλια, έντυπα, πολιτικοί αξιοποιούν τσιτάτα και φραστικές συμπυκνώσεις τίτλων γνωστών ταινιών.

Κυρίως, όμως, για να βελτιωθεί το ηθικό των παικτών των «κιτρίνων», που συμπλήρωσαν για πρώτη φορά φέτος τρεις συνεχόμενες ήττες.

Όταν δυο ή περισσότερες διεργασίες έχουν την ίδια προτεραιότητα, τότε επιλέγεται πρώτα η παλαιότερη, δηλαδή χρονοδρομολογούνται με βάση τη σειρά άφιξης.

Άλλοτε αποδίδουν πραγματικές καταστάσεις καίρια, άλλοτε εκφράζονται ειλικρινά, κάποτε δημαγωγούν, αλλά βασικά επιχειρούν να ανανεώσουν φθαρμένα κλισέ.

Θεατής θα είναι ο Ουίλι Σόλομον.

Ας δούμε πώς εκφράζονται οι τρεις προηγούμενοι αλγόριθμοι με βάση την προτεραιότητα: Επιθυμούν αγωνιωδώς να επικοινωνήσουν με το ευρύ κοινό.

Ελπίζει στη μικρότερη δυνατή ποινή από τον αθλητικό δικαστή και περιμένει να κληθεί σε απολογία, προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για το θετικό σε αντιντόπινγκ κοντρόλ δείγμα του.

- Στην εξυπηρέτηση με βάση τη σειρά άφιξης, όλες οι διεργασίες έχουν την ίδια προτεραιότητα, π.χ. 1.

Δεν γνωρίζω αν τρίζουν τα κόκαλα των Νίκολας Ρέι και Τζέιμς Ντιν που ακριβώς πενήντα χρόνια μετά τη μυθική επιτυχία θα ακούνε ως διά μαγείας στο αλλού που βρίσκονται την αναφορά στην πολύκροτη ταινία τους.

Αλλαγή έδρας ζήτησε από τη ΦΙΜΠΑ ο Άρης για το εκτός έδρας παιχνίδι κατά της Χάποελ Τελ Αβίβ, λόγω της εμπόλεμης κατάστασης στη Μέση Ανατολή.

Έτσι κάθε φορά επιλέγεται για εκτέλεση η παλαιότερη. Γενικά ζούμε σε μια εποχή που θα την "τελείωνες" με τίτλους.

Εξάλλου, ο ΠΑΟΚ παρατάσσεται πλήρης και θέλει να κάνει (19.00 απευθείας από την ΕΤ3) καλή εμφάνιση στο Βίλνιους κατά της Λιετούβος Ρίτας.

- Στην εξυπηρέτηση με βάση τη διάρκεια, θέλουμε να εκτελείται πρώτη, να έχει δηλαδή τη μεγαλύτερη προτεραιότητα, η διεργασία με τη μικρότερη έκρηξη ΚΜΕ.

Για το κλειδί - πρόσωπο των υποκλοπών ταιριάζει "Ο τρίτος άνθρωπος", για την κυρία Μπουρμπούλια "Ντόλτσε βίτα", για την παιδεία "Η ζούγκλα του μαυροπίνακα" και για τους χαμηλοσυνταξιούχους "Έπεσαν μέχρις ενός".

Πρέπει δηλαδή η προτεραιότητα να είναι μια ποσότητα που μεγαλώνει όταν η έκρηξη ΚΜΕ μικραίνει.

Για τους περισσότερους πολιτικούς μας "Θεέ μου πόσο χαμηλά έπεσα", για το περίφημο επικοινωνιακό θέμα των δημόσιων λειτουργών "Η απατηλή λάμψη της ματαιοδοξίας", για τους μεγαλοδημοσιογράφους των ιδιωτικών καναλιών "Τα διαμάντια είναι παντοτινά".

Η ποσότητα 1/(έκρηξη ΚΜΕ) έχει αυτή την ιδιότητα, αφού είναι αντιστρόφως ανάλογη της έκρηξης ΚΜΕ και επιλέγεται για να παραστήσει την προτεραιότητα. Όλα αυτά τόσο σοβαρά ώστε να είναι γελοία, τόσο αστεία ώστε να είναι τραγικά, με την πλήρη απώλεια της ουσίας, μόνον ένας άλλος τίτλος το "Μίσος" θα μπορούσε να αποδώσει αυτή την αντίφαση υπερκατανάλωσης, χαμένου ορίζοντα και αλλοτρίωσης κάθε στόχου.

- Στην εξυπηρέτηση με βάση το λόγο απόκρισης, θέλουμε να έχει τη μεγαλύτερη προτεραιότητα η διεργασία με το μεγαλύτερο λόγο απόκρισης. Τώρα εμπλέκουμε και τους νέους με ταινίες. Έτσι πολύ απλά μπορούμε να επιλέξουμε το λόγο απόκρισης για να παίξει το ρόλο της προτεραιότητας. Μήπως θα προτιμούσατε το γλυκερό τίτλο "Στον κύριό μας με αγάπη";

Στους δυο πρώτους αλγορίθμους, η προτεραιότητα μιας διεργασίας καθορίζεται μια φορά, κατά την είσοδό της στη λίστα έτοιμων διεργασιών και δεν αλλάζει ξανά.

Και ποιος μπορεί να είναι αυτός ο κύριος ή αφέντης και τι συνθήματα μπορεί να μεταδώσει, αν δεν τα έχει βιώσει;

Η προτεραιότητα που δεν αλλάζει κατά τη διάρκεια της ζωής μιας διεργασίας ονομάζεται στατική προτεραιότητα (static priority). Ήδη από καιρό οι νέοι μας και κατ' επέκταση οι νέοι όλου του κόσμου είναι Επαναστάτες με αιτία, που όμως εκφράζονται εκ των πραγμάτων με πράξεις χωρίς αιτία, φαινομενικά αναιτιολόγητες και βαθύτατα αυτοκαταστροφικές. Αντίθετα, στον αλγόριθμο εξυπηρέτησης με βάση το λόγο απόκρισης, οι προτεραιότητες (δηλαδή οι λόγοι απόκρισης) των διεργασιών υπολογίζονται κάθε φορά που πρέπει να επιλεγεί μια διεργασία για εκτέλεση.

Δεν βλάπτεται, ας πούμε, η κοινωνία από τους χρήστες ναρκωτικών ουσιών, αυξάνεται όμως η εμπορία τους αλλά και η καταστολή, άρα αμφότερες οι πλευρές τρίβουν τα χέρια τους, ενώ οι νέοι βγαίνουν νοκ άουτ.

Η προτεραιότητα που αλλάζει κατά τη ζωή μιας διεργασίας καλείται δυναμική προτεραιότητα (dynamic priority).

Η ανεργία δεν πλήττει μόνον την τσέπη αλλά βασικά και ιδίως την αξιοπρέπεια και την προσωπική ταυτότητα.

Ένα πολύ ουσιαστικό πρόβλημα σε ορισμένους αλγορίθμους χρονοδρομολόγησης είναι ότι κάποια διεργασία με αρκετά μικρή προτεραιότητα μπορεί να αναμένει για την εκτέλεσή της επ' αόριστο.

Δεν μπορείς να παράγεις όραμα, ενώ σου στέρησαν "Μια θέση στον ήλιο".

Κυρίως όταν οι προτεραιότητες είναι στατικές (όπως στην εξυπηρέτηση με βάση τη διάρκεια), σε ένα υπερφορτωμένο σύστημα, μια διεργασία με χαμηλή προτεραιότητα μπορεί πρακτικά να είναι αποκλεισμένη από την ΚΜΕ γιατί συνεχώς την υπερπηδούν άλλες, υψηλότερης προτεραιότητας.

Καλό θα ήταν αυτός ο "Κύκλος των χαμένων ποιητών" (τίτλων) να μάθει και κάτι παραπάνω.

Μια λύση που μπορεί να δοθεί στο πρόβλημα αυτό είναι η τεχνική της γήρανσης (aging), η οποία αυξάνει την προτεραιότητα μιας διεργασίας με την πάροδο του χρόνου, ώστε κάποια στιγμή να εκτελεστεί.

Τι θα έλεγαν αν τους αφιέρωνα την πολύκροτη ταινία του Ρομάν Γκουπίλ "Πεθαίνοντας στα 30";

Αυτή την τεχνική εφαρμόζει ουσιαστικά η εξυπηρέτηση με βάση το λόγο απόκρισης: όσο περνά ο χρόνος και μια διεργασία δεν εκτελείται, ο λόγος απόκρισής της (άρα και η προτεραιότητά της) αυξάνει.

Θα ένιωθαν κάτι από την οργισμένη και απελπισμένη αγωνία των νέων που στα 30 τους (σε μεγάλο ποσοστό) είναι χωρίς επάγγελμα και όνειρα;