Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Στην πολύ ωραία ιδέα του υπουργείου Πολιτισμού να τιμηθεί η επέτειος για τα δέκα χρόνια που παρήλθαν από την τελευταία πνοή του Οδυσσέα Ελύτη, προχθές 18 Μαρτίου, συμμετείχε ως μία από τις πέντε τιμώσες πόλεις και η Θεσσαλονίκη, με μια λιτή αλλά περιεκτική εκδήλωση που οργάνωσε το ΚΘΒΕ.

ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ

Εξυπηρέτηση με βάση τη διάρκεια

Στο Βασιλικό Θέατρο αναδύθηκαν μνήμες και στίχοι του μεγάλου ποιητή, επιλεγμένα από "Τα Ρω του Έρωτα", όπως αναγνώστηκαν από τους ηθοποιούς του ΚΘΒΕ σε μια θεατρικοποιημένη απαγγελία.

Όνειρα ακόμη και για Τσάμπιονς Λιγκ

Καλό είναι οι πελάτες που επιθυμούν την παρασκευή κάποιων απλών γλυκών που απαιτούν λίγο χρόνο, να μην περιμένουν πολλή ώρα μέχρι να εκτελεστούν κάποιες άλλες, χρονοβόρες, συνταγές.

Στις αναγνώσεις διείσδυαν μουσικά αποσπάσματα, που αποδείκνυαν τη ζωντάνια αλλά και τη ρυθμικότητα της στιχοπλοκίας του Ελύτη.

Αθόρυβα και σταθερά ο Πανιώνιος βρίσκεται σε τροχιά… Ευρώπης. Αντί αυτού, είναι προτιμότερο να περιμένουν πολλή ώρα αυτοί που έχουν παραγγείλει μια χρονοβόρα συνταγή.

Προηγουμένως, ο γενικός γραμματέας του ΥΠΠΟ Χρήστος Ζαχόπουλος αναφέρθηκε στην όλη φιλοσοφία του αφιερώματος, θεωρώντας το πρόταγμα του σημαντικού απέναντι στο ευτελές και το ασήμαντο που ολοένα και περισσότερο κερδίζουν έδαφος στη ζωή μας.

Και αν το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ είναι η διοργάνωση που έχει τις μεγαλύτερες πιθανότητες να συμμετάσχει, οι υπεύθυνοι της ομάδας της Νέας Σμύρνης δεν εγκαταλείπουν το όνειρο του Τσάμπιονς Λιγκ. Γενικά, όταν προηγούνται αυτοί που θα εξυπηρετηθούν σύντομα, κανείς δεν περιμένει άδικα για ένα υπερβολικό χρονικό διάστημα.

Συγχρόνως, δανείστηκε τη ρήση του ποιητή, ο οποίος συνδέει τη γλώσσα και την ποίηση για τριάντα αιώνες, με σκοπό τους να οδηγήσουν τη σκέψη σε ανεξιχνίαστες οδούς, ενώ τελευταία μάλλον η σκέψη μόνη της οδηγείται στους δρόμους της βλακείας.

Η εκτός έδρας νίκη επί της SKODA Ξάνθης, απλά επιβεβαίωσε ότι ο φετινός Πανιώνιος έχει όλες τις δυνατότητες να διεκδικήσει επί ίσοις όροις από την ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ την τρίτη θέση, η οποία οδηγεί στην προκριματική φάση της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης. Η αρχή αυτή εφαρμόζεται σε ορισμένα μεγάλα καταστήματα όπου οι πελάτες που αγοράζουν μικρό αριθμό αντικειμένων εξυπηρετούνται σε ιδιαίτερα ταμεία. Ως θεωρητική υποστηλώτρια της εκδήλωσης η ομότιμη καθηγήτρια του ΑΠΘ Ζωή Σαμαρά υποστήριξε ότι διαβάζοντας τον Ελύτη "αναγνωρίζουμε όλοι με μιας, με την ψυχή και το σώμα μας, τι είναι γνήσια ποίηση: λόγος ξάστερος που λάμπει και συνάμα γεννά αστέρια. Από χθες άρχισε η προετοιμασία των «κυανέρυθρων» για το παιχνίδι με την Καλλιθέα.

Ο αλγόριθμος εξυπηρέτησης με βάση τη διάρκεια (Shortest Job First - SJF), κατατάσσει τις διεργασίες κατά αύξουσα σειρά διάρκειας.

Με τα χρόνια που περνούν ο λόγος του γίνεται καθημερινός, γίνεται ώριμα ποιητικός, μα πάντα βαθιά αισθησιακός: ερωτική ποίηση που δεν παρασύρεται από το συναίσθημα. Στο ματς αυτό ο τεχνικός του Πανιωνίου Γιόζεφ Μπουμπένκο θα έχει - εκτός απροόπτου - στη διάθεσή του τον Βαγγέλη Μάντζιο, που δεν αγωνίστηκε στην Ξάνθη και πιθανότατα τον Ιωάννου, ο οποίος μετέχει πλέον κανονικά στις προπονήσεις με τους υπόλοιπους συμπαίκτες του, μετά τον σοβαρό τραυματισμό του.

Πρώτα εκτελείται η συντομότερη διεργασία, μετά αυτή με την αμέσως μεγαλύτερη διάρκεια κ.ο.κ.

Τέχνη και τεχνική συμβαδίζουν. Μοναδικός απών θα είναι ο τραυματίας Βλτσεκ.

Τελευταία εκτελείται αυτή με τη μεγαλύτερη διάρκεια.

Πάνω στο άυλο σώμα της έκστασης, χαράζει ο ποιητής τον προσωπικό του λόγο".

Μια διεργασία που εισάγεται στη λίστα έτοιμων διεργασιών, όταν μια άλλη ήδη εκτελείται, θα τοποθετηθεί στο κατάλληλο σημείο ανάλογα με τη διάρκεια της έκρηξής της στην ΚΜΕ, και θα εκτελεστεί πριν από κάποια άλλη που είχε εισαχθεί στη λίστα νωρίτερα αλλά είχε μεγαλύτερη διάρκεια.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ και γνωστός ηθοποιός Νικήτας Τσακίρογλου επισφράγισε τη συνάντηση αυτή απαγγέλλοντας τον "Προφητικό" από το "Άξιον Εστί" με τρόπο μοναδικό, τέτοιον που δίχως υπερβολή στάθηκε δίπλα στην καταξιωμένη και ανυπέρβλητη απαγγελία του Μάνου Κατράκη.

Όσον αφορά το χρόνο που οι διεργασίες βρίσκονται σε αναμονή, ο αλγόριθμος με βάση τη διάρκεια είναι βέλτιστος, δηλαδή κανένας άλλος αλγόριθμος δεν μπορεί να επιτύχει καλύτερο μέσο χρόνο αναμονής.

Η εκτέλεση των διεργασιών του παραδείγματος με τον αλγόριθμο εξυπηρέτησης με βάση τη διάρκεια φαίνεται στο σχήμα. Η σειρά εκτέλεσης των διεργασιών είναι δ1, δ3, δ4, δ2. Η δ1 επειδή είναι μόνη της πρώτη δεν περιμένει καθόλου, η δ2 περιμένει για (12+3+11)-6 = 20, η δ3 για 12-8 = 4 και η δ4 για (12+3)-14 = 1. Ο μέσος χρόνος αναμονής είναι λοιπόν (0+20+4+1)/4 = 6,25· πολύ μικρότερος από τον αντίστοιχο για την εξυπηρέτηση με βάση τη σειρά άφιξης, και ο μικρότερος δυνατός.

Οι χρόνοι απόκρισης είναι: 12 για τη δ1, 51 για τη δ2, 7 για τη δ3 και 12 για τη δ4. Ο μέσος χρόνος απόκρισης είναι (12+51+7+12)/4 = 20,5, πολύ καλύτερος επίσης από την εξυπηρέτηση με βάση τη σειρά άφιξης.

Η δυσκολία στην υλοποίηση του αλγορίθμου αυτού είναι η εκτίμηση της διάρκειας για την έκρηξη ΚΜΕ κάθε διεργασίας. Στην περίπτωση του μακροχρόνιου χρονοδρομολογητή, οι χρήστες μπορούν να έχουν θέσει εκ των προτέρων ανώτατα όρια στο χρόνο εκτέλεσης του προγράμματος τους, με βάση τα οποία να γίνεται η επιλογή της συντομότερης διεργασίας. Όμως στο βραχυχρόνιο χρονοδρομολογητή δεν είναι εύκολο να υπολογιστεί εκ των προτέρων η επόμενη έκρηξη ΚΜΕ για μια διεργασία· μπορεί βέβαια να εκτιμηθεί στατιστικά με βάση τις προηγούμενες εκρήξεις ΚΜΕ, αλλά η εκτίμηση αυτή δεν είναι ακριβής και επιπλέον απαιτεί υπολογιστικό χρόνο.