Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελπίδες σε εκατομμύρια διαβητικών σε όλο τον κόσμο δίνει ομάδα Αμερικανών επιστημόνων, η οποία υποστηρίζει ότι η μεταμόσχευση κυττάρων που παράγουν ινσουλίνη από χοίρους θα μπορούσε να συμβάλει στη θεραπεία της νόσου εντός της επόμενης δεκαετίας.

ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ: ΦΩΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ

Λειτουργικά Συστήματα Καταμερισμού Χρόνου

Στους χοίρους ίσως να βρίσκεται το μυστικό της θεραπείας του διαβήτη, όπως υποστηρίζει ομάδα Αμερικανών γιατρών, τα πειράματα της οποίας δημοσιεύονται στην έγκυρη ιατρική επιθεώρηση "Nature Medicine".

«Βεντέτα» με τον Σπυρόπουλο

Πολλά μεγάλα υπολογιστικά συστήματα εξυπηρετούν πολλούς χρήστες, κάθε ένας από τους οποίους έχει στη διάθεσή του ένα τερματικό. Η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Μινεσότας προχώρησε στη μεταμόσχευση ειδικών κυττάρων από το πάγκρεας χοίρων σε μαϊμούδες, με εντυπωσιακά αποτελέσματα, καθώς παρατηρήθηκε πλήρης αναστροφή της κατάστασης.

ΜΑΝΩΛΗΣ ΠΑΝΤΙΝΑΚΗΣ

Ο χρήστης πληκτρολογεί εντολές στο τερματικό, μέσω του οποίου διαβιβάζονται και εκτελούνται στο υπολογιστικό σύστημα. Ελπίζει, λοιπόν, ότι μέχρι το 2009 θα έχει ολοκληρώσει τις πρώτες μεταμοσχεύσεις σε ανθρώπους, προσφέροντας έτσι διέξοδο σε εκατομμύρια διαβητικούς σε ολόκληρο τον κόσμο.

Δυσαρεστημένη από τη διαιτησία του ρέφερι Σπυρόπουλου επέστρεψε στο Ηράκλειο από τη Θεσσαλονίκη η αποστολή του ΟΦΗ.

Για να έχουν όλοι οι χρήστες την εντύπωση ότι εξυπηρετούνται παράλληλα, το υπολογιστικό σύστημα καταμερίζει το χρόνο του, δίνοντας από λίγο και εκ περιτροπής στον καθένα. Αν και οι επιστήμονες έχουν ήδη καταφέρει να θεραπεύσουν ασθενείς χρησιμοποιώντας ινσουλινοπαραγωγά κύτταρα από νεκρούς δότες, η πειραματική αυτή μέθοδος είναι αδύνατο να εφαρμοστεί σε ευρεία κλίμακα λόγω της μικρής διαθεσιμότητας μοσχευμάτων.

Ο Τάσος Δέντσας, με σημαντική προσφορά στο ματς με τον Άρη, δήλωσε χθες ότι «ήταν ένα δύσκολο παιχνίδι και αν ήμασταν πιο σοβαροί σε πέντε-έξι φάσεις στο δεύτερο ημίχρονο, θα φεύγαμε με τους τρεις βαθμούς». Μια άλλη μέθοδος λειτουργίας του ζαχαροπλαστείου θα ήταν η «ταυτόχρονη» παρασκευή των γλυκών, με καταμερισμό του χρόνου του υπαλλήλου μεταξύ των διαφόρων συνταγών.

Η χρήση ζωικών κυττάρων, γνωστή ως ξενομεταμόσχευση, ίσως είναι η επόμενη καλύτερη λύση.

Ο Φώντας Μοσχογιάννης υποστηρίζει ότι στη φάση της ισοφάρισης «όπως σηκώθηκα για να διώξω την μπάλα ο Καζαντζής με έσπρωξε και κακώς ο διαιτητής δεν σφύριξε επιθετικό φάουλ». Κάθε πέντε λεπτά χτυπά ένα ρολόι και ο ζαχαροπλάστης διακόπτει την εργασία του, βάζει στην άκρη το γλυκό που έφτιαχνε και καταπιάνεται με το επόμενο στη σειρά.

Για να αποτραπεί η απόρριψη των χοιρινών μοσχευμάτων, η οποία έως τώρα θεωρούνταν το μεγαλύτερο πρόβλημα, οι γιατροί τελειοποίησαν ένα συνδυασμό φαρμάκων, με αποτέλεσμα και τα πειραματόζωα να επιζήσουν και ο διαβήτης να εξαφανιστεί.

Ο ΟΦΗ αγωνίστηκε στη Θεσσαλονίκη χωρίς πέντε βασικές του μονάδες (Σολίς, Ντεγιάνοφ, Σταυρακάκης, Κιάσσος, Κώτσιος).

Στα υπολογιστικά συστήματα το ρόλο του ρολογιού έχει ένα ειδικό κύκλωμα, ο χρονιστής (timer), το οποίο σε τακτά χρονικά διαστήματα δημιουργεί ένα σήμα διακοπής.

"Αυτό πρακτικά απέδειξε ότι είναι δυνατό να χρησιμοποιηθούν κύτταρα από γουρούνια ως πρώτη λύση για μια μελλοντική θεραπεία του διαβήτη", εξηγεί ο επικεφαλής της έρευνας Μπέρναρντ Χέριγκ.

Ωστόσο, τα κενά τους αναπληρώθηκαν επάξια, αφού όπως σημειώνει ο Δέντσας «υπάρχουν παίκτες που μπορούν να καλύψουν τις θέσεις τους».

Ο χρόνος χωρίζεται σε διαστήματα διάρκειας Τ.

Ωστόσο, το ανησυχητικό είναι ότι τα συγκεκριμένα σκευάσματα έχουν ισχυρές παρενέργειες για τους ανθρώπους, για αυτό τώρα πρέπει να κατασκευαστούν σχεδόν εξαρχής.

ΕΚΡΗΞΗ ΣΚΑΣΝΙ

Αν υπάρχουν μ προγράμματα για εκτέλεση, που συμβολίζονται με π1, π2…..πμ, η περίοδος Τ διαιρείται σε μ χρονικά διαστήματα τ1, τ2…..τμ.

Στην καλύτερη των περιπτώσεων, πάντως, μια θεραπεία του διαβήτη βασισμένη στη μεταμόσχευση κυττάρων του παγκρέατος απέχει το λιγότερο μία δεκαετία ακόμη, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Στο Ηράκλειο εντύπωση προκάλεσε η έκρηξη του Ζντένεκ Σκάσνι, έκρηξη που με εντολή του διαιτητή τον οδήγησε στην κερκίδα.

Ο χρονιστής δημιουργεί ένα σήμα στην αρχή κάθε περιόδου τν, οπότε αρχίζει να εξυπηρετείται από την ΚΜΕ το ν-οστό πρόγραμμα.

Πρέπει πρώτα να επιλυθούν διάφορα προβλήματα, ενώ το Πανεπιστήμιο της Μινεσότας αυτήν τη στιγμή χτίζει τα δικά του βιοασφαλή εργαστήρια, τα οποία θα είναι σύμφωνα με τους αμερικανικούς ομοσπονδιακούς κανονισμούς υγείας για τη χρησιμοποίηση ζωικών ιστών σε ανθρώπους.

Ο κ. Σκάσνι δεν συνηθίζει να συγκρούεται με τους διαιτητές, όμως, προχθές, όπως ομολόγησε και χθες, δεν άντεξε τα σφυρίγματα του διαιτητή και ότι αδικούσαν τον ΟΦΗ.

Αν κάποιο από αυτά δεν ζητά εξυπηρέτηση ή έχει τελειώσει, η σειρά του δίνεται στο επόμενο.

Ο στόχος είναι να υπάρχουν οι κατάλληλοι χοίροι-δωρητές, όταν θα έχουν αντιμετωπιστεί όλα τα εκκρεμή ζητήματα και οι διαβητικοί δεν θα απορρίπτουν τα μοσχεύματα.

Και επανέλαβε: Ένα ΛΣ που οργανώνει τη λειτουργία του υπολογιστή κατ' αυτό τον τρόπο ονομάζεται Λειτουργικό Σύστημα Καταμερισμού Χρόνου (time sharing).

Η μεταμόσχευση χοιρινών μοσχευμάτων δεν είναι σπάνια στην ιατρική, καθώς εφαρμόζεται συχνά και στην καρδιοχειρουργική.

«Είχαμε ευκαιρίες και έπρεπε να κερδίσουμε.

Η περίοδος Τ μπορεί να είναι της τάξης των 3 sec· αν υποθέσουμε ότι υπάρχουν 6 προγράμματα για εκτέλεση, στο καθένα (σε κάθε περίοδο) διατίθεται 0,5 sec, χρόνος αρκετά μεγάλος για να καλύψει πολλές φορές ολόκληρη την εκτέλεση ενός προγράμματος.

Για αυτό οι Αμερικανοί ερευνητές αποφάσισαν να πειραματιστούν, γνωρίζοντας ότι παρόμοιες μεταμοσχεύσεις από άνθρωπο σε άνθρωπο πραγματοποιούνται ήδη στη Βρετανία.

Παρά το γεγονός ότι αρκετοί ίσως ισχυριστούν ότι το 1-1 είναι θετικό αποτέλεσμα, εγώ δεν είμαι ικανοποιημένος από την ισοπαλία».

Εάν κάποιο πρόγραμμα δεν καλύπτεται, περιμένει μέχρι την επόμενη χρονική περίοδο.

Μόλις αφαιρεθούν από το πάγκρεας του δότη τα κύτταρα εισάγονται στο ήπαρ του διαβητικού με μια σχετικά απλή διαδικασία.

*** Κουτσαίνοντας γύρισε στο Ηράκλειο ο Ντέρεκ Μπόατεγκ, ο οποίος τραυματίστηκε στο δεξιό γόνατο.

Μερικές φορές βέβαια ένα πρόγραμμα πρέπει να εκτελεστεί αμέσως, χωρίς καθυστέρηση, επειδή η ταχύτητα απόκρισής του έχει ουσιαστική σημασία.

Αν η μεταμόσχευση αποδειχθεί επιτυχής, ο ασθενής θα είναι σε θέση να παράγει από μόνος του ινσουλίνη, την ουσία που ρυθμίζει τα επίπεδα των σακχάρων στο αίμα, όπως οι μη διαβητικοί.

Ύστερα από 48 ώρες θα διαπιστωθεί το μέγεθος του τραύματός του.

Τότε, σε περιπτώσεις δηλαδή λειτουργίας σε πραγματικό χρόνο (real-time operation), το πρόγραμμα έχει προτεραιότητα έναντι των άλλων και εξυπηρετείται πρώτο.