Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Διεθνή :: Έρευνα

( φθίνει η κλωστοϋφαντουργία, σε άνοδο τα βασικά μέταλλα :: 18/1/2006 18:14:25) 

Την ταχύτατη άνοδο μικρών κλάδων, που ήταν σχεδόν ανύπαρκτοι στην αρχή της εξεταζόμενης περιόδου, όπως της ανακύκλωσης και των συσκευών ραδιοφωνίας - τηλεόρασης αναδεικνύει η μελέτη.

ΟΛΙΖΑΝΤΕΜΠΕ

Υπολογιστές μειωμένου ρεπερτορίου εντολών

ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ Ανταγωνιστικότητας του ΣΕΒ για την περίοδο 1995-2002

Ξανά στην επιφάνεια το θέμα του συμβολαίου

Με την εξέλιξη των επεξεργαστών CISC, το ρεπερτόριο εντολών τους γινόταν όλο και μεγαλύτερο.

Φθίνει η κλωστοϋφαντουργία, σε άνοδο τα βασικά μέταλλα

Καραγκούνης, Ολιζαντέμπε. Ο Πολωνονιγηριανός ήταν και πάλι χθες πρωταγωνιστής και σκόρερ για τον Παναθηναϊκό

Οι σχεδιαστές υπολογιστών παρατήρησαν όμως στατιστικά ότι μόνο το 25% των εντολών ενός υπολογιστή χρησιμοποιούνται πολύ (περίπου το 95% του χρόνου).

Η παραγωγή κλωστοϋφαντουργικών υλών και προϊόντων, η κατασκευή χαρτιού και προϊόντων του, η επεξεργασία δέρματος, η κατασκευή ειδών ταξιδιού και υποδημάτων, ηλεκτρικών μηχανών και συσκευών και η παραγωγή προϊόντων καπνού είναι κλάδοι με σημάδια φθίνουσας πορείας στη χώρα μας.

Θερμές ευχαριστίες θα έπρεπε να στείλουν οι οπαδοί του Παναθηναϊκού στον προπονητή της Μπέρμιγχαμ, Στιβ Μπρους, ο οποίος - ως γνωστόν - το περασμένο καλοκαίρι προτίμησε να απορρίψει τον Εμάνουελ Ολιζαντέμπε, ενώ οι ιθύνοντες του «τριφυλλιού» ήταν «ζεστοί» για την παραχώρησή του.

Το ρεπερτόριο εντολών, απ' ό,τι φαινόταν, θα μπορούσε να μειωθεί δραστικά, απλουστεύοντας έτσι και το υλικό.

Όπως προκύπτει από το Δελτίο Ανταγωνιστικότητας του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών με θέμα "Ανερχόμενοι και φθίνοντες κλάδοι της μεταποίησης στην Ελλάδα 1995-2002", χαρακτηριστικά ανερχόμενων κλάδων παρουσιάζουν η παραγωγή βασικών μετάλλων και προϊόντων από μη μεταλλικά ορυκτά, οι εκδόσεις και οι εκτυπώσεις, η κατασκευή λοιπού εξοπλισμού μεταφορών, οι συσκευές ραδιοφωνίας, τηλεόρασης και επικοινωνιών, τα ιατρικά όργανα, τα όργανα ακριβείας, τα οπτικά και η ανακύκλωση.

Πλέον, ο «Μανώλης», μετά τα διαδοχικά τέρματα που πετυχαίνει εφέτος (χθες σκόραρε δύο φορές), όχι μόνο έχει «εκπαραθυρώσει» τον Μιχάλη Κωνσταντίνου από την ενδεκάδα, αλλά έχει γίνει ο αγαπημένος της εξέδρας.

Οι επιπλέον εντολές θα μπορούσαν να υλοποιηθούν με λογισμικό.

Ως φθίνων κλάδος κατά τη μελέτη του ΣΕΒ ορίζεται εκείνος ο κλάδος οικονομικής δραστηριότητας που την περίοδο 1995-2002 εμφανίζει σωρευτικά απώλεια όγκου παραγωγής (δηλαδή έχει αρνητικό μέσο ετήσιο ρυθμό μεταβολής όγκου).

Έτσι, λογικό είναι οι εντυπωσιακές εμφανίσεις του Ολιζαντέμπε να έχουν κάνει τον Άγγελο Φιλιππίδη να σκέφτεται σοβαρά να τον καλέσει το γραφείο του για να ανανεώσουν την συνεργασία τους μέχρι και το 2006!

Αυτή είναι η κεντρική ιδέα των υπολογιστών μειωμένου ρεπερτορίου εντολών (Reduced Instruction Set Computers, RISC).

Η παραπάνω απώλεια παραγωγής δεν περιορίζεται σε μικρό αριθμό ετών, αλλά διασπείρεται σε τουλάχιστον τέσσερα από τα επτά έτη για τα οποία διατίθενται στοιχεία.

Ο 23χρονος επιθετικός λατρεύει τη χώρα μας και τον Παναθηναϊκό και φέρεται να μην έχει κανένα πρόβλημα να παραμείνει στο «τριφύλλι», αρκεί βέβαια να αυξηθούν οι απολαβές του.

Το ρεπερτόριο εντολών των υπολογιστών αυτών είναι μικρό, με λιγότερες από 100 εντολές, οπότε το πεδίο κώδικα εντολής δεν καταλαμβάνει μεγάλο χώρο στην εντολή.

Ως ανερχόμενος κλάδος ορίζεται εκείνος ο κλάδος οικονομικής δραστηριότητας που κατά την περίοδο 1995-2002 εμφανίζει σωρευτικά αύξηση όγκου παραγωγής μεγαλύτερη του μέσου όρου της οικονομίας.

Ο Ολιζαντέμπε αυτή τη στιγμή κερδίζει περίπου 300.000 ευρώ τον χρόνο συν κάποιο αξιοσέβαστο ποσό αν αγωνίζεται πάνω από τα μισά παιχνίδια.

Έτσι οι εντολές εκτελούνται γρήγορα.

Η παραπάνω ταχεία αύξηση της παραγωγής δεν περιορίζεται σε μικρό αριθμό ετών, αλλά διασπείρεται σε τουλάχιστον τέσσερα έτη.

Οι ιθύνοντες του ΠΑΟ αναγνωρίζουν την προσφορά του παίκτη στην ομάδα, ωστόσο γνωρίζουν εξίσου καλά ότι μια πώλησή του στο μέλλον μπορεί να αποφέρει μεγάλο ποσό στο ταμείο του συλλόγου.

Όταν η ΚΜΕ περιέχει μόνο έναν ή λίγους καταχωρητές, τότε η ΚΜΕ χρειάζεται πολύ συχνά να μεταφέρει δεδομένα από και προς τη μνήμη, γιατί δεν είναι σε θέση να τα αποθηκεύσει εσωτερικά.

Οι μικροί κλάδοι

Πάντως, το σίγουρο είναι ότι για να πωληθεί ο Ολιζαντέμπε μέσα στα επόμενα δυο χρόνια (το συμβόλαιό του λήγει το καλοκαίρι του 2005), θα πρέπει να έρθει μια εξαιρετικά μεγάλη πρόταση από το εξωτερικό. Μία ΚΜΕ που περιέχει πολλούς καταχωρητές όμως μπορεί να κρατά εσωτερικά τα ενδιάμεσα αποτελέσματα όταν εκτελεί ακολουθίες υπολογισμών.

Η μελέτη αναδεικνύει την ταχύτατη άνοδο μικρών κλάδων, που ήταν σχεδόν ανύπαρκτοι στην αρχή της εξεταζόμενης περιόδου, όπως της ανακύκλωσης και των συσκευών ραδιοφωνίας - τηλεόρασης.

ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ

Έτσι δεν έχει τόσο μεγάλη ανάγκη για ανταλλαγή δεδομένων και προσπέλαση της μνήμης.

Αν και οι κλάδοι αυτοί είναι πολύ μικροί και άρα εμφανίζουν εύκολα μεγάλες ποσοστιαίες μεταβολές στον όγκο και την αξία της παραγωγής τους, οι αυξήσεις είναι κατά κανόνα τόσο παρατεταμένες, ώστε δύσκολα μπορούν να αποδοθούν σε κυκλικούς παράγοντες.

Στο μεταξύ, με χθεσινές δηλώσεις του ο «Μανώλης» αποκάλυψε το μυστικό των επιτυχημένων εμφανίσεών του:

Αυτό έχει σαν άμεσο αποτέλεσμα την αύξηση της ταχύτητας του υπολογιστή σε σχέση με κάποιον με λίγους καταχωρητές.

Η χρήση της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας (ΑΠΑ) στη θέση της ακαθάριστης αξίας παραγωγής (ΑΑΠ) για την εκτίμηση του όγκου και της αξίας του κλαδικού προϊόντος θα οδηγούσε σε παρόμοια αποτελέσματα.

«Μου δόθηκαν πολλές ευκαιρίες για να παίξω και καρπώθηκα από όλους εμπιστοσύνη.

Μία εντολή ενός υπολογιστή RISC είναι αυτή που προσθέτει δύο αριθμούς που είναι αποθηκευμένοι σε δύο καταχωρητές και αποθηκεύει το αποτέλεσμα σε έναν τρίτο καταχωρητή.

Από τους επτά ανερχόμενους κλάδους μόνο ο κλάδος της παραγωγής βασικών μετάλλων θα εξαιρούταν, αν είχε χρησιμοποιηθεί το κριτήριο της ΑΠΑ.

Θέλω να προσφέρω τον καλύτερό μου εαυτό και αισθάνομαι καλύτερα.

Για την εντολή αυτή υπάρχουν πολλοί συνδυασμοί εκτέλεσης, αλλά ο κώδικας της εντολής είναι ένας.

Παίζω σχεδόν σε όλα τα παιχνίδια και νιώθω καλύτερα στη φυσική μου κατάσταση και στο μυαλό μου.

Σε συμβολική γλώσσα, η μορφή της εντολής θα ήταν: ADD R1 R2, R3 και θα είχε την έννοια R3:= R1+ R2.

Παίζω πολύ, είμαι ήρεμος, έχω εμπιστοσύνη στους συμπαίκτες μου και εκείνοι σε μένα. Αν η ΚΜΕ περιέχει 10 καταχωρητές, τότε για κάθε έναν από τους R1, R2, R3 θα υπάρχουν 10 διαφορετικές επιλογές και οι τελικοί συνδυασμοί θα είναι 10x10x10=1000. Όλα αυτά συνθέτουν τον λόγο που τα πάω καλά», ενώ παράλληλα «έσταζε μέλι» για τον προπονητή Σέρχιο Μαρκαριάν: Με έναν κώδικα εντολής λοιπόν μπορούν να κωδικοποιηθούν 1000 διαφορετικές εντολές. «Από τη μέρα που ήρθε έχουμε κερδίσει σχεδόν όλα τα παιχνίδια.

Πρακτικά, οι πολλοί καταχωρητές μέσα στην ΚΜΕ συνθέτουν μία πολύ μικρή και γρήγορη μνήμη.

Νομίζω πως τα αποτελέσματα μιλάνε από μόνα τους.

Σήμερα οι περισσότεροι επεξεργαστές, κυρίως σε σταθμούς εργασίας, είναι τύπου RISC.

Δεν ξέρω τι μαγεία έχει, αλλά έχει έναν πολύ μεγάλο ρόλο στις επιτυχίες.

Οι υπολογιστές RISC δε χρησιμοποιούν μικροπρογραμματιζόμενη αρχιτεκτονική εξαιτίας της απλότητας των εντολών τους.

Δεν είναι μόνο των παικτών οι νίκες.

Επίσης διαθέτουν ξεχωριστούς διαδρόμους για τα δεδομένα και τις διευθύνσεις τους.

Έχει παίξει σημαντικό ρόλο και ο Μαρκαριάν».

Το μειονέκτημα των υπολογιστών RISC είναι ότι ο προγραμματισμός σε γλώσσα μηχανής γίνεται πιο δύσκολος και απαιτούνται πιο «έξυπνοι» μεταφραστές για τις γλώσσες προγραμματισμού.