Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Αθλητική είδηση

( ο μακης κατσαβακης προσπαθει να χαμηλωσει τους τονους :: 6/2/2006 20:00:52) 

Ο ΜΑΚΗΣ ΚΑΤΣΑΒΑΚΗΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΧΑΜΗΛΩΣΕΙ ΤΟΥΣ ΤΟΝΟΥΣ

ΒΟΛΕΪ

4. Λογοτεχνία, Επιστήμη και Τέχνη της Μεσαιωνικής Ευρώπης

Δεν ξεχνάει τα… μαθηματικά

Μάχες στην ουρά

Λογοτεχνία

Μπορεί οι φίλοι του Απόλλωνα Καλαμαριάς να κάνουν όνειρα τρελά, μετά την τελευταία επιτυχία επί της Ξάνθης, ωστόσο ο τεχνικός της ομάδας, Μάκης Κατσαβάκης (φωτογραφία), προσπαθεί να χαμηλώσει τους τόνους.

Ολυμπιακός και Νίκαια δίνουν (18.00, Γλυφάδα και TV MAGIC) τον τόνο του ντέρμπι και των συγκρούσεων στα πλέι οφ που θα ακολουθήσουν σε μία εβδομάδα, αλλά στο αποψινό φινάλε της κανονικής περιόδου της Α1 βόλεϊ την παράσταση κλέβουν οι μάχες για αποφυγή της τελευταίας τετράδας και του κινδύνου υποβιβασμού.

Τα λατινικά ήταν για αιώνες η γλώσσα των συγγραμμάτων. Γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα, ότι η πορεία μίας ομάδας μπορεί να επηρεαστεί από πολλούς παράγοντες και αυτό που δεν θέλει είναι οι παίκτες του να αποφύγουν την πίεση στη συνέχεια του πρωταθλήματος.

Πολλά παίζονται και για τις δύο ομάδες στα ντέρμπι Ορεστιάδας - Ρεθύμνου (19.00) και Ε.Α. Πατρών - Ολυμπιάδας (19.00) και μονόπλευρα στις αναμετρήσεις Εθνικού Αλεξανδρούπολης - Παναθηναϊκού και ΠΑΟΚ - Πανελληνίου (19.00), ενώ υπάρχει και το κατ' όνομα ντέρμπι της Θεσσαλονίκης, ανάμεσα σε Ηρακλή και Άρη ("Ιβανώφειο" - 17.30, ΕΤ3), αφού έχουν τιμωρηθεί 5 παίκτες του φιλοξενουμένου.

Οι εξελίξεις, όμως, από τον 11ο αιώνα ευνόησαν την ανάπτυξη των εθνικών γλωσσών και στο γραπτό λόγο με παράλληλη υποχώρηση της λατινικής. "Θα εξασφαλιστούμε και μαθηματικά και μετά θα μιλάμε για άλλους στόχους" τόνισε ο Σερραίος τεχνικός και στάθηκε στη σπουδαιότητα της έδρας: Οι λαοί της Ευρώπης, διαβάζοντας την εθνική λογοτεχνία τους, συνειδητοποιούσαν την εθνική τους ταυτότητα. "Θα πρέπει να είμαστε συγκεντρωμένοι και να αναλύουμε τα λάθη μας. Την εποχή αυτή παράγονται και διαδίδονται αξιόλογα λογοτεχνικά έργα, όπως το Άσμα του Ρολάνδου στα γαλλικά και το Έπος των Νιμπελούγκεν στη γερμανική. Είναι ενθαρρυντικό που νικάμε στην έδρα μας, πρέπει να το συνεχίσουμε". Κατά το 13ο και 14ο αιώνα, τα έμμετρα ιπποτικά μυθιστορήματα με θέμα τον έρωτα γίνονται ιδιαίτερα δημοφιλή χάρη στους τροβαδούρους.

Ο ΣΤΟΧΟΣ της υπέρβασης υπάρχει πάντα στο μυαλό των "κοκκινόμαυρων", κάτι που παραδέχεται και ο Κατσαβάκης, αλλά θα χρειαστεί ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια στη συνέχεια του πρωταθλήματος.

Την ίδια περίοδο παρατηρείται πνευματική δραστηριότητα σε πολλές πόλεις της Ευρώπης, όπως στο Παρίσι, στην Αβινιόν, στη Νάπολη, στη Βενετία και αλλού.

"Με τη νίκη του Πανιωνίου ανέβηκε ο βαθμολογικός συντελεστής της παραμονής.

Σημαντικό κέντρο πνευματικής άνθησης είναι και η Φλωρεντία, όπου ζουν και δημιουργούν οι τρεις κορυφαίοι εκπρόσωποι της ευρωπαϊκής λογοτεχνίας ο Δάντης (1265-1321), ο Πετράρχης (1304-1374) και ο Βοκκάκιος (1313-1375).

Εμείς προσπαθούμε να απομακρυνθούμε όσο το δυνατόν περισσότερο από την επικίνδυνη ζώνη.

Με το πρωτοποριακό έργο τους προαναγγέλλουν τη νέα εποχή και θεωρούνται πρόδρομοι του κινήματος του ανθρωπισμού.

Κάθε ομάδα προσπαθεί να μαζεύει βαθμούς, εμείς απέχουμε τέσσερις πόντους από την εξάδα, κάτι που σημαίνει ότι μπορούμε να βρεθούμε εκεί, αλλά αυτό το κρατάμε για εμάς", είπε ο Σερραίος τεχνικός και από σήμερα θα ξεκινήσει την προετοιμασία για το εκτός έδρας παιχνίδι με τον Ατρόμητο, στο Περιστέρι.

Περιπλανώμενοι μουσικοί. Μικρογραφία από ισπανικό χειρόγραφο (1529). Μαδρίτη, Εθνική Βιβλιοθήκη.

Το κεντρικό κλίτος της εκκλησίας του Αγίου Σερνέν (11ος-12ος αι.)

Ένα από τα κλίτη του καθεδρικού ναού της Αμιένης (13ος αι.)

• Να συγκρίνετε το σχήμα των τόξων στους δύο ναούς.

Η κοίμηση της Θεοτόκου. Γλυπτό από τον καθεδρικό ναό του Στρασβούργου (13ος αι.).

Όροι-κλειδιά της ενότητας Εθνικές γλώσσες, λογοτεχνία, επιστήμη, αλχημεία, πανεπιστήμια, τεχνολογία, ρομανικός-γοτθικός ρυθμός