Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Ανάλυση

( αϋπνίες :: 4/1/2006 21:12:27) 

Αϋπνίες ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ

β. Οθωμανοί και οι κατακτήσεις τους

Το 2006 μπήκε με το δεξί για τους απανταχού επενδυτές. Μήπως όμως οι αγορές έχουν επαναπαυτεί επικίνδυνα; Ιδού οι βασικοί παράγοντες ανησυχίας.

Κριός σε αδιέξοδο

Οι Οθωμανοί ήταν μια τουρκική φυλή διαφορετική από τους Σελτζούκους, ασιάτες νομάδες που μετανάστευσαν σε μια περιοχή κοντά στην Προύσα.

- Γεωπολιτικό ρίσκο

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Οι Οθωμανοί οργανώθηκαν αρχικά από το σουλτάνο (ηγεμόνα) Οθμάν ή Οσμάν, στον οποίο οφείλουν και το όνομά τους.

Η στήλη έχει αναφερθεί εκτεταμένα στην πυριτιδαποθήκη που ονομάζεται Ιράν.

ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ του Βίκτωρος Αναγνωστόπουλου "Ο πιο σκληρός μυς είναι η καρδιά - Εγώ, ο Αλέκος και οι "άλλοι"", υπάρχει μια σκηνή κινηματογραφική.

Εκμεταλλεύτηκαν την κατάργηση των βυζαντινών ακριτών μετά το 1261 και αξιοποίησαν τον ισλαμικό θεσμό των γαζήδων (δηλ. των φανατικών μαχητών του Ισλάμ), για να αποκλείσουν και να εξαναγκάσουν, μετά από μακρόχρονη πολιορκία, τις ελληνικές πόλεις σε παράδοση.

Η προσπάθεια της ισλαμικής χώρας να μετεξελιχθεί σε πυρηνική δύναμη βρίσκεται κοντά στην ολοκλήρωσή της.

Πριν από τρεις δεκαετίες, ο συγγραφέας και ο Αλέκος Γιωτόπουλος περνούν με τρένο στην Ανατολική Γερμανία, ταξιδεύοντας με πλαστά διαβατήρια.

Έτσι κατέκτησαν βαθμιαία όλη τη Μ. Ασία.

Η διεθνής κοινότητα δεν θα μείνει απαθής με πιθανό το σενάριο στρατιωτικής αντιπαράθεσης στο εγγύς μέλλον.

Ο έλεγχος έχει ένταση θρίλερ.

Λόγοι παράδοσης της Προύσας (1326) Ο γαζής Ορχάν ρώτησε αυτό το βεζίρη: «Όταν δώσατε αυτό το κάστρο, από τι υποφέρατε και το δώσατε;». Ο Σαρός είπε: «Το δώσαμε για διάφορους λόγους: Ο ένας είναι ότι το κράτος σας μεγαλώνει μέρα με τη μέρα και το δικό μας κράτος μικραίνει. […] Ένας άλλος είναι ότι ο πατέρας σου έκανε επιδρομές εναντίον μας κι έφευγε. Μπόρεσε να καθυποτάξει τα χωριά μας. Σας δήλωσαν υποταγή και δεν φρόντιζαν καθόλου πια για μας. Κι εμείς πάλι μάθαμε πως αυτά βρήκαν την ησυχία τους. Άλλος λόγος είναι ότι ο άρχοντάς μας συγκέντρωσε πολλά πράγματα. Αλλά δεν ωφελούσε. Γιατί δεν βρισκόταν κανείς που να μπορεί να δώσει χρήματα. […]. Όταν είχαμε ανάγκη, δεν ερχόταν κανένας αγοραστής. Το κάστρο έγινε για μας φυλακή. Ένας άλλος λόγος είναι πως, όταν ο ηγεμόνας έχει εξασθενήσει, η χώρα καταστρέφεται γρήγορα. Ένας άλλος πάλι λόγος είναι πως ακούσαμε εκείνο το χαμένο, τον άρχοντα της Κίτε [η πόλη Κατοικία]. Ένας άλλος λόγος είναι ότι από τον κόσμο δεν λείπουν οι αλλαγές. Και τώρα γίνεται μια αλλαγή για μας». Χρονικό του Ασίκ Πασάζαντε, κεφ. 57, μετ. Ε. Α. Ζαχαριάδου, Ιστορία …, 161-163.

Κάτι τέτοιο θα εκτόξευε την τιμή του μαύρου χρυσού στα ύψη, εξέλιξη ιδιαίτερα αρνητική για την παγκόσμια ανάπτυξη και τον πληθωρισμό.

"Κύριε, τι ζώδιο είστε;", ρωτά αναπάντεχα ο Ανατολικογερμανός αστυνομικός τον Γιωτόπουλο.

Ο σουλτάνος Ορχάν (1326-1362). Μικρογραφία από χειρόγραφο του 16ου αι. (Κων/πολη. Βιβλιοθήκη Τοπκαπί).

- Γρίπη των πουλερικών

"Κριός, κύριε", απαντάει ατάραχος αυτός.

Η ανάγκη ενίσχυσης του στρατού των Οθωμανών οδήγησε στη στρατολόγηση των χριστιανοπαίδων (ονομάστηκε παιδομάζωμα) και τη συγκρότηση του επίλεκτου τάγματος των γενιτσάρων («νέος στρατός»).

Από την Κίνα μέχρι τη γειτονική Τουρκία τα κρούσματα της νόσου πληθαίνουν.

ΤΟ ΜΑΚΡΥ ΤΑΞΙΔΙ του Αλέκου τελείωσε πέρσι τον Ιούλιο στους Λειψούς.

Στα μέσα του 14ου αι. οι Οθωμανοί πέρασαν στην Ευρώπη και κατέκτησαν την οχυρή Καλλίπολη (1354).

Προς το παρόν ο υιός δεν έχει μεταλλαχθεί στον άνθρωπο, με τα θύματα να περιορίζονται σε όσους έρχονται σε άμεση επαφή με τα πουλερικά.

Έκτοτε, το αίνιγμα της προσωπικότητας, αλλά και της συμπεριφοράς του, βρίσκεται στην καρδιά της υπόθεσης τής 17Ν.

Οι διαιρεμένοι βαλκανικοί λαοί υπέκυψαν μπροστά στις υπέρτερες δυνάμεις των Οθωμανών.

Μετά τις πρόσφατες ανησυχίες για την αποτελεσματικότητα του Tamiflu ουσιαστικά δεν υπάρχει ασφαλής αντιμετώπιση του φαινομένου.

Αν ήταν ένοχος, γιατί δεν διέφυγε;

Στη μάχη του Κοσσυφοπεδίου (1389) οι Σέρβοι νικήθηκαν και αναγνώρισαν την οθωμανική επικυριαρχία.

Στην καλύτερη περίπτωση βρισκόμαστε ένα έτος πριν από την παραγωγή εμβολίου.

Συνελήφθη, άλλωστε, δύο εβδομάδες μετά το μπαμ του Σάββα.

Στο απευκταίο σενάριο που υπάρξει πανδημία, η παγκόσμια οικονομία θα γονατίσει με καταστρεπτικές συνέπειες για τις οργανωμένες αγορές.

Αν είναι αθώος, πώς εξηγείται η συσσώρευση αποδεικτικού υλικού εις βάρος του;

- Δίδυμα αμερικανικά ελλείμματα

Απέναντι στις αρχές, ο Γιωτόπουλος επιμένει σε απόλυτη άρνηση των κατηγοριών.

Εδώ ισχύει το κάθε πέρυσι και καλύτερα.

Αντιθέτως, η δημόσια σιωπή του διακόπηκε σποραδικά από επιστολές ή συνεντεύξεις, με τις αναφορές στη 17Ν σε τρίτο πρόσωπο.

Με τον πρόεδρο Μπους στριμωγμένο πολιτικά, η λύση της αύξησης των άμεσων φόρων δεν υφίσταται.

Ο Αλέκος αιτιολογεί τις πρακτικές της οργάνωσης, αλλά δεν αναλαμβάνει ευθύνη.

Ο καλπασμός της αμερικανικής οικονομίας απειλείται με επιβράδυνση με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα φορολογικά έσοδα.

ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΧΛΙΑΡΗ, μεσοβέζικη στάση.

Το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ συνεχώς διευρύνεται προς όφελος των εμπορικών εταίρων τους.

Και δεν θυμίζει τον άνθρωπο που, όταν έβαζε βόμβα στην αμερικανική πρεσβεία, κινείτο τόσο ψύχραιμα στην παρανομία, ώστε να γνωρίζει και το ζώδιο του προσώπου που αναγραφόταν στο πλαστό του διαβατήριο.

Μέχρι σήμερα οι ασιατικές κεντρικές τράπεζες αγοράζοντας κατά κόρον κρατικά ομόλογα χρηματοδοτούν με άνεση τα αμερικανικά ελλείμματα.

Ωστόσο, το παρελθόν είναι μια άλλη χώρα.

Ως πότε;

Στο παρόν, ο Γιωτόπουλος διαβλέπει συνωμοσία καταστολής με αμερικανο-βρετανική υποκίνηση να εξυφαίνεται γύρω από τον ίδιο, ή μάλλον το προφίλ του.

Κάποια στιγμή η πραγματικότητα θα χτυπήσει την πόρτα του Λευκού Οίκου και τότε αμερικανικό δολάριο, ομόλογα και μετοχικές αγορές θα υποστούν τις συνέπειες.

ΑΝ ΟΜΩΣ τα αποτυπώματα είναι βαλτά από την Αστυνομία, τι γίνεται με τους μάρτυρες;

- "Φούσκα" ακινήτων

Και αν το χθεσινό προνουντσιαμέντο κατά του δικαστηρίου απευθύνεται στο ευρύτερο κοινό, τότε γιατί επτά στους δέκα Έλληνες θεωρούν τη δίκη δίκαιη;

Πουθενά αλλού δεν είναι τόσο ορατή αλλά και επικίνδυνη όσο στις ΗΠΑ, για τον απλούστατο λόγο ότι τα αμερικανικά νοικοκυριά χρησιμοποίησαν την άνοδο της αξίας των ακινήτων τους για καταναλωτικές δαπάνες.

Ο Γιωτόπουλος, όπως και η τρομοκρατία, οδηγείται σε αδιέξοδο.

Σε περίπτωση που οι τιμές υποχωρήσουν, ο μέσος Αμερικανός καταναλωτής θα βρεθεί "στριμωγμένος" και υπερχρεωμένος. Αυτό θα έχει ιδιαίτερα αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομική ανάπτυξη, που βασίζεται κατά τα δύο τρίτα στην ιδιωτική κατανάλωση και φυσικά στις μετοχικές αγορές.

- Κόπωση του κινέζικου "δράκου"

Η άνοδος κινητών και ακίνητων αξιών την τελευταία διετία βασίστηκε εν πολλοίς στην ακόρεστη δίψα της Κίνας για καθετί που τροφοδοτεί την ανάπτυξή της. Το ερώτημα που πλανάται είναι το κατά πόσον μπορεί αυτή η αχανής χώρα να αναπτύσσεται στο διηνεκές με ρυθμούς που ξεπερνούν το 10% ετησίως. Σε περίπτωση έστω και ήπιας επιβράδυνσης οι συνέπειες για κλάδους όπως η ναυτιλία, η ενέργεια και οι πρώτες ύλες θα ήταν ιδιαίτερα αρνητικές.