Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

ΜΟΥΖΑΟΥΙ

ΠΟΛΟ

β. Η επέκταση - Παράγοντες και συνέπειες

Μέχρι χθες λέγαμε ότι ο Γαλλοαλγερινός επιθετικός έχει χάσει την επαφή του με τα δίχτυα.

Κούλουμα με προπόνηση

Ο θεσμός του ιερού πολέμου προσέδωσε στους Άραβες ακατανίκητη ορμή. Στο Περιστέρι όμως, αξιοποίησε την μοναδική ευκαιρία που του δόθηκε και αποδείχτηκε η χρυσή αλλαγή του Μάκη Κατσαβάκη. Η Εθνική Πόλο συγκεντρώνεται και πάλι για το δεύτερο καμπ προετοιμασίας εν όψει των υποχρεώσεών της στην προκριματική φάση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Δυο χρόνια μετά το θάνατο του Προφήτη, οι μαχητές του Ισλάμ, υπό την ηγεσία του χαλίφη (δηλ. του τοποτηρητή και διαδόχου του Προφήτη), εξόρμησαν από τη Χερσόνησό τους. Ο καλός Μουζαουί είναι απαραίτητος για τον Απόλλωνα. Ο ομοσπονδιακός τεχνικός Σάντρο Καμπάνια περιμένει το απόγευμα της Κυριακής 20 παίκτες οι οποίοι θα γυμναστούν για ένα τριήμερο. Ο βυζαντινός στρατός συντρίφτηκε στη μάχη του Γιαρμούκ (636).

ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

Πρόσκληση έχει σταλεί στους Ρέππα, Δεληγιάννη, Καραμπέτσο, Λούδη, Μάζη, Σχίζα, Κ. Κόχειλα, Χατζηθεοδώρου, Ιωμάκο, Σάντα, Καλακόνα, Χ. Αφρουδάκη, Τσίκλο, Θεοδωρόπουλο, Ελμισιάν, Στελάτο, Γ. Αφρουδάκη, Βλοντάκη, Χατζηδάκη και Ντούλο.

Μέσα σε λίγα χρόνια οι επιδρομείς κατέκτησαν τις γειτονικές ρωμαϊκές και περσικές επαρχίες (Παλαιστίνη, Συρία, Αίγυπτος, Μεσοποταμία και Περσία).

Στο πρόσωπο του Καβαλιώτη απεικονίζεται μία ακόμη καλή εμφάνιση του Ηρακλή.

Έτσι αποδείχτηκαν μάταιες οι στρατιωτικές επιτυχίες του Ηρακλείου κατά των Περσών.

Ο 34χρονος μεσοεπιθετικός σημείωσε ένα υπέροχο γκολ, ανοίγοντας τον δρόμο για μία ακόμη εύκολη εντός έδρας νίκη των "κυανόλευκων", ενώ πολλές από τις ενέργειές του εξελίχθηκαν σε ευκαιρίες για γκολ.

Τα ανατολικά σύνορα του Βυζαντίου βαθμιαία υποχώρησαν στις παρυφές της Μ. Ασίας.

ΜΑΛΕΖΑΝΙ

Η αραβική απειλή κορυφώθηκε στο πέρασμα από τον 7ο στον 8ο αι.

Για το γεγονός και μόνο ότι η ομάδα του ανέτρεψε μέσα σε είκοσι λεπτά το εις βάρος της σκορ σε ένα οριακό παιχνίδι, ο Ιταλός συγκαταλέγεται στα πρόσωπα της αγωνιστικής.

Το Κοράνι για τον πόλεμο Να μάχεστε εναντίον αυτών που μάχονται εναντίον σας καθώς βαδίζετε στο δρόμο του Θεού, αλλά μην αμαρτάνετε, γιατί ο Θεός δεν αγαπά τους αμαρτωλούς. Σκοτώστε τους εχθρούς σας όσες φορές τους αντιμετωπίζετε· διώξτε τους από το μέρος που σας έδιωξαν. Γιατί (αν και ο φόνος είναι αμαρτία) οι άδικες διώξεις είναι χειρότερες από το φόνο […]. Αν μάχονται εναντίον σας σκοτώστε τους, γιατί αυτή είναι η ανταμοιβή που αρμόζει σ' αυτούς τους απίστους. Κοράνι, 2, 190-191, στο: S. A. Mawdudi, Towards Understanding the Quran, τ. 1, σημ. 201, σ. 151.

Φυσικά, δεν δικαιολογείται ο Παναθηναϊκός να φτάνει σε τέτοιο σημείο απέναντι στον -παραπαίοντα φέτος- Πανιώνιο.

Φορολογικές ρυθμίσεις στην Αίγυπτο Έτσι [ο πατέρας μου, δηλαδή ο στρατηγός Άμρ, ο κατακτητής της Αλεξάνδρειας] επέβαλε σε κάθε ενήλικο, έξω από τους απόρους, κεφαλικό φόρο δύο δηναρίων (ρωμαϊκό και αραβικό νόμισμα), και σε κάθε ιδιοκτήτη γης, επιπρόσθετα, τρεις αρτάβες σίτου, δύο δοχεία λάδι, δύο μέλι και δύο ξίδι, που θα διετίθεντο για τη συντήρηση των μουσουλμάνων […]. Ζητήθηκε από τους κατοίκους της Αιγύπτου να παρέχουν σε κάθε μουσουλμάνο ένα μάλλινο ένδυμα, ένα τουρμπάνι (δηλ. κεφαλόδεσμο), περισκελίδες (παντελόνι) και ένα ζευγάρι παπούτσια το χρόνο […]. Τα παραπάνω καταγράφηκαν σε επίσημο έγγραφο, με το οποίο συνομολογήθηκε ότι, όσο θα τηρούσαν αυτούς τους όρους, οι γυναίκες και τα παιδιά τους δεν θα εξανδραποδίζονταν και η περιουσία τους θα παρέμενε στην κατοχή τους. Η συμφωνία υποβλήθηκε στο [χαλίφη] Ούμαρο [Α', 634-644], ηγέτη των πιστών, ο οποίος και την προσυπέγραψε. Έτσι όλη η χώρα [της Αιγύπτου] υποβλήθηκε στη φορολογία εγγείου κτήσεως (δηλ. γης και κτημάτων). Απόσπασμα από τον άραβα ιστορικό Μπαλαδούρι, Ι. Ε. Ε., τ. Ζ', 251.

ΚΩΣΤΙΚΟΣ

Οι κυριότεροι παράγοντες των αραβικών κατακτήσεων ήταν η εξάντληση Βυζαντινών και Περσών από τη μακροχρόνια πολεμική τους σύγκρουση στα χρόνια του Ηρακλείου και η έντονη αντίθεση μεταξύ του κέντρου και των ανατολικών επαρχιών του Βυζαντίου που παρέμειναν προσκολλημένες στην αίρεση του Μονοφυσιτισμού.

Ο ΠΑΟΚ εξελίσσεται σε "σάκος του μποξ" όταν αγωνίζεται εκτός έδρας, ακόμη και απέναντι σε ομάδες χαμηλότερης δυναμικότητας.

Οι επαρχίες αυτές κατακτήθηκαν ως τα μέσα του 7ου αι. και ενσωματώθηκαν στο Χαλιφάτο, όπως ονομάστηκε το Αραβικό Κράτος.

Χθες καταρρίφθηκε και το "άλλοθι" του 48χρονου τεχνικού για την χρησιμοποίηση νεαρών ποδοσφαιριστών.

Οι αραβικές κατακτήσεις

Χθες ο μέσος όρος ηλικία όσων αγωνίστηκαν ήταν 28 ετών…

Οι Άραβες προέλασαν ακολούθως κατά μήκος των ακτών της Β. Αφρικής.

ΒΑΝΙΑΚ

Μετά την κατάκτηση της Καρχηδόνας (τέλη 7ου αι.) οι στρατιές τους πέρασαν, στις αρχές του 8ου αι., τον πορθμό του Γιβραλτάρ και υπέταξαν το μεγαλύτερο μέρος της Ισπανίας.

Η θέση του τερματοφύλακα του Πανιωνίου είναι η πλέον δύσκολη, με όσα έχουν ακουστεί γύρω από τους Νεοσμυρνιώτες.

Τελικά ο Κάρολος Μαρτέλος, μαγιορδόμος (αυλάρχης) των Φράγκων, κατάφερε να αναχαιτίσει την προέλαση τους στο γαλλικό Πουατιέ, βόρεια από τα Πυρηναία (732).

Χθες ο 36χρονος Τσέχος δεν δικαίωσε την εμπειρία του, καθώς φέρει ευθύνη για την ανατροπή του σκορ και τη συντριβή των "κυανέρυθρων" από τον Παναθηναϊκό.

Στην ανατολή η αραβική προέλαση σταμάτησε στην οροσειρά του Ταύρου, όπου και σταθεροποιήθηκαν τα αραβοβυζαντινά σύνορα.

ΧΛΩΡΟΣ

Οι Άραβες δεν περιορίστηκαν σε χερσαίες επιχειρήσεις, αλλά διεκδίκησαν από το Βυζάντιο την κυριαρχία στη Μεσόγειο.

Απέναντι στην ΑΕΚ, μέσα στο ΟΑΚΑ, μία ομάδα δεν μπορεί να περιμένει πολλές ευκαιρίες για να σημειώσει κάποιο γκολ.

Βασιζόμενοι στην τεχνογνωσία και την ναυτική εμπειρία των παράκτιων πληθυσμών της Φοινίκης και της Αιγύπτου, ναυπήγησαν και οργάνωσαν έναν αξιόμαχο στόλο.

Ο Τρικαλινός επιθετικός όμως, κλότσησε τη σημαντικότερη για τη Λάρισα και μάλιστα στις καθυστερήσεις, στερώντας από τους Θεσσαλούς έναν ανέλπιστο βαθμό.

Ακολούθως έγιναν κύριοι της Κύπρου, της Ρόδου, της Κω, της Χίου, της Κυζίκου και πολιόρκησαν δύο φορές την Κωνσταντινούπολη (674-678 και 717-718). Οι βυζαντινοί μαχητές απέκρουσαν και τις δύο φορές τους Άραβες με τη βοήθεια των απόρθητων τειχών της Βασιλεύουσας και τη χρήση του υγρού πυρός, ενός νέου όπλου που κατέκαιε τα εχθρικά πλοία και ήταν επινόηση του σύρου Καλλίνικου.

Τρόποι χρήσης του υγρού πυρός Και ο δρόμωνας (βυζαντινό πολεμικό πλοίο) ας έχει σε κάθε περίπτωση μπροστά στην πλώρη σιφώνιο, φτιαγμένο από χαλκό, με τον οποίο να εκτοξεύει το υγρόν πυρ κατά των εχθρών. […] Εμείς συμβουλεύουμε να εκτοξεύονται και χύτρες γεμάτες με υγρόν πυρ, κατά τη μέθοδο συσκευασίας που υποδείχτηκε πιο πάνω· όταν συντριβούν οι χύτρες, τα πλοία των εχθρών θα αρπάξουν εύκολα φωτιά. Πρέπει να χρησιμοποιείται και μια άλλη μέθοδος: η ρίψη με το χέρι μικρών σιφωνίων, των χειροσιφώνων, που τα κρατούν οι στρατιώτες πίσω από τις σιδερένιες ασπίδες τους. […]. Μ’ αυτά το υγρόν πυρ θα εκτοξεύεται καταπρόσωπα στους εχθρούς. Ναυμαχικά Λέοντος ΣΤ', έκδ. A. Dain, Παρίσι 1943, 20 και 29-30.

Η αραβική επιθετικότητα στη θάλασσα έφτασε στο απόγειο της τον 9ο αι. με την κατάκτηση της Κρήτης και της Σικελίας. Η αραβική επέκταση στις ακτές της Μεσογείου οδήγησε στη διάσπαση του μεσογειακού κόσμου, που είχε ενοποιηθεί από τους Ρωμαίους. Περαιτέρω η πολεμική δράση των Αράβων στη στεριά και στη θάλασσα προκάλεσε την εδαφική συρρίκνωση, την απώλεια σημαντικών αστικών κέντρων και την ερήμωση πολλών περιοχών της αυτοκρατορίας, επέφερε τη μείωση της αγροτικής παραγωγής και επηρέασε αρνητικά το εσωτερικό και εξωτερικό εμπόριο του Βυζαντίου.

Ερωτήσεις 1. Ποιες επί μέρους υποχρεώσεις του αιγυπτιακού πληθυσμού περιλάμβανε η φορολογία εγγείου κτήσεως που τους επέβαλαν οι κατακτητές Άραβες; Πώς κρίνεις την εξαίρεση των απόρων από τη υποχρέωση πληρωμής φόρων και τη γενικότερη συμπεριφορά των Αράβων έναντι του αιγυπτιακού πληθυσμού, σύμφωνα με το δεύτερο παράθεμα; 2. Προσπάθησε να εξηγήσεις το νόημα της φράσης «διάσπαση του μεσογειακού κόσμου», αφού συγκρίνεις τον πρώτο χάρτη του παρόντος βιβλίου (Το Ρωμαϊκό Κράτος επί Κωνσταντίνου Α') με το χάρτη της παρούσας ενότητας (Οι αραβικές κατακτήσεις). 3. Με ποιους τρόπους εκτοξευόταν το υγρόν πυρ, το φοβερό αυτό μυστικό όπλο των Βυζαντινών, εναντίον των εχθρών στη διάρκεια της ναυμαχίας;

Ψηφιδωτό από το μεγάλο τέμενος της Δαμασκού