Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Διεθνή :: Επιστημονική είδηση

( καρκινος του εγκεφαλου ) 

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ

ΠΑΟ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: ΟΙ ΓΚΟΛΚΙΠΕΡ ΤΩΝ ΔΥΟ ΑΙΩΝΙΩΝ ΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΡΙΣΙΜΟ ΑΥΡΙΑΝΟ ΑΓΩΝΑ

4.11 Πώς περιγράφουμε την ηλεκτρική δύναμη; Το ηλεκτρικό πεδίο

Πιο ευάλωτοι, καρκινοπαθείς μικρότερων ηλικιών

Το πάθος θα κρίνει το ντέρμπι

Μάθαμε ότι η ηλεκτρική δύναμη δρα από απόσταση χωρίς να μεσολαβεί οτιδήποτε μεταξύ των ηλεκτρισμένων σωμάτων.

Μελέτες δείχνουν ότι κατά τη διάρκεια ενός έτους θα διαγνωσθεί ότι περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι στις ΗΠΑ πάσχουν από πρωτογενή ή δευτερογενή όγκο του εγκεφάλου

ΠΑΤΡΟΚΛΟΣ ΠΑΝΑΝΙΔΗΣ

Ωστόσο, ο Άγγλος φυσικός Φαραντέι (Faraday, 1791-1867) ανακάλυψε ένα διαφορετικό τρόπο για να περιγράφουμε τη διαδικασία με την οποία ασκείται η ηλεκτρική δύναμη.

Πρόσφατα στοιχεία από έρευνες, που έχουν διεξαχθεί στην Αμερική, δείχνουν ότι ο καρκίνος του εγκεφάλου είναι η δεύτερη σε συχνότητα αιτία θανάτου σε παιδιά κάτω των 15 ετών και σε ενήλικες μέχρι μέχρι 34 ετών, που πάσχουν από καρκίνο.

Ντέρμπι αιωνίων αντιπάλων και λογικό είναι οι τερματοφύλακες να παίζουν, ίσως, τον σημαντικότερο ρόλο στην αυριανή αναμέτρηση.

Σε αυτή την περιγραφή ο Φαραντέι χρησιμοποίησε την έννοια του ηλεκτρικού πεδίου.

Εκτιμάται επίσης ότι κατά τη διάρκεια ενός έτους περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι στις ΗΠΑ θα διαγνωσθεί ότι πάσχουν από πρωτογενή ή δευτερογενή όγκο του εγκεφάλου, ενώ ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί στο μέλλον (Πηγή: The Brain Tumor Society, 1998).

Τόσο ο Αντώνης Νικοπολίδης όσο και ο Δημήτρης Ελευθερόπουλος θα επιδιώξουν να κρατήσουν ανέπαφη την εστία τους στο ματς-κλειδί στην υπόθεση του τίτλου. Τι είναι το ηλεκτρικό πεδίο;

Το πολύμορφο γλοιοβλάστωμα είναι ένας ταχέως αναπτυσσόμενος όγκος του κεντρικού νευρικού συστήματος, που συχνά εντοπίζεται στην παρεγκεφαλίδα.

Ο Νικοπολίδης υποστήριξε ότι το μεγαλύτερο όπλο της ομάδας του είναι η θέληση για τη νίκη, ενώ θεωρεί ότι ο Τζόρτζεβιτς είναι ο υπ' αριθμόν ένα κίνδυνος για την εστία του.

Στην περιοχή του χώρου που είναι κοντά στη σφαίρα μιας μηχανής Van de Graff φέρνουμε ηλεκτρικά εκκρεμή.

Είναι ο συχνότερος και πλέον θανατηφόρος τύπος κακοήθους γλοιώματος (καρκίνου του εγκεφάλου) με τον μέσο χρόνο επιβίωσης των ασθενών να κυμαίνεται μεταξύ 9 και 12 μήνες από την αρχική διάγνωση.

Από την πλευρά του, ο Ελευθερόπουλος πιστεύει ότι πρόκειται για ντέρμπι-εξάποντο, αφού σε περίπτωση νίκης ο Ολυμπιακός θα ξεφύγει έξι βαθμούς από τον αιώνιο αντίπαλο.

Όταν η σφαίρα της μηχανής ηλεκτριστεί, στα σφαιρίδια ασκείται ηλεκτρική δύναμη (Εικ. 4.42).

Παρά την εντατική θεραπεία -που συνίσταται σε χειρουργική επέμβαση, ακτινοθεραπεία και χημειοθεραπεία- σχεδόν όλοι οι ασθενείς με κακoήθες γλοίωμα εμφανίζουν υποτροπή.

ΝΙΚΟΠΟΛΙΔΗΣ: Όλοι είναι επικίνδυνοι αλλά…

Στο χώρο λοιπόν γύρω από ένα ηλεκτρισμένο σώμα δρουν ηλεκτρικές δυνάμεις.

Η διάμεση επιβίωση των ασθενών με υποτροπιάζον γλοίωμα υψηλού βαθμού κακοήθειας κυμαίνεται από 3 έως 6 μήνες από τη στιγμή της διάγνωσης της υποτροπής.

Προσοχή στον Τζόρτζεβιτς

Όταν σε ένα χώρο δρουν ηλεκτρικές δυνάμεις, λέμε ότι υπάρχει σ' αυτόν ηλεκτρικό πεδίο.

Πρόσφατα η Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Κοινότητας χορήγησε έγκριση κυκλοφορίας στην τεμοζολομίδη για τη θεραπευτική αντιμετώπιση ασθενών με πολύμορφο γλοιοβλάστωμα (κακοήθης όγκος εγκεφάλου), το οποίο εμφανίζει πρόοδο ή υποτροπή μετά τη χορήγηση της κλασικής θεραπείας.

"Νίκη επί του Ολυμπιακού σημαίνει ότι επιστρέφουμε στη διεκδίκηση του πρωταθλήματος. Θα είναι και μια δυνατή τονωτική ένεση για εμάς", τονίζει στην "ΟΜΑΔΑ" ο Αντώνης Νικοπολίδης

Η τεμοζολομίδη αποτελεί τον πρώτο χημειοθεραπευτικό παράγοντα, που χορηγείται από το στόμα και διαπερνά τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό σε ποσοστό 35-40%.

Αλήθεια, πώς τα φέρνει έτσι η ζωή…

"Η τεμοζολομίδη είναι μια πολύ εύχρηστη και καλά ανεκτή από τον οργανισμό θεραπεία, με ελάχιστες ή καθόλου παρενέργειες", δήλωσε ο κ. Δημοσθένης Σκάρλος, ογκολόγος, καθηγητής του πανεπιστημίου Αθηνών και διευθυντής της ογκολογικής κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών.

Ήταν Ιανουάριος του '90 όταν ο Αντώνης Νικοπολίδης έκανε το ντεμπούτο του στο πρωτάθλημα της Α' εθνικής με τη φανέλα του Παναθηναϊκού.

"Η μέχρι τώρα χρήση του φαρμάκου αφορά τα γλοιώματα, το μελάνωμα και τις εγκεφαλικές μεταστάσεις, αλλά αναμένεται να επεκταθεί και σε άλλες περιπτώσεις, όπως και να συνδυαστεί με άλλα φάρμακα ή με ακτινοβολία".

Αντίπαλος εκείνη την ημέρα ο Ολυμπιακός, όπου οι "πράσινοι" είχαν επικρατήσει εκτός έδρας με 4-3.

΄Ογκοι του εγκεφάλου

Είναι Ιανουάριος του 2003 και ο πλέον έμπειρος τερματοφύλακας τίθεται και πάλι αύριο αντιμέτωπος εναντίον του "αιωνίου αντιπάλου" σε άλλο ένα ματς με δυνατές συγκινήσεις. Ο καρκίνος του εγκεφάλου είναι μια μορφή καρκίνου του νευρικού συστήματος.

Βέβαια, οι συνθήκες έχουν αρκετές διαφορές.

Παρά το γεγονός ότι οι όγκοι του νευρικού δυστήματος αναπτύσσονται τόσο στο κεντρικό νευρικό σύστημα (εγκέφαλος, νωτιαίος μυελός) όσο και στο περιφερικό (νεύρα), 9 στις 10 περιπτώσεις καρκίνου του νευρικού συστήματος εμφανίζονται στον εγκέφαλο.

Τότε, ο Νικοπολίδης ήταν 20 ετών και έδινε τα πρώτα του διαπιστευτήρια στους απαιτητικούς οπαδούς του "τριφυλλιού". Οι όγκοι, που αναπτύσσονται στον εγκέφαλο, εμφανίζονται ως μη φυσιολογική διόγκωση του ιστού στο εσωτερικό του κρανίου. Σήμερα, ο διεθνής κίπερ είναι αναντικατάστατο στέλεχος τόσο του ΠΑΟ, όσο και της εθνικής ομάδας και φυσικά θα αποτελέσει αύριο τον "φύλακα - άγγελο" της "πράσινης" εστίας.

Υπάρχουν δυο βασικές κατηγορίες όγκων: Ο Αντώνης δεν μιλάει συχνά.

- Πρωτογενείς όγκοι, που αναπτύσσονται στον εγκέφαλο.

Είναι σοβαρός και ώριμος ποδοσφαιριστής.

- Δευτερογενείς όγκοι, που είναι αποτέλεσμα μετάστασης καρκινικών κυττάρων από άλλα μέρη του σώματος, όπως πνεύμονες, ήπαρ, μαστοί και δέρμα.

Και αυτό διότι γνωρίζει καλά πόσο μεγάλη υπομονή έκανε τόσα χρόνια.

Οι όγκοι του εγκεφάλου μπορεί να είναι καλοήθεις (δεν περιέχουν καρκινικά κύτταρα) ή κακοήθεις (περιέχουν καρκινικά κύτταρα).

Έχει βρεθεί στη "σκιά" του "γίγαντα" Γιόζεφ Βάντσικ και έχει φάει τον… πάγκο με το κουτάλι!

Στην περίπτωση του εγκεφάλου, σε αντίθεση με άλλα μέρη του σώματος, οι καλοήθεις όγκοι είναι δυνατό να αποβούν εξαιρετικά επικίνδυνοι για τον ασθενή, αφού αναπτύσσονται μέσα στα στέρεα και περιορισμένα όρια του κρανίου, προκαλώντας πιέσεις στο εσωτερικό του κρανίου και κατά συνέπεια δυσλειτουργία σε ζωτικά σημεία του εγκεφάλου.

Μιλώντας στην "ΟΜΑΔΑ" για το μεγάλο ντέρμπι, ο Νικοπολίδης κρατάει χαμηλούς τους τόνους, ενώ υποστηρίζει ότι η θέληση για τη νίκη είναι το βασικότερο όπλο του Παναθηναϊκού για νίκη επί του Ολυμπιακού.

Οι κακοήθεις όγκοι, όπως συμβαίνει και σε άλλα μέρη του σώματος, είναι πάντοτε ιδιαίτερα επικίνδυνοι για τον ασθενή με τη μόνη διαφορά ότι στην περίπτωση του εγκεφάλου δεν σημειώνονται μεταστάσεις στο υπόλοιπο σώμα εκτός από το κεντρικό νευρικό σύστημα.

Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι ο παράγοντας που θα παίξει αποφασιστικό ρόλο για τη νίκη δεν είναι μόνο αγωνιστικός, αλλά και ψυχολογικός.

Μέχρι σήμερα δεν έχουν αναπτυχθεί μέθοδοι πρόληψης της εμφάνισης των όγκων του εγκεφάλου, αφού τα αίτια εμφάνισής τους είναι ακόμη ασαφή.

Πού πιστεύεις ότι θα κριθεί το ντέρμπι;

Συμπτώματα

"Σε τέτοια παιχνίδια δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε κάποιους ειδικούς τομείς στους οποίους μπορεί να κριθούν.

Τα συμπτώματα των όγκων του εγκεφάλου ποικίλλουν από την εμφάνιση πονοκεφάλων μέχρι και εγκεφαλικών επεισοδίων και πολλές φορές συγχέονται με άλλες νευρολογικές διαταραχές.

Πρόκειται για δύσκολο ματς, ένα ντέρμπι, συνεπώς υπάρχουν πολλοί παράγοντες που θα παίξουν ρόλο και όχι ένας και δύο.

Τα παρακάτω συμπτώματα εγείρουν την υποψία για ύπαρξη όγκου του εγκεφάλου:

Γνώμη μου είναι ότι οι σημαντικότεροι είναι η ψυχολογική κατάσταση που θα βρίσκεται μια ομάδα και φυσικά οι λεπτομέρειες.

* Εικόνα "εγκεφαλικού επεισοδίου" ή επιληπτικής κρίσης.

Είναι ένας αγώνας διαφορετικός από τους άλλους".

* Απώλεια κινητικότητας ή/και αίσθησης στα χέρια ή τα πόδια (απότομη ή σταδιακή).

Πιστεύεις ότι είστε έτοιμοι να νικήσετε τον "αιώνιο αντίπαλο";"Εννοείται ότι στόχος του Παναθηναϊκού είναι μόνο η νίκη σε τέτοια παιχνίδια.

* Αστάθεια, ιδιαίτερα όταν συνοδεύεται από πονοκέφαλο.

Είμαστε μεγάλη ομάδα και γι' αυτό θα παλέψουμε για να νικήσουμε.

* Απώλεια όρασης σε ένα ή και στα δύο μάτια.

Ελπίζω να τα καταφέρουμε".

* Τροφικές διαταραχές, κυρίως στην παιδική ηλικία.

Ποιους παίκτες του Ολυμπιακού θεωρείς πιο επικίνδυνους να παραβιάσουν την εστία σου;

* Διπλωπία, ιδιαίτερα όταν συνοδεύεται από πονοκέφαλο.

"Ο Ολυμπιακός είναι μια πολύ καλή ομάδα με πολύ καλό σύνολο.

* Διαταραχές ακοής (εμβοές) με ή χωρίς ιλίγγους.

Δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε έναν ή δύο παίκτες.

* Δυσκολίες στην ομιλία με σταδιακή χειροτέρευση.

Θα ήταν λάθος.

Παράλληλα τα ακόλουθα συμπτώματα, αν και δεν συνδέονται αναγκαστικά με την ύπαρξη όγκου στον εγκέφαλο, μπορεί να είναι ενδεικτικά της νόσου:

Πρέπει να τους προσέξουμε όλους.

* Εμφάνιση ισχυρών πονοκεφάλων, οι οποίοι είναι πιο δυνατοί το πρωί παρά το απόγευμα, επίμονοι πονοκέφαλοι, που συνδέονται με συμπτώματα ναυτίας ή τάσης προς εμετό ή ακόμα και πονοκέφαλοι, που συνοδεύονται από διπλωπία, αδυναμία και νωχελικότητα.

Ωστόσο, μπορώ να πω ότι ο Τζόρτζεβιτς έχει ένα προβάδισμα από τους υπόλοιπους".

* Εμφάνιση αλλαγής στη συμπεριφορά, απώλεια μνήμης και έλλειψη αυτοσυγκέντρωσης.

Πού θα στηριχθεί αύριο ο Παναθηναϊκός;

* Στειρότητα ή αμηνόρροια (απότομη διακοπή της εμμήνου ρήσης).

"Σε πολλούς τομείς, όμως κυρίως στη μεγάλη μας θέληση να κερδίσουμε το παιχνίδι.

* Εγκεφαλικό επεισόδιο.

Όπως προανέφερα, ο παράγοντας που θα παίξει ρόλο για να νικήσουμε δεν είναι μόνο αγωνιστικός, αλλά και ψυχολογικός.

Στην περίπτωση που οι ασθενείς υποβληθούν σε αξονική ή μαγνητική τομογραφία, θα βεβαιωθούν για την ύπαρξη ή όχι όγκου στον εγκέφαλο, είναι όμως συχνά δύσκολο να αποφασίσει κανείς με βεβαιότητα εάν ασθενείς, που υποφέρουν από τα παραπάνω συμπτώματα, επιβάλλεται να υποβληθούν στις παραπάνω εξετάσεις.

Πάντως έχουμε πολύ μεγάλη θέληση για να πάρουμε τους τρεις βαθμούς".

Τι θα σημαίνει η νίκη για τον Παναθηναϊκό;

"Ότι επιστρέφουμε στη διεκδίκηση του πρωταθλήματος. Φυσικά, θα είναι και μια δυνατή τονωτική ένεση για εμάς η νίκη, αλλά το σημαντικότερο απ' όλα είναι ότι θα διεκδικήσουμε επί ίσοις όροις τον τίτλο".

Τι πιθανότητες δίνεις στην ομάδα σου με δεδομένο ότι αγωνίζεται εντός έδρας;

"Σε τέτοια παιχνίδια που έχουν τον χαρακτήρα του ντέρμπι δεν υπάρχουν προγνωστικά και πιθανότητες. Οι πιθανότητες είναι πάντα 50% - 50%, ανεξάρτητα αν κάποια ομάδα είναι γηπεδούχος ή αν βρίσκεται σε όχι τόσο καλή αγωνιστική κατάσταση. Το ντέρμπι είναι πάντα ντέρμπι".

Τι υπόσχεσαι στους οπαδούς του Παναθηναϊκού;

"Αυτό που μπορώ να υποσχεθώ είναι ότι προσωπικά θα δώσω τον καλύτερό μου εαυτό, δηλαδή τα πάντα για να νικήσουμε αυτό το παιχνίδι. Εύχομαι να τα καταφέρουμε".