Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Αθλητική είδηση

( παναθηναϊκος 3 0 λαρισα :: 8/1/2006 19:35:19) 

Με σκαστό σουτ ο Φάνης Γκέκας σημειώνει το δεύτερο προσωπικό του γκολ.

ΗΡΑΚΛΗΣ: ΜΕ ΑΝΤΙΠΑΛΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΓΧΟΣ

Ερμηνεία

ΕΝΑΣ ΛΑΡΙΣΑΙΟΣ ΛΥΓΙΣΕ ΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Ένα πέναλτι ζητούσε, δύο κέρδισε

Ελεύθερα ηλεκτρόνια του αγωγού Β απωθούνται από το αρνητικό φορτίο του αγωγού Α και τοποθετούνται στη δεξιά πλευρά του αγωγού Β. Ας πούμε -Q το φορτίο αυτών των ηλεκτρονίων.

Παπούτσι απ' τον τόπο σου

ΑΝΤΩΝΗΣ ΡΕΠΑΝΑΣ

Στην αριστερή πλευρά του αγωγού Β θα πλεονάσουν θετικά φορτία.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 3 0 ΛΑΡΙΣΑ

Νίκη με άγχος (2-1) πέτυχε ο Ηρακλής το Σάββατο στο γήπεδο του Μακεδονικού επί του Αιγάλεω, κερδίζοντας για πρώτη φορά φέτος την εσχάτη των ποινών και μάλιστα όχι μία αλλά δύο φορές.

Ας πούμε +Q το φορτίο αυτό.

Καλύτερο ποδαρικό στο 2006 δεν μπορούσαν να φανταστούν στον Παναθηναϊκό (παραμονές μάλιστα του ντέρμπι των αιωνίων αντιπάλων) που επικράτησε 3-0 της Λάρισας στο Ολυμπιακό Στάδιο.

Ο Ηρακλής είχε την τύχη να προηγηθεί μόλις στο πρώτο λεπτό της αναμέτρησης με πέναλτι του Γκώνια.

Όταν συνδέσουμε τον αγωγό Β με το έδαφος, τα ελεύθερα ηλεκτρόνια που βρίσκονταν στη δεξιά πλευρά του θα διαρρεύσουν προς το έδαφος.

Η νίκη του Παναθηναϊκού ήταν δίκαιη, αλλά το τελικό σκορ μάλλον αδικεί την ΑΕΛ, που ιδιαίτερα στο πρώτο ημίχρονο θα μπορούσε να είχε προηγηθεί.

Το πέναλτι κέρδισε ο Μουράτι, ο οποίος ανατράπηκε μέσα στην περιοχή του Αιγάλεω από τον Ψωμά.

Εικ. 41

Οι «πράσινοι» στο πρώτο ημίχρονο παρουσίασαν αδυναμίες, τις οποίες όμως δεν μπόρεσε να εκμεταλλευτεί η αξιόμαχη Λάρισα, για να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά ένας Λαρισαίος, ο Φάνης Γκέκας, με τα δύο γκολ που πέτυχε.

Από το 1-0 και μετά οι παίκτες του Ηρακλή αντί να συνεχίζουν να κυνηγούν το παιχνίδι, άρχισαν να… κρύβονται πίσω από την μπάλα. Μπορούμε να παρατηρήσουμε (Εικόνα 41) ότι:

Βέβαια, μέχρι να προηγηθεί ο ΠΑΟ, η ΑΕΛ είχε τον πρώτο λόγο.

Παρουσιάζοντας την εικόνα αυτή ο Ηρακλής, το Αιγάλεω άρχισε να παίζει τους γηπεδούχους στο μισό γήπεδο με αποτέλεσμα στο 20' ο Χλωρός, από πάσα του Φωτάκη, να κάνει το 1-1. 1. Το ηλεκτρικό πεδίο περιορίζεται, ουσιαστικά, στο χώρο ανάμεσα στις δύο επίπεδες πλάκες.

Στο 14΄ο Αλωνεύτης, αφού πέρασε όποιον βρήκε μπροστά του σημάδεψε το οριζόντιο δοκάρι και στο 28' ο Σέρμπαν σχεδόν σε κενή εστία αστόχησε.

Η λύτρωση για τους παίκτες του «Γηραιού» ήρθε στο 44' όταν ο Μίετσελ από πάσα του Στολτίδη μπήκε μόνος του στην περιοχή του Αιγάλεω, ανατράπηκε από τον Μπίκιτις και ο διαιτητής του αγώνα υπέδειξε πέναλτι. Το ηλεκτροστατικό πεδίο που σχηματίζεται ανάμεσα στις δύο πλάκες είναι με καλή προσέγγιση ομογενές.

Κάπου εκεί ο ΠΑΟ ξύπνησε και έστω χωρίς να εντυπωσιάζει άγγιξε το γκολ στο 36' με τον Γκέκα που σημάδεψε το δοκάρι, ενώ το ίδιο συνέβη και με την κεφαλιά του Παπαδόπουλου στο 45'.

Εκτελεστής ήταν και πάλι ο Γκώνιας που έκανε το τελικό 2-1. Το σύστημα των δύο αγωγών ονομάζεται πυκνωτής.

Στο β' ημίχρονο όμως μόνο ο ΠΑΟ υπήρχε στο γήπεδο κι έτσι στο 57' ο πρώην βυσσινί Γκέκας με κεφαλιά άνοιξε το σκορ και 20 λεπτά αργότερα με 'σκαστό' βολέ νίκησε για δεύτερη φορά τον Κοτσόλη.

Ο Γκώνιας μετέτρεψε σε γκολ το πρώτο πέναλτι που κέρδισε ο Ηρακλής φέτος

2. Στο σύστημα των δύο αγωγών αποθηκεύονται περισσότερα ηλεκτρικά φορτία, για τη μετατόπιση των οποίων δαπανήσαμε ενέργεια με μορφή μηχανικού έργου.

Το κερασάκι στην τούρτα έβαλε ο Τζιώλης με εκπληκτικό σουτ στο 82' (3-0).

Στο δεύτερο ημίχρονο, οι φωνές του Έγκεν Γκέραρντ ξύπνησαν τους γηπεδούχους που άρχισαν να πιέζουν, και στο 54' ο Μίετσελ, που βγήκε τετ α τετ με τον Μπίκιτς, σημάδεψε το δεξί του δοκάρι.

Η ενέργεια αυτή αποθηκεύεται στο ηλεκτροστατικό πεδίο.

Ο Βασάρας (Θεσσαλονίκης) "κιτρίνισε" τους Σέριτς, Βέλα Τζούνιορ.

Στο 89' όμως χάθηκε η μεγαλύτερη ευκαιρία για τον Ηρακλή από τους Καπετάνο και Φονφόκα.

Γενικά:

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Γκαλίνοβιτς, Νίλσον, Μπίσκαν, Μόρις, Δάρλας (74' Βύντρα), Τζιόλης, Γκονζάλες, Σέριτς, Χαραλαμπίδης (74' Λεοντίου), Γκέκας, Παπαδόπουλος (72' Μάντζιος).

«Πάλι κερδίσαμε αλλά και πάλι δεν είμαι ευχαριστημένος», είπε ο Έγκεν Γκέραρντ μετά το τέλος του αγώνα.

Πυκνωτής ονομάζεται κάθε σύστημα αγωγών μεταξύ των οποίων παρεμβάλλεται μονωτικό υλικό.

ΛΑΡΙΣΑ: Κοτσόλης, Κατσιαρός, Γκαλίτσιος, Διγκόζης, Σίμος, Νταμπίζας, Μπαχράμης (64' Παπακώστας), Βέλα Τζούνιορ, Αλωνεύτης, Σέρμπαν (84' Τσιάτσιος), Κυπαρίσσης (54' Καλαντζής).

Και συνέχισε:

Στο σύστημα αυτό μπορούμε να αποθηκεύσουμε ηλεκτρικά φορτία.

«Μετά το γρήγορο γκολ που πετύχαμε μάλλον κάποιοι παίκτες πίστεψαν ότι τελείωσε το παιχνίδι και άρχισαν να χορεύουν σάμπα και να κάνουν τακουνάκια.

Συνήθως οι αγωγοί του συστήματος είναι δύο.

Κερδίσαμε τους τρεις βαθμούς και έναν παίκτη, τον Λαγό που πρέπει να αρχίζει να παίζει ή ως στόπερ ή ως αριστερό μπακ».

Η ονομασία του πυκνωτή προέρχεται από τη μορφή των δύο αγωγών του.

Ο Γιώργος Χατζάρας δεν έκρυψε ότι προφύλαξε κάποιους από τους παίκτες του εν όψει του επαναληπτικού αγώνα για το Κύπελλο Ελλάδος με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό.

Ο πυκνωτής στον οποίο αναφερθήκαμε ονομάζεται επίπεδος πυκνωτής.

Τόνισε ακόμη:

Μπορούμε να έχουμε σφαιρικούς πυκνωτές και κυλινδρικούς πυκνωτές.

«Φέραμε το παιχνίδι στα ίσια και στο πρώτο ημίχρονο πιστεύω ότι δικαιούμασταν κάτι καλύτερο. Φορτίο ενός πυκνωτή ονομάζουμε το φορτίο που φέρει κάθε οπλισμός του, θεωρούμενο κατ' απόλυτη τιμή. Τώρα έχουμε ένα ιστορικό παιχνίδι με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό.

Αποδεικνύεται πειραματικά ότι το πηλίκο του φορτίου ενός πυκνωτή και της αντίστοιχης διαφοράς δυναμικού των οπλισμών του παραμένει σταθερό.

Το σκορ είναι υπέρ μας, όμως απέναντι σε μία ομάδα επιπέδου Παναθηναϊκού τα πάντα είναι ανοικτά».

Στην εικόνα 42 υποδεικνύεται ένα πείραμα, με το οποίο μπορούμε να αποδείξουμε ότι το πηλίκο του φορτίου του πυκνωτή και της διαφοράς δυναμικού των οπλισμών του παραμένει σταθερό.

Εικ. 42