Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Άρθρα :: Σχόλιο

( ποιος θα ωφεληθεί από τη διακοπή; :: 2/1/2006 22:12:43) 

Ποιος θα ωφεληθεί από τη διακοπή;

ΑΕΚ: ΜΕ ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΗ ΤΗ ΜΕΣΑΙΑ ΓΡΑΜΜΗ (3-6-1) ΘΑ ΕΠΙΔΙΩΞΕΙ ΣΚΟΡ ΠΡΟΚΡΙΣΗΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗ ΜΑΛΑΓΑ

2.4.5 Δομή Επανάληψης

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΥΡΙΔΗ

Θέλει γκολ από το… κέντρο

Η διαδικασία της επανάληψης είναι ιδιαίτερα συχνή, αφού πλήθος προβλημάτων μπορούν να επιλυθούν με κατάλληλες επαναληπτικές διαδικασίες.

Η 20ήμερη διακοπή του πρωταθλήματος φτάνει στο τέλος της.

ΘΟΔΩΡΟΣ ΑΚΑΛΕΣΤΟΣ

Η λογική των επαναληπτικών διαδικασιών εφαρμόζεται στις περιπτώσεις, όπου μία ακολουθία εντολών πρέπει να εφαρμοσθεί σε ένα σύνολο περιπτώσεων, που έχουν κάτι κοινό.

Για μερικές ομάδες μεσοβδόμαδα υπάρχουν ευρωπαϊκές υποχρεώσεις και έτσι θα μπορέσουν να ελέγξουν σε ποια κατάσταση βρίσκονται.

ΜΑΛΑΓΑ

Για παράδειγμα, όλες οι τράπεζες κάθε εξάμηνο αποδίδουν τόκους των καταθέσεων ταμιευτηρίου.

Συνήθως μια διακοπή, ειδικά αν είναι τόσο μεγάλη, επηρεάζει τις ομάδες και αλλάζει τις ισορροπίες στο πρωτάθλημα.

Μπορεί οι απουσίες να αλλάζουν τα πλάνα του Ντούσαν Μπάγιεβιτς, όμως το κέντρο εξακολουθεί να αποτελεί σημείο - κλειδί για τον Σερβοέλληνα τεχνικό

Ο υπολογισμός των τόκων πρέπει να γίνει για όλους τους λογαριασμούς της τράπεζας, άρα η πράξη τόκος = ποσό * επιτόκιο πρέπει να εκτελεσθεί για όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Οι τρεις ομάδες της πόλης άλλαξαν προπονητή.

Το σκορ που θα δώσει ελπίδες για τον αγώνα ρεβάνς της επόμενης εβδομάδας θα κυνηγήσει απόψε (22.30, Supersport) η ΑΕΚ στην καυτή έδρα της Μάλαγα.

Οι επαναληπτικές διαδικασίες μπορεί να έχουν διάφορες μορφές και συνήθως εμπεριέχουν και συνθήκες επιλογών (όπως αυτές περιγράφηκαν στην προηγούμενη υποπαράγραφο).

Θα παρουσιαστούν με άλλους τεχνικούς στους πάγκους τους το 2006.

Το κίνητρο της νίκης είναι ισχυρό και για τις δύο ομάδες που έχουν… ξεχάσει τη λέξη ήττα στους αγώνες της ευρωπαϊκής τους πορείας.

Στη συνέχεια δίνεται ένα σύνολο παραδειγμάτων που εντάσσονται στις πλέον γνωστές κατηγορίες επαναληπτικών διαδικασιών.

Ο Άρης προσπαθεί να ανορθώσει την ψυχολογία του και να βελτιώσει την αγωνιστική του εικόνα. Η Μάλαγα, που κέρδισε τη συμμετοχή της στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ από το Ιντερτότο, έχει κάνει τέσσερις νίκες και δύο ισοπαλίες μέχρι σήμερα.

Παράδειγμα 7.

Ο Ματζόν το κατά πόσο μπόρεσε να επέμβει στο αγωνιστικό προφίλ του Άρη είναι κάτι που θα φανεί καταρχήν σήμερα, στον αγώνα με τη Βέντσπιλς και κατά δεύτερον στο ντέρμπι της Κυριακής με τον Ολυμπιακό.

Η ξαφνική απουσία του Γρηγόρη Γεωργάτου άλλαξε τα σχέδια του Ντούσαν Μπάγιεβιτς, ο οποίος θα παρατάξει την ομάδα του με ιδιαίτερα ενισχυμένο κέντρο και άμυνα.

Εκτύπωση διαδοχικών αριθμών με επαναληπτική εντολή: όσο…επανάλαβε

Όπως και να έχει πάντως, η αλλαγή προπονητή έχει φέρει άλλο αέρα και αυτό το λένε οι ίδιοι οι παίκτες, ό,τι και αν σημαίνει αυτό.

Το σύστημα που θα ακολουθήσει η ΑΕΚ θα είναι το 3-6-1 με τον Δημήτρη Ναλιτζή να είναι ο παρτενέρ του Ντέμη Νικολαΐδη σε έναν σύνθετο ρόλο.

Να γραφεί αλγόριθμος που να εμφανίζει τους αριθμούς από 1 έως

Ο Ηρακλής με την παρουσία του Γιούρι Ζντοβτς ελπίζει σε καλύτερες μέρες.

Γκολκίπερ θα ξεκινήσει ο Διονύσης Χιώτης, εκτός αν ο παίκτης αισθανθεί κάποιες ενοχλήσεις ξαφνικά.

Στον αλγόριθμο αυτό επιζητείται η παρουσίαση μίας σειράς αριθμών.

Συσπείρωση υπάρχει, μένει όμως να έρθουν τα αποτελέσματα και αυτό είναι το δύσκολο κομμάτι.

Στην άμυνα θα αγωνιστούν τρεις κεντρικοί αμυντικοί.

Αν οι αριθμοί αυτοί ήσαν λίγοι, τότε αυτό θα μπορούσε να γίνει με την παράθεση αντίστοιχων εντολών εμφάνισης.

Βέβαια, η προσωπικότητα του Ζντοβτς παίζει καταλυτικό ρόλο στα «ενδότερα» του Ιβανώφειου με τους παίκτες να έχουν αρχίσει να πιστεύουν περισσότερο στις δυνατότητές τους.

Λίμπερο ο Μαουρίτσιο Ράιτ, ο ένας από τους άλλους δύο κεντρικούς αμυντικούς θα είναι ο Νίκος Κωστένογλου και την άλλη θέση διεκδικούν δύο παίκτες.

Το ίδιο θα συμβεί και στην περίπτωση που οι αριθμοί είναι περισσότεροι, αλλά δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους π.χ. 5, 207, -32 κοκ.

Ο ΠΑΟΚ είναι στην χειρότερη κατάσταση από τις τρεις ομάδες.

Ο Νίκος Γεωργέας και ο Μίκαελ Κρέικ.

Όμως στο ζητούμενο αλγόριθμο παρατηρούμε ότι κάθε αριθμός παράγεται από τον προηγούμενό του με απλό τρόπο δηλαδή προσθέτοντας κάθε φορά το 1.

Ο Σούλης Μαρκόπουλος προσπαθεί να καλύψει τα κενά που άφησαν οι Μάρεϊ, Μάντσε και Βουκσάνοβιτς και μόλις χθες είδε το ένα κενό του να καλύπτεται (συμφωνία με τον Τρε Σίμονς).

Ο Μπάγιεβιτς προβληματίζεται ποιον από τους δύο θα ξεκινήσει, αφού ο Γεωργέας είναι μεν πιο γρήγορος, αλλά ο Κρέικ είναι πιο έμπειρος.

Μπορεί λοιπόν να χρησιμοποιηθεί μια μεταβλητή, έστω i, η οποία αρχίζει από το 1 και καταλήγει στο 100 αυξανόμενη κατά 1.

Η ομάδα όμως, δεν δούλεψε σωστά στο διάστημα της διακοπής και ουσιαστικά έχει επτά ετοιμοπόλεμους παίκτες, ενώ το πρόγραμμα είναι εξαιρετικά δύσκολο.

Όποιος από τους δύο και αν αγωνιστεί, μαζί με τον Νίκο Κωστένογλου θα αναλάβουν την επιτήρηση των επικινδύνων Ντάριο Σίλβα και Ντέλι Βαλτέζ.

Η εκάστοτε αύξηση της μεταβλητής αυτής μπορεί να γίνει με τη χρήση της εντολής εκχώρησης i

ΜΠΑΛΑΝΤΕΡ Ο ΜΑΛΑΔΕΝΗΣ

i

Στα πλάγια θα παίξουν οι Κασάπης (αριστερά) και Μπορμπόκης (δεξιά), ενώ στο κέντρο του γηπέδου αμυντικός μέσος θα είναι ο Θοδωρής Ζαγοράκης και ο Βασίλης Λάκης σε έναν πιο ελεύθερο ρόλο, που θα βοηθάει άμυνα και επίθεση.

Η αρχική τιμή της μεταβλητής i ορίζεται εύκολα με την εντολή i

Ο άλλος παίκτης του κέντρου με σύνθετο επίσης ρόλο θα είναι ο Χρήστος Μαλαδένης, ο οποίος διανύει περίοδο φόρμας και έχει σκοράρει στους τρεις τελευταίους αγώνες της ΑΕΚ.

Το ζητούμενο είναι να εκτελεστεί 100 φορές η εντολή i

Στον Μαλαδένη θα δοθεί εντολή να βοηθάει και στην άμυνα, αλλά κυρίως στις στημένες φάσεις στις οποίες οι Ισπανοί είναι πολύ επικίνδυνοι, αφού κάποιοι παίκτες τους είναι αρκετά ψηλοί.

Αυτό επιτυγχάνεται με τη χρήση της εντολής Όσο …επανάλαβε.

Την ίδια εντολή θα έχει ο Δημήτρης Ναλιτζής, ο οποίος θα αποτελέσει και την πιο σημαντική επιθετική βοήθεια στον Ντέμη Νικολαΐδη που θα είναι ο μοναδικός καθαρά προωθημένος παίκτης της ΑΕΚ.

Η σύνταξη της εντολής αυτής είναι:

"ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ"

Όσο συνθήκη επανάλαβε εντολές

Οι Ισπανοί από την πλευρά τους, όπως φαίνεται από τις δηλώσεις τους, υπολογίζουν την ΑΕΚ, αλλά θεωρούν (όσο και αν δεν το λένε φανερά) ότι αυτοί θα είναι που θα περάσουν στην επόμενη φάση.

Τέλος_επανάληψης

Οι ισπανικές εφημερίδες χαρακτηρίζουν "ιστορικό" τον σημερινό αγώνα, ενώ χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις κάποιων ποδοσφαιριστών της αντιπάλου της ΑΕΚ.

Η λειτουργία της εντολής είναι η εξής:

Ο Βιθέντε Βαλκάρθε τόνισε χθες ότι η Μάλαγα μπορεί να επαναλάβει τον άθλο της Αλαβές που έφτασε στον τελικό του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ και έχασε από τη Λίβερπουλ, ενώ ο Ντέλι Βαλτέζ ανέφερε:

Επαναλαμβάνεται η εκτέλεση των εντολών, όσο η συνθήκη είναι αληθής.

"Η Λίντς είναι ομάδα με μεγαλύτερη ποιότητα από την ΑΕΚ, αλλά ο αντίπαλός μας στο αυριανό (σημερινό) παιχνίδι δεν είναι καθόλου εύκολος και θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια για να πάρουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε".

Όταν η συνθήκη γίνει ψευδής, τότε ο αλγόριθμος συνεχίζεται με την εντολή που ακολουθεί το 'Τέλος_επανάληψης'.

Όταν ρωτήθηκε πιο σκορ προτιμά, απάντησε με έμφαση:

Με την εισαγωγή της εντολής αυτής η σχεδίαση του ζητούμενου αλγορίθμου είναι:

"Ένα σκορ 4-0!

Αλγόριθμος Παράδειγμα_7 i

Νομίζω ότι θα είναι πολύ καλό για μας".

Όσο i 100 επανάλαβε

Η σύνθεση με την οποία αναμένεται να ξεκινήσει η Μάλαγα, είναι η εξής: Κοντρέρας, Ρόχας, Βαλκάρθε, Λίτος, Μ. Ροτέτα, Μανού, Μουσάμπα, Ρομέρο (Μιγκέλ Άνχελ), Γκεράρντο, Βαλντέζ, Σίλβα.

Εμφάνισε i i

Διαιτητής της συνάντησης είναι ο Ζέλικο Σίριτς από την Κροατία.

Τέλος_επανάληψης

ΓΕΩΡΓΑΤΟΣ: ΕΝΙΩΣΕ ΡΙΓΗ, ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΥΨΗΛΟ ΠΥΡΕΤΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΑΞΙΔΕΨΕ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ

Τέλος Παράδειγμα_7

Πήγε στο νοσοκομείο αντί για το αεροδρόμιο

Το τμήμα του αλγόριθμου που επαναλαμβάνεται, δηλαδή από την εντολή Όσο μέχρι το Τέλος_επανάληψης αποκαλείται βρόχος.

Νέα ατυχία για την ΑΕΚ και τον Γρηγόρη Γεωργάτο, ο οποίος έμεινε τελικά στην Αθήνα για να υποβληθεί σε εξετάσεις μετά το ξαφνικό πρόβλημα με την υγεία του

Παράδειγμα 8:

Ήταν προγραμματισμένο να ξεκινήσουν 20, αποκλείστηκαν δύο και έμειναν 18, αλλά τελικά στην Ισπανία ταξίδεψαν 17 ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ για τον σημερινό αγώνα.

Επαναληπτική είσοδος στοιχείων

Η κακοδαιμονία που χτυπάει τον τελευταίο καιρό τους κυπελλούχους συνεχίστηκε και χθες, αφού ο Γρηγόρης Γεωργάτος αρρώστησε ξαφνικά και δεν κατάφερε να ταξιδέψει στη Μάλαγα.

Να γραφεί αλγόριθμος που να διαβάζει ένα άγνωστο πλήθος αριθμών και να εμφανίζει τον κάθε αριθμό.

Παραμονή της αναχώρησης της ΑΕΚ, ο διεθνής παίκτης ανέβασε 40 πυρετό και είχε κρυάδες.

Το πρόβλημα αυτό παρουσιάζει την εξής ιδιομορφία: ενώ φαίνεται ότι θα χρησιμοποιηθεί για τη λύση του κάποια επαναληπτική διαδικασία, δεν προσδιορίζεται ο τρόπος τερματισμού της.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο Γεωργάτος δεν αισθανόταν πολύ καλά νωρίς το απόγευμα στην προπόνηση, αλλά κανείς δεν ανησύχησε.

Κατ' αρχήν, λοιπόν, ας εξετάσουμε τον αλγόριθμο που εκτελεί ένας άνθρωπος, όταν αντιγράφει κάποιους αριθμούς, όπως για παράδειγμα όταν συγκεντρώνονται τα έξοδα από διάφορους λογαριασμούς.

Στη 1 η ώρα τα ξημερώματα της Τετάρτης, ο "Γεω" δεν αισθανόταν καθόλου καλά.

Ο αλγόριθμος αυτός είναι:

Ο Νίκος Πανταζής είπε στον παίκτη να μην ταξιδέψει για την Ισπανία, αλλά να πάει το πρωί στο Ιατρικό Κέντρο για να υποβληθεί σε εξετάσεις.

Βήμα 1.

Έτσι η ΑΕΚ αναχώρησε τελικά με 17 ποδοσφαιριστές για την Ισπανία.

Διάβασε έναν αριθμό

"Έγινε ξαφνικά.

Βήμα 2.

Τι μπορούμε να κάνουμε;" είπε ο Ντούσαν Μπάγιεβιτς όταν ρωτήθηκε στο αεροδρόμιο λίγο πριν από την αναχώρηση.

Γράψε τον αριθμό

Και πρόσθεσε:

Βήμα 3.

Έχουμε όμως και άλλους ποδοσφαιριστές που είναι ικανοί.

Επανάλαβε τη διαδικασία από το βήμα 1.

Αυτός που θα πάρει τη θέση του μπορεί να καλύψει το κενό.

Ο αλγόριθμος αυτός έχει μια ατέλεια, δεν διαθέτει τρόπο τερματισμού (ατέρμων βρόχος).

Κάθε παίκτης έχει τη δική του αξία και πιστεύω σε όλους", κατέληξε ο Σερβοέλληνας τεχνικός.

Η έλλειψη αυτή είναι φυσική, εφ' όσον ο αλγόριθμος εκτελείται από έναν άνθρωπο.

Η αποστολή της ΑΕΚ έφθασε στη Μάλαγα ύστερα από ταξίδι τεσσάρων ωρών και πέντε λεπτών και βρήκε θερμοκρασία 17 βαθμών Κελσίου και ήλιο.

Αυτός θα σταματήσει να γράφει, όταν δεν υπάρχουν πλέον άλλοι αριθμοί.

Λίγο αργότερα ο καιρός άλλαξε και άρχισε να βρέχει.

Ωστόσο είναι δυνατόν να διορθωθεί αυτή η ατέλεια, αν το βήμα 3 λάβει την εξής μορφή:

Η Μάλαγα είναι μία πόλη 500.000 κατοίκων με τη δική της έντονη ζωή και ατμόσφαιρα, με έντονο ταμπεραμέντο και συναισθηματισμό από πλευράς κόσμου.

Βήμα 3.

Είναι λιμάνι, που αποτέλεσε σταθμό των Φοινίκων, των Ρωμαίων και των Μαυριτανών και το κοινό της ομάδας είναι ιδιαίτερα φανατικό.

Αν υπάρχουν άλλοι αριθμοί, επανάλαβε τη διαδικασία από το βήμα 1, αλλιώς σταμάτησε.

Μόλις οι παίκτες της ΑΕΚ πάτησαν το πόδι τους στο αεροδρόμιο, οι κάμερες που περίμεναν και οι δημοσιογράφοι έπεσαν πάνω στον "γνωστό" τους Βασίλη Τσάρτα.

Ο αλγόριθμος τώρα είναι σωστός και μπορεί να εκτελεστεί και από μία μηχανή.

Τον διεθνή μέσο της ΑΕΚ δεν συμπαθούν ιδιαίτερα οι οπαδοί της Μάλαγα, αφού ένα δικό του γκολ το 1999 στα μπαράζ είχε ρίξει κατηγορία την ομάδα τους.

Όμως έχει ένα άλλο μειονέκτημα: ο τερματισμός γίνεται μέσα από την εντολή Αν … τότε … αλλιώς …, πράγμα που δεν συνιστάται και πρέπει να αποφεύγεται, γιατί εύκολα μπορεί να χάσει ο προγραμματιστής τον έλεγχο της ροής του προγράμματος και να οδηγηθεί σε λάθος.

Όλοι όμως έσπευσαν να φωτογραφηθούν μαζί του, του ζητούσαν αυτόγραφα και ο Τσάρτας έδωσε και αρκετά σηματάκια της ΑΕΚ στους Ισπανούς που του ζήτησαν.

Για την άρση του μειονεκτήματος αυτού πρέπει να χρησιμοποιηθεί μία εντολή επαναληπτικής διαδικασίας, όπως η εντολή Όσο…επανάλαβε.

Στις δηλώσεις του στα ισπανικά κανάλια, ανέφερε:

Ο τελικός αλγόριθμος είναι ο εξής:

"Χαίρομαι που επιστρέφω στην Ισπανία, γνωρίζω πολύ καλά το κοινό της Μάλαγα που είναι ιδιαίτερα φανατικό.

Αλγόριθμος Παράδειγμα_8

Μου αρέσει να παίζω μπροστά σε τέτοιο κοινό.

Διάβασε x.

Η Μάλαγα έχει κάνει μεγάλη πρόοδο από τότε που ήμουν εγώ στην Ισπανία.

Όσο x > 0 επανάλαβε

Το παιχνίδι είναι δύσκολο, αλλά εμείς θα προσπαθήσουμε να πάρουμε θετικό αποτέλεσμα".

Εμφάνισε x

Με την αποστολή της ΑΕΚ ταξίδεψε και ο Στράτος Γιδόπουλος, ο οποίος δεν αντάλλαξε ούτε ματιά με τον Μπάγιεβιτς κατά τη διάρκεια του ταξιδιού αλλά χαιρετήθηκαν όταν η αποστολή προσγειώθηκε στην Ισπανία.

Διάβασε x

Είναι γνωστή η κόντρα των δύο ανδρών από τότε που ο Ντούσκο ήταν και πάλι στην ΑΕΚ και διαρκεί περισσότερο από δέκα χρόνια.

Τέλος_επανάληψης

ΚΑΛΟ ΚΛΙΜΑ

Τέλος Παράδειγμα_8

Οι παίκτες δεν ξέχασαν τον Ψωμιάδη.

Ο βρόχος επανάληψης μπορεί να μην εκτελεσθεί καμία φορά, αν η πρώτη τιμή που διαβάζεται είναι αρνητική

Έλεγαν ότι τους λείπει ο… Χαρίλαος Ψωμιάδης (ο πρόεδρος), ο οποίος έλεγε ότι έλυνε το οποιοδήποτε πρόβλημα αμέσως, σαν να πατούσε ένα μαγικό κουμπί:

Στον προηγούμενο αλγόριθμο η επαναληπτική διαδικασία τερματίζεται, όταν διαβασθεί ένας αρνητικός ή μηδενικός αριθμός.

"Δεν μπορούμε χωρίς Χαρίλαο", έλεγαν οι παίκτες γελώντας.

Δηλαδή, θεωρείται ότι οι εισαγόμενοι αριθμοί πρέπει να είναι θετικοί.

Όταν ρωτήθηκε ο Διονύσης Χιώτης από οπαδούς της ΑΕΚ αν είναι έτοιμος να παίξει, απάντησε ότι αισθάνεται καλά και μένει να αποφασίσει ο προπονητής για τη συμμετοχή του.

Αν αυτό δεν συμβαίνει, τότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως συνθήκη τερματισμού οποιαδήποτε συγκεκριμένη τιμή έχει συμφωνηθεί, ότι θα χρησιμοποιείται για το σκοπό αυτό, π.χ. η 999999.

Γενικά τα πράγματα ήταν πιο ελεύθερα και δεν υπήρχε καμία σχέση με τις αποστολές επί Ψωμιάδη.

Προφανώς αυτή η τιμή δεν μπορεί να ανήκει στις εισαγόμενες τιμές.

ΜΠΑΓΙΕΒΙΤΣ: ΑΥΣΤΗΡΟΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΑΙΚΤΕΣ ΤΟΥ

Στην περίπτωση αυτή η εντολή Όσο…επανάλαβε θα γραφεί ως εξής:

Πολλές φορές κάνουν του κεφαλιού τους!

Όσο x 999999 επανάλαβε

"Στόχος είναι να περάσουμε.

Παράδειγμα 9.

Θα δούμε ποιος είναι καλύτερος μέσα στον αγωνιστικό χώρο και θα προσπαθήσουμε να πάρουμε ένα αποτέλεσμα που θα είναι ευνοϊκό για τον δεύτερο αγώνα στην Αθήνα", είπε ο Ντούσαν Μπάγιεβιτς στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου λίγο πριν από την τελευταία προπόνηση της ΑΕΚ.

Εκτύπωση θετικών αριθμών με εντολή: αρχή_επανάληψης…μέχρις_ότου

Ο Σερβοέλληνας τεχνικός πρόσθεσε:

Να διαβάζονται και να εκτυπώνονται όσοι θετικοί αριθμοί δίνονται από το πληκτρολόγιο.

"Δεν έχουμε δικαίωμα να υποτιμήσουμε τον αντίπαλο.

Ο αλγόριθμος τελειώνει, όταν δοθεί ένας αρνητικός αριθμός.

Θέλω να είμαστε συγκεντρωμένοι στο παιχνίδι και να προσπαθήσουμε όσο πιο πολύ γίνεται".

Αλγόριθμος Παράδειγμα_9

Ο Ντούσαν Μπάγιεβιτς είχε αρκετά κέφια, αλλά σοβάρεψε όταν αναφέρθηκε στους παίκτες του:

Αρχή_επανάληψης

"Πρέπει να είναι πιο επαγγελματίες.

Διάβασε x

Όταν φωνάζω και γκρινιάζω να προσέχουν, πολλές φορές κάνουν του κεφαλιού τους.

Eμφάνισε x

Πρέπει να γνωρίζουν ποιες είναι οι υποχρεώσεις τους και να ακούνε τις οδηγίες μας.

Μέχρις_ότου x < 0

Πήραμε τα μέτρα μας για να μην αρρωστήσουν, αλλά, όπως φαίνεται, δεν ακολούθησαν πιστά τις εντολές μας".

Τέλος Παράδειγμα_9

Για τον Χιώτη είπε ότι είναι έτοιμος, αλλά ακόμα δεν έχει αποφασίσει αν θα τον ξεκινήσει, για τον Τσάρτα πως ακόμα είναι αρκετά πίσω από πλευράς φυσικής κατάστασης, ενώ αντίθετα ο Ίβιτς βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση.

Ας σημειωθεί ότι, στο παράδειγμα αυτό ο βρόχος επανάληψης θα εκτελεσθεί οπωσδήποτε τουλάχιστον μία φορά ακόμα και αν η αρχική τιμή της μεταβλητής x είναι αρνητική.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο Μπόζινταρ Μάλκοβιτς επισκέφθηκε τον Μπάγιεβιτς στη χθεσινή προπόνηση.

Η βασική διαφοροποίηση αυτής της μορφής επαναληπτικής διαδικασίας σε σχέση με την επαναληπτική διαδικασία που παρουσιάσθηκε στο προηγούμενο παράδειγμα, οφείλεται στη θέση της λογικής συνθήκης στη ροή εκτέλεσης των εντολών.

Ο Χοακίν Πεϊρό, προπονητής της Μάλαγα, ανέφερε ότι σκέπτεται τον αγώνα με την ΑΕΚ πάρα πολύ, αφού η αντίπαλός του έχει εμπειρία από το Τσάμπιονς Λιγκ και ότι ο πρώτος στόχος της ομάδας του είναι να κρατήσει στην άμυνα το μηδέν.

Η εντολή Αρχή_επανάληψης…Μέχρις_ότου εκτελείται οπωσδήποτε μια φορά

Επίσης, φοβάται τους Τσάρτα και Νικολαΐδη.

Παράδειγμα 10. Υπολογισμός αθροίσματος αριθμών με επαναληπτική εντολή: για…από…μέχρι Να βρεθεί και να εκτυπωθεί το άθροισμα των 100 ακεραίων από το 1 μέχρι το 100.

Όταν ο αριθμός των φορών που θα εκτελεστεί μια επαναληπτική διαδικασία είναι γνωστός εκ των προτέρων, τότε είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείται η εντολή Για…από…μέχρι. Έτσι ο ζητούμενος αλγόριθμος είναι.

Αλγόριθμος Παράδειγμα_10 Sum 0 Για i από 1 μέχρι 100 Sum Τέλος_επανάληψης Eκτύπωσε Sum Τέλος Παράδειγμα_10

Όπως γίνεται φανερό, η εντολή Για…από…μέχρι περιλαμβάνει όλα τα απαιτούμενα στοιχεία για την επανάληψη, δηλαδή αρχική τιμή της μεταβλητής i (=1) και τελική τιμή (=100). Το βήμα μεταβολής της μεταβλητής i είναι 1, το οποίο υπονοείται και δεν σημειώνεται, όταν είναι 1. Η μεταβλητή Sum που υποδέχεται το άθροισμα των διαδοχικών αριθμών, πρέπει να εκκινήσει με τιμή 0, ενώ το εκάστοτε μερικό άθροισμα υπολογίζεται με την εντολή εκχώρησης εντός του βρόχου. Στο τέλος η μεταβλητή Sum θα περιέχει το τελικό άθροισμα.

Sum

Σχ. 2.6. Ο αλγόριθμος του παραδείγματος 10 με διάγραμμα ροής

Παράδειγμα 11. Υπολογισμός αθροίσματος με επαναληπτική εντολή: για…από…μέχρι…βήμα Να βρεθεί και να εκτυπωθεί το άθροισμα των άρτιων αριθμών από το 1 μέχρι το 100.

Η λύση αυτού του προβλήματος είναι παρόμοια με αυτή του προηγούμενου. Η μόνη αλλαγή είναι στην εντολή επανάληψης όπου προσδιορίζεται η ποσότητα βήμα , η οποία κάθε φορά προστίθεται στην τιμή της μεταβλητής i. Έτσι έχουμε

Αλγόριθμος Παράδειγμα_11 άθροισμα 0 Για i από 2 μέχρι 100 με_βήμα 2 άθροισμα άθροισμα + i Τέλος_επανάληψης Eκτύπωσε άθροισμα Τέλος Παράδειγμα_11

Από τα προηγούμενα δύο παραδείγματα γίνεται φανερός ο τρόπος χρήσης της εντολής Για…από…μέχρι. Ας σημειωθεί ωστόσο, ότι υπάρχουν κάποιες δεσμεύσεις μεταξύ των τιμών από, μέχρι και βήμα. Έτσι το βήμα δεν μπορεί να είναι μηδέν, γιατί τότε ο βρόχος εκτελείται έπ’ άπειρον. Είναι δυνατόν όμως το βήμα να έχει αρνητική τιμή, αρκεί η τιμή από να είναι μεγαλύτερη από την τιμή μέχρι, όπως για παράδειγμα στην επόμενη εντολή: Για k από 100 μέχρι 0 με_βήμα -1

Ο βρόχος Για k από 5 μέχρι 5 εκτελείται ακριβώς μία φορά Ο βρόχος Για k από 5 μέχρι 1 δεν εκτελείται καμία φορά

Επίσης οι τιμές από, μέχρι και βήμα δεν είναι απαραίτητο να είναι ακραίες. Μπορούν λάβουν οποιαδήποτε πραγματική τιμή. Για παράδειγμα, όταν ζητείται να βρεθούν διαδοχικές τιμές μιας συνάρτησης f(x) για x από 0 έως 1, τότε μπορεί να γραφεί η επόμενη εντολή Για x από 0 μέχρι 1 με_βήμα 0,01

Παράδειγμα 12. Πολλαπλασιασμός αλά ρωσικά Στη συνέχεια προχωρούμε στην ανάπτυξη ενός συνθετότερου προβλήματος, όπου για την αλγοριθμική του επίλυση γίνεται χρήση αρκετών από τις προηγούμενες δομές. Ας θεωρήσουμε την πράξη του πολλαπλασιασμού δύο ακεραίων αριθμών και ας θυμηθούμε πως αυτή υλοποιείται χειρωνακτικά. Τοποθετούμε, λοιπόν, τους δύο αριθμούς τον ένα κάτω από τον άλλο και πολλαπλασιάζουμε κάθε ψηφίο του κάτω αριθμού με όλα ψηφία του επάνω αριθμού. Πιο συγκεκριμένα, για κάθε ψηφίο του κάτω αριθμού παράγεται ένα μερικό γινόμενο, ενώ τα μερικά γινόμενα τοποθετούνται το ένα κάτω από το άλλο με μία μετατόπιση από τα δεξιά προς τα αριστερά καθώς θεωρούμε διαδοχικά τα ψηφία των μονάδων, των δεκάδων, των εκατοντάδων κ.λπ. Στη συνέχεια γίνεται η πρόσθεση των επιμέρους γινομένων, αφού τα τοποθετήσουμε στην κατάλληλη διάταξη όπως φαίνεται στο σχήμα 2.7.

45 x 19 405 + 45 855 Σχ. 2.7 Χειρωνακτικός τρόπος πολλαπλασιασμού.

Ωστόσο, η πράξη του πολλαπλασιασμού δεν εκτελείται από τον υπολογιστή με τον τρόπο αυτό. Πιο συγκεκριμένα, ο χρησιμοποιούμενος τρόπος είναι ο λεγόμενος πολλαπλασιασμός αλά ρωσικά. Χωρίς βλάβη της γενικότητας θεωρούμε ότι οι ακέραιοι είναι θετικοί (μεγαλύτεροι του μηδενός), αλλά η μέθοδος μπορεί εύκολα να μετατραπεί, ώστε να περιγράψει και την περίπτωση των αρνητικών ακεραίων. Πως ακριβώς λειτουργεί η μέθοδος, θα φανεί με το επόμενο παράδειγμα, όπου περιγράφεται ο αλγόριθμος με ελεύθερο κείμενο.

Έστω, λοιπόν, ότι δίνονται δύο θετικοί ακέραιοι αριθμοί, οι αριθμοί 45 και 19. Οι αριθμοί γράφονται δίπλα-δίπλα και ο πρώτος διπλασιάζεται αγνοώντας το δεκαδικό μέρος, ενώ ο δεύτερος υποδιπλασιάζεται. Στο σχήμα 2. 8 παρουσιάζεται η επαναλαμβανόμενη διαδικασία, που συνεχίζεται μέχρις ότου στη δεύτερη στήλη να προκύψει μονάδα. Τελικώς, το γινόμενο ισούται με το άθροισμα των στοιχείων της πρώτης στήλης, όπου αντίστοιχα στη δεύτερη στήλη υπάρχει περιττός αριθμός. Για το παράδειγμά μας, τα στοιχεία αυτά παρουσιάζονται στην τρίτη στήλη.

45 19 45 90 9 90 180 4 360 2 720 1 720 Άθροισμα = 855 Σχ. 2.8. Πολλαπλασιασμός αλά ρωσικά.

Ολίσθηση (shift) Στα κυκλώματα του υπολογιστή τα δεδομένα αποθηκεύονται με δυαδική μορφή, δηλαδή 0 και 1, ανεξάρτητα από το πως τα ορίζει ο προγραμματιστής, όπως ακεραίους ή πραγματικούς σε δεκαδικό σύστημα, ή ακόμη χαρακτήρες κ.λπ. Έτσι ο αριθμός 17 του δεκαδικού συστήματος ισοδυναμεί με τον αριθμό 00010001 του δυαδικού συστήματος, ο οποίος μπορεί να αποθηκευθεί σε ένα byte. Αν μετακινήσουμε τα ψηφία αυτά κατά μία θέση προς τα αριστερά, δηλαδή αν προσθέσουμε ένα 0 στο τέλος του αριθμού και αγνοήσουμε το αρχικό 0, τότε προκύπτει ο αριθμός 00100010 του δυαδικού συστήματος, που ισοδυναμεί με το αριθμό 34 του δεκαδικού συστήματος. Επίσης, με παρόμοιο τρόπο, αν μετακινήσουμε τα ψηφία κατά μία θέση δεξιά, δηλαδή αποκόψουμε το τελευταίο ψηφίο 1 και θεωρήσουμε ένα ακόμη αρχικό 0, τότε προκύπτει ο αριθμός 00001000 του δυαδικού συστήματος, που ισοδυναμεί με τον αριθμό 8 του δεκαδικού συστήματος. Άρα η ολίσθηση προς τα αριστερά ισοδυναμεί με πολλαπλασιασμό επί δύο, ενώ η ολίσθηση προς τα δεξιά ισοδυναμεί με την ακέραια διαίρεση διά δύο.

Στοιχεία ψευδογλώσσας 1. Σταθερές Αριθμητικές: χρησιμοποιούνται οι αριθμητικοί χαρακτήρες, το +, το ­ και το κόμμα ως δεκαδικό σημείο, Αλφαριθμητικές: σχηματίζονται από οποιουσδήποτε χαρακτήρες εντός διπλών εισαγωγικών, Λογικές: υπάρχουν δύο, οι Αληθής και Ψευδής. 2. Μεταβλητές Για τη σύνθεση του ονόματος μιας μεταβλητής χρησιμοποιούνται οι αριθμητικοί χαρακτήρες, οι αλφαβητικοί χαρακτήρες πεζοί και κεφαλαίοι, καθώς και ο χαρακτήρας _ (underscore). Οι μεταβλητές μπορούν επίσης να είναι αριθμητικές, αλφαριθμητικές και λογικές. 3. Τελεστές Αριθμητικοί +, -, *, /, ^ Συγκριτικοί: ?, , ?, Λογικοί: και (σύζευξη), ή (διάζευξη), όχι (άρνηση). 4. Εκφράσεις Σχηματίζονται από σταθερές, μεταβλητές, συναρτήσεις, τελεστές και παρενθέσεις. 5. Εντολή εκχώρησης Μεταβλητή έκφραση 6. Σχήματα λογικών υποθέσεων Αν τότε Αν τότε Αν τότε αλλιώς αλλιώς_αν τότε Τέλος_αν …… Επίλεξε έκφραση αλλιώς_αν τότε Περίπτωση 1 Διαδικασία_1 αλλιώς ………… Περίπτωση ν Τέλος_αν Διαδικασία _ν Περίπτωση αλλιώς Διαδικασία _αλλιώς Τέλος_επιλογών

όπου ως διαδικασία λαμβάνεται ένα σύνολο εντολών 7. Επαναληπτικές διαδικασίες - Επαναληπτικό σχήμα με έλεγχο επανάληψης στην αρχή Όσο επανάλαβε Διαδικασία Τέλος_επανάληψης - Επαναληπτικό σχήμα με έλεγχο επανάληψης στο τέλος Αρχή_επανάληψης Διαδικασία Μέχρις_ότου

- Επαναληπτικό σχήμα ορισμένων φορών επανάληψης Για μεταβλητή από τ1 μέχρι τ2 με_βήμα β Διαδικασία Τέλος_επανάληψης 8. Ρήματα σε προστακτική Για παράδειγμα, "Διάβασε", "Γράψε", "Εκτέλεσε" κ.λπ. 9. Ουσιαστικά Σε ορισμένες περιπτώσεις όταν οι ζητούμενες ενέργειες είναι πολλές ή προφανείς, καθορίζονται με τη χρήση ουσιαστικών αντί ρημάτων, ό πως "εισαγωγή δεδομένων", "εμφάνιση πεδίων στην οθόνη" κ.λπ. 10. Σχόλια Προκειμένου να διαχωρίζονται οι επεξηγηματικές φράσεις από τις λέξεις-κλειδιά του αλγορίθμου, στις πρώτες προτάσσεται το σύμβολο !, για παράδειγμα ! Σχόλια. 11. Πρώτη και τελευταία γραμμή ενός αλγορίθμου είναι αντίστοιχα Αλγόριθμος και Τέλος 12. Δεδομένα και αποτελέσματα Τα δεδομένα εισόδου (αν υπάρχουν) περιγράφονται στη δεύτερη γραμμή του αλγορίθμου εντός των συμβόλων // … //. Αντίστοιχα τα αποτελέσματα εξόδου δίνονται στην προτελευταία γραμμή του αλγορίθμου εντός των συμβόλων // … //.

Η μέθοδος αυτή χρησιμοποιείται πρακτικά στους υπολογιστές, γιατί υλοποιείται πολύ πιο απλά απ' ότι ο γνωστός μας χειρωνακτικός τρόπος πολλαπλασιασμού. Πιο συγκεκριμένα, απαιτεί πολλαπλασιασμό επί δύο, διαίρεση διά δύο και πρόσθεση. Σε αντίθεση η γνωστή μας διαδικασία πολλαπλασιασμού απαιτεί πολλαπλασιασμό με οποιοδήποτε ακέραιο και πρόσθεση. Σε επίπεδο, λοιπόν, κυκλωμάτων υπολογιστή ο πολλαπλασιασμός επί δύο και η διαίρεση διά δύο μπορούν να υλοποιηθούν ταχύτατα με μία απλή εντολή ολίσθησης (shift), σε αντίθεση με τον πολλαπλασιασμό με οποιοδήποτε ακέραιο που θεωρείται πιο χρονοβόρα διαδικασία. Το τελευταίο γεγονός είναι ο λόγος που ο πολλαπλασιασμός αλά ρωσικά είναι προτιμότερος απ' ότι ο χειρωνακτικός τρόπος πολλαπλασιασμού δύο ακεραίων.

Στη συνέχεια παρουσιάζεται ο αλγόριθμος πολλαπλασιασμού ακεραίων αλά ρωσικά με φυσική γλώσσα κατά βήματα.

Αλγόριθμος: Πολλαπλασιασμός δύο θετικών ακεραίων (αλά ρωσικά) Είσοδος: Δύο ακέραιοι M1 και M2, όπου M1, M2 1 Έξοδος: Το γινόμενο P=M1*M2 Βήμα 1 Θέσε P=0 Βήμα 2 Αν M2>0, τότε πήγαινε στο Βήμα 3, αλλιώς πήγαινε στο Βήμα 7 Βήμα 3 Αν ο Μ2 είναι περιττός, τότε θέσε P=P+M1 Βήμα 4 Θέσε Μ1=Μ1*2 Βήμα 5 Θέσε Μ2=Μ2/2 (θεώρησε μόνο το ακέραιο μέρος) Βήμα 6 Πήγαινε στο Βήμα 2 Βήμα 7 Τύπωσε τον P.

Ακολουθεί ο αλγόριθμος σε ψευδοκώδικα για το ίδιο πρόβλημα του πολλαπλασιασμού αλά ρωσικά.

Αλγόριθμος Πολλαπλασιασμός_αλά_ρωσικά Δεδομένα // Μ1,Μ2 ακέραιοι // P Όσο M2 > 0 επανάλαβε Αν M2 mod 2 = 1 τότε P M1 M2 Τέλος_επανάληψης Αποτελέσματα // P, το γινόμενο των ακεραίων Μ1,Μ2 // Τέλος Πολλαπλασιασμός_αλά_ρωσικά