Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Αθλητική είδηση

( ο παοκ απεκτησε και παλι 6ο παικτη :: 22/1/2006 19:41:43) 

Οι οπαδοί του ΠΑΟΚ στήριξαν την ομάδα στο δύσκολο αγώνα με τον Μακεδονικό. ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ: Η ΙΣΠΑΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΙΣΟΦΑΡΙΣΕ ΤΙΣ 11 ΣΕΡΙ ΝΙΚΕΣ ΤΟΥ ΑΓΙΑΞ ΚΑΙ ΑΓΚΑΛΙΑΣΕ ΤΗΝ ΠΡΟΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΑΣΗ

Ο πρώτος ελληνικός αποικισμός.

Ο ΠΑΟΚ ΑΠΕΚΤΗΣΕ ΚΑΙ ΠΑΛΙ 6ο ΠΑΙΚΤΗ

Η Μπάρτσα των ρεκόρ

Τα ελληνικά φύλα από τα μέσα περίπου του 11ου αι. π.Χ. μέχρι και τον 9ο αι. π.Χ. εξαπλώθηκαν, με γέφυρα τα νησιά του Αιγαίου, στις δυτικές ακτές της Μ. Ασίας.

Κέρδισε και τον κόσμο

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΑΣΜΗΣ

Οι μεταναστευτικές αυτές κινήσεις είναι γνωστές ως πρώτος ελληνικός αποικισμός.

Οι προβλέψεις δικαιώθηκαν.

Πρωταγωνιστής για τους Καταλανούς χθες ο Αργεντινός Χαβιέ Σαβιόλα, ο οποίος άνοιξε το σκορ. Στη φωτό ξεφεύγει από το μαρκάρισμα του Φάμπιο Καναβάρο

Ελληνικά φύλα που μιλούσαν την αιολική διάλεκτο, μετακινήθηκαν από τη Θεσσαλία προς το βορειοανατολικό Αιγαίο και εγκαταστάθηκαν στα νησιά Τένεδο και Λέσβο και στα απέναντι παράλια της Μ. Ασίας, στην περιοχή που ονομάστηκε Αιολίς.

Ο κόσμος που βρέθηκε στο κλειστό της Πυλαίας μπορεί να μην ήταν βέβαια τόσο πολύς το Σάββατο, αλλά έκανε τόσο αισθητή την παρουσία του, όσο σχεδόν σε κανένα άλλο φετινό παιχνίδι της ομάδας. Το απόλυτο ρεκόρ συνεχόμενων νικών σε ευρωπαϊκή διοργάνωση ισοφάρισε η Μπαρτσελόνα, αγκαλιάζοντας ταυτόχρονα την πρόκριση στα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ με την επιβλητική της νίκη με 3-0 επί της Ίντερ.

Οι Ίωνες, άλλο ελληνικό φύλο, από τη βορειοανατολική Πελοπόννησο, την Αττική, την Εύβοια συμπαρασύροντας «άλλα τε εθνεα πολλά» (Ηροδ., Α, 146), όπως Δρύοπες, Μολοσσούς, Αρκάδες, Φωκείς, Μαγνήτες κ.ά., με γέφυρα τις Κυκλάδες μετακινήθηκαν προς τη Σάμο, τη Χίο και τις απέναντι ακτές της Μ. Ασίας, όπου ίδρυσαν δώδεκα νέες πόλεις.

Περίπου 2.500 φίλαθλοι, εκδηλωτικοί σε όλη την διάρκεια του αγώνα, ακόμα περισσότερο όταν ο ΠΑΟΚ έπαθε το μπλακ άουτ στο 4ο δεκάλεπτο, έδωσαν την απαραίτητη ώθηση στους παίκτες που δεν έβρισκαν λόγια να τους ευχαριστήσουν μετά το τέλος του παιχνιδιού.

Οι "μπλάουγκρανα" συμπλήρωσαν 11 σερί νίκες στο Τσάμπιονς Λιγκ ισοφαρίζοντας το ρεκόρ του Άγιαξ, ο οποίος είχε πετύχει κατά τη διάρκεια δύο αγωνιστικών περιόδων, συμμετέχοντας στο Κύπελλο Κυπελλούχων (1987 και 1988).

Αυτές οι πόλεις στη συνέχεια συγκρότησαν θρησκευτική ένωση, το Πανιώνιο, με κέντρο το ιερό του Ποσειδώνα, στο ακρωτήριο της Μυκάλης.

"Δεν είναι ακόμη αργά για τους φιλάθλους μας να επιστρέψουν στο γήπεδο και να μας στηρίξουν.

Τη σκυτάλη που παρέδωσε ο Λουίς Φαν Γκάαλσς Λιγκ), εντούτοις, παρουσιάστηκε πανέτοιμος.

Η εξάπλωση των Ιώνων έγινε προοδευτικά σε βάρος των άλλων φύλων, με αποτέλεσμα ολόκληρη η δυτική ακτή της Μ. Ασίας να γίνει γνωστή με το όνομα Ιωνία.

Ο κόσμος του ΠΑΟΚ είναι μεγάλος, είναι ο 6ος παίκτης μας.

Στην Ίντερ ήταν κάτι περισσότερο από εμφανής η απουσία του πρώτου της σκόρερ στη διοργάνωση, Αργεντινού Ερνάν Κρέσπο, γεγονός που μπορεί να της στοιχίσει και στα υπόλοιπα παιχνίδια και φυσικά να της στερήσει την πρόκριση στα φάση των αγώνων νοκ άουτ, αφού και ο Ρεκόμπα θα απουσιάσει από τουλάχιστον δύο παιχνίδια λόγω της αποβολής του στο χθεσινό ματς.

Τέλος, ακολούθησε η μετανάστευση των Δωριέων.

Όταν βρίσκεται στο γήπεδο, όλα τα πράγματα είναι διαφορετικά και για τους αντιπάλους αλλά και για εμάς" σχολίαζε χθες ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης.

Να σημειωθεί πως τελευταία φορά που η Ίντερ νίκησε στην έδρα των Καταλανών ήταν το 1970, σε ένα ματς του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ.

Οι Δωριείς δε μετακινήθηκαν ως προσφυγικές ομάδες, πιεζόμενες από άλλα φύλα.

Θ.Χ.

Σκόρερ του αγώνα του Καμπ Νου ήταν οι Σαβιόλα (7'), Ντε Μπουρ (29'), Κλάιφερτ (67').

Πρόκειται μάλλον για τις πρώτες δωρικές ομάδες που γνώρισαν τη θάλασσα.

Το καλύτερο δώρο για τα 70ά γενέθλιά του δέχθηκε χθες ο σερ Μπόμπι Ρόμπσον.

Αποχώρησαν από τη Λακωνία, την Επίδαυρο, την Τροιζήνα και εγκαταστάθηκαν στη Μήλο, τη Θήρα, την Κρήτη και στη συνέχεια στη Ρόδο, την Κω και στις νοτιοδυτικές ακτές της Μ. Ασίας.

Οι "Ανθρακωρύχοι" της Νιούκαστλ πέτυχαν νίκη με 3-1 επί της Λεβερκούζεν στο Μπάι Αρένα και διατήρησαν αναμμένη τη φλόγα της πρόκρισης.

Οι πόλεις Ιαλυσός, Κάμιρος και Λίνδος της Ρόδου, η πόλη της Κω, καθώς και η Κνίδος και η Αλικαρνασσός στη Μ. Ασία, συγκρότησαν στη συνέχεια θρησκευτική ένωση, γνωστή ως δωρική εξάπολη, με κέντρο το ιερό του Απόλλωνα, στο Τριόπιο ακρωτήριο της Κνίδου.

Οι Αμεόμπι και Λούα Λούα κάλυψαν με τον καλύτερο τρόπο την απουσία των τιμωρημένων Σίρερ, Μπέλαμι, αφού πέτυχαν και τα τρία γκολ της αγγλικής ομάδας.

Όλα τα ελληνικά φύλα που μετανάστευσαν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και στις μικρασιατικές ακτές απέκτησαν γρήγορα μόνιμη εγκατάσταση στους νέους τόπους και προοδευτικά επεκτάθηκαν στην ενδοχώρα.

Ο Αμεόμπι σκόραρε στο 5' και στο 16', ενώ ο Λούα Λούα στο 32'.

Σε ορισμένες περιπτώσεις αναμείχθηκαν μεταξύ τους αλλά και με τους γηγενείς πληθυσμούς.

Το μοναδικό γκολ της παραπαίουσας Λεβερκούζεν πέτυχε ο Φράνκα στο 26'.

Η μετανάστευση των ελληνικών φύλων

Η αχίλλειος πτέρνα της Άρσεναλ στα ευρωπαϊκά της παιχνίδια είναι το Χάιμπουρι. Τα "Κανόνια" και πάλι δεν κατάφεραν να πάρουν τους τρεις βαθμούς της νίκης, με αντίπαλο αυτή τη φορά τον Άγιαξ (1-1). Στα πέντε παιχνίδια που έχουν δώσει εντός έδρας από την αρχή της φετινής τους περιπέτειας τα "Κανόνια" έχουν νικήσει μόλις μία φορά.

Πάντως, με βάση την παράδοση πρέπει να είναι ευχαριστημένη η αγγλική ομάδα, αφού στα τρία προηγούμενα παιχνίδια με τον Άγιαξ μετρούσε αντίστοιχες ήττες, έστω και αν αυτά έλαβαν χώρα πριν από τρεις δεκαετίες.

Η ισοπαλία στο Χάιμπουρι ευνοεί τη Βαλένθια, η οποία πέτυχε εκτός έδρας νίκη επί της Ρόμα με 1-0 με ένα εκπληκτικό γκολ του Κάρεου. Οι "Νυχτερίδες" ισοβαθμούν τώρα με τις Άρσεναλ, Άγιαξ, ενώ η Ρόμα έχασε ουσιαστικά το τρένο της πρόκρισης.