Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Συνεχής συνέντευξη-πορτρέτο

( απολλων: η αναγεννηση του καραλιοπουλου και το παρθενικο του γκολ :: 6/2/2006 21:38:33) 

Η ΑΡΧΗ: Το πρώτο του γκολ πέτυχε ο Μερκούρης Καραλιόπουλος με τον Απόλλωνα Καλαμαριάς και ελπίζει ότι θα υπάρξουν και άλλα στο μέλλον.

Μιλούν γλώσσα 40.000 ετών!

Ο ρόλος της ολικής ενέργειας κατά την απλή αρμονική ταλάντωση

ΑΠΟΛΛΩΝ: Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΡΑΛΙΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΡΘΕΝΙΚΟ ΤΟΥ ΓΚΟΛ

Δύο φυλές της Αφρικής χρησιμοποιούν ακόμη πρωτόγονους ήχους επικοινωνίας

Η ολική ενέργεια καθορίζει, λόγω της σχέσης (11), το πλάτος x0 της ταλάντωσης ενός συστήματος με ελαστική σταθερά, όταν αυτό εκτελεί α.α.τ.

Κερδίζουν το σεβασμό

ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΕΤΙΝΑΚΗΣ

Σε ένα τέτοιο σύστημα συνήθως προσδίδουμε την ολική του ενέργεια επιλέγοντας ουσιαστικά τη μέγιστη δυναμική του, απομακρύνοντας το από τη θέση ισορροπίας του και αφήνοντας το να ξεκινήσει από την ακινησία.

Ο Μερκούρης Καραλιόπουλος πέρασε πάρα πολλά στην καριέρα του και περίμενε αρκετό καιρό αυτή τη μέρα… Πριν από ένα χρόνο (αν και ήταν τραυματίας), άφηνε τον Αρη για να βρει καταφύγιο στον Απόλλωνα Καλαμαριάς. Τώρα δείχνει ότι αναγεννήθηκε "μέσα από τις στάχτες" του

Απόηχοι αρχαίων γλωσσών, τις οποίες μιλούσαν πριν από χιλιάδες χρόνια, έχουν διατηρηθεί σε μοναδικούς ήχους που ακόμα και σήμερα ακούγονται σε μερικές αφρικανικές φυλές, ανακάλυψαν οι επιστήμονες.

Επίσης, σε ένα σύστημα που εκτελεί α.α.τ., η ολική ενέργεια καθορίζει το πλάτος για την ταχύτητα και την επιτάχυνση.

Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΑΥΡΙΔΗ

Ξεχασμένοι ήχοι. Οι κυνηγοί της φυλής Σαν στη Νότια Αφρική χρησιμοποιούν ακόμη ένα αρχαίο πλατάγισμα της γλώσσας για να επικοινωνήσουν

Συνέβαλλε τα μέγιστα στην επιτυχία επί της Ξάνθης με την επίτευξη του νικητήριου (2-1) και παρθενικού γκολ στην Α' εθνική.

Οι ήχοι που παράγονται από το πλατάγισμα της γλώσσας της φυλής Σαν στη Νότια Αφρική και της Χαντζάμπ της Ανατολικής Αφρικής είναι το γλωσσολογικό ανάλογο μερικών ξεχασμένων γλωσσών που μιλούσαν πρωτόγονοι άνθρωποι πριν από 40.000 χρόνια.

Χρειάστηκε να περιμένει έξι χρόνια στη μεγάλη κατηγορία και μετά από εβδομήντα επτά αγώνες κατάφερε να χριστεί σκόρερ. Μελέτη γενετιστών και γλωσσολόγων υποστηρίζει πως φυλές που χρησιμοποιούν ανάλογα πλαταγίσματα της γλώσσας και σήμερα ως μέρος του λεξιλογίου τους, έχουν σίγουρα κληρονομήσει τη συνήθεια αυτή από έναν κοινό πρόγονο που μιλούσε πανάρχαιες «πρωτο-γλώσσες». "Σαφώς και πρόκειται για μία ξεχωριστή στιγμή, αλλά αυτό που μετράει για μένα ήταν ότι κέρδισε η ομάδα μου", τόνισε χθες από τη Νάουσα, όπου βρισκόταν, ο Καραλιόπουλος στη "Μ Sports" και μας εξήγησε πως άφησε "κάγκελο" τον τερματοφύλακα της Ξάνθης Πιετρ Πιζανόφσκι: Έρευνα που έγινε από ομάδα επιστημόνων, με επικεφαλής τους Τζοάνα Μάουντεν και Άλεκ Νάιτ του Πανεπιστημίου Στάντφορντ της Καλιφόρνιας, επικεντρώθηκε στη γενετική συγγένεια ανάμεσα στη φυλή Χαντζάμπε της κεντρικής - βόρειας Τανζανίας και της φυλής Τζουοάνσι Σαν - πιο γνωστής ως Κουνγκ -, που ζει στα σύνορα Ναμίμπιας - Μποτσουάνας. "Στη φάση που προηγήθηκε του γκολ, δέχθηκα μία πάσα, αλλά προσπάθησα να κοντρολάρω την μπάλα χάνοντας την ευκαιρία. Αν και ανάμεσά τους μεσολαβούν χιλιάδες μίλια και οι δύο φυλές χρησιμοποιούν παρόμοια πλαταγίσματα της γλώσσας και ανάλογες χειρονομίες στην προσπάθεια να επικοινωνήσουν. Έτσι στην μπαλιά του Πετκάκη, έκανα την προβολή και αιφνιδίασα τον αντίπαλο τερματοφύλακα". Εξέταση του DNA που έγινε σε αντιπροσωπευτικά άτομα και από τις δύο φυλές, έδειξε ότι ζουν χωριστά τουλάχιστον εδώ και 40.000 χρόνια.

ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ κέρδος για τον Καραλιόπουλο από το προχθεσινό παιχνίδι δεν είναι η κατάκτηση των τριών βαθμών, αλλά ότι "κερδίζουμε των σεβασμό των αντιπάλων στην ομάδα μας". Περισσότερες από 30 γλώσσες στη Νοτιοδυτική Αφρική χαρακτηρίζονται από τη χρησιμοποίηση του ιδίου πλαταγίσματος, το οποίο μερικές φορές συναντάται και στην Ανατολική Αφρική. Οι "κοκκινόμαυροι" έχουν δημιουργήσει πλέον μεγάλες προσδοκίες, αλλά ο 28χρονος μέσος προσπαθεί να ξεκαθαρίσει ότι ο στόχος δεν έχει επιτευχθεί ακόμη:

Εδώ και δεκαετίες οι γλωσσολόγοι είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το πλατάγισμα της γλώσσας προέρχεται από κοινές καταβολές.

"Δεν έχουμε εξασφαλίσει την παραμονή.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της πρόσφατης αυτής μελέτης των επιστημόνων του Στάντφορντ, οι φυλές που χρησιμοποιούν αυτό τον τρόπο επικοινωνίας, δεν είχαν καμία επαφή εδώ και δεκάδες χιλιάδες χρόνια.

Όταν το καταφέρουμε, τότε θα μπορέσουμε να πούμε περισσότερα.

Έτσι απομένουν διαφορετικά σενάρια για τους επιστήμονες.

Δεν χρειάζονται μεγάλα λόγια, αλλά δουλειά ώστε να αποφύγουμε την περσινή περιπέτεια και να προσφέρουμε ακόμη καλύτερο θέαμα στους φιλάθλους μας.

Η πλέον προφανής εξήγηση που μπορεί να δοθεί είναι πως το πλατάγισμα ανακαλύφθηκε χωριστά στην κάθε περίπτωση στις δύο τόσο απομονωμένες η μία από την άλλη περιοχές.

Είμαι σίγουρος ότι στη συνέχεια θα τους αναγκάσουμε με την απόδοσή μας να επιστρέψουν στο γήπεδο".

Ωστόσο, οι Αμερικανοί επιστήμονες αμφιβάλλουν επειδή η κοινή προέλευση του γλωσσικού ιδιώματος είναι πιο λογική εξήγηση.

ΟΙ ΔΥΣΚΟΛΕΣ στιγμές ανήκουν στο παρελθόν για τον Καραλιόπουλο, αλλά δεν πρόκειται να ξεχάσει όσους του στάθηκαν όταν περνούσε τη δική του δοκιμασία.

Μία άλλη προφανής εξήγηση είναι πως η μία φυλή δανείστηκε το πλατάγισμα από κάποιον ταξιδιώτη που κατόρθωσε να διανύσει όλη αυτή την απομακρυσμένη διαδρομή, αλλά θα έπρεπε να υπάρχει απόδειξη της προσέγγισης, σε κάποιο από τα DNA.

"Δεν σκέφτηκα ποτέ να σταματήσω" εξομολογείται ο 28χρονος μέσος και μας αποκαλύπτει πού αφιερώνει το γκολ:

Ένας άλλος λόγος που καθιστά απίθανη την εξήγηση αυτή, είναι πως το πλατάγισμα της γλώσσας είναι δύσκολο να το μάθουν μεγάλοι σε ηλικία, επειδή χρειάζεται πολλή εξάσκηση και πλαστικότητα που μόνο στις μικρές ηλικίες συναντάται κατά την εκμάθηση, υποστηρίζουν οι επιστήμονες.

"Στην αρραβωνιαστικιά μου, η οποία πέρασε πάρα πολλά μαζί μου, αλλά μέσα απ' αυτή τη δοκιμασία γίναμε ακόμη πιο δυνατοί".

Το πλέον αποδεκτό σενάριο είναι πως οι ήχοι που παράγονται με το πλατάγισμα της γλώσσας βοηθούσαν τους ανθρώπους να επικοινωνούν την ώρα που κυνηγούσαν - μια και είναι γνωστό πως τα ζώα φοβούνται από τους ήχους της ανθρώπινης φωνής.

Ο πρωταρχικός του στόχος, ερχόμενος στον Απόλλωνα, ήταν να σταθεί στα πόδια του και να ευχαριστήσει αυτούς που τον έφεραν στην ομάδα: "Προσπαθώ να τους δικαιώσω γιατί με πίστεψαν σε μία δύσκολη στιγμή, που κάποιοι άλλοι έκλειναν τις πόρτες", ενώ ερωτηθείς για τη λήξη του συμβολαίου του στο τέλος του πρωταθλήματος: "Είναι κάτι που δεν το σκέφτομαι. Το μόνο που θέλω είναι να βοηθήσω την ομάδα".