Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Πολιτικό ρεπορτάζ

( "σφήνα" μητσοτάκη και στην οικονομία ) 

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Οδηγός

Συνέπειες

"Σφήνα" Μητσοτάκη και στην οικονομία

ΖΑΓΟΡΙ (ΣΚΑΛΑ ΒΡΑΔΕΤΟΥ)

Οι επικές αυτές συγκρούσεις ματαίωσαν την επεκτατική πολιτική των Περσών.

"Καλύτερα να μπούμε στην ΟΝΕ, έστω και με πολιτικούς όρους, παρά να μείνουμε απ' έξω"- Κάλεσε την αντιπολίτευση να μην επιδιώκει "ειδικά αυτή την περίοδο, πολιτικά οφέλη"

Η τέχνη της επικοινωνίας

Πολλές ελληνικές πόλεις της Μικράς Ασίας ανέκτησαν την ελευθερία τους.

ΑΘΗΝΑ.-

Μια πέτρινη σκάλα στο Ζαγόρι, ένα απόκρημνο φιδίσιο μονοπάτι που φαίνεται να σκαρφαλώνει ψηλά στον Θεό, σε κάνει να αναρωτιέσαι: Πώς γίνεται η ανάγκη των ανθρώπων για επικοινωνία να δημιουργεί ανεπανάληπτα έργα τέχνης;

Οι νίκες τόνωσαν την αυτοπεποίθηση των Ελλήνων.

Τη δική του παρέμβαση στο θέμα της εθνικής οικονομίας έκανε χθες ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, στον απόηχο της ομιλίας του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και λίγες μόνο ημέρες πριν από την επικείμενη "απάντηση" του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κώστα Καραμανλή, ο οποίος μεταβαίνει για το λόγο αυτό την Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη.

Μια συγκλονιστική «αύρα» με αλλεπάλληλα κύματα σε πλημμυρίζει καθώς ασθμαίνοντας ανηφορίζεις σε ένα από τα πιο όμορφα μονοπάτια της Ελλάδας.

Ένας άνεμος δημιουργίας έπνευσε και μια νέα περίοδος ανέτειλε.

Μόλις μια εβδομάδα μετά τις δηλώσεις του από τα Χανιά, ο κ. Μητσοτάκης επανήλθε δριμύτερος επικρίνοντας μεν την κυβέρνηση για την οικονομική της πολιτική, αλλά και επιχειρώντας ταυτόχρονα να "νουθετήσει" την αντιπολίτευση να μην "επιδιώκει στενόκαρδα κομματικά οφέλη" … στις δύσκολες αυτές εποχές.

Όπως αναφέρουν οι Σπύρος Μαντάς και Θοδωρής Χαμάκος στο βιβλίο τους «Η Σκάλα του Βραδέτου» «είναι η πιο εντυπωσιακή, η καλύτερη σκάλα μέσα σ' ολόκληρη την Ήπειρο.

Οι Έλληνες επιδόθηκαν σε έργα ειρήνης και προόδου, που κινούν έως σήμερα τον θαυμασμό.

Όπως αναφέρει σε χθεσινή του δήλωση ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, "το να μπούμε στην ΟΝΕ ανέτοιμοι, με πολιτικούς όρους και κατά συγκατάβαση, αποτελεί ασφαλώς καλύτερη λύση από το να μείνουμε απ' έξω".

Σωζόμενη μέχρι τις μέρες μας ακέραιη, στέκει αδιάψευστος μάρτυρας μιας τέχνης μοναδικής - γέννημα ανάγκης και υπομονής - γι' αυτό και ανεπανάληπτης».

Σκηνή από τη μάχη των Πλαταιών. Έλληνας πολεμιστής συγκρούεται με Πέρση ιππέα. Παράσταση από τη ζωφόρο του ναού της Αθηνάς Νίκης (Λονδίνο, Βρετανικό Μουσείο). Είναι η πρώτη φορά που εικονίζεται σε ναό πολεμική σκηνή. Μπορείτε να δώσετε τη δική σας εξήγηση γιατί υπάρχει η παράσταση αυτή στον ναό;

Παράλληλα δε επισημαίνει ότι και η αντιπολίτευση οφείλει να αντιληφθεί τους κινδύνους από τυχόν μη ένταξή μας στην ΟΝΕ, και την καλεί να μην επιδιώκει "αυτή προπαντός την περίοδο, στενόκαρδα κομματικά οφέλη".

Αν σκεφτεί κανείς ότι η Σκάλα του Βραδέτου ήταν ο μοναδικός τρόπος επικοινωνίας του ομώνυμου χωριού (που είναι το ψηλότερο στο Ζαγόρι, με υψόμετρο 1.340 μ.) μέχρι το 1974 που φτιάχτηκε ο ασφάλτινος δρόμος, μπορεί να κατανοήσει όχι μονάχα τη σημασία του έργου, αλλά και το δέσιμό του με τον χώρο, την ανάγκη για κοινωνική ζωή που κάλυπτε, την αντοχή του στο πέρασμα του χρόνου, ή τις ιστορίες των ανθρώπων που κουβαλά εδώ και αιώνες.

Νόμισμα που έκοψαν οι Αθηναίοι μετά τους Περσικούς πολέμους (Βερολίνο, Αρχαιολογικό Μουσείο). Πάνω στην περικεφαλαία της Αθηνάς εικονίζεται κλαδί ελιάς, σύμβολο της νίκης.

Ο κ. Μητσοτάκης εκτιμά πως "μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία, διαγράφεται πλέον απειλητικό το ενδεχόμενο η Ελλάδα να μείνει έξω από την Οικονομική και Νομισματική Ένωση", προσθέτοντας ότι η κριτική που ασκεί στον πρωθυπουργό είναι "πολιτική" και όχι "προσωπική".

Μερικές όμορφα και λειτουργικά τοποθετημένες πέτρες σε σχετικά αφιλόξενο περιβάλλον σχηματίζουν ένα ζηλευτό έργο τέχνης, που κατασκευάστηκε για να φέρει τους ανθρώπους πιο κοντά.

Ερωτήσεις-Δραστηριότητες

"Η συνεχής αύξηση των δαπανών κρατά ψηλά τον πληθωρισμό", συνεχίζει ο κ. Μητσοτάκης και αναφέρει ότι ο κ. Σημίτης "δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τη δύσκολη κατάσταση ενώπιον της οποίας βρισκόμαστε…".

Τα κατάφερε εξαιρετικά και τα καταφέρνει ακόμα και σήμερα συγκινώντας όλους όσους ακολουθήσουν το καλντερίμι.

1. Ποιος ήταν ο Εφιάλτης;

"Είμαι από εκείνους που μετά πάθους υποστηρίζω ότι όλοι μας πρέπει να βοηθήσουμε να μπούμε στην ΟΝΕ για να μην κινδυνεύουμε να έχουμε ανάλογη τύχη με αυτή της Ρωσίας".

Καπέσοβο (επάνω) και Βραδέτο (κάτω) συναγωνίζονται σε ομορφιά και αυθεντικότητα όσον αφορά τα ηπειρώτικα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά

Με ποιες σημασίες χρησιμοποιούμε σήμερα τη λέξη;

Καταλήγοντας, ο πρώην πρωθυπουργός επισημαίνει:

Ετούτη η Σκάλα εκμεταλλεύεται κάθε πτυχή του βραχώδους εδάφους και με διαδοχικά πέταλα αναρριχάται πάνω από τον γκρεμό, με κλίση λειτουργική για ανθρώπους και ζώα.

2. «Τιμή σ' εκείνους όπου στην ζωήν των όρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες».

"Το να μπούμε στην ΟΝΕ ανέτοιμοι, με πολιτικούς όρους και κατά συγκατάβαση, αποτελεί ασφαλώς καλύτερη λύση από το να μείνουμε έξω.

Με διαδοχικούς ελιγμούς απορροφά το ύψος και ήταν τόσο καλοί οι μάστορες (πιθανότατα από την περιοχή της Κόνιτσας) που έφτιαξαν το καλντερίμι πλατύ, σχεδόν δύο μέτρα (σπάζοντας πολλές φορές τον βράχο με μπαρούτι) και δημιουργώντας τρεις λωρίδες κυκλοφορίας.

Ποιο το γενικότερο νόημα των στίχων αυτών του Κ. Καβάφη;

Ο ελληνικός λαός όμως, πρέπει να γνωρίζει και να είναι προετοιμασμένος για το τι θα συμβεί αν η Ελλάς απαράσκευη και απροετοίμαστη μπει, όπως επιδιώκει ο κ. Σημίτης, 'όπως όπως' στην ΟΝΕ.

Η μεσαία πιο στενή και πιο βαθιά, στρωμένη με μαύρη πέτρα για να μη γλιστράει, είναι για τα ζώα.

Στην απόδοση του νοήματος να λάβετε υπόψη τη σημασία των χρόνων «όρισαν» (αόριστος) και «φυλάγουν» (ενεστώτας) καθώς και του συνδέσμου «και».

Η προσγείωσή μας στην περίπτωση αυτή, θα είναι ανώμαλη.

Οι άλλες δύο εκατέρωθεν για τους ανθρώπους στρώθηκαν με άσπρη πέτρα και ανά 50 πόντους (όσο κι ο ανθρώπινος βηματισμός δηλαδή) μπήκαν «ούγιες», πέτρινες βέργες κατά πλάτος.

3. Ποια τα αίτια και τα αποτελέσματα της νίκης των Ελλήνων επί των Περσών;

Ο ελληνικός λαός, θα ξυπνήσει την επόμενη μέρα και θα ανακαλύψει ότι συνεχίζουν να υπάρχουν τα τραγικά προβλήματα που σήμερα 'κουκουλώνουμε'.

Στην άκρη, εκεί που ήταν ο γκρεμός, σήκωσαν στηθαίο 50 πόντους ύψος και το έντυσαν με τριγωνικές πέτρες για να είναι και όμορφο.

Τουλάχιστον όμως, θα υπάρχει κάποια σιγουριά και προοπτική.

Σύμφωνα με τη μαρτυρία του Γιώργου Νταλακαβούκη, για να γίνει η Σκάλα του Βραδέτου χρειάστηκαν να ξοδευτούν 40 τσουβάλια αλάτι… εννοούν δηλαδή ότι πήρε πολλά χρόνια η κατασκευή της, ότι χρειάστηκε πολύ ψωμί και πολύ φαγητό!

Η απότομη προσγείωση θα μας βρει σε λιμάνι και όχι σε ανοικτό πέλαγος.

Το ένα από τα δύο πέτρινα μονότοξα γεφύρια στη χαράδρα της Μεζαριάς

Αυτή είναι η ωμή αλήθεια την οποία πολύ καλά γνωρίζει και ο κ. Σημίτης και όλα τα πολιτικά κόμματα και οφείλουν να την πουν καθαρά στον ελληνικό λαό".

Στη συνέχεια έχτισαν και δύο πέτρινα μονότοξα γεφύρια εκεί στη χαραγματιά της Μεζαριάς, πριν να ξεκινήσει το ανηφορικό καλντερίμι, λίγο έξω από το χωριό Καπέσοβο. Το ένα λέγεται Βραδετινό και το άλλο Καπεσοβίτικο, αλλά οι τοπικοί τα λένε «Το Πέρα» και «Το Δώθε» αντίστοιχα!

Λένε πως η Ήπειρος ειπώθηκε έτσι από το «Άπειρος Χώρα». Άπειρος γιατί για να την περπατήσει κανείς ήθελε χρόνο πολύ και κόπο άλλο τόσο. Ήταν τα ψηλά βουνά, οι απότομες χαράδρες και τα φαράγγια, τα τόσα ποτάμια, οι χείμαρροι, οι αμέτρητοι λάκκοι, που καθιστούσαν την επικοινωνία αληθινό κατόρθωμα… Σκεφτείτε λοιπόν ότι τον καιρό εκείνο τα κατάφερναν περίφημα με την επικοινωνία!

ΔΙΑΜΟΝΗ

Στο Βραδέτο δεν υπάρχει ξενώνας και δεν θα είναι εύκολο να βρείτε κάποιους από τους λιγοστούς κατοίκους του, ιδιαίτερα τώρα τον χειμώνα. Το πιο κοντινό σημείο όμως στην περιοχή με πολλούς και καλούς ξενώνες είναι το χωριό Τσεπέλοβο (απέχει 50 χιλιόμετρα από τα Ιωάννινα) και ενδεικτικά αναφέρουμε τα παρακάτω: * «Φάνης» (τηλ. 26530-81271), * «Μικρή Άρκτος» (τηλ. 26530-81128), * «Δρακόλιμνη» (τηλ. 26530-81318), * «Τύμφη» (τηλ. 26530-81333), * «Πανόραμα» (τηλ. 26530-81021).

ΦΑΓΗΤΟ

Εξαιρετικό πραγματικά και σημείο αναφοράς για την περιήγησή σας (και τη γευστική) στην περιοχή είναι το καφενείο στην πλατεία του Καπέσοβου. «Η Στέρνα» που έχει πάρει το όνομά της από ένα τεράστιο πέτρινο πηγάδι που «χάσκει» μέσα στο κατάστημα έχει καταπληκτικά γλυκά, αλλά και πεντανόστιμες ζαγορίσιες πίτες. Θα είστε πολύ τυχεροί εάν βρείτε το καφενείο στο Βραδέτο ανοιχτό. Δοκιμάστε ό,τι έχει να σας προσφέρει και βοηθήστε με τον τρόπο σας τους ανθρώπους να παραμείνουν στο πιο ψηλό χωριό του Ζαγορίου. Για πολύ περισσότερες επιλογές για φαγητό πηγαίνετε στο Τσεπέλοβο.

ΔΙΑΔΡΟΜΗ

Το μονοπάτι προς Βραδέτο ξεκινάει λίγο έξω από το Καπέσοβο (υψόμετρο 1.120 μέτρα), κατεβαίνει μέχρι τη χαράδρα της Μεζαριάς (παρακλάδι του Βίκου) στα 890 μέτρα. Από την κοίτη της Μεζαριάς ξεκινά η πέτρινη σκάλα-καλντερίμι και με διαδοχικά στριφογυριστά πέταλα ανεβαίνει στα 1.340 μέτρα, εκεί που βρίσκεται ο ναός του Αγίου Νικολάου, στην είσοδο του χωριού Βραδέτο. Το συνολικό μήκος ανάμεσα στο Καπέσοβο και το Βραδέτο είναι 3,5 χιλιόμετρα. Η όλη απόσταση καλύπτεται εύκολα και χωρίς ιδιαίτερο κόπο σε 1 ώρα και κάτι, φυσικά με τα πόδια.

Στο χωριό Βραδέτο, που τον χειμώνα σκεπάζεται εύκολα από το λευκό πέπλο του χιονιού, φτάνει πλέον και κανονικός ασφάλτινος δρόμος (περίπου 13 χιλιόμετρα από τη διασταύρωση έξω από το Καπέσοβο, προς Τσεπέλοβο).