Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Απόψεις :: Οικονομική είδηση

( κυριαρχία των windows nt στο 1998 ) 

Κυριαρχία των Windows NT στο 1998 Ώρα… συμβιβασμών σε ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ.

Διαβάζω και γράφω

Το ταχύτερα αναπτυσσόμενο λειτουργικό σύστημα, κατά τη διάρκεια της χρονιάς που πέρασε αποτέλεσαν τα Windows NT, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της IDC (International Data Corporation).

Η σημερινή ψηφοφορία στη Βουλή για το "ασυμβίβαστο" έφερε εντάσεις

1. Τοποθετήστε τα ρήματα του κειμένου 5 στα σωστά σημεία του άξονα του χρόνου που ακολουθεί: Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η εταιρία, κατά τη διάρκεια του 1998, η Microsoft πούλησε 1,56 εκατ. άδειες του λειτουργικού συστήματος NT 4 Server, σχεδόν 50% περισσότερες από το Novell NetWare και τις διπλάσιες από το Unix.

ΓΙΑΝΝΗΣ Ε. ΔΙΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ

ΠΑΡΕΛΘΟΝ (πριν) - ΠΑΡΟΝ (τώρα) - ΜΕΛΛΟΝ (μετά)

Η IDC εκτιμά ότι οι πωλήσεις αδειών του NT Server θα συνεχίσουν να αυξάνονται ως το 2002, με μέσο ετήσιο ρυθμό της τάξης του 23%, ενώ τα ανάλογα ποσοστά για το Unix και το NetWare θα κυμαίνονται στο 11,2% και 7% αντιστοίχως.

Τεστ για το ΠΑΣΟΚ αλλά και… δοκιμασία για τη Ν.Δ. μπορεί να αποδειχθεί η σημερινή ψηφοφορία στη Βουλή για το "ασυμβίβαστο" της βουλευτικής ιδιότητας με την οποιαδήποτε επαγγελματική δραστηριότητα.

2. Θυμάστε από το Δημοτικό σχολείο ποιοι είναι οι οχτώ χρόνοι της ελληνικής γλώσσας;

Το Linux είχε μία αρκετά μεγάλη αποδοχή το 1998 από την αγορά, αλλά οι συνολικές του πωλήσεις δεν ξεπέρασαν τα $33 εκατ.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Πρ. Παυλόπουλος σχολίαζε ότι ήταν πλέον φανερό πως έγινε λάθος από το κόμμα του και ότι ο κ. Βαρβιτσιώτης μάλλον "έπεσε έξω" στους υπολογισμούς του

Το γεγονός αυτό οφείλεται στην ιδιαίτερα χαμηλή τιμή του λειτουργικού, που δεν ξεπερνά τα 49 δολάρια και μπορεί να εγκατασταθεί σε απεριόριστο αριθμό υπολογιστών.

Το θέμα έχει διχάσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, αλλά χειρότερος πονοκέφαλος έχει δημιουργηθεί στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και αυτό, διότι στη Ν.Δ. οι δύο διαφορετικές απόψεις για το θέμα έχουν… ονοματεπώνυμο. Και παραπέμπουν στην κόντρα δύο κορυφαίων στελεχών του κόμματος - των κ.κ. Γιάννη Βαρβιτσιώτη και Προκόπη Παυλόπουλου.

Αφετηρία της υπόθεσης υπήρξε μια σύσκεψη στη Ρηγίλλης - πριν από δύο χρόνια - για να ληφθεί απόφαση για το "ασυμβίβαστο". Στη σύσκεψη μετείχαν ο πρόεδρος του κόμματος Κώστας Καραμανλής και οι πρώην υπουργοί Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη, Γιάννης Βαρβιτσιώτης και Προκόπης Παυλόπουλος. Ο κ. Βαρβιτσιώτης, επικαλούμενος και το βιβλίο του που αφορά το Σύνταγμα και την εξυγίανση του πολιτικού βίου, υποστήριξε ότι η Ν.Δ. θα πρέπει να προχωρήσει στην αποδοχή του. "Άλλωστε", όπως επεσήμανε, "ο βουλευτής δεν μπορεί να κρατάει δύο καρπούζια στην ίδια μασχάλη. Ή παπάς παπάς ή ζευγάς ζευγάς", όπως τους είπε. Οι άλλοι δύο πρώην υπουργοί είχαν κι αυτοί ισχυρά επιχειρήματα. Επεσήμαναν ότι δεν μπορεί η Βουλή να μετατραπεί σε κλαμπ των ισχυρών οικονομικά παραγόντων της χώρας ή των επαγγελματιών - και μη καταξιωμένων στην κοινωνία - πολιτικών.

Είπαν ακόμα ότι αυτή η διάταξη εξυπηρετεί σχεδιασμούς του Πρωθυπουργού να ελέγξει τις εξελίξεις στο κόμμα του και να έχει εξαρτώμενους από αυτόν βουλευτές.

Στη σύσκεψη εκείνη, ο πρόεδρος της Ν.Δ. συμφώνησε με τον κ. Βαρβιτσιώτη. Και οι άλλοι δύο συνεργάτες του τελικώς δέχθηκαν να στηρίξουν τη θέση του κόμματος.

Σκληρές επιθέσεις

Από τότε όμως κύλησε αρκετό νερό στα αυλάκι. Πολλοί βουλευτές που συνάντησαν το τελευταίο διάστημα τον κ. Καραμανλή τού μετέφεραν ανάλογους προβληματισμούς με αυτούς που είχε διατυπώσει ο κ. Παυλόπουλος. Και δεν έμειναν εκεί. Όλοι οι βουλευτές της Ν.Δ. που πήραν τον λόγο στην Επιτροπή της Βουλής όταν συζητήθηκε το θέμα - πριν από δύο εβδομάδες - επιτέθηκαν με σκληρότητα κατά του "ασυμβίβαστου", παρά το ότι το κόμμα, αλλά και ο εισηγητής του στην αναθεώρηση του Συντάγματος κ. Γιάννης Βαρβιτσιώτης, ήταν διάπυρος κήρυκας της καθιέρωσής του.

Είχε μεσολαβήσει όμως και μία άλλη "ιστορία". Αρκετοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, από αυτούς που είχαν ψηφίσει υπέρ του "ασυμβίβαστου", άρχισαν να "μετακινούνται".

Και έγιναν πολλές συναντήσεις ανάμεσα σε βουλευτές των δύο μεγαλύτερων κομμάτων, όπου αναζήτησαν τρόπους εναντίωσης στο σχετικό νομοσχέδιο που θα ερχόταν στη Βουλή.

Η "γκρίνια" κατά του κ. Βαρβιτσιώτη έφθασε στο αποκορύφωμά της. "Ήταν λάθος να συρθούμε πίσω από τον Βενιζέλο", "ήταν σφάλμα που δεν διαφωνήσαμε έγκαιρα", "οδηγούν τη Βουλή σε Βουλή άβουλων ανθρώπων", "παρασύρθηκε η παράταξη" σχολίαζαν πολλοί βουλευτές της Ν.Δ.

Ο ίδιος ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Προκόπης Παυλόπουλος σχολίαζε ότι ήταν πλέον φανερό πως έγινε λάθος από το κόμμα του και ότι ο κ. Βαρβιτσιώτης μάλλον "έπεσε έξω" στους υπολογισμούς του. Τι θα κάνει πλέον η Ν.Δ., μετά και την "εμπλοκή" στις σχέσεις των κ.κ. Βαρβιτσιώτη και Παυλόπουλου για το "ασυμβίβαστο";

Η αποχώρηση των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην ψηφοφορία επί της αρχής του σχετικού νομοσχεδίου που έχει προγραμματισθεί για σήμερα δίνει μία διέξοδο στο αδιέξοδο το οποίο έχει δημιουργηθεί. Διαφορετικά οι βουλευτές της Ν.Δ. θα είναι υποχρεωμένοι να ακούνε στη Βουλή από την κυβέρνηση πως για το ίδιο θέμα - το "ασυμβίβαστο" - ότι άλλα ψήφιζαν το 2001 και άλλα ψηφίζουν το 2003…