Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Επιστολές :: Κοινωνικό ρεπορτάζ

( ποιος μπορεί να προστατέψει τα δάση ) 

Ποιος μπορεί να προστατέψει τα δάση ΒΙΚΤΟΡ ΜΠΕΪΚΕΡ

Κεντρική θέρμανση

* Η Πυροσβεστική έχασε τον έλεγχο λόγω απειρίας και κακής οργάνωσης

"Ο Άρης ήταν καλύτερος από τη Γη!"

Με το ζεστό νερό από τον λέβητα μεταφέρεται θερμότητα προς το σώμα του καλοριφέρ.

* Η μεταφορά των αρμοδιοτήτων από τη δασική υπηρεσία φαίνεται ότι ευθύνεται για την καταστροφή

Ο Βίκτορ Μπέικερ εξηγεί στα "ΝΕΑ"… "ποιοι" ζούσαν στον Άρη και γιατί κάποτε ήταν καλύτερος τόπος από τη Γη!

Συνήθως το νερό κυκλοφορεί με τη βοήθεια αντλίας.

* Σε αναζήτηση κονδυλίων η κυβέρνηση για τις αποζημιώσεις των πυροπαθών

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙΑ ΠΕΛΩΝΗ

Από το θερμό πλέον καλοριφέρ θερμότητα μεταφέρεται με αγωγή στον αέρα που το περιβάλλει και δημιουργούνται ρεύματα μεταφοράς.

Δύο νεκροί, 40 κατεστραμμένα σπίτια και εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους καμένα είναι ο τραγικός απολογισμός του πύρινου διήμερου, που τουλάχιστον οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής πρωτευούσης θα θυμούνται για πολύν καιρό.

"Δεν πρέπει να φανταζόμαστε ότι η επιφάνεια του Άρη έχει χώμα ή άτομα που περπατούν σαν εμάς… Θα μπορούσαν να έχουν ζήσει εκεί οι πιο αρχαίοι οργανισμοί", λέει στα "ΝΕΑ" ο Αμερικανός γεωλόγος Βίκτορ Μπέικερ

Έτσι διαχέεται στο δωμάτιο το μεγαλύτερο ποσοστό θερμότητας από το καλοριφέρ.

Χιλιάδες πυροσβέστες, στρατιώτες, πολίτες και πυροσβεστικά αεροπλάνα ρίχθηκαν στη μάχη για την κατάσβεση 180 πυρκαγιών σε όλη τη χώρα, αλλά τα παρεπόμενα της υπερπροσπάθειας αυτής εκ του αποτελέσματος κρίνονται πενιχρά.

Τριάντα χρόνια διερευνά τα μυστικά του Άρη.

Το ζεστό νερό καθώς ρέει στις φέτες του καλοριφέρ κρυώνει.

Αυτό που πολλοί φοβόντουσαν και επεσήμαιναν τους τελευταίους δέκα μήνες επιβεβαιώθηκε με τον πιο τραγικό τρόπο.

Τα δέκα τελευταία υποστηρίζει με σθένος τη θεωρία των ωκεανών του Άρη, σύμφωνα με την οποία, στις διαφορετικές εποχές της ιστορίας του πλανήτη ένα μεγάλο μέρος της επιφάνειάς του ήταν καλυμμένο από νερό.

Κινείται προς τη βάση του και από εκεί επιστρέφει στο λέβητα, όπου ξαναθερμαίνεται.

Η Πυροσβεστική δεν μπορεί να προστατέψει αποτελεσματικά το δάσος , ακόμη και αν αυτό είναι περιαστικό.

Ο Βίκτορ Μπέικερ, γεωλόγος στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνας (ΗΠΑ) με ειδίκευση στην Υδρολογία, ακόμα γοητεύεται από τον γειτονικό πλανήτη, "όπως ένα μικρό παιδί με τον κόσμο γύρω του".

Η λειτουργία του καυστήρα, που καίει πετρέλαιο ή φυσικό αέριο, ρυθμίζεται με θερμοστάτη.

Η απόφαση του υπουργού Γεωργίας, κ. Στέφανου Τζουμάκα, να μεταφέρει με σχετικό νόμο την αρμοδιότητα της δασοπυρόσβεσης από την δασική υπηρεσία στην Πυροσβεστική αποδείχθηκε ολέθρια, καθώς έγινε εσπευσμένα και χωρίς την απαιτούμενη προετοιμασία.

"Ο Άρης είχε πάντα μια τεράστια επίδραση πάνω στη φαντασία του κόσμου", λέει στα "ΝΕΑ".

Η θέρμανση από φωτιά η οποία καίει έξω από το χώρο που πρόκειται να ζεσταθεί (αυτό που σήμερα ονομάζουμε κεντρική θέρμανση), είναι εφεύρεση των αρχαίων Ελλήνων, οι οποίοι πρώτοι χρησιμοποίησαν θερμαινόμενα δάπεδα.

O πρόεδρος των τεχνολόγων-γεωτεχνικών, κ. Νίκος Χλύκας, μιλώντας στη "Μ" κατήγγειλε ότι στην απόφαση αυτή ο υπουργός Γεωργίας δεν έλαβε υπόψη του το ομόφωνο σχετικό πόρισμα της διακομματικής επιτροπής της Βουλής, ενώ επεσήμανε ότι η μεταφορά των αρμοδιοτήτων έγινε μόλις τον περασμένο Ιούνιο με αποτέλεσμα η πυροσβεστική να μην μπορέσει να προετοιμαστεί επαρκώς για τη μεγάλη αυτή ευθύνη.

Κάπως έτσι ξεκίνησε και η δική του ενασχόληση.

Τη τεχνογνωσία των αρχαίων Ελλήνων παρέλαβαν και βελτίωσαν οι Ρωμαίοι.

Οι πυροσβέστες, αν και πήραν με το συγκεκριμένο νόμο όλη την "προίκα" της δασικής υπηρεσίας, δεν ήταν σε θέση όχι να κατασβέσουν τις φωτιές, αλλά ούτε καν να επιτηρήσουν επαρκώς τα δάση.

Από την έλξη της περιέργειας.

Σήμερα, συστήματα θερμαινόμενων δαπέδων με ζεστό νερό ή αέρα, μεταφέρουν θερμότητα στα δωμάτια σπιτιών και κτιρίων

Είναι πλέον κοινός τόπος ότι μία δασική πυρκαγιά αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά τα πρώτα δέκα δεκαπέντε λεπτά.

"Ήταν στις αρχές του '70, όταν η αποστολή Mariner 9 έδειξε φωτογραφίες του Άρη με κανάλια και κοιλάδες.

Αν επεκταθεί, σχεδόν τίποτα δεν μπορεί να τη σταματήσει, όταν μάλιστα επικρατούν και άνεμοι τέτοιας εντάσεως, όπως αυτούς των τελευταίων ημερών.

Τότε καταλάβαμε ότι στον Άρη υπήρχε υδρολογική δραστηριότητα.

Εκεί ακριβώς έχασε το στοίχημα η πυροσβεστική, με αποτέλεσμα το περιβάλλον της χώρα να πληγεί ανεπανόρθωτα χωρίς βεβαίως να υπολογίζονται οι απώλειες των κατοικιών και των ανθρώπινων ζωών.

Προηγουμένως δεν μ' ενδιέφερε, αλλά άρχισε να γίνεται γοητευτικό", θυμάται ο επικεφαλής του Τμήματος Υδρολογίας του Πανεπιστημίου της Αριζόνας.

Η καταστροφή στην Πάρνηθα από την πλευρά του Αυλώνα είναι τεράστια, αν και οι κύριες εστίες της πυρκαγιάς έχουν τεθεί υπό έλεγχο.

Η αναγνώριση της συσχετιζόμενης με το νερό δραστηριότητας στον Άρη αφορά χρονικά… κοντινή εποχή για τα δεδομένα του Σύμπαντος.

Η μεγάλη πυρκαγιά της Βαρυμπόμπης επεκτάθηκε σε δύσβατες κορυφές της Πάρνηθας και εκφράστηκαν φόβοι ότι αναλόγως της κατευθύνσεως των ισχυρών ανέμων, που έπνεαν στην περιοχή, ήταν πιθανόν να ενοποιηθούν τα δύο μέτωπα της φωτιάς.

Δηλαδή, "έχουμε αποδείξεις ότι συνέβη πριν από μερικά εκατομμύρια χρόνια", λέει, όμως "δεν μιλάμε για συνεχή τέτοια δραστηριότητα, αλλά για σύντομα επεισόδια νερού".

Ωστόσο η αλλαγή των καιρικών συνθηκών επέτρεψε στους πυροσβέστες να θέσουν σε έλεγχο την πυρκαγιά.

Όπου υπάρχει νερό, υπάρχει ζωή.

Η φωτιά καίει και δάσος στο Μαρκόπουλο και στον Ωρωπό.

Άρα, υπήρξε ζωή στον Άρη;

Αλλες επικίνδυνες πυρκαγιές, που επιμένουν, εντοπίζονται στο Βέλο Κορινθίας, στην Ιστιαία και τη Βυτίνα Αρκαδίας.

"Οι απόψεις εδώ διίστανται.

Οι αρμόδιοι, μιλώντας στους δημοσιογράφους, διατυπώνουν υποψίες ότι μεγάλο μέρος των διάσπαρτων εστιών οφείλεται σε σχέδιο εμπρηστών.

Θα μπορούσε να έχει υπάρξει ζωή στον Άρη, αλλά δεν έχουμε αποδείξεις.

΄Οπως και να έχει, είναι μία υποψία που κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει, αλλά και κανείς δεν αποδεικνύει, τα τελευταία χρόνια.

Η αποστολή που έκανε η NASA, με στόχο να προχωρήσει σε συγκεκριμένες μετρήσεις για την παρουσία ζωής στον Άρη μαζί με βιολόγους, δεν έδωσε τελικά απάντηση.

Απλώς κάθε φορά εκτοξεύεται για την ικανοποίηση της δικαίως αγανακτισμένης κοινής γνώμης.

Για τους περισσότερους, η μόνη σίγουρη απάντηση σ' αυτό είναι "δεν ξέρουμε"".

Πάντως, ο πρωθυπουργός σε δηλώσεις του απέδωσε την έξαρση των πυρκαγιών στους σκουπιδότοπους.

Αυτό που ξέρουμε όμως είναι ότι, τουλάχιστον για τις αρχέγονες μορφές ζωής, ο Άρης δεν ήταν μόνο ένας καλός τόπος επιβίωσης, αλλά "καλύτερος και από τη Γη".

"΄Ενα γυαλάκι είναι ικανό να προκαλέσει πυρκαγιά με τέτοια ζέστη", δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σημίτης.

Γιατί "η Γη αρχικά ήταν ένα πολύ δυσάρεστο μέρος.

Συγκεκριμένα, από τις 180 πυρκαγιές οι 125 άναψαν χθες μέσα σε μία ώρα, από τη 1 έως τις 2 μετά το μεσημέρι, όπως δήλωσε ο αντιπύραρχος κ. Γιώργος Δασκαλάκης.

Ήταν ένα τεράστιο αντικείμενο, σε σχέση με τον Άρη, όπου συγκρούονταν διάφορα αντικείμενα.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Δασολόγων, κ. Μπέσης, ζήτησε την παραίτηση του υπουργού Γεωργίας, Στέφανου Τζουμάκα, και κατελόγισε ευθύνες στην κυβέρνηση, επειδή ο συντονισμός της δασοπυρόσβεσης μεταφέρθηκε από τη δασική στην πυροσβεστική υπηρεσία και επεσήμανε περιπτώσεις πλημμελούς συντονισμού.

Κανένα είδος ζωής δεν θα μπορούσε να έχει επιβιώσει κάτω απ' αυτές τις συνθήκες".

Ο υπουργός Γεωργίας από την πλευρά του υπεραμύνθηκε της επιλογής του και κατηγόρησε τον κ. Μπέση για έκφραση συγκεκριμένων συντεχνιακών συμφερόντων.

Τι μας κάνει να πιστεύουμε ότι μπορεί να υπήρξε ζωή στον Άρη;

Ο κ. Τζουμάκας, μιλώντας τη Δευτέρα το πρωί, είπε ότι η κυβερνητική απόφαση για τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων είναι απολύτως σωστή και ότι το υπουργείο Γεωργίας θα πρέπει να πάψει να κάνει τον πυροσβέστη και να ασχοληθεί με τη διατήρηση, την επέκταση και την αξιοποίηση των ελληνικών δασών.

"Βράχοι και άλλα υλικά δείχνουν ότι, ενδεχομένως, να είχαν υπάρξει ζωντανοί οργανισμοί.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τις φωτιές, παρέπεμψε στον υπουργό Δημοσίας Τάξεως, κ. Ρωμαίο, τονίζοντας ότι πλέον είναι εκείνος που πρέπει να δίδει τέτοιες εξηγήσεις.

Η πρώιμη ζωή στον Άρη δεν πρέπει να ήταν και τόσο κακή".

Σε άλλη ερώτηση για το προωθούμενο δασικό νομοσχέδιο, αντέκρουσε την άποψη ότι προωθεί ή νομιμοποιεί την αυθαιρεσία και σημείωσε ότι έρχεται το κράτος με τον τρόπο αυτό να αποκαταστήσει την πραγματικότητα και να απεμπλέξει χιλιάδες πολίτες από το δικαστικό λαβύρινθο, στον οποίο τους έχει εμπλέξει η δασική νομοθεσία.

Τι είδους ζωή θα είχε υπάρξει στον Άρη;

Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι η χαρτογράφηση των δασών και η κατάρτιση του δασικού κτηματολογίου δεν μπορεί να ολοκληρωθεί πριν από δέκα χρόνια, αλλά υποστήριξε ότι έστω και αργά η παρούσα κυβέρνηση ξεκινά κάτι που καμία προηγούμενη κυβέρνηση δε θεώρησε σκόπιμο να δρομολογήσει.

"Δεν πρέπει να φανταζόμαστε ότι η επιφάνεια αυτού του πλανήτη έχει χώμα ή άτομα που περπατούν σαν εμάς…

Δύο καυτά μέτωπα άναψαν, λοιπόν, την επόμενη της επιδρομής του πύρινου εφιάλτη σ' όλη τη χώρα.

Θα μπορούσαν να έχουν ζήσει στον Άρη οι πιο παλιοί οργανισμοί.

Ο Στέφανος Τζουμάκας κατηγόρησε ακόμη τους δασικούς ότι θέλουν την πυρόσβεση για να πήρώνονται υπερωρίες.

Δεν μιλάμε για οργανισμούς που ζούσαν σε άνετο περιβάλλον, αλλά κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες, θερμό περιβάλλον, θερμότατα νερά, σε σημείο βρασμού, ιδιαίτερη πίεση, απόλυτο σκοτάδι.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι τις φωτιές στην πραγματικότητα τις σβήνουν οι εποχικοί δασοκομμάντος, ενώ οι δασικοί υπάλληλοι απλώς επιστατούν.

Επιπλέον, οι οργανισμοί αυτοί ζούσαν βαθιά κάτω απ' το νερό".

Η πυροσβεστική έχει τις μεγαλύτερες δυνατότητες μέσων και υποδομής, απάντησε ο πρόεδρος των πυροσβεστικών υπαλλήλων, Κώστας Καρράς, ο οποίος άφησε επίσης υπαινιγμούς για τις υπερωρίες των δασικών υπαλλήλων, λέγοντας ότι το κόστος της κινητοποίησης των δασικών είναι πενταπλάσιο από εκείνο των πυροσβεστών.

Και οι ωκεανοί του Άρη, πώς είναι;

Διαβλητή, εσφαλμένη και χωρίς μελέτη χαρακτήρισε την απόφαση για την ανάθεση της δασοπυρόσβεσης στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, ο υπεύθυνος του τομέα Γεωργίας της ΝΔ, Ευάγγελος Μπασιάκος, εκτιμώντας ότι έχει κόστος 120 δισ. που θα είχαν πολύ μεγαλύτερη απόδοση, εάν επενδύονταν στο προηγούμενο σύστημα.

"Η λέξη ωκεανοί είναι μάλλον παραπλανητική.

Οργισμένη ήταν η αντίδραση του υπουργού Γεωργίας, που κατηγόρησε την αντιπολίτευση για επιχείρηση πολιτικής εκμετάλλευσης, δημαγωγία και ψεύδη.

Θα προτιμούσα τον όρο μεγάλα σώματα νερού.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, κ. Καραμανλής, που επισκέφθηκε προχθες την περιοχή του Αυλώνα, κατηγόρησε και αυτός την κυβέρνηση για έλλειψη συντονισμού.

Το περισσότερο νερό στον Άρη είναι αποθηκευμένο υπόγεια.

Το ΚΚΕ επικρίνει το κράτος, ότι όπλισε το χέρι των εμπρηστών, ενώ ο ΣΥΝ επισημαίνει ότι υπάρχει κρατική ανετοιμότητα.

Τέτοια "επεισόδια νερού" υπήρξαν, αν και υπάρχει αντιφατικότητα για το πόσο μεγάλα ήταν".

Το ΔΗΚΚΙ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι καθυστέρησε να φέρει στη Βουλή προς ψήφιση το νομοσχέδιο, με το οποίο παραχωρούνται στο πυροσβεστικό σώμα οι αρμοδιότητες δασοπυρόσβεσης.

Και θα μπορούσαν να ξαναϋπάρξουν;

Η ΠΟΛΑΝ χαρακτηρίζει προκλητικά ασυνήθιστη τη στάση του πρωθυπουργού.

"Και βέβαια θα μπορούσαν.

Την ίδια ώρα, παραμένει το ερωτηματικό κατά πόσον υπάρχει οργανωμένο σχέδιο εμπρηστών, όπως υπαινίχθηκαν οι Αλέκος Παπαδόπουλος και Γιώργος Ρωμαίος.

Σε μια χρονική περίοδο εκατοντάδων εκατομμυρίων ετών, χρόνος που δεν αφορά τη ζωή τη δική μας και των εγγονιών μας.

Είναι πρωτοφανές και δημιουργεί υποψίες το γεγονός ότι 120 πυρκαγιές άναψαν σε μία ώρα, είπε ο γ.γ. του υπουργείου Δημόσιας Τάξης.

Μπορούμε να παρατηρήσουμε την υδρολογική δραστηριότητα των τελευταίων εκατομμυρίων ετών, αλλά μη φανταστείτε τίποτα θεαματικό όσο οι ωκεανοί".

Αξιολογούμε με προσοχή όλα τα ευρήματα και τις ενδείξεις, πρόσθεσε ο Γιάννης Παπαδογιαννάκης.

Θα μπορούσε η Γη μας να γίνει σαν τον Άρη;

Σε κάθε περίπτωση, όλοι συμφωνούν πως οι ανεξέλεγκτες χωματερές αποτελούν ωρολογιακές εμπρηστικές βόμβες στα δάση.

"Κατά την εξέλιξη των πλανητών, οι πλανήτες έγιναν σαν τον Άρη.

Όμως και ο νομάρχης Κορινθίας είχε αφήσει αιχμές για κακό σχεδιασμό της Πυροσβεστικής σχετικώς με την καταστροφική πυρκαγιά στο Σοφικό, ενώ δήμαρχοι, κοινοτάρχες και πολίτες των πυρόπληκτων περιοχών διατυπώνουν κι αυτοί παράπονα.

Επομένως, ίσως υπάρχει κάποια ομοιότητα.

Ας σημειωθεί ότι οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα, ένας κοινοτάρχης και ένας δήμαρχος της περιοχής της Θεσσαλονίκης, στην επικράτεια των οποίων άναψαν φωτιές από ανάφλεξη απορριμμάτων.

Ο Άρης έχασε τη θερμότητα νωρίτερα απ' τη Γη.

Σύμφωνα με το Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο Υπηρεσιών του πυροσβεστικού σώματος στις περιοχές, όπου εκδηλώθηκαν φωτιές παραμένουν ισχυρές δυνάμεις του στρατού, καθώς και Πυροσβέστες για να αντιμετωπίσουν τυχόν αναζωπυρώσεις.

Ας κάνουμε μια υπόθεση: Αν η Γη υπερθερμανθεί, περισσότερο νερό θα κινηθεί σε υψηλότερα γεωγραφικά πλάτη.

Εκτιμάται, όμως, ότι πλέον η κινητοποίηση αυτή ήρθε κατόπιν εορτής.

Αν αυτό αρχίσει να συγκεντρώνεται, θα δημιουργούσε μια αντίδραση και θα μπορούσε να κάνει τεράστιες επιφάνειες ωκεανού να παγώσουν.

Από την πλευρά της, η Κυβέρνηση υποστήριξε ότι άμεση ήταν η κινητοποίηση για αντιμετώπιση των πυρκαγιών .

Άρα, υποθετικά, ναι, η Γη θα μπορούσε να γίνει σαν τον Άρη".

Ο πρωθυπουργός, ολοκληρώντας χθες την περιοδεία του στη Φθιώτιδα,

"Μικρό παιδί είναι ο επιστήμονας…"

Ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέκος Παπαδόπουλος, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του διυπουργικού οργάνου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ορισμένες από τις πυρκαγιές να οφείλονται σε εμπρησμούς.

Οι επιστήμονες είναι άνθρωποι, επιμένει ο Βίκτορ Μπέικερ.

Επίσης, ανακοινώθηκε ότι θα αποζημιωθούν οι πληγέντες απο τις πυρκαγιές και οι περιοχές θα χαρακτηριστούν αναδασωτέες.

"Απλώς, σκέφτονται διαφορετικά.

Οι αποζημιώσεις θα δοθούν με βάση το σχέδιο αποκατάστασης των ζημιών από τους σεισμούς, ενώ μεγάλο οικονομικό βάρος θα κληθεί να σηκώσει ο οικονομικά αδύναμος ΕΛΓΑ.

Μπαίνουν σε μια διαδικασία σκέψης και αναζητούν.

Ο νεοτοποθετηθείς αντιπρόεδρος του Οργανισμού, κ. Δημήτρης Χαμπίμπης, δήλωνε στη "Μακεδονία" ότι οι νέες καταστροφές δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν από τον ΕΛΓΑ και θα χρειαστεί οπωσδήποτε σχετική αρωγή από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Δεν ψάχνουν καμιά υπερφυσική εξήγηση. Δεν γνωρίζουμε τα πάντα. Ένας καλός επιστήμονας είναι σαν ένα μικρό παιδί που γοητεύεται απ' τον κόσμο γύρω του και θέλει να τον ανακαλύψει".

Γι' αυτό, λέει, "ακόμη κι αν δεν βρούμε τελικά αποδείξεις ζωής στον Άρη, αυτό θα μας πει κάτι ξεχωριστό για τη φύση της ζωής". Και αν τελικά μπορούσαμε να ζήσουμε στον Άρη, θα πήγαινε; "Μου αρέσει πολύ να ταξιδεύω και υπάρχουν πολύ ωραίες χώρες, όπως η Ελλάδα (σ.σ.: έχει επισκεφθεί πολλές φορές τη Σαντορίνη). Γιατί να πάω στον Άρη, που είναι ξηρός και ψυχρός; Αυτά είναι για νέους, ενθουσιώδεις αστροναύτες. Εγώ γέρασα πια…".