Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Απόψεις :: Επιστημονική είδηση

( αγωγή υγείας στα σχολεία ) 

Αγωγή υγείας στα σχολεία Και "Αττίλας"… εσωτερικού

Κείμενο 14 [Ένα διαφορετικό παιχνίδι (;) στο θρανίο]

ΑΘΗΝΑ.-

ΛΟΥΚΑΣ ΔΗΜΑΚΑΣ

Ξάφνου, το πρόσωπό του φωτίστηκε: έβαλε το χέρι του στην τσέπη και τράβηξε το κουτάκι όπου κρατούσε αιχμαλωτισμένο το τριζόνι.

Τα αποτελέσματα των προγραμμάτων Αγωγής Υγείας στα σχολεία παρουσιάστηκαν χθες σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, της οποίας κήρυξε την έναρξη ο υπουργός Παιδείας, Γεράσιμος Αρσένης, ενώ παρέστησαν ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, Τάσος Μαντέλης, και ο υφυπουργός Υγείας και Πρόνοιας, Θεόδωρος Κοτσώνης. Σε σημαντικές ενισχύσεις των δυνάμεων του "Αττίλα" στην κατεχόμενη Κύπρο - με στόχο και τον έλεγχο των Τουρκοκυπρίων - προχώρησε η Άγκυρα κατά τη διετία 2000-2002, την ώρα δηλαδή που συνεχίζονταν οι απευθείας διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Άνοιξε το καπάκι κι ακούμπησε το έντομο στο θρανίο του.

Η Αγωγή Υγείας χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Εκπαίδευσης και Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης με 2,5 δισ. δραχμές και περιλαμβάνει τη διαμόρφωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και την εκπόνηση διδακτικού υλικού, την επιμόρφωση εκπαιδευτικών, την ενίσχυση των προγραμμάτων αγωγής υγείας στα σχολεία, καθώς και δραστηριότητες για την αξιολόγηση και διάδοση των αποτελεσμάτων.

Εντυπωσιακά στοιχεία για τις κινήσεις αυτές της Άγκυρας, με τις οποίες διευρύνεται περαιτέρω προς όφελος των Τούρκων ο γενικότερος συσχετισμός στρατιωτικών δυνάμεων στην Κύπρο κατά το 2003, παρουσίασε το Κυπριακό Κέντρο Στρατηγικών Μελετών.

Το τριζόνι, ενθουσιασμένο που γλίτωσε απ' τη φυλακή του, άρχισε να προχωρεί, μα ο Τομ το τσίγκλησε* με μια καρφίτσα, αναγκάζοντάς το ν' αλλάξει διεύθυνση και δείχνοντάς του ότι έπρεπε να υπακούσει.

Επικίνδυνα τα λίπη στο πρωινό Σύμφωνα με έρευνα, που δε συμπεριλαμβάνει όμως το ελαιόλαδο

Στην ετήσια έκθεση που παρουσίασε καταγράφεται σταθερή μείωση των αμυντικών δαπανών της Κύπρου κατά την τελευταία τριετία και είναι οι χαμηλότερες σε σύγκριση με εκείνες της δεκαετίας του '90.

Ο Τζόε οπλίστηκε με τη σειρά του με μια καρφίτσα και βάλθηκε να βοηθάει την εκπαίδευση του φυλακισμένου.

Ακόμα και ένα απλό πρωινό με φρυγανιές και μαργαρίνη μπορεί να αποδειχθεί βλαβερό για τον οργανισμό, τονίζουν Ολλανδοί ερευνητές και υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχουν καλά και κακά λίπη, όταν η διατροφή μας περιλαμβάνει πολλά λιπαρά.

Το 2002 η κατά κεφαλήν δαπάνη για την άμυνα ήταν 274 λίρες, σε σχέση με 305 λίρες το 2001.

Μεμιάς, το παιχνίδι έγινε συναρπαστικό.

Ένα απλό γεύμα με υψηλά λιπαρά μπορεί να προκαλέσει κατακόρυφη αύξηση του παράγοντα που προκαλεί θρομβώσεις, γνωστού ως "VΙΙa", ο οποίος συνδέεται άμεσα με τα εμφράγματα, αναφέρει η μελέτη που δημοσιεύεται στην Επιθεώρηση της Αμερικανικής Καρδιολογικής Ένωσης.

Ειδικότερα, όσον αφορά την ενίσχυση των κατοχικών δυνάμεων αποκαλύπτεται: * τσιγκλώ: κεντώ, πειράζω ζώο με κάτι αιχμηρό

Η Λουίς Μενέν και οι συνεργάτες της από το Γεωργικό Πανεπιστήμιο του Βαγκενίνγκεν της Ολλανδίας, ανακοίνωσαν ότι δεν έχει σημασία το είδος του λίπους που προτιμά ο καταναλωτής, καθώς όλα τα λίπη είναι βλαβερά.

- Αύξηση του ανθρώπινου δυναμικού κατά 20% (το 2000).

Μαρκ Τουαίν, Τομ Σώγιερ, μτφρ. Α. Φερτάκη, εκδ. Άγκυρα, 1990

Οι επιστήμονες μελέτησαν την διατροφή 91 ηλικιωμένων γυναικών, για να καθορίσουν τις συνέπειες της λήψης λιπαρών και τους κινδύνους που δημιουργούν στην καρδιά.

- Αύξηση κατά 49,6% των τανκς.

Οι γυναίκες έφαγαν τέσσερα διαφορετικά πρωινά, το κάθε ένα περιείχε 50 θερμίδες από λίπη αλλά με διαφορετικά λιπιδικά οξέα.

- Αύξηση κατά 140,3% των τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού (ΤΟΜΠ).

Τα γεύματα περιελάμβαναν ένα στρογγυλό ψωμάκι, μαργαρίνη, μαρμελάδα, κέικ και χυμό πορτοκάλι.

- Αύξηση από 24 σε 90 των αυτοκινούμενων πυροβόλων των 155 χιλ.

Ο ένας συνδυασμός πρωινού περιείχε παλμιτικό οξύ, ένα εξαιρετικά υψηλό κεκορεσμένο ζωικό λίπος και στεατικό οξύ, που περιέχεται στο αγελαδινό βούτυρο και στο βούτυρο κακάο.

- Αύξηση, με απροσδιόριστο αριθμό, των πολλαπλών εκτοξευτών βλημάτων των 122 χιλ.

Άλλοι δύο συνδυασμοί περιείχαν διαφορετικά επίπεδα λινελαϊκού και λινολενικού οξέως, που εντοπίζεται κυρίως στο καλαμποκέλαιο, στο φοινικέλαιο και σε άλλα φυτικά λίπη.

- Αύξηση των πυροβόλων (ΠΑΟ των 106 χιλ.) από 156 σε 192.

Το τελευταίο, ισορροπημένο, πρωινό περιείχε ελάχιστο λίπος με ψωμάκι και γιαούρτι χαμηλών λιπαρών.

Επίσης, αυξήθηκαν τα αντιαεροπορικά και τα μέσα ηλεκτρονικού πολέμου - όλα κυρίως με αμερικανικής κατασκευής συστήματα.

Τα επίπεδα του παράγοντα VIIa αυξήθηκαν αισθητά στα άτομα που έφαγαν πρωινό υψηλών λιπαρών. Αντιθέτως σημειώθηκε μείωση στα άτομα που τηρούσαν ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο. Στο μεταξύ, σειρά άλλων μελετών έχει αποδείξει ότι, τα μονοακόρεστα λίπη, όπως το ελαιόλαδο ωφελούν την καρδιά. Οι Ολλανδοί ερευνητές υπογράμμισαν ότι στη μελέτη τους δεν περιέλαβαν το ελαιόλαδο.