Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Άρθρα :: Αθλητική είδηση

( εντυπωσιάζει ο μπουγιούρης ) 

ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΤΩΝ ΛΕΪΖΕΡ ΣΤΑΝΤΑΡ

ΠΑΣΟΚ εναντίον ΠΑΣΟΚ…

13.3. Εργαλεία εκσφαλμάτωσης

Εντυπωσιάζει ο Μπουγιούρης

Έκρηξη στη Βουλή κατά την ψήφιση της σύμβασης για τη σχέση με τις ΗΠΑ

Πολλές φορές ο εντοπισμός ενός σφάλματος είναι ιδιαίτερα δύσκολος και για να επιτευχθεί χρειάζεται συστηματική παρακολούθηση και ανάλυση των δεδομένων του προγράμματος.

Εξακολουθεί να ικανοποιεί με την παρουσία του στο παγκόσμιο πρωτάθλημα Λέιζερ Στάνταρ, που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Μελβούρνη, ο Αντώνης Μπουγιούρης.

ΓΙΑΝΝΗΣ Ε. ΔΙΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ

Τα σύγχρονα εργαλεία προγραμματισμού δίνουν τη δυνατότητα στον προγραμματιστή να παρακολουθεί, τι συμβαίνει στο παρασκήνιο του προγράμματος κατά το χρόνο εκτέλεσης.

Ο Έλληνας ιστιοπλόος μετά από τέσσερις ιστιοδρομίες βρίσκεται στην όγδοη θέση μεταξύ 71 ιστιοπλόων του δικού του γκρουπ.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΖΑΘΑΣ

Αυτό επιτυγχάνεται με τη χρήση κατάλληλων εργαλείων, που παρέχουν - πολλές δυνατότητες ελέγχου κατά τη δοκιμαστική εκτέλεση ενός προγράμματος.

Λόγω του ότι ο στόλος των Λέιζερ αποτελείται από 142 αθλητές, οι διοργανωτές διεξάγουν τις ιστιοδρομίες σε δυο στίβους με κυρίαρχο στοιχείο εκείνο του συναγωνισμού, αλλά και την επιβεβαίωση - μέχρι στιγμής - του συμπεράσματος ότι ο ιστιοπλόος του Ν.Ο. Σύρου είναι αθλητής μεγάλων αγώνων.

Ιδιαίτερα επικριτικός ήταν χθες ο Θ. Πάγκαλος, ενώ ο υφυπουργός Εξωτερικών Ανδ. Λοβέρδος τόνισε ότι η κύρωση της σύμβασης αποτελεί μια πολιτική ενέργεια που βελτιώνει καταστάσεις ανάμεσα στις δύο χώρες

Τα περισσότερα εργαλεία προγραμματισμού συνοδεύονται από προγράμματα διόρθωσης (debuggers).

Ήδη με θέσεις 1, 16, 11, και 2 βρίσκεται στην όγδοη της γενικής και είναι η πλέον αξιόπιστη ελπίδα για κάποια διάκριση στους αγώνες.

Η σύμβαση τελικά εγκρίθηκε διά βοής κατά πλειοψηφία παρά την προσπάθεια 16 βουλευτών από όλα τα κόμματα να την μπλοκάρουν θέτοντας θέμα ονομαστικής ψηφοφορίας.

Τα ονόματα των μεταβλητών πρέπει να ανάγουν στο περιεχόμενό τους. Έτσι διευκολύνεται η εκσφαλμάτωση.

Αντίθετα, ο Αλέξανδρος Λογοθέτης οπισθοχώρησε στην 79η θέση, ο Σταύρος Μαρμαρινός στην 116η και ο Χρήστος Τσώλης στην 136η με τον πρώτο να συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες για να περάσει στο χρυσό στόλο της διοργάνωσης.

Ιδιαίτερα επικριτικός, πάντως, εμφανίστηκε ο κ. Θ. Πάγκαλος, υποστηρίζοντας ότι η σύμβαση περιέχει άρθρα που είναι "πραγματικά απαράδεκτα" και τα οποία παρέχουν επιπλέον προνόμια στην αμερικανική πλευρά.

Με τα εργαλεία εκσφαλμάτωσης είναι δυνατό να εμφανίζεται η τιμή μιας μεταβλητής ή μιας έκφρασης, να γίνεται δυναμική επέμβαση σε κάποιο σημείο δίνοντας διαφορετική τιμή σε μια μεταβλητή ή να εκτελείται βήμα προς βήμα το πρόγραμμα για τον εντοπισμό της εντολής που προκαλεί το σφάλμα.

Σήμερα αρχίζουν και οι άλλες κατηγορίες με τους Κοσματόπουλο, Τριγκώνη, Μπεκατώρου, Τσουλφά (470), Παπαθανασίου, Κοντογούρη (Φιν), Γιακουμίδου, Δημητρακοπούλου (Γιούροπ) να έχουν φιλοδοξίες για μια καλή θέση στις κλάσεις τους παρά τα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν στο υλικό σκέλος- είχαν καταστραφεί τα σκάφη των Κοσματόπουλο και Δημητρακοπούλου κατά την μεταφορά στη Μελβούρνη.

Μάλιστα, έδωσε έμφαση στο άρθρο με το οποίο ρυθμίζονται οι όροι διαβίωσης των Αμερικανών (στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό) και των μελών των οικογενειών τους στη χώρα μας. Στη συνέχεια θα αναφέρουμε τις βασικές λειτουργίες εκσφαλμάτωσης που προσφέρουν τα περισσότερα προγραμματιστικά περιβάλλοντα :

Η ελληνική ομάδα έχει την οικονομική στήριξη της Ευρωπαϊκής Λαϊκής Τράπεζας και την συμπαράσταση της ελληνικής ομογένειας, επικεφαλής της οποίας είναι ο γενικός πρόξενος της Αυστραλίας, κ. Άνινος, και η πρόξενος της Μελβούρνης, κ. Γιαννάκου.

Και με καυστικό ύφος παρατήρησε ότι "αλλοδαποί που υπηρετούν στο αμερικανικό Δημόσιο θα μπορούν να φέρνουν τις νταντάδες τους" και "κυρίες που υπηρετούν τον αγοραίο έρωτα για να υπηρετούν την ευημερία αφού κι αυτό αποτελεί μορφή ευημερίας για τους στρατευμένους".

Εκφράσεις ελέγχου Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε "αυτόχρημα γελοίες και καραγκιοζιλίκια" τις υποτιθέμενες διευκολύνσεις που παρέχονται στους ελάχιστους Έλληνες στρατιωτικούς οι οποίοι βρίσκονται στις ΗΠΑ, υπενθυμίζοντας ότι ακόμη και για την ταρίχευση και μεταφορά ενός νεκρού Έλληνα στρατιωτικού από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα απαιτείται έγκριση από τις ΗΠΑ.

Οι εκφράσεις ελέγχου (watch expressions) είναι χρήσιμες για την άμεση παρατήρηση τιμών μεταβλητών ή εκφράσεων κατά την εκτέλεση ενός προγράμματος.

Και αναφέρθηκε με αποστροφή στις ταπεινωτικές, όπως είπε, διαδικασίες που υφίστανται ακόμη και Έλληνες υπουργοί και διπλωμάτες που περιμένουν στην ουρά για την επίδειξη του διαβατηρίου τους στην Αμερική, αφού η βίζα, σε αντίθεση με τις χώρες της Ε.Ε., δεν έχει ακόμη καταργηθεί.

Ακόμη με μια έκφραση ελέγχου, υπάρχει η δυνατότητα να διακοπεί η εκτέλεση ενός προγράμματος, όταν αλλάξει το περιεχόμενο μιας μεταβλητής ή δεχτεί συγκεκριμένη τιμή.

Καταλήγοντας δε ο κ. Πάγκαλος κάλεσε την κυβέρνηση να κάνει "ρητή δήλωση για το τι σκοπεύει να κάνει η χώρα μας στον πόλεμο του Ιράκ".

Με τις εκφράσεις ελέγχου παρατηρούμε τη συμπεριφορά μιας μεταβλητής ή μιας έκφρασης σε όλη τη διάρκεια εκτέλεσης του προγράμματος.

"Θα ήθελα να ακούσω από την ελληνική κυβέρνηση ότι δεν θα μετάσχουμε στον πόλεμο του Ιράκ", τόνισε.

Σχ. 13.1. Εμφάνιση εκφράσεων ελέγχου

Για "βλακώδη σύμβαση που δυναμιτίζει τις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ και θα οδηγήσει σε μία νέα περίοδο αντιαμερικανισμού στη χώρα μας", έκανε λόγο ο κ. Γ. Καψής.

Σημεία διακοπής

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα λέγοντας ότι, με βάση τη σύμβαση, αν ένας λοχίας πετάξει μία ντομάτα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή στον Πρωθυπουργό ή στον πρόεδρο της Βουλής θα πούμε "ρε παιδιά θα τον δικάσουμε"… υπονοώντας ότι δεν θα γίνει τίποτα και το θέμα θα φτάσει… μέχρι εκεί!.

Ένα σημείο διακοπής (breakpoint) διακόπτει την εκτέλεση ενός προγράμματος ακριβώς πριν από μια συγκεκριμένη εντολή.

Και πρόσθεσε: "Η σύμβαση ναι, είναι ετεροβαρής, ναι, δεν έχει αμοιβαιότητα, ναι, περιορίζει την εθνική μας κυριαρχία, αλλά τι να κάνουμε, Αμερική είναι αυτή!..".

Τα σημεία διακοπής χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο της κατάστασης των δεδομένων σε συγκεκριμένο σημείο του προγράμματος.

Την κατηγορηματική αντίθεσή του εξέφρασε ο κ. Π. Κρητικός, υποστηρίζοντας ότι "όχι μόνον διαιωνίζει το καθεστώς αλλά το χειροτερεύει", ενώ από το ΚΚΕ οι κ.κ. Α. Σκυλλάκος και Αγγ. Τζέκης κατηγόρησαν την κυβέρνηση πως "είναι συνειδητή η επιλογή της να δώσει τα πάντα στις ΗΠΑ".

Ορίζονται στον πηγαίο κώδικα με το μαρκάρισμα κάθε εντολής, στην οποία θέλουμε να διακόψουμε την εκτέλεση του προγράμματος.

Ιδιαίτερα σκληρή ήταν η τοποθέτηση της κ. Λιάνας Κανέλλη, η οποία χαρακτήρισε την κυβέρνηση "Βασιλάκη Καΐλα, τον λουστράκο του ελληνικού κινηματογράφου που γυαλίζει σήμερα τις μπότες του πλανητάρχη".

Βήμα προς βήμα εκτέλεση

Και από τον Συνασπισμό η κ. Μαρία Δαμανάκη τόνισε ότι είναι χειρότερη από προηγούμενες συμβάσεις.

Μετά τη διακοπή εκτέλεσης από ένα σημείο διακοπής, παρέχεται η δυνατότητα να συνεχιστεί βήμα προς βήμα η εκτέλεση του προγράμματος.

Οι επιθέσεις αυτές προκάλεσαν την έκρηξη του υφυπουργού Εξωτερικών κ. Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος τόνισε ότι τέτοιες απόψεις για την άρνηση της συνεργασίας των ποινικών δικαιοδοσιών - όπως προβλέπει η συγκεκριμένη σύμβαση για Ελλάδα-ΗΠΑ - "χρησιμοποιούν τα ολοκληρωτικά καθεστώτα".

Με τη λειτουργία αυτή μπορούμε να εξετάσουμε βηματικά τα αποτελέσματα κάθε εντολής ή ρουτίνας του προγράμματος.

Κατά την άποψή του η κύρωσή της αποτελεί μία πολιτική ενέργεια η οποία βελτιώνει καταστάσεις που προϋπήρχαν ανάμεσα στις δύο χώρες και εκλογικεύει με τρόπο διαφανή τις σχέσεις των δύο χωρών.

Σχ. 13.2. Σημείο διακοπής στον κώδικα της εφαρμογής

Ιστορικό

Με αυτή τη λειτουργία κατακρατείται ιστορικό (history) των τελευταίων εντολών που εκτελέστηκαν. Διαβάζοντας το ιστορικό αυτό μπορούμε να ελέγξουμε τη ροή του προγράμματος βαδίζοντας μπρος ή πίσω μέσα στον κώδικα.

Ιχνηλάτηση

Δίνει τη δυνατότητα αργής εκτέλεσης του προγράμματος, ενώ παράλληλα εμφανίζεται φωτισμένη η εντολή που εκτελείται κάθε φορά. Η ιχνηλάτηση (tracing) ενός προγράμματος ξεκινά από ένα σημείο διακοπής, που έχει εισαχθεί στο πρόγραμμα και λειτουργεί σε επίπεδο εντολής εκτελώντας κάθε φορά μια εντολή ή σε επίπεδο διαδικασίας εκτελώντας κάθε φορά όλη τη διαδικασία.

Λειτουργία άμεσης εκτέλεσης

Με τη λειτουργία άμεσης εκτέλεσης έχουμε τη δυνατότητα σε κάποιο σημείο διακοπής να πληκτρολογήσουμε και να εκτελέσουμε άμεσα οποιαδήποτε εντολή με σκοπό τη λογική αλλαγή της ροής εκτέλεσης του προ γράμματος.

Σχ. 13.3. Εμφάνιση των περιεχομένων των εκφράσεων σε λειτουργία άμεσης εκτέλεσης

Οι λειτουργίες των εργαλείων εκσφαλμάτωσης σε γραφικά περιβάλλοντα πραγματοποιούνται μέσα από ειδικά παράθυρα (π.χ. παράθυρο ελέγχου, παράθυρο άμεσης εκτέλεσης), ενώ στα υπόλοιπα εργαλεία από επιλογές μενού επιλογών που προσφέρει το περιβάλλον ανάπτυξης ή με ειδικές εντολές στον πηγαίο κώδικα.

Ένας προγραμματιστής που δεν είναι εξοικειωμένος και δεν γνωρίζει το χειρισμό των εργαλείων εκσφαλμάτωσης ή αν εργάζεται σε ένα περιβάλλον που δεν του παρέχει αντίστοιχα εργαλεία, μπορεί να υλοποιήσει αρκετές από τις λειτουργίες εκσφαλμάτωσης που αναφέρθηκαν, με την παρεμβολή εντολών εμφάνισης ή εκτύπωσης μηνυμάτων, τιμών μεταβλητών ή εκφράσεων.