Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Άρθρα :: Κοινωνικό ρεπορτάζ

( κοζάνη: μπαράζ κινητοποιήσεων στο ενεργειακό κέντρο :: 8/3/2006 18:29:31) 

Κοζάνη: Μπαράζ κινητοποιήσεων στο ενεργειακό κέντρο

Παράδειγμα 2

Την πρόσληψη 1.500 ατόμων ώστε να καλυφθούν πάγιες ανάγκες της ΔΕΗ ζητά το σωματείο εργαζομένων "Σπάρτακος"

Ας υποθέσουμε ότι τίθεται σαν πρόβλημα το θέμα αντιμετώπισης των ναρκωτικών.

Με συμβολική κατάληψη στο μηχανουργείο του βιομηχανικού συγκροτήματος της ΔΕΗ το σωματείο εργαζομένων "Σπάρτακος" ξεκίνησε χθες τις κινητοποιήσεις με αίτημα την πρόσληψη 1.500 εργαζομένων στο ενεργειακό κέντρο Δυτικής Μακεδονίας, οι οποίοι θα καλύψουν τις πάγιες ανάγκες της επιχείρησης. Η αντιμετώπιση του προβλήματος θα γίνει απλούστερη αν μπορέσουμε να αναλύσουμε το πρόβλημα σε άλλα απλούστερα Το αρχικό πρόβλημα είναι "Αντιμετώπιση ναρκωτικών". Επιπλέον οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν τη ΔΕΗ ότι αντί για προσλήψεις προχωρά σε εργολαβίες, δημιουργώντας "δουλεμπόριο" εργασίας. Αυτό θα μπορούσε να αναλυθεί καταρχήν σε τρία υποθέματα, σε τρία επιμέρους προβλήματα :

Το προεδρείο του σωματείου παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, κατά την οποία ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο του απεργιακού σχεδιασμού κάθε μέρα θα προβαίνει σε κάποια μορφή κινητοποίησης, σε διαφορετικό εργασιακό χώρο κάθε φορά, η οποία όμως δεν θα ανακοινώνεται εκ των προτέρων, για να έχει το χαρακτήρα του αιφνιδιασμού.

(1) Πρόληψη

Αποκορύφωμα αυτής της φάσης των κινητοποιήσεων είναι η 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ στις 15 Μαρτίου, στην οποία συμμετέχει η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, με κεντρικό αίτημα την υπογραφή ικανοποιητικής συλλογικής σύμβασης εργασίας.

(2) Θεραπεία

Ενδεικτική ήταν η χθεσινή κατάληψη μηχανημάτων του κεντρικού μηχανουργείου, τα οποία ούτως ή άλλως μένουν ανενεργά λόγω έλλειψης προσωπικού.

(3) Επανένταξη

Σύγχρονο δουλεμπόριο

Τα τρία αυτά επιμέρους προβλήματα πιθανό να μην είναι ιδιαίτερα λεπτομερή έτσι ώστε να επιτρέπουν την εύκολη αντιμετώπισή τους.

Αναφερόμενος στις προσλήψεις ο πρόεδρος του σωματείου "Σπάρτακος" Γιώργος Κάτανας υπογράμμισε ότι "η προηγούμενη κυβέρνηση έδωσε ψιχία, ενώ η παρούσα, η οποία είχε υποσχεθεί 1.270 προσλήψεις, δεν έχει κάνει ακόμη ούτε μία".

Πρέπει λοιπόν κάθε ένα από αυτά να αναλυθεί σε ακόμα απλούστερα.

Υποστήριξε ότι "πάγιες και διαρκείς ανάγκες της επιχείρησης στο λεκανοπέδιο καλύπτονται με εργαζόμενους σε εργολάβους, όπου κυριαρχεί το δουλεμπόριο, αφού οι εργαζόμενοι αμείβονται με αποδοχές πολύ λιγότερες από αυτές που υπογράφουν, ενώ δεν τηρούνται το ωράριο και η εργατική νομοθεσία γενικότερα".

Έτσι λοιπόν το επί μέρους πρόβλημα (1) Πρόληψη, μπορεί να αναλυθεί σε :

Το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού επιτείνεται ολοένα και περισσότερο, σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, αφού δεν αναπληρώνονται ούτε οι αποχωρήσαντες σε σύνταξη.

(1.1) Σωστή ενημέρωση των πολιτών σχετικά με το θέμα

Την τελευταία διετία από το ενεργειακό κέντρο Δυτικής Μακεδονίας βγήκαν σε σύνταξη περί τα 800 άτομα, χωρίς να αναπληρωθούν, ενώ δραματική είναι η σχέση μεταξύ εργαζομένων και συνταξιούχων της ΔΕΗ σε πανελλαδικό επίπεδο.

(1.2) Υποβοήθηση προς την κατεύθυνση ανάπτυξης ενδιαφερόντων, οραμάτων και στόχων εκ μέρους των εφήβων

Αυτή τη στιγμή η επιχείρηση αριθμεί 28.724 εργαζόμενους και 29.304 συνταξιούχους.

(1.3) Υποστήριξη ομάδων αυξημένης θεωρητικά "προδιάθεσης"

"Η σχέση αυτή δυναμιτίζει το ασφαλιστικό ταμείο της ΔΕΗ, γεγονός που επιβάλλει την άμεση διενέργεια προσλήψεων, ώστε και το ταμείο να διασωθεί, αλλά και η εύρυθμη λειτουργία της επιχείρησης να διασφαλιστεί", επισήμαναν οι συνδικαλιστές.

Όμοια το επί μέρους πρόβλημα (2) Θεραπεία, μπορεί να αναλυθεί ως εξής :

"Αντί των 1.500 προσλήψεων που απαιτούνται στο ενεργειακό κέντρο η ΔΕΗ ακολουθεί την πεπατημένη των εργολαβιών", τόνισε ο γραμματέας του σωματείου "Σπάρτακος" Γ. Δίκας.

(2.1) Δημιουργία νέων κρατικών θεραπευτικών κοινοτήτων

Κατήγγειλε στο σημείο αυτό ότι "στο τμήμα των ιμάντων, όπου το 70% των εργασιών υλοποιείται από εργολάβους, αν και η επιχείρηση διαθέτει εργαζόμενους με τεχνογνωσία και εμπειρία, εν τούτοις η διοίκηση του λιγνιτικού κέντρου κάλεσε τους εργαζόμενους σε 'οικειοθελείς αποχωρήσεις' από το τμήμα, προκειμένου να το παραδώσει εξ ολοκλήρου στους εργολάβους".

(2.2) Ενίσχυση υπαρχόντων θεραπευτικών κοινοτήτων

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ

(2.3) Δημιουργία κατάλληλων τμημάτων στα δημόσια νοσοκομεία

Παρόμοια το επιμέρους πρόβλημα (3) Επανένταξη, μπορεί να αναλυθεί ως ακολούθως: (3.1) Καταπολέμηση της κοινωνικής προκατάληψης έναντι των απεξαρτημένων (3.2) Επιδότηση θέσεων εργασίας για απεξαρτημένους πρώην χρήστες Στη συνέχεια και το πρόβλημα (1.1) μπορεί να αναλυθεί σε απλούστερα: (1.1.1) Ενημέρωση των εφήβων μέσα από κατάλληλα προγράμματα στα σχολεία (1.1.2) Ενημέρωση των γονέων με προγράμματα του Δήμου (1.1.3) Ενημέρωση κάθε άλλου ενδιαφερόμενου πολίτη με προγράμματα του Υπουργείου Υγείας

Μια παρόμοια παραπέρα ανάλυση θα μπορούσε να γίνει και για το πρόβλημα (1.2), το οποίο θα μπορούσε να αναλυθεί στα εξής απλούστερα προβλήματα : (1.2.1) Οργάνωση πολιτιστικών δραστηριοτήτων στα σχολεία (1.2.2) Δημιουργία δημόσιων χώρων άθλησης στις γειτονιές για τους νέους (1.2.3) Παροχή κινήτρων στα παιδιά και στους νέους για παρακολούθηση και συμμετοχή σε καλλιτεχνικά γεγονότα

Αν η ανάλυση του αρχικού προβλήματος θεωρείται επαρκής, η διάσπαση των επιμέρους προβλημάτων σε άλλα απλούστερα μπορεί να τερματιστεί. Ο παραπάνω τρόπος περιγραφής και ανάλυσης ενός προβλήματος γίνεται φραστικά. Ο ενδιαφερόμενος για την αντιμετώπιση του αρχικού προβλήματος, έχει πλέον μπροστά του να αντιμετωπίσει μια σειρά από επιμέρους προβλήματα, τα οποία στο σύνολό τους εκφράζουν και αντιστοιχούν στο αρχικό πρόβλημα.

Η ανάλυση αυτή του προβλήματος σε άλλα απλούστερα αναδύει παράλληλα και τη δομή του προβλήματος. Για τη γραφική απεικόνιση της δομής ενός προβλήματος χρησιμοποιείται συχνότατα η διαγραμματική αναπαράσταση. Σύμφωνα με αυτή: - το αρχικό πρόβλημα αναπαρίσταται από ένα ορθογώνιο παραλληλόγραμμο - κάθε ένα από τα απλούστερα προβλήματα στα οποία αναλύεται ένα οποιοδήποτε πρόβλημα, αναπαρίσταται επίσης από ένα ορθογώνιο παραλληλόγραμμο - τα παραλληλόγραμμα που αντιστοιχούν στα απλούστερα προβλήματα στα οποία αναλύεται ένα οποιοδήποτε πρόβλημα, σχηματίζονται ένα επίπεδο χαμηλότερα. Έτσι σε κάθε κατώτερο επίπεδο, δημιουργείται η γραφική αναπαράσταση των προβλημάτων στα οποία αναλύονται τα προβλήματα του αμέσως ψηλότερου επιπέδου.

Η διαγραμματική αναπαράσταση του παραδείγματος που παρατίθεται προηγούμενα φαίνεται στο σχήμα 1.1.

Σχ. 1.1. Διαγραμματική αναπαράσταση προβλήματος "Αντιμετώπιση ναρκωτικών"

Η διαγραμματική αναπαράσταση προσφέρει μια απτή απεικόνιση της δομής του προβλήματος. Η δημιουργία του σχετικού διαγράμματος βοηθάει τόσο στην καλύτερη κατανόηση του ίδιου του προβλήματος, όσο και στη σχεδίαση της λύσης του.