Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Κοινωνικό ρεπορτάζ

( με λόγο αλλά όχι ψήφο :: 21/3/2006 21:13:32) 

Εκλεγμένοι αντιπρόσωποι των μεταναστών θα συμμετέχουν στο δημοτικό συμβούλιο Κοζάνης.

2.2.3 Η δυναμική ενέργεια

Ιδρυση τοπικού συμβουλίου μεταναστών προωθεί ο δήμος Κοζάνης

Ένας γερανός (Εικ. 2.2.10), ανυψώνει σε ύψος h από την επιφάνεια της Γης, ένα κιβώτιο μάζας m.

Με λόγο αλλά όχι ψήφο

Η δύναμη F που ασκεί ο γερανός στο κιβώτιο είναι ίση με το βάρος του Β, δηλαδή το ανυψώνει με σταθερή ταχύτητα.

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΒΗΤΤΑ

Πόση είναι η ενέργεια που δίνει ο γερανός στο κιβώτιο;

Δικαίωμα λόγου στο δημοτικό συμβούλιο Κοζάνης θα έχουν οι μετανάστες της πόλης. Ο δήμος προωθεί το σχέδιο ίδρυσης τοπικού συμβουλίου μεταναστών, το οποίο θα ολοκληρωθεί στο τέλος του μήνα.

Πολλοί μαθητές ισχυρίζονται, ότι η κινητική και η δυναμική ενέργεια δεν έχουν σχέση με τους νόμους του Νεύτωνα. Συζητήστε στην ομάδα σας και γράψτε την άποψή σας.

Την ανακοίνωση αυτή έκανε χθες ο δήμαρχος Κοζάνης Πάρις Κουκουλόπουλος στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Όπως έχουμε μάθει, η ενέργεια που μεταφέρεται σε ένα σώμα στο οποίο ασκείται δύναμη F, είναι ίση με το έργο της δύναμης αυτής.

Το τοπικό συμβούλιο μεταναστών θα έχει εκλεγμένους εκπροσώπους, που θα παίρνουν μέρος στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου με δικαίωμα λόγου και όχι ψήφου, ενώ θα μπορούν να θέτουν θέματα εκτός ημερήσιας διάταξης για συζήτηση, όπως όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι.

Έτσι για να υπολογίσουμε την ενέργεια που δίνει ο γερανός, αρκεί να υπολογίσουμε το έργο της δύναμης F που ασκεί στο κιβώτιο.

Ο δήμος Κοζάνης είναι ο πρώτος στη χώρα σύμφωνα με το δήμαρχο, ο οποίος υλοποιώντας την απόφαση του τελευταίου συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ προχωρά στην εκλογή τοπικού συμβουλίου μεταναστών, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα ακολουθήσουν και άλλοι δήμοι.

Το έργο αυτό είναι WF = F h.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ και δήμαρχος Κοζάνης εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του, επειδή "η πρόταση του συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ για παροχή του δικαιώματος ψήφου στους μετανάστες βρήκε πρόσφορο έδαφος".

Επειδή όμως F=B, έπεται ότι: WF =B h (α)

Στις επόμενες εκλογές

Πώς όμως σχετίζεται το έργο της δύναμης F με το έργο του βάρους Β;

Σημείωσε ότι οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ έφεραν σχετική πρόταση στη διαρκή κοινοβουλευτική επιτροπή για δικαίωμα ψήφου στις επόμενες εκλογές.

Το έργο του βάρους δίνεται από τη σχέση (2.2.2), δηλαδή WB=Bhσυνθ

Ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος "συμφώνησε με την ουσία της πρότασης", αλλά υποστήριξε ότι "δεν προλαβαίνουμε σε αυτές τις εκλογές, γι' αυτό παρέπεμψε το θέμα στις επόμενες εκλογές".

Εικόνα 2.2.10

Πάντως σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΚΕΔΚΕ "η Ελλάδα είναι η έβδομη χώρα της Ε.Ε. η οποία πρόκειται να θεσμοθετήσει το δικαίωμα ψήφου στους μετανάστες, με ομόφωνη μάλιστα απόφαση όλων των κομμάτων".

Επειδή όμως τα διανύσματα του βάρους Β και της μετατόπισης h έχουν αντίθετη κατεύθυνση, είναι θ=180° και συνθ = [pic].

"Κλοτσάμε το ρατσισμό"

Έτσι: WB= - Bh (β)

Για… να επικυρωθεί μάλιστα το σχέδιο, χθες με σύνθημα "Κλοτσάμε το ρατσισμό" ο δήμος Κοζάνης και ο σύλλογος μεταναστών Κοζάνης "Φιλία" διοργάνωσαν ποδοσφαιρικό αγώνα 5Χ5 με τη συμμετοχή ντόπιων και αλλοδαπών ποδοσφαιριστών.

Από τις σχέσεις (α) και (β) προκύπτει ότι: WF= -WB=Bh=mgh

Μιλώντας για την πρωτοβουλία του δήμου ο πρόεδρος του συλλόγου μεταναστών Βλάσης Κασάτης επισήμανε ότι "οι Κοζανίτες αποτελούν μία φιλήσυχη κοινωνία, η οποία αγκάλιασε τους μετανάστες, αφού στόχος όλων μας είναι να ζήσουμε αρμονικά και ειρηνικά".

Την ποσότητα mgh την ονομάζουμε δυναμική βαρυτική ενέργεια ή απλά δυναμική ενέργεια του σώματος στο ύψος h και τη συμβολίζουμε με U. Δηλαδή ισχύει: U = mgh (2.2.7)

Επομένως, ονομάζουμε δυναμική ενέργεια ενός σώματος σε ύψος h πάνω από την επιφάνεια της Γης, την ενέργεια που έχει το σώμα λόγω της θέσης του. Η ποσότητα mgh είναι στην πραγματικότητα η δυναμική ενέργεια του συστήματος σώμα-Γη. Συμβατικά όμως και για λόγους απλούστευσης μιλάμε μόνο για δυναμική ενέργεια του σώματος.

Μπορούμε λοιπόν τώρα να απαντήσουμε στο ερώτημα που έχουμε θέσει, ως εξής: Η χημική ενέργεια Εx που προέκυψε από την καύση του πετρελαίου, και με την προϋπόθεση πως οι απώλειες είναι αμελητέες, μεταφέρθηκε στο κιβώτιο μέσω του έργου της δύναμης F και μέσω του έργου του βάρους Β, μετατράπηκε τελικά σε δυναμική ενέργεια. Δηλαδή: Εx = U = m g h

Η δυναμική ενέργεια U είναι αποτέλεσμα της αλληλεπίδρασης του σώματος με τη Γη και η τιμή της εξαρτάται από την απόστασή του από αυτή. Εκείνο όμως που μας ενδιαφέρει στη Φυσική δεν είναι η δυναμική ενέργεια αλλά οι διαφορές της. Πράγματι, ας θεωρήσουμε ένα σώμα μάζας m, που από μια θέση (1) ύψους h1, κατέρχεται σε μια θέση (2) ύψους h2 (Eικ. 2.2.11).

Εικόνα 2.2.11

Η διαφορά της δυναμικής ενέργειας του σώματος από τη θέση (1) μέχρι τη θέση (2), λόγω της σχέσης (2.2.7) είναι: [pic] (2.2.8)

Αν συμφωνήσουμε να θεωρούμε τη δυναμική ενέργεια οποιουδήποτε σώματος στη θέση (2), ίση με μηδέν, τότε η σχέση (2.2.8) γράφεται: [pic] (2.2.9) όπου h είναι η κατακόρυφη απόσταση της θέσης (2) από τη θέση (1). Βέβαια θα μπορούσε κανείς να αναρωτηθεί: ποιο θα είναι το σημείο αναφοράς (2) στο οποίο θα θεωρούμε τη δυναμική ενέργεια μηδέν; Από πού δηλαδή θα μετράμε το ύψος h; Επειδή πάντα, όπως είπαμε, μας ενδιαφέρουν οι διαφορές της δυναμικής ενέργειας, η επιλογή του σημείου αναφοράς είναι δική μας και εξαρτάται από τις συνθήκες του προβλήματος. Αυτό μπορεί να είναι η επιφάνεια της Γης, η επιφάνεια της θάλασσας, το τραπέζι του σχολικού εργαστηρίου κ.τ.λ. Συνήθως, για λόγους πρακτικούς, ως σημείο αναφοράς (h=0) παίρνουμε την κατώτερη θέση του σώματος στο πρόβλημα που μελετάμε. Συνοψίζοντας μπορούμε να επισημάνουμε ότι: η ποσότητα m g h συνήθως αναφέρεται ως η δυναμική ενέργεια ενός σώματος μάζας m σε ύψος h. Στην πραγματικότητα η ποσότητα αυτή είναι η διαφορά της δυναμικής ενέργειας του συστήματος σώμα – Γη, λόγω της μεταφοράς του σώματος από το ύψος h στο σημείο αναφοράς (U=0). Τη δυναμική ενέργεια του συστήματος σώμα - Γη την αποδώσαμε στη δύναμη αλληλεπίδρασης, δηλαδή στο βάρος Β του σώματος (Eικ. 2.2.12).

Γενικεύοντας μπορούμε να υποστηρίξουμε ότι, αν μεταξύ δύο σωμάτων υπάρχει αλληλεπίδραση F, παραδείγματος χάρη, βαρυτική ή ηλεκτρική, τότε: ορίζουμε ως αντίστοιχη διαφορά της δυναμικής ενέργειας του συστήματος σε μια φυσική μεταβολή, (π.χ. άπωση και απομάκρυνση δύο ομώνυμων φορτίων όπως στην εικόνα 2.2.13) το έργο της δύναμης αλληλεπίδρασης κατά τη μεταβολή αυτή. Δηλαδή: [pic] (2.2.10)

Η δυναμική ενέργεια του διαστημόπλοιου στην πραγματικότητα είναι η δυναμική ενέργεια του συστήματος Γη - διαστημόπλοιο.

Eικόνα 2.2.13 Το φορτίο +Q είναι ακλόνητο. Το φορτίο +q μετακινείται από τη θέση (1) στη θέση (2). Τότε U1-U2 = [pic]. Σε επόμενη τάξη θα δούμε πώς υπολογίζονται τα έργα των παραπάνω δυνάμεων αλληλεπίδρασης και οι αντίστοιχες διαφορές των δυναμικών ενεργειών. 785Φυσική Γενικής Παιδείας