Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Κοινωνικό ρεπορτάζ

( τον μάρτιο οι μελέτες :: 14/3/2006 20:26:52) 

Μετά την παρέμβαση του περιφεριάρχη και του προέδρου της κοινότητας Πεύκων, το υπουργείο Εσωτερικών ενέκρινε κονδύλι ύψους 20.000 ευρώ για τη σύνταξη των αναγκαίων μελετών για έργα στον οικισμό.

Εργαστηριακή πρόταση:

Αυτή την περίοδο εκπονούνται γεωλογικές έρευνες, για να διαπιστωθεί σε ποιο βάθος είναι σταθερό το έδαφος, ώστε να προχωρήσουν στη συνέχεια οι εργασίες για την κατασκευή τοιχίου αντιστήριξης.

Σε εργαστήριο Φυσικής μετριέται πειραματικά η πυκνότητα στερεού βαρύτερου από το νερό, ειδικά μετάλλου (π.χ. μολύβδου) και υγρού (π.χ. οινοπνεύματος).

Οι είκοσι οικογένειες που διαμένουν στον οικισμό Ρήτορα ζουν κυριολεκτικά στο χείλος του γκρεμού

Χρησιμοποιούνται ο αναλυτικός ζυγός της εικόνας 6.24(β).

Της ΒΑΡΒΑΡΑΣ ΖΟΥΚΑ

Μετριέται το βάρος Β1 του μολύβδου στον αέρα και το αντίστοιχο του Β2 στο νερό.

Εγκρίθηκε η χρηματοδότησή τους για να προχωρήσουν τα έργα στον οικισμό των Πεύκων

Έχουμε: B1= ρ1gV, [pic] (ρ1> ρ2 οι πυκνότητες μολύβδου και νερού αντίστοιχα).

Τον Μάρτιο οι μελέτες

Βρίσκουμε: [pic]

Την επείγουσα χρηματοδότηση όλων των προβλεπόμενων μελετών, ώστε να προχωρήσουν άμεσα τα απαιτούμενα έργα για την αντιμετώπιση των σοβαρότατων προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί από τις επάλληλες καθιζήσεις του εδάφους στο συνοικισμό Ρήτορα της κοινότητας Πεύκων, ενέκρινε το υπουργείο Εσωτερικών.

Αφού η πυκνότητα Ρ2 του νερού είναι γνωστή (πίνακας 6.1), υπολογίζουμε την πυκνότητα Ρ1 του μολύβδου.

Οι περίπου είκοσι οικογένειες που διαμένουν στο συγκεκριμένο οικισμό βρίσκονται κυριολεκτικά στο… χείλος του γκρεμού, αφού μπροστά από τα σπίτια τους έχει σχηματιστεί ρήγμα με βάθος που πλησιάζει τα τριάντα μέτρα.

Μετριέται το βάρος Β3 του ίδιου κομματιού στο οινόπνευμα.

Ενδεικτικό του μεγέθους του προβλήματος είναι το γεγονός ότι οι οικογένειες που διαμένουν σε τέσσερις μεζονέτες της περιοχής δεν έχουν πρόσβαση στα σπίτια τους από τις κεντρικές τους εισόδους, καθώς αυτές έχουν αποκλειστεί από τον γκρεμό.

Η νέα άνωση Α2 είναι: A2= B1-B3= ρ3gV, ρ3 = πυκνότητα οινοπνεύματος.

Μετά την παρέμβαση του γενικού γραμματέα της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Γιώργου Τσιότρα και του προέδρου της κοινότητας Πεύκων Δημήτρη Φράγκου, το υπουργείο Εσωτερικών ενέκρινε κονδύλι ύψους 20.000 ευρώ για τη σύνταξη των αναγκαίων μελετών.

Άρα: [pic]

"Αυτή την περίοδο εκπονούνται γεωλογικές έρευνες, για να διαπιστωθεί σε ποιο βάθος είναι σταθερό το έδαφος, ώστε να προχωρήσουν στη συνέχεια οι εργασίες για την κατασκευή τοιχίου αντιστήριξης", ανέφερε σχετικά ο πρόεδρος της κοινότητας Πεύκων, ο οποίος γνωστοποίησε ότι οι μελέτες θα ολοκληρωθούν μέσα στο Μάρτιο.

Τώρα ξέρουμε την πυκνότητα ρ1 του μολύβδου, άρα βρίσκουμε την αντίστοιχη ρ3 του οινοπνεύματος.

"Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των μελετητών, το κόστος κατασκευής των αναγκαίων έργων στην περιοχή θα υπερβεί το ποσό των 700.000 ευρώ", επισήμανε ο κ. Φράγκος, τονίζοντας από την πλευρά της κοινότητας θα υποβληθεί αίτημα για την κάλυψη του κόστους από το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ.

Σημείωση: Τι κάνουμε, αν το στερεό είναι ελαφρύτερο από το υγρό (π.χ. φελλός και νερό);

Στο μεταξύ, επιστολή για την επείγουσα χρηματοδότηση των απαιτούμενων εργασιών στον οικισμό του Ρήτορα έχει αποστείλει προς όλους τους αρμόδιους φορείς και ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης.

Μπορούμε να αξιοποιήσουμε τη μέθοδο της άνωσης, που περιγράψαμε για το μόλυβδο, μόνο αν το σώμα που έχει πυκνότητα μικρότερη από το νερό "συνοδεύεται" στο βύθισμα από κάποιο με αρκετά μεγαλύτερη πυκνότητα από το υγρό (π.χ. φελλός - μόλυβδος). Υποψιάζεστε γιατί; Η διαδικασία είναι, τώρα, πιο χρονοβόρα και η περιγραφή της παραλείπεται.