Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Απόψεις :: Ανεπτυγμένη είδηση-αφήγηση

( δύο θανατηφόρα τροχαία στην πιερία ) 

Δύο θανατηφόρα τροχαία στην Πιερία Πυρά για το ασυμβίβαστο

TO ΠΕΙΡΑΜΑ TOY MILLIKAN

Δύο άτομα έχασαν τη ζωή τους σε ισάριθμα τροχαία που έγιναν στην περιοχή της Πιερίας.

Ούτε ένας βουλευτής δεν υποστήριξε στην αρμόδια επιτροπή το νομοσχέδιο ως έχει

Την περίοδο 1909-1913, o Robert Millikan (Μίλικαν), με ένα εμπνευσμένα απλό πείραμα που πραγματοποίησε στο πανεπιστήμιο του Σικάγου, μέτρησε για πρώτη φορά το στοιχειώδες φορτίο e και απέδειξε ότι το ηλεκτρικό φορτίο είναι κβαντισμένο -υπάρχει δηλαδή μόνο σε διακριτές ποσότητες, που είναι ακέραια πολλαπλάσια του στοιχειώδους φορτίου e. Το πρώτο δυστύχημα έγινε στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Αθήνας, στο ύψος του Αγίου Παντελεήμονα, όπου συγκρούστηκαν μετωπικά φορτηγό με ΙΧ αυτοκίνητο.

ΓΙΑΝΝΗΣ Ε. ΔΙΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ

Στο σχήμα βλέπουμε το μοντέλο της πειραματικής συσκευής του Millikan. Από τη σύγκρουση τραυματίστηκε θανάσιμα ο οδηγός του φορτηγού, Χρήστος Καβέτσος, 37 χρόνων, κάτοικος Καλλικράτειας Χαλκιδικής.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΖΑΘΑΣ

Αποτελείται από δύο παράλληλες μεταλλικές πλάκες. Ο οδηγός του ΙΧ, Δημήτρης Λαδόπουλος, 39 χρόνων, κάτοικος Θεσσαλονίκης, και ο συνεπιβάτης του, Κωνσταντίνος Τριανταφυλλιδης, 39 χρόνων, τραυματίστηκαν ελαφρά.

"Φόρμουλα" που να είναι "στο πνεύμα και στο γράμμα του Συντάγματος", αλλά η οποία να παρακάμπτει τις αυστηρές προϋποθέσεις του απόλυτου ασυμβίβαστου της βουλευτικής ιδιότητας αναζητεί η κυβέρνηση, μετά την έντονη και πρωτοφανή αντίδραση που εκδηλώθηκε χθες απ' όλες τις πτέρυγες της Βουλής.

Η πάνω πλάκα έχει μια μικρή τρύπα από την οποία διέρχονται μικρά σταγονίδια λαδιού.

Στη δεύτερη περίπτωση, φορτηγό αυτοκίνητο που οδηγούσε ο Αντώνης Λαδάς, 47 χρόνων, βγήκε από την πορεία του και προσέκρουσε σε τσιμεντένια περίφραξη, με αποτέλεσμα το θάνατο του οδηγού.

Έντονη συνεδρίαση. Ήταν τέτοιο το κλίμα που είχε δημιουργηθεί στην αίθουσα, ώστε δεν υπήρχε σειρά εδράνων χωρίς "πηγαδάκι", σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης

Τα σταγονίδια αυτά είναι φορτισμένα λόγω της τριβής τους με το ακροφύσιο του ψεκαστήρα με το οποίο ψεκάζεται το λάδι.

Το δυστύχημα έγινε στην παλιά εθνική οδό, στο ύψος του Κορινού Πιερίας.

Κι αυτό παρά το γεγονός ότι το σχετικό άρθρο του Συντάγματος είχε ψηφισθεί - τον Ιούνιο του 2001 - στην πρώτη ψηφοφορία με 234 υπέρ, 40 κατά και 6 παρών και στη δεύτερη με 166 ναι, 101 όχι και 13 παρών.

Μια οριζόντια δέσμη φωτός φωτίζει τα σταγονίδια λαδιού, τα οποία μπορούν να παρατηρηθούν με ένα μικροσκόπιο.

Μάλιστα, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Σκανδαλίδης, ο οποίος δέχεται εδώ και μήνες τα ομαδικά πυρά των βουλευτών για το θέμα, επιφυλάχθηκε για το τέλος της σημερινής συνεδρίασης (η συζήτηση θα συνεχισθεί και σήμερα) να παρουσιάσει μία "διορθωτική" πρόταση - "χρυσή τομή", όπως είπε χαρακτηριστικά - με την οποία θα συμφωνεί η πλειονότητα των βουλευτών.

Καθώς το φως πέφτει πάνω στα σταγονίδια αυτά φαίνονται σαν λαμπερά σημεία μέσα στο σκοτάδι.

Ζήτησε, μάλιστα, γραπτές προτάσεις από τους βουλευτές, οι οποίες - όπως είπε - πρέπει να είναι τέτοιες ώστε η κοινή γνώμη να καταλάβει ότι το Κοινοβούλιο ψήφισε μία διάταξη την οποία δεν πρέπει να παραβιάσει.

Σχ. 3.61 Το μοντέλο της συσκευής του Millikan

Για πρώτη φορά πάντως - από τη μεταπολίτευση - υπήρξε τόσο μεγάλη προσέλευση βουλευτών σε μία επιτροπή.

Έστω ένα σταγονίδιο μάζας m που είναι φορτισμένο με αρνητικό φορτίο q, λόγω της τριβής του με το ακροφύσιο του ψεκαστήρα.

Περίμεναν στην ουρά για να βρουν κάθισμα.

Εάν δεν υπάρχει ηλεκτρικό πεδίο ανάμεσα στις πλάκες, στο σταγονίδιο δρουν δυο δυνάμεις: το βάρος του [pic] που κατευθύνεται προς τα κάτω, και η αντίσταση του αέρα [pic], που κατευθύνεται προς τα πάνω.

Ο προεδρεύων Χάρης Τσιόκας του ΠΑΣΟΚ - ύστερα από μία ώρα διαπραγματεύσεων - αναγκάσθηκε να σηκώσει όρθιους τους δημοσιογράφους.

Εικ. 3.17 Robert Millikan (1868-1953). Ηνωμένες Πολιτείες.

Και όταν είδε πως ούτε στην περίπτωση αυτή βρέθηκαν αρκετές θέσεις για τους βουλευτές που ήθελαν να παρακολουθήσουν τη συζήτηση, υποχρεώθηκε να αλλάξει την αίθουσα συνεδρίασης. Η αντίσταση (F) δεν είναι σταθερή αλλά εξαρτάται από την ταχύτητα με την οποία πέφτει το σταγονίδιο.

Ούτε ένας βουλευτής από τους χθεσινούς ομιλητές υποστήριξε ως έχει το νομοσχέδιο για το ασυμβίβαστο, ενώ όσοι μίλησαν έκαναν λόγο για αιφνιδιασμό κατά τη διαδικασία της ψήφισης του άρθρου στην αναθεώρηση του Συντάγματος.

Για μικρές ταχύτητες, η αντίσταση που δέχεται στον αέρα μια μικρή σφαίρα, όπως οι σταγόνες του λαδιού, δίνεται από τη σχέση

Από την επόμενη περίοδο

[pic]

Όσοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ μίλησαν στην επιτροπή άσκησαν κριτική - σε ορισμένες περιπτώσεις σκληρή.

όπου [pic] το ιξώδες του αέρα (ιξώδες: ένα μέγεθος που δείχνει πόσο παχύρρευστο είναι ένα ρευστό), [pic] η ακτίνα της σταγόνας και [pic] η ταχύτητά της.

Η πλέον χαρακτηριστική περίπτωση ήταν του εισηγητή του κυβερνώντος κόμματος Ευτύχιου Δαμιανάκη, ο οποίος, παρά το ότι ζήτησε να σεβασθούν οι βουλευτές αυτό που ψήφισαν για το ασυμβίβαστο στην αναθεώρηση του Συντάγματος, επεσήμανε ότι η διάταξη δεν μπορεί να έρχεται μεσούσης της βουλευτικής περιόδου, αλλά να ισχύσει από την επόμενη Βουλή.

Όσο το βάρος [pic] είναι μεγαλύτερο από την αντίσταση, η σταγόνα επιταχύνεται.

Περισσότερο επικριτικοί ήταν οι άλλοι συνάδελφοί του από το ΠΑΣΟΚ.

Καθώς όμως η ταχύτητά της αυξάνεται, μεγαλώνει η αντίσταση και σύντομα γίνεται αντίθετη με το βάρος.

Ο κ. Φ. Ιωαννίδης τόνισε ότι έτσι όπως προωθείται το ασυμβίβαστο, οδηγούνται οι υποψήφιοι βουλευτές όχι στην ισότητα μεταξύ τους, αλλά στην ισοπέδωση, που είναι εχθρός της δημοκρατίας.

Τότε η σταγόνα αποκτά μια τελική, οριακή ταχύτητα.

Ο κ. Δ. Γκούσκος, ο οποίος μάλιστα είχε ψηφίσει υπέρ του ασυμβίβαστου, κατέκρινε την κυβέρνηση ότι ορίζει με πρωτοφανή τρόπο πνευματικές, καλλιτεχνικές και συγγραφικές δραστηριότητες, λέγοντας ότι "είναι για να τα διακωμωδεί κανείς".

[pic] άρα [pic] (3.65)

Ο κ. Γ. Παπαγεωργίου υποστήριξε ότι με το νομοσχέδιο πλήττεται το κοινοβουλευτικό αξίωμα. "Γιατί ορισμένες κοινωνικές τάξεις αποκλείονται να γίνουν βουλευτές.

Η μάζα της σταγόνας μπορεί να γραφεί [pic], όπου [pic] η πυκνότητα και [pic] ο όγκος της σταγόνας.

Ο Βενιζέλος άλλα κελεύει σήμερα.

Ο όγκος της σταγόνας είναι [pic] (όγκος σφαίρας).

Αν το ήξερα, μπορεί να μην αποφάσιζα να γίνω βουλευτής".

Οπότε η σχέση (3.65) γίνεται [pic] ή [pic] (3.66)

Οι σκληροί

Η ταχύτητα με την οποία κινείται ένα σταγονίδιο είναι μερικά εκατοστά του εκατοστού του μέτρου το δευτερόλεπτο και επομένως είναι δυνατόν να μετρηθεί, οπότε η σχέση (3.66) μας δίνει την ακτίνα της σταγόνας.

Ιδιαίτερα σκληροί, όμως, ήταν και οι βουλευτές της Ν.Δ. Ο κ. Α. Νεράντζης έκανε λόγο για άθλιο, επικίνδυνο και άστοχο νομοσχέδιο, ζητώντας την απόσυρσή του.

Σχ. 3.62 (α) Οι δυνάμεις στην σταγόνα που πέφτει με την οριακή της ταχύτητα υ. (β) Οι δυνάμεις παρουσία του ηλεκτρικού πεδίου.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Προκόπης Παυλόπουλος μιλώντας σε ανάλογους τόνους είπε ότι ανοίγουμε τον ασκό του Αιόλου και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι θέλει να φέρει σε αντιπαράθεση τον βουλευτή με την κοινωνία.

Έστω τώρα ότι συνδέουμε τις δύο πλάκες με τους πόλους μιας πηγής, έτσι ώστε η επάνω πλάκα να έχει το υψηλό δυναμικό.

Ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος επανέλαβε ότι δεν θα αναστείλει την επαγγελματική του δραστηριότητα, χαρακτηρίζοντας άθλιο το νομοσχέδιο και προσθέτοντας - στους δημοσιογράφους - ότι θα προσφύγει στα ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια για να δικαιωθεί.

Τώρα εκτός από τις δύο δυνάμεις που αναφέρθηκαν προηγουμένως, στο σταγονίδιο ασκείται και μια δύναμη από το πεδίο [pic].

Και ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης έκανε λόγο για κρατικοδίαιτους και κομματικοδίαιτους βουλευτές στη νέα Βουλή.

Υποθέσαμε ότι το φορτίο q είναι αρνητικό, επομένως η ηλεκτρική δύναμη κατευθύνεται προς τα πάνω.

Το ΚΚΕ και ο ΣΥΝ προχώρησαν την κριτική τους και σε άλλα ζητήματα.

Από το μέτρο της δύναμης θα εξαρτηθεί αν το σταγονίδιο θα συνεχίσει να κινείται προς τα κάτω, με μικρότερη ταχύτητα, ή θα αντιστρέψει την κίνησή του.

Ο κ. Α. Σκυλλάκος (ΚΚΕ) είπε ότι η νέα Βουλή είναι των εχόντων και των κατεχόντων, καθώς και των περισσότερο διαπλεκομένων απ' ό,τι σήμερα.

Όπως και να ‘χει η συνισταμένη των τριών δυνάμεων γίνεται πάλι μηδέν και τότε η σταγόνα τελικά αποκτά μια νέα οριακή ταχύτητα.

Η κ. Λιάνα Κανέλλη (ΚΚΕ) κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προωθεί τους βουλευτές στην απομάκρυνση ή στην παρανομία και πως θέλει να κάνει τη Βουλή κλειστό κλαμπ.

Ας πάρουμε την περίπτωση όπου η ηλεκτρική δύναμη είναι αρκετά μεγάλη και το σταγονίδιο κινείται προς τα πάνω, τότε η αντίσταση F, κατευθύνεται προς τα κάτω.

Και ο κ. Φώτης Κουβέλης (ΣΥΝ) τόνισε ότι οδηγούμαστε σε μία "Βουλή άβουλων", των οικονομικών ελίτ, των πολιτικών τζακιών και των ανεπάγγελτων χωρίς ένσημο στο ασφαλιστικό τους βιβλιάριο.

Αν υ΄ είναι η νέα οριακή ταχύτητα που θα αποκτήσει η σταγόνα, ισχύει [pic] επομένως [pic]

Τα "πηγαδάκια"

Μετρώντας την υ΄ και έχοντας ήδη υπολογίσει την ακτίνα, από την σχέση (3.66) μπορούμε να υπολογίσουμε το φορτίο q.

Ήταν τέτοιο το κλίμα που είχε δημιουργηθεί στην αίθουσα, ώστε δεν υπήρχε σειρά εδράνων χωρίς "πηγαδάκι", σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης.

Με μια μεγάλη σειρά μετρήσεων ο Millikan βρήκε ότι το φορτίο κάθε σταγόνας ήταν ακέραιο πολλαπλάσιο μιας στοιχειώδους ποσότητας φορτίου e.

Ακόμα και γύρω από τον υπουργό μαζεύονταν βουλευτές όλων των κομμάτων ζητώντας του να αλλάξει διατάξεις του εναπομείναντος νομοσχεδίου.

Έκανε ακόμα την υπόθεση ότι, το φορτίο αυτό ήταν ίσο, σε απόλυτη τιμή, με το φορτίο ενός ηλεκτρονίου.

"Βρήκες τον μπελά σου, χωρίς να φταις", του έλεγαν ακόμα και βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι οποίοι όμως επέκριναν συνεχώς τον απουσιάζοντα από τη χθεσινή συνεδρίαση και εισηγητή της Ν.Δ. στην αναθεώρηση του Συντάγματος Γιάννη Βαρβιτσιώτη, οποίος είχε συμφωνήσει με τον εισηγητή του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο για το ασυμβίβαστο.

Η υπόθεσή του επιβεβαιώθηκε.

Η αντίδραση αναμένεται να κορυφωθεί την ερχόμενη εβδομάδα στην Ολομέλεια με πολλούς ομιλητές, αν και ήδη επί της αρχής του σχετικού νομοσχεδίου γράφτηκαν για να μιλήσουν στην επιτροπή 18 βουλευτές.

Για την εργασία του αυτή ο Millikan τιμήθηκε το 1923 με το βραβείο Νόμπελ.

Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. ετοίμαζαν κοινή τροπολογία Κοινή τροπολογία για το ασυμβίβαστο προωθούσαν αργά χθες το βράδυ βουλευτές από το ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ. Σύμφωνα με αυτήν: Επιτρέπεται στους βουλευτές να έχουν εξαιρετικά περιορισμένο αριθμό επαγγελματικών δραστηριοτήτων ετησίως, που κρίνεται απολύτως αναγκαίος για τη διατήρηση των επιστημονικών γνώσεων και επαγγελματικών δραστηριοτήτων του βουλευτή προς τον σκοπό της ομαλής επανόδου στο επάγγελμά του μετά την απώλεια της βουλευτικής του ιδιότητας. Ακόμη συμβατές με το βουλευτικό αξίωμα θεωρούνται: Κάθε επιστημονική, ερευνητική, καλλιτεχνική και συγγραφική δραστηριότητα που δεν ασκείται ως επάγγελμα. Κάθε απασχόληση που έχει ως σκοπό την εξυπηρέτηση του κοινωνικού συνόλου ή του δημοσίου συμφέροντος, καθώς και παροχή υπηρεσιών στο κόμμα που ανήκει ο βουλευτής, στον ή στην σύζυγο ή εξ αγχιστείας συγγενείς του σε "ευθεία" γραμμή απεριόριστα και σε "πλάγια" ώς τον τέταρτο βαθμό. Αυτές οι δραστηριότητες θα ασκούνται αφού ο ενδιαφερόμενος βουλευτής πάρει άδεια από τη Διάσκεψη των Προέδρων.

Προωθούσαν αλλαγές στο παρά 5

Μέχρι το παρά πέντε της χθεσινής συνεδρίασης ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης και ο γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου Σωκράτης Κοσμίδης συζητούσαν για τις αλλαγές που θα μπορούσαν να γίνουν στη διάταξη για το ασυμβίβαστο. Στη συζήτηση συμμετείχαν ακόμα οι κ.κ. Σ. Μανίκας, υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Παπαδημητρίου, συνταγματολόγος και νομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού, Αλέκος Ακριβάκης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ και Νίκος Λεβογιάννης, γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

Στη σύσκεψη κατέληξαν, ύστερα και από την ανεπίσημη γνωμάτευση συνταγματολόγων του επιστημονικού συμβουλίου της Βουλής, να αποσύρουν τις διατάξεις που αφορούν ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά ζητήματα βουλευτών - αργότερα, ο κ. Σκανδαλίδης ξεκαθάρισε ότι εντός του Φεβρουαρίου η κυβέρνηση θα καταθέσει νομοσχέδιο με τις διατάξεις που απέσυρε, ώστε αυτοτελώς η Βουλή να συζητήσει για οικονομικά θέματα που αφορούν τους βουλευτές.