Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Διάφορα :: Κοινωνικό ρεπορτάζ

( λιγότερα πανεπιστημιακά τμήματα :: 15/2/2006 19:39:37) 

Αφαιρούνται από το μηχανογραφικό οι σχολές του Πανεπιστημίου Κύπρου

ε) Οργάνωση ευρύτερου κειμένου (έκθεσης) με αιτιολόγηση

Λιγότερα πανεπιστημιακά τμήματα

Η έκθεση (ευρύτερο κείμενο) μπορεί να παραλληλιστεί με την παράγραφο, γιατί τα μέρη τους βρίσκονται σε αντιστοιχία: η θεματική περίοδος της παραγράφου αντιστοιχεί συνήθως στον πρόλογο της έκθεσης, τα σχόλια στο κύριο μέρος της και η κατακλείδα στον επίλογό της.

Της ΦΙΛΟΜΗΛΑΣ ΔΗΜΟΛΑΪΔΟΥ

Χτίζονται δηλαδή και οι δυο τους με την κοινή λογική: παρουσιάζουν μια θέση και στη συνέχεια προσπαθούν να τη στηρίξουν αναπτύσσοντας μια επιχειρηματολογία.

Δεν θα περιλαμβάνονται νέα τμήματα στο μηχανογραφικό που θα συμπληρώσουν φέτος οι υποψήφιοι για τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, αντιθέτως μειώνονται, καθώς αφαιρούνται οι σχολές του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Δε θα ήταν, επομένως, άστοχο, αν λέγαμε ότι η παράγραφος είναι μικρογραφία της έκθεσης.

Επιπλέον, το ερχόμενο ακαδημαϊκό έτος δεν θα δεχθεί νέους σπουδαστές η Στρατιωτική Σχολή Ιπταμένων Ραδιοναυτίλων (ΣΙΡ).

Είναι κι αυτή μια μικρή έκθεση με το θέμα της, το αποδεικτικό της υλικό και τον επίλογό της.

Η μόνη αλλαγή θα είναι η μετονομασία τριών τμημάτων, από αυτά που λειτουργούν ήδη στα τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Δεν έχει, βέβαια, η παράγραφος την αυτοτέλεια της έκθεσης, γιατί εξαρτάται νοηματικά από την προηγούμενη παράγραφο ή προετοιμάζει την επόμενη.

Οι εξετάσεις θα διεξαχθούν, όπως κάθε χρόνο, το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου.

Έχει, όμως, ανάλογη δομή και οργάνωση.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, οι απολυτήριες εξετάσεις προγραμματίζεται να αρχίσουν, όπως και πέρυσι, μέσα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου και να ολοκληρωθούν το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου.

Εξάλλου πολλές παράγραφοι μαζί οργανωμένες λογικά γύρω από ένα νοηματικό κέντρο συναποτελούν την έκθεση.

Θα ακολουθήσουν οι ειδικές εισαγωγικές εξετάσεις των πτυχιούχων Β' κύκλου ΤΕΕ, ενώ οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων θα διενεργηθούν μέσα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου.

Επομένως, μιαν έκθεση με αιτιολόγηση την οργανώνουμε, όπως οργανώνουμε μια παράγραφο με αιτιολόγηση.

Οι μετονομασίες

Ένα τμήμα του Πανεπιστημίου Πατρών, ένα τμήμα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ένα τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας μετονομάζονται και περιλαμβάνονται στο νέο μηχανογραφικό δελτίο με τη νέα ονομασία τους ως ακολούθως:

Α. Το τμήμα Παιδαγωγικό Νηπιαγωγών Πάτρας, που ανήκει στο 1ο και 2ο επιστημονικό πεδίο, μετονομάζεται σε τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του Πανεπιστημίου Πάτρας.

Β. Το τμήμα Οργάνωσης και Διαχείρισης Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (Αγρίνιο), που ανήκει στο 5ο επιστημονικό πεδίο, μετονομάζεται σε τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων Ιωαννίνων (Αγρίνιο).

Γ. Το τμήμα Γεωπονίας, Ζωικής Παραγωγής και Υδάτινου Περιβάλλοντος Θεσσαλίας (Βόλος), που ανήκει στο 2ο και 4ο επιστημονικό πεδίο, μετονομάζεται σε τμήμα Γεωπονίας, Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος (Βόλος).

Αξίζει να σημειωθεί ότι, επειδή φέτος στο μηχανογραφικό δελτίο δεν θα περιλαμβάνονται οι σχολές και τα τμήματα του Πανεπιστημίου Κύπρου, οι ενδιαφερόμενοι να σπουδάσουν εκεί πρέπει να επικοινωνήσουν απευθείας -εφόσον ενδιαφέρονται- με το πανεπιστήμιο.