Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Μετά τον καυτό Νοέμβριο των υποβαθμισμένων προαστίων η γαλλική κυβέρνηση είχε προαναγγείλει μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων.

Επιστημονικές εφαρμογές

Όμως το πρόγραμμα που εξήγγειλε για τη διευκόλυνση "της πρώτης πρόσληψης των νέων" αντιμετωπίστηκε μάλλον με αρνητικό τρόπο.

Στην κατηγορία αυτή συγκαταλέγονται εφαρμογές που καλύπτουν τις ανάγκες διαφόρων επιστημονικών δραστηριοτήτων.

Χθες χιλιάδες νέοι διαδήλωσαν καταγγέλλοντας την έλευση ενός "εργασιακού μεσαίωνα", καθώς οι συμβάσεις εργασίας για την πρώτη πρόσληψη δίνουν στην εργοδοσία μεγάλα περιθώρια απολύσεων.

Στατιστική ανάλυση δεδομένων

Ογκώδεις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, με τη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων μαθητών, φοιτητών και εργαζομένων, πραγματοποιήθηκαν χθες σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Γαλλίας, με κυριότερο αίτημα την απόσυρση του νομοσχεδίου για νέα συλλογική σύμβαση εργασίας που θα αφορά μόνο τους νέους κάτω των 26 ετών και προωθείται από την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ντομινίκ ντε Βιλπέν για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων.

Οι δυνατότητες στατιστικής επεξεργασίας που διαθέτουν τα λογιστικά φύλλα είναι πολύ περιορισμένες και δεν μπορούν να καλύψουν επιστημονικές έρευνες και άλλες εργασίες που απαιτούν εκτεταμένη και πολύπλευρη στατιστική ανάλυση. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, η συζήτηση του οποίου άρχισε χθες στη γαλλική Εθνοσυνέλευση, προβλέπει ότι οι μισθοί των εργαζομένων, μικρότερων των 26 ετών, σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις (σ.σ. με περισσότερους από 20 ανθρώπους προσωπικό) θα πριμοδοτούνται από το κράτος, ενώ ο εργοδότης θα διατηρεί το δικαίωμα να απολύσει χωρίς καμία δικαιολογία και αποζημίωση όσους επωφελούνται από το μέτρο αυτό μέσα σε διάστημα μικρότερο των δύο χρόνων. Στην περίπτωση αυτή χρησιμοποιούνται προγράμματα, τα οποία εκτός από τις ενσωματωμένες συναρτήσεις διαθέτουν και προγραμματιζόμενες διαδικασίες και επιτρέπουν οποιουδήποτε τύπου στατιστική ανάλυση μεγάλου όγκου δεδομένων. Η πρόβλεψη αυτή αντιβαίνει όλες τις συλλογικές συμβάσεις σε ισχύ στη Γαλλία και για αυτό έχει προκαλέσει την οργή των κομμάτων της Αριστεράς, των εργατικών συνδικάτων, που την αντιμετωπίζουν ως μία πρώτη επίθεση σε όλα τα εργασιακά δικαιώματα και κυρίως της νεολαίας. Η χρησιμοποίηση αυτών των προγραμμάτων δεν είναι απλή, χρειάζεται προηγουμένως εκμάθηση αλλά και θεωρητικές γνώσεις ανάλυσης δεδομένων και στατιστικής, που είναι κλάδοι των Μαθηματικών. Οι περισσότεροι άλλωστε κάνουν λόγο για "εργασιακό μεσαίωνα και θεσμοποίηση της εργασιακής αβεβαιότητας", ενώ καταγγέλλουν πως η ανασφάλεια θα επεκταθεί και στους μεγαλύτερους ηλικιακά εργαζομένους, οι οποίοι στο εξής θα είναι οικονομικά ασύμφοροι για τους εργοδότες. Το λογισμικό αυτών των εφαρμογών κυκλοφορεί και για μεγάλα συστήματα αλλά και για μικροϋπολογιστές.

Ο Ντε Βιλπέν από την πλευρά του, έχοντας την αμέριστη συμπαράσταση και του προέδρου Ζακ Σιράκ, αντιτείνει πως με το μέτρο αυτό ενισχύεται η απασχόληση των νέων, ενώ προσφέρεται και μία μοναδική ευκαιρία σε χιλιάδες ανθρώπους να αποκτήσουν την απαραίτητη προϋπηρεσία, για να μεταπηδήσουν στη συνέχεια σε άλλες δουλειές.

Γνωστά προγράμματα για στατιστική ανάλυση δεδομένων που έχουν εκδόσεις και για μικροϋπολογιστές είναι το SPSS, το SPAD-N, κ.ά.

Το επίμαχο νομοσχέδιο αποτελεί τμήμα της ευρύτερης "απάντησης" της γαλλικής κυβέρνησης στο γενικό ξεσηκωμό στα γαλλικά προάστια τον περασμένο Νοέμβριο, όταν ένα από τα κυριότερα αιτήματα των οργισμένων διαδηλωτών ήταν περισσότερες θέσεις απασχόλησης.

Μοντελοποίηση φαινομένων - Προσομοίωση Η αλήθεια είναι πως η ανεργία καλπάζει και κυμαίνεται στο 23% μεταξύ των νέων κάτω των 25 ετών, ενώ το ποσοστό αυτό αγγίζει το 40% σε συγκεκριμένες περιοχές, όπως τα υποβαθμισμένα προάστια. Η επιστημονική έρευνα διεξάγεται σε ένα μεγάλο βαθμό με τη βοήθεια μοντέλων, αναπαραστάσεων δηλαδή της πραγματικότητας, με τρόπο ώστε να μπορεί να μελετηθεί η συμπεριφορά των φαινομένων, των αντικειμένων ή των καταστάσεων που εξετάζονται. Ο γενικός δείκτης ανεργίας στη Γαλλία βρίσκεται επισήμως στο 9,6%.

Προσομοίωση χειρουργικής επέμβασης στην κρανιομετωπική χώρα. Το γάντι δεδομένων επιτρέπει την προσομοίωση των κινήσεων σε τρισδιάστατη αναπαράσταση

Οι χθεσινές διαδηλώσεις αποτελούν μία πρώτη δοκιμασία τόσο για την κυβέρνηση όσο και για την αντιπολίτευση ενόψει των προεδρικών εκλογών, που μπορεί να απέχουν ακόμη 15 μήνες, αλλά ήδη μονοπωλούν το ενδιαφέρον των κομματικών επιτελείων.

Η μοντελοποίηση με υπολογιστή πραγματοποιείται με τη βοήθεια μαθηματικών τύπων.

Προμήνυμα μπορεί να θεωρηθεί και η πτώση της δημοτικότητας του Σιράκ και του Ντε Βιλπέν κατά 7% και 6% αντίστοιχα τον τελευταίο μήνα, σύμφωνα με δημοσκόπηση για λογαριασμό του περιοδικού "Paris Match".

Υπάρχουν μοντέλα απλά, που δημιουργούμε μόνοι μας -συνήθως με τη βοήθεια λογιστικών φύλλων ή μιας γλώσσας προγραμματισμού- και άλλα περισσότερο πολύπλοκα, που αποτελούν εξειδικευμένες εφαρμογές λογισμικού για τη μελέτη φαινομένων.

Θετική γνώμη για τον πρόεδρο λοιπόν έχει μόνο το 37% των Γάλλων, ενώ για τον πρωθυπουργό το 52%.

Τοποθεσία στο Διαδίκτυο που δίνει πληροφορίες για λογισμικό προσομοίωσης σε θέματα πολεοδομίας

Η πτώση αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο ακριβώς στη συλλογική σύμβαση για τη νεολαία.

Το κύριο πλεονέκτημα της μοντελοποίησης είναι ότι μας επιτρέπει να πειραματιστούμε, να εξετάσουμε τη συμπεριφορά του μοντέλου, να δοκιμάσουμε στρατηγικές και να προβλέψουμε αντίστοιχες καταστάσεις για την πραγματικότητα. Πρέπει, βεβαίως, να λαμβάνουμε υπόψη ότι η αναπαράσταση της πραγματικότητας δεν ταυτίζεται με την ίδια την πραγματικότητα και να προσαρμόζουμε κατάλληλα τα συμπεράσματα που εξάγονται.

Μοντελοποίηση του σχεδιασμού ποδηλάτου

Σ’ αυτήν την κατηγορία ανήκουν μεταξύ άλλων: - το λογισμικό για τη δημιουργία τρισδιάστατων αντικειμένων, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων CAD/CAM, των κινούμενων γραφικών, κλπ. - το λογισμικό για τη μελέτη μαθηματικών προβλημάτων (MATHEMATICA, κ.ά.) - το λογισμικό για τη μελέτη φαινομένων που εξετάζονται από διάφορους επιστημονικούς και τεχνικούς κλάδους (μετεωρολογία, υδροδυναμική, αεροδυναμική, πολεοδομία, οικονομία, μεταφορές, διοίκηση, κ.ά.).

Όταν η μοντελοποίηση δεν περιορίζεται σε μαθηματικές μόνο σχέσεις, αλλά συνοδεύεται και από φυσική ή εικονική αναπαράσταση του μοντέλου, τότε λέμε ότι έχουμε προσομοίωση της πραγματικότητας. Η προσομοίωση έχει πολλές εφαρμογές ιδίως στην εκπαίδευση, όπως θα δούμε στα επόμενα.