Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Διεθνή :: Κοινωνικό ρεπορτάζ

( απομακρύνουν τον αμίαντο από τα σχολεία της θεσσαλονίκης :: 31/1/2006 18:18:58) 

Απομακρύνουν τον αμίαντο από τα σχολεία της Θεσσαλονίκης

Η λειτουργία του ταμείου - έκδοση ταμειακών αποδείξεων

Πρόγραμμα 1,7 εκατ. ευρώ υλοποιεί η ΟΣΚ Α.Ε.

Κάθε ταμείο διαθέτει εξοπλισμό συνδεδεμένο με τον κεντρικό υπολογιστή, ο οποίος αποτελείται από την ταμειακή μηχανή, από σαρωτή ραβδωτού κώδικα και από βοηθητικές συσκευές, όπως είναι οι συσκευές για τις πιστωτικές κάρτες.

Πρόγραμμα απομάκρυνσης αμιάντου από τα σχολεία, προϋπολογισμού 1.785.000 ευρώ, υλοποιεί η ΟΣΚ Α.Ε. στο νομό Θεσσαλονίκης.

Η διαδικασία που ακολουθείται σε ένα ταμείο είναι η ακόλουθη:

Το ποσό αυτό συμπεριλαμβάνεται στα 25 εκατ. ευρώ που διέθεσε το υπουργείο Παιδείας στον Οργανισμό, προκειμένου να αρχίσει η αντικατάσταση στοιχείων αμιάντου σε 271 σχολεία της χώρας, εκ των οποίων τα 44 ήταν κατασκευασμένα εξ ολοκλήρου από αμίαντο, ενώ τα 227 είχαν στοιχεία αμιάντου (δάπεδα, τοίχοι, όροφοι κτλ.).

- Γίνεται ανάγνωση του ραβδωτού κώδικα που υπάρχει στη συσκευασία του προϊόντος και αναγνωρίζεται ο κωδικός του.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΠΘ μετά τις υποδείξεις των νομαρχών τα συνεργεία του ΟΣΚ πραγματοποίησαν ελέγχους σε 37 νομούς της χώρας, από τους οποίους προέκυψε ότι σε άλλα 470 σχολεία της χώρας είχαν χρησιμοποιηθεί στοιχεία αμιάντου.

- Ο κωδικός του προϊόντος μεταβιβάζεται στον κεντρικό υπολογιστή και από τη βάση δεδομένων που είναι εγκατεστημένη σε αυτόν ανασύρονται τα υπόλοιπα στοιχεία του προϊόντος.

Τη στιγμή αυτή, τονίζεται από το ΥΠΕΠΘ, κοστολογείται το έργο απομάκρυνσης των στοιχείων αμιάντου από τα 470 αυτά σχολεία, προκειμένου να προχωρήσει άμεσα η χρηματοδότησή του.

- Με την επεξεργασία των στοιχείων αυτών σχηματίζονται οι κατάλληλες πληροφορίες για την πώληση του προϊόντος, που μεταβιβάζονται στο υπολογιστικό σύστημα του ταμείου.

Τι έχει γίνει

- Ορισμένα στοιχεία -όπως είναι η περιγραφή, η τιμή πώλησης, κ.ά.- εμφανίζονται στην οθόνη και εκτυπώνονται στην απόδειξη, ενώ η τιμή πώλησης προστίθεται στο συνολικό ποσό.

Μέχρι τώρα ο ΟΣΚ έχει απομακρύνει τον αμίαντο από 58 σχολεία, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη άλλες 167 εργολαβίες.

- Ο υπάλληλος, μετά το τελευταίο προϊόν, δίνει εντολή για την ολοκλήρωση της συναλλαγής, οπότε εμφανίζεται και εκτυπώνεται το συνολικό οφειλόμενο ποσό.

Για τα υπόλοιπα 46 σχολεία οι μελέτες απομάκρυνσης ολοκληρώνονται εντός των επόμενων ημερών.

Στη συνέχεια ενημερώνεται η βάση δεδομένων για την παραπάνω κίνηση, π.χ. απόθεμα, στοιχεία απόδειξης, κ.ά.

Τα παραπάνω έργα γίνονται σε 18 νομούς (Αρκαδίας, Βοιωτίας, Έβρου, Ηρακλείου, Καβάλας, Καρδίτσας, Καστοριάς, Κέρκυρας, Κεφαλληνίας, Μεσσηνίας, Πέλλας, Ρεθύμνου, Σάμου, Σερρών, Τρικάλων, Φθιώτιδας, Φωκίδας και Χαλκιδικής).

- Στην περίπτωση εξόφλησης με μετρητά και μετά από εισαγωγή στην ταμειακή μηχανή του χρηματικού ποσού, ακολουθεί ο υπολογισμός και η εμφάνιση του ποσού που πρέπει να επιστραφεί.

Στους υπόλοιπους νομούς ολοκληρώνονται οι μελέτες από τις νομαρχίες για προκήρυξη του έργου απομάκρυνσης του αμιάντου.

Τα τελευταία χρόνια τα περισσότερα προϊόντα φέρουν στη συσκευασία τους ένα γραμμωτό κωδικό που λέγεται ραβδωτός κώδικας ή ραβδοκωδικός (bar code). Ο κωδικός αυτός αναγνωρίζεται από έναν ειδικό σαρωτή. Έτσι, απαλλάσσεται ο υπάλληλος από την πληκτρολόγηση του κωδικού, ενώ ταυτόχρονα μειώνεται ο κίνδυνος λανθασμένης εισαγωγής.

Όπως αναφέρει το υπουργείο Παιδείας, η καθαρότητα της ατμόσφαιρας ελέγχεται και κατά τη διάρκεια του έργου αλλά και μετά την απομάκρυνση του αμιάντου από εξουσιοδοτημένο εργαστήριο.

Σχηματική αναπαράσταση της λειτουργίας μιας ταμειακής μηχανής

Η απομάκρυνση γίνεται από ειδικά συνεργεία με περιβαλλοντική άδεια και έπειτα από άδεια της νομαρχίας, η δε απόθεση του υλικού γίνεται σε κατάλληλους χώρους υγειονομικής ταφής αποβλήτων (ΧΥΤΑ) εκτός Ελλάδος.

Επίσης έχουν κατασκευαστεί 20 νέες μικρές σχολικές μονάδες, που αντικατέστησαν ισάριθμα σχολεία από πλήρη αμίαντο. Τέλος σε φάση κατασκευής είναι ακόμη 18 νέες σχολικές μονάδες, που θα αντικαταστήσουν ισάριθμες με πλήρη αμίαντο.