Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Απόψεις :: Οικονομική είδηση

( η κινηση στο χρηματιστηριο αξιων αθηνων ) 

Η ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΞΙΩΝ ΑΘΗΝΩΝ Προβάδισμα Κληρίδη, αλλά…

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 1-2

Κλείσιμο εβδομάδας με οριακή άνοδο

Όλα "παίζονται" ως τις 28 Φεβρουαρίου

Να βρεθεί η πυκνότητα του αέρα μια καλοκαιρινή μέρα που η θερμοκρασία είναι 27ΟC.

Με οριακή άνοδο που έφτασε στο 0,67% έκλεισε η εβδομάδα για το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών-

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΑΛΑΚΟΣ

Υποθέτουμε ότι η ατμοσφαιρική πίεση είναι 1atm ([pic]) και ότι ο αέρας συμπεριφέρεται σαν ιδανικό αέριο με γραμμομοριακή μάζα [pic].

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών σταθεροποιήθηκε στις 3.253,67 μονάδες, διάχυτη, πάντως, παραμένει η ανησυχία για τις περαιτέρω εξελίξεις

Καθώς τα χρονοδιαγράμματα της πιο σοβαρής ίσως προσπάθειας επίλυσης του Κυπριακού συμπίπτουν και ημερολογιακά με τις προεδρικές εκλογές στην Κύπρο, αξίζει να ανακαλέσει κανείς στη μνήμη όσα διαδραματίστηκαν στην προεκλογική περίοδο του 1993.

ΑΘΗΝΑ.

Κληρίδης - Μαρκίδης. Όποιος από τους δύο περάσει στον δεύτερο γύρο, είναι βέβαιο πως θα πάρει και τις ψήφους του άλλου

- Ανοδικά κινήθηκε την τελευταία ημέρα μιας πολυτάραχης βδομάδας η ελληνική κεφαλαιαγορά, καθώς ο γενικός δείκτης έκλεισε στις 3253,67 μονάδες σημειώνοντας ελαφρά ανάκαμψη κατά 0,67% από την προηγούμενη συνεδρίαση.

Και τότε, όπως και τώρα, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπούτρος Γκάλι είχε παρουσιάσει ένα σχέδιο επίλυσης του Κυπριακού, το οποίο έμεινε γνωστό στην ιστορία ως "ιδέες Γκάλι". Τα κύρια χαρακτηριστικά των χθεσινών συναλλαγών ήταν ο έντονος προβληματισμός τον οποίο προκάλεσαν οι συνεχιζόμενες φημολογίες για θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο, ενώ σήμερα η αγορά κινήθηκε με διακυμάνσεις γύρω από τα προχθεσινά επίπεδα. Απερχόμενος πρόεδρος ήταν ο Γιώργος Βασιλείου, στενός σήμερα πολιτικός φίλος και υποστηρικτής του Γλαύκου Κληρίδη.

Παρά τις θετικές εκθέσεις των διεθνών οίκων για την ελληνική οικονομία, τα θετικά στοιχεία των εισηγμένων εταιριών, αλλά και τη θετική εικόνα των ξένων χρηματιστηρίων, η αγορά διατήρησε την επιφυλακτικότητά της, αναμένοντας τις εξελίξεις στα θέματα που έχουν προκαλέσει την τρέχουσα αστάθεια. Τότε όμως ο Γλαύκος Κληρίδης ήταν στην αντιπολίτευση και ο κύριος αντίπαλος του Γ. Βασιλείου.

Πάντως είναι γεγονός ότι οι εγχώριοι επενδυτές δείχνουν υψηλή ευαισθησία στο θέμα της στρατιωτικής έντασης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, αλλά θα πρέπει να επιδείξουν και μεγάλη ψυχραιμία, καθώς ο προβληματισμός, τον οποίο έχουν προκαλέσει οι τελευταίες εξελίξεις, προέρχονται από μεθοδευμένες διαρροές, και παροξύνσεις για ρευστοποιήσεις από διάφορους κύκλους με έντονα κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Και τότε, όπως και τώρα, είχε αναπτυχθεί μια έντονη διελκυστίνδα μεταξύ εκείνων που είχαν ως πολιτική τη συζήτηση και διαπραγμάτευση των ιδεών Γκάλι και εκείνων που απέρριπταν ασυζητητί το σχέδιο.

Κατά τα άλλα, σε οικονομικό επίπεδο δεν έχει υπάρξει οποιαδήποτε αρνητική εξέλιξη απλά χρειάζεται τόνωση της ψυχολογίας του επενδυτικού κοινού.

Μεταξύ εκείνων που απέρριπταν το σχέδιο ήταν και ο Γλαύκος Κληρίδης, ο οποίος υποσχόμενος ότι "θα ενταφιάσει" τις ιδέες Γκάλι, κατάφερε να εξασφαλίσει τη συνεργασία του Δημοκρατικού Κόμματος, του αείμνηστου Σπύρου Κυπριανού, και να κερδίσει τις εκλογές με μικρή διαφορά ψήφων.

Όπως εκτιμούν χρηματιστηριακοί κύκλοι, την επόμενη βδομάδα, εάν δεν υπάρξουν αρνητικές εξελίξεις μέσα στο Σαββατοκύριακο, η αγορά θα ανοίξει με μεγαλύτερη άνοδο, καθώς έχει τα περιθώρια, για υψηλότερα κέρδη στις μετοχές της.

Αν όλα αυτά έχουν ένα νόημα σήμερα, είναι για να δούμε αν στον ένα μήνα προεκλογικής εκστρατείας που θα ακολουθήσει ως τις 16 Φεβρουαρίου, η διεκδίκηση της εξουσίας και η προεκλογική αντιπαράθεση θα πλήξουν και πόσο τις διαπραγματευτικές προσπάθειες.

Τέλος χθες ανακοινώθηκε και ο πληθωρισμός του Φεβρουαρίου, ο οποίος κυμάνθηκε στο 3,7% στα ίδια με τα προηγούμενα επίπεδα. Στην άλλη πλευρά.

Η χθεσινή συνεδρίαση

Σήμερα ο κ. Κληρίδης βρίσκεται στην άλλη πλευρά και έχοντας στα πεπραγμένα του τη μεγάλη επιτυχία της Κοπεγχάγης, ζητά άλλους δεκαέξι μήνες προεδρικής θητείας για να ολοκληρώσει - κατά το επιτελείο του - το έργο του, επιτυγχάνοντας και τη λύση του Κυπριακού.

Ο γενικός δείκτης κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης κινήθηκε μεταξύ των 3.321 και 3.210 μονάδων.

Η στρατηγική του μόνου εθνικού ηγέτη, ο οποίος μπορεί να χειρισθεί το Κυπριακό τις κρίσιμες ώρες και δεν πρόκειται να αντιπαρατεθεί με τους αντιπάλους του, διότι δεν είναι η ώρα των κομμάτων αλλά της ενότητας των πολιτικών δυνάμεων για τη λύση του Κυπριακού που χάραξε το επιτελείο του, παρουσίαζε σημαντικές πιθανότητες επιτυχίας μέχρι που ο πιο στενός του συνεργάτης, ο γενικός εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης, την αμφισβήτησε εμπράκτως.

Κατασκευαστικές εταιρίες, βιομηχανία και εταιρίες συμμετοχής αποκόμισαν τα μεγαλύτερα κέρδη, ενώ σε θετικό έδαφος έκλεισαν και οι υπόλοιποι δείκτες.

Υπέβαλε και ο ίδιος προεδρική υποψηφιότητα, τραυματίζοντας τη μοναδικότητα του κ. Κληρίδη και τη γραμμή της αναγκαιότητας της υποψηφιότητας λόγω επικείμενων δραματικών εξελίξεων, αφού ο κ. Μαρκίδης δεν φαίνεται να συμμερίζεται τη λογική της υποψηφιότητας Κληρίδη των 16 μηνών.

Συνολικά κινήθηκαν 298 μετοχές εκ των οποίων 23 παρέμειναν αμετάβλητες, 196 σημείωσαν άνοδο και 79 πτώση.

Προκάλεσε ακόμα κρίση στους κόλπους του Δημοκρατικού Συναγερμού, την υποστήριξη των οπαδών του οποίου διεκδικούν τώρα και οι δυο.

Στο πλαφόν ανόδου τερμάτισαν 23 μετοχές, ενώ στον αντίποδα τερμάτισαν οι μετοχές της MEVACO.

Η διπλή υποψηφιότητα.

Σε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα υποχώρησαν σήμερα οι συναλλαγές φθάνοντας περίπου τα 112,2 δισ. δραχμές.

Το ερώτημα ποιος θα περάσει στον δεύτερο γύρο, αν υπάρξει, απαντάται από τις μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις υπέρ του κ. Κληρίδη.

Τη μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα παρουσίασε η μετοχή της ΘΕΣΣΑΛΙΚΗΣ με 2.183.850 τεμάχια και ακολούθησε εκείνη των ΚΛΩΣΤ.

Όποιος πάντως και να περάσει, δεν πρέπει να υπάρχει καμιά αμφιβολία πως στον δεύτερο γύρο οι ψήφοι του ενός θα προστεθούν σ' εκείνες του άλλου.

ΝΑΟΥΣΗΣ με 817.990 τεμάχια. Οι πιο καχύποπτοι μάλιστα προχωρούν ακόμα περισσότερο και - αποδίδοντας κίνητρα - υποστηρίζουν πως αυτή η διπλή υποψηφιότητα θα αυξήσει τελικώς τις πιθανότητες εκλογής του προέδρου Κληρίδη - αν είναι αυτός στον δεύτερο γύρο - διότι η υποψηφιότητα Μαρκίδη εμφανίζεται να συλλέγει ψήφους και από άλλους χώρους.

Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, ο τραπεζικός έκλεισε στις 7.074,90 μονάδες σημειώνοντας άνοδο κατά +0,48%. Η υποψηφιότητα Μαρκίδη δεν ήταν η μόνη ανατροπή σ' ένα προεκλογικό σκηνικό που χαρακτηρίζεται - πρέπει να ομολογήσει κανείς - ως τώρα από μια μάλλον ήπια αντιπαράθεση. Ο βιομηχανικός στις 2.000,63 μονάδες (+1,48%), ο ασφαλιστικός στις 1.771,69 μονάδες (+0,94%), ο επενδυτικός στις 1.022,76 μονάδες (+0,86%),ο λίζιγκ στις 407,30 μονάδες (+0,70%), των διαφόρων επιχειρήσεων στις 2.609,72 μονάδες (+0,24%), ο κατασκευαστικός στις 906,85 μονάδες (+2,31%), ο συμμετοχών στις 2.477,47 μονάδες (+2,01%), της παράλληλης αγοράς στις 360,76 μονάδες (+1,03%) και ο FTSE στις 2.009,81 μονάδες (+0,75%).

Η αυτόνομη υποψηφιότητα του προέδρου του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών Γ. Ομήρου, που στο τέλος του περσινού καλοκαιριού εμφανιζόταν ως ένας νέος πόλος, απεσύρθη και οι Σοσιαλδημοκράτες επέστρεψαν στην τριμερή συνεργασία με ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ όταν ο Δημοκρατικός Συναγερμός τάχθηκε υπέρ της υποψηφιότητας Κληρίδη με το αιτιολογικό των "δραματικών εξελίξεων" στο Κυπριακό. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 112,358 δισ. δραχμές.

Τάσος Παπαδόπουλος.Υποστηρίζει πως ο Κληρίδης δεν είναι ο μόνος που μπορεί να διαπραγματευτεί και να λύσει το Κυπριακό

Στον τραπεζικό τομέα, η μετοχή της Εθνικής έκλεισε στις 19.700 δρχ., της Ιονικής στις 18.000 δρχ., της Εμπορικής στις 35.200 δρχ., της Εργασίας στις 22.200 δρχ. και της Πίστεως στις 33.195 δραχμές.

"Πολιτική δολιοφθορά". Στο βιομηχανικό τομέα, η κοινή μετοχή της γαλακτοβιομηχανίας ΔΕΛΤΑ έκλεισε στις 6.010 δρχ., της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης στις 2.750 δρχ., του ΟΤΕ στις 7.030 δρχ., η κοινή μετοχή της Ιντρακόμ στις 19.970 δρχ., της ΑΓΕΤ Ηρακλής στις 7.900 δρχ. και η κοινή μετοχή της τσιμεντοβιομηχανίας ΤΙΤΑΝ στις 22.550 δραχμές. Ο κ. Ομήρου κατήγγειλε πολιτική δολιοφθορά, τεχνάσματα και τυχοδιωκτισμό της ηγεσίας του Συναγερμού και υποστήριξε την υποψηφιότητα του Τάσου Παπαδόπουλου. Έτσι το μέτωπο της αντιπολίτευσης τελικώς παίρνει σάρκα και οστά. Το άθροισμα των κομματικών ψήφων των τριών κομμάτων βγάζει πρόεδρο από τον πρώτο γύρο και στόχος τώρα του μετώπου - χωρίς να διατυμπανίζεται - είναι ακριβώς η συσπείρωση των δυνάμεών τους ώστε ν' αγγίξουν αυτή τη δυνατότητα. Πόσο εφικτός όμως είναι αυτός ο στόχος; Τα κομματικά επιτελεία των τριών κομμάτων δεν ανοίγουν τα χαρτιά τους στο θέμα αυτό, διότι αναμφίβολα οι εξελίξεις των τελευταίων μηνών - η απόφαση της Κοπεγχάγης και η συνεχιζόμενη πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών για την επίλυση του Κυπριακού - ευνοούν περισσότερο τον κ. Κληρίδη. "Κατασκευασμένες". Με αυτό ακριβώς συνδέεται δεσπόζουσα επιχειρηματολογία της προεκλογικής εκστρατείας. Από την πλευρά του κ. Παπαδόπουλου υποστηρίζεται ότι οι εξελίξεις που επικαλείται ο κ. Κληρίδης και το επιτελείο του, για να δικαιολογήσει τη νέα υποψηφιότητα του προέδρου, αν δεν είναι κατασκευασμένες (σαφείς αιχμές για ξένα κέντρα προς τα οποία ο κ. Κληρίδης έχει ενδεχομένως αναλάβει δεσμεύσεις) δεν είναι και τόσο δραματικές. Ούτε ο κ. Κληρίδης είναι ο μόνος που μπορεί να διαπραγματευθεί και να λύσει το Κυπριακό.

Ο κ. Παπαδόπουλος είναι απορριπτικός και τυχόν εκλογή του θα οδηγήσει σε ναυάγιο το σχέδιο Ανάν, απαντά η πλευρά του κ. Κληρίδη, ενώ ο ίδιος ο κ. Μαρκίδης κατηγορεί τον κ. Παπαδόπουλο για διαπραγματευτικές τακτικές περιχαράκωσης που δεν μπορούν να οδηγήσουν τις συνομιλίες σε αποτέλεσμα.

Ακόμα ο Δημοκρατικός Συναγερμός προσάπτει στον κ. Παπαδόπουλο παλαιοκομματισμό και επικαλείται ότι ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης δεν μπορεί να λειτουργήσει στο νέο διεθνές περιβάλλον.

Όπως και να έχουν τα πράγματα ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει πως η προεκλογική περίοδος, αλλά ίσως και το αποτέλεσμα, υπόκειται στην επιρροή μη σταθερών παραγόντων αυτή την ώρα. Διότι οι συνομιλίες για το Κυπριακό και η προεδρική αναμέτρηση είναι συγκοινωνούντα δοχεία, όσο και αν η πολιτική ηγεσία λέει πως έχει την ωριμότητα και την ευθύνη να τα διαχωρίζει.