Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Κοινωνικό ρεπορτάζ

( στροφή αγροτών σε νέες καλλιέργειες :: 31/1/2006 20:03:14) 

Στροφή αγροτών σε νέες καλλιέργειες

Αρχή ελάχιστης ενέργειας

Προτροπή για παραγωγή προϊόντων ποιότητας που δεν θα εξαρτώνται από τις επιδοτήσεις απευθύνει η οργάνωση "Καλλιστώ"

Κατ’ αρχάς θα πρέπει να θυμίσουμε ότι οι εξισώσεις Schr?dinger μπορούν να επιλυθούν ακριβώς μόνο στην περίπτωση του υδρογόνου και των υδρογονοειδών (ιόντων με ένα μόνο ηλεκτρόνιο π.χ. He+, Li2+ κλπ.).

Στροφή στην καλλιέργεια προϊόντων που μπορούν να συμβάλλουν στη διατήρηση και στη συνέχεια στην αύξηση της βιοποικιλλότητας προτείνουν στους παραγωγούς τα μέλη της περιβαλλοντικής οργάνωσης για την άγρια ζωή και τη φύση "Καλλιστώ".

Παρόλα αυτά έχει αποδειχτεί ότι η μορφή των τροχιακών στα πολυηλεκτρονικά άτομα δε διαφέρει αισθητά απ’ αυτήν που περιγράφηκε για το άτομο του υδρογόνου.

Τα μέλη της οργάνωσης μάλιστα έχουν στήσει ειδικό περίπτερο στους χώρους της ΔΕΘ, όπου σήμερα ανοίγει τις πύλες της η έκθεση Agrotica, προκειμένου να ενημερώσουν τους αγρότες για τις δυνατότητες που έχουν, αφού, όπως υποστηρίζουν, "οι νέες καλλιέργειες θα τους αποφέρουν καλύτερα κέρδη και δεν θα εξαρτώνται από τις επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες εξάλλου σταματούν σε λίγα χρόνια".

Αντίθετα, υπάρχει διαφορά στη διαδοχή των ενεργειακών σταθμών του ηλεκτρονίου.

"Σε οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη, βιώσιμη γεωργία δεν νοείται χωρίς σεβασμό και προστασία βασικών φυσικών πόρων.

Για να γίνουμε σαφείς, σ’ ένα πολυηλεκτρονικό άτομο, πλην των ελκτικών δυνάμεων πυρήνα - ηλεκτρονίου (που καθορίζονται από τον κύριο κβαντικό αριθμό), ασκούνται απώσεις ηλεκτρονίου - ηλεκτρονίου (που καθορίζονται από το δευτερεύοντα κβαντικό αριθμό).

Η υπερεκμετάλλευση των υδάτινων πόρων ή η διάβρωση του εδάφους, για παράδειγμα, αργά ή γρήγορα οδηγούν τη γεωργική δραστηριότητα σε αδιέξοδο.

Για το λόγο αυτό διαφοροποιούνται οι ενεργειακές στάθμες των υποστιβάδων της ίδιας στιβάδας, όπως φαίνεται στο διπλανό σχήμα.

Στη σύγχρονη Ευρώπη, ειδικότερα, βιώσιμη γεωργία δεν μπορεί να νοηθεί χωρίς στροφή σε παραγωγή προϊόντων ποιότητας", τόνισε η υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων της "Καλλιστώ", Κατερίνα Χριστοφιλίδου και πρόσθεσε:

- Σύμφωνα με την αρχή της ελάχιστης ενέργειας, κατά την ηλεκτρονιακή δόμηση ενός πολυηλεκτρονικού ατόμου, τα ηλεκτρόνια οφείλουν να καταλάβουν τροχιακά με τη μικρότερη ενέργεια, ώστε να αποκτήσουν τη μεγίστη σταθερότητα στη θεμελιώδη κατάσταση.

" Όπως είναι γνωστό σε κάθε βιοκαλλιεργητή, η ύπαρξη ποικιλίας μορφών ζωής και γενετικών πόρων αποτελεί βασική προϋπόθεση για την παραγωγή βιολογικών προϊόντων.

Επειδή δύσκολα μπορεί να θυμηθεί κανείς το διάγραμμα διαδοχής των ενεργειακών σταθμών, που παρατίθεται παραπλεύρως, δίνεται ένα μνημονικό διάγραμμα.

Το ίδιο ισχύει και για την παραγωγή αγροτικών προϊόντων με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.

Στο διάγραμμα αυτό, η συμπλήρωση των τροχιακών ακολουθεί μια - μια, με τη σειρά τις διαγώνιες, με τη φορά που δείχνουν τα βέλη.

Για τέτοια προϊόντα, όπως είναι τα προϊόντα με ονομασία προέλευσης, η σύνδεσή τους με περιοχές υψηλής φυσικής αξίας, όπως για παράδειγμα είναι οι προστατευόμενες περιοχές ή θέσεις Natura 2000, ενσωματώνει αναγνωρισιμότητα και ελκυστικότητα για τους καταναλωτές".

Κατ΄ αυτό τον τρόπο δομείται ηλεκτρονιακά το άτομο στη θεμελιώδη του κατάσταση.

Ακόμα τα μέλη της οργάνωσης επισημαίνουν ότι η παραγωγή προϊόντων με φιλικό τρόπο προς το περιβάλλον και την άγρια ζωή, όπως είναι τα βιολογικά προϊόντα, "αφενός αποτελεί ηθική υποχρέωση ενσυνείδητων και περιβαλλοντικά ευαίσθητων παραγωγών, αφετέρου προσθέτει επιπλέον αξία σε αυτά τα προϊόντα σε μια όλο και μεγαλύτερη μερίδα του καταναλωτικού κοινού".

ΣΧΗΜΑ: Ενεργειακές στάθμες των τροχιακών στα πολυηλεκτρονικά άτομα. Να παρατηρήσουμε, ότι στο υδρογόνο και τα υδρογονοειδή οι ενεργειακές στάθμες των υποστιβάδων, που ανήκουν στην ίδια στιβάδα, ταυτίζονται

"Η ύπαρξη πλούσιας άγριας πανίδας και χλωρίδας αποτελεί σημαντικό περιβαλλοντικό δείκτη, που οι αγρότες μιας περιοχής μπορούν να προβάλουν ως λόγο εξαίρεσης από τους γενικούς κανόνες μείωσης ή εκμηδένισης των οικονομικών ενισχύσεων στο μέλλον", κατέληξε η κ. Χριστοφιλίδου.

ΠΙΝΑΚΑΣ 1.3 Μνημονικός κανόνας για τη διαδοχική συμπλήρωση των ατομικών τροχιακών με ηλεκτρόνια στα πολυηλεκτρονικά άτομα. [pic]

Φ.Χ.

Σύμφωνα με την αρχή της ελάχιστης ενέργειας ισχύει: 1. Ανάμεσα σε δύο υποστιβάδες, τη χαμηλότερη ενέργεια έχει εκείνη που έχει το μικρότερο άθροισμα των δύο πρώτων κβαντικών αριθμών (n+ l) 2. Στην περίπτωση που το άθροισμα (n+ l) είναι το ίδιο για δύο υποστιβάδες, τότε μικρότερη ενέργεια έχει η υποστιβάδα με το μικρότερο n. Να παρατηρήσουμε ότι μετά την εισαγωγή ηλεκτρονίων στην υποστιβάδα 3d αυτή έχει λιγότερη ενέργεια από την 4s. Ανάλογα ισχύει και για τις 4d και 5s.

Ας δούμε για παράδειγμα, πώς κατανέμονται τα 26 ηλεκτρόνια στο άτομο του σιδήρου, στη θεμελιώδη του κατάσταση. Πρώτα τοποθετούνται δύο ηλεκτρόνια στην υποστιβάδα 1s, και γράφουμε 1s2, μετά τοποθετούμε δύο ηλεκτρόνια στην υποστιβάδα 2s (1s2 2s2), ακολουθούν έξι ηλεκτρόνια στην υποστιβάδα 2p (1s2 2s2 2p6), δύο ηλεκτρόνια στην υποστιβάδα 3s (1s2 2s2 2p6 3s2), έξι στην υποστιβάδα 3p (1s2 2s2 2p6 3s2 3p6) και δύο στην 4s (1s2 2s2 2p6 3s2 3p6 4s2). Τα τελευταία έξι ηλεκτρόνια πάνε στην υποστιβάδα 3d, η οποία χωράει συνολικά δέκα ηλεκτρόνια. Έτσι, η ηλεκτρονιακή δομή του σιδήρου είναι: [pic]

Να παρατηρήσουμε στην παραπάνω ηλεκτρονιακή δομή ότι γράφουμε πρώτα την 3d και μετά την 4s, παρόλο που η υποστιβάδα 4s συμπληρώθηκε πρώτη, σύμφωνα με την αρχή ελάχιστης ενέργειας. Αυτό συμβαίνει επειδή μετά την εισαγωγή ηλεκτρονίων στην υποστιβάδα 3d αυτή αποκτά λιγότερη ενέργεια από την 4s. Ανάλογα ισχύει και για τις 4d και 5s. Για τον ίδιο λόγο κατά τον ιοντισμό του Fe σε Fe2+ αποβάλλονται τα 4s και όχι τα 3d ηλεκτρόνια. Δηλαδή, η ηλεκτρονιακή δομή του ιόντος Fe2+ είναι: [pic]

Αν γράψουμε τα ηλεκτρόνια σε στιβάδες και όχι σε υποστιβάδες έχουμε: [pic]

Τέλος, να σημειώσουμε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις η κατανομή των ηλεκτρονίων δεν είναι αυτή που προβλέπεται, με βάση τις αρχές δόμησης. Π.χ. η ηλεκτρονιακή δομή του 24Cr είναι (2-8-13-1) και όχι (2-8-12-2). Οι περιπτώσεις όμως αυτές ξεφεύγουν από τα όρια μελέτης μας.

Η αρχή ηλεκτρονιακής δόμησης (aufbau) περιλαμβάνει: 1. την αρχή ελάχιστης ενέργειας, 2. την απαγορευτική αρχή του Pauli και 3. τον κανόνα του Hund.