Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Διάφορα :: Κοινωνικό ρεπορτάζ

( εκατό προσημειώσεις υποθηκών την εβδομάδα :: 15/1/2006 21:14:03) 

Εκατό προσημειώσεις υποθηκών την εβδομάδα

ΣΟΥΗΔΙΑ

Εργασία

Τα 150.000.000 ευρώ έφτασε την τελευταία χρονιά η αξία των ακάλυπτων επιταγών στη Θράκη

Καταρρίπτουν τον μύθο της ανακύκλωσης

Στο Σύμβολο της Πίστεως (το "Πιστεύω") δηλώνουμε ότι η Εκκλησία είναι και "αποστολική".

Ενα βήμα πριν από την οικονομική καταστροφή βρίσκονται πολλοί κάτοικοι της Ορεστιάδας.

Ανακύκλωση. Οι Σουηδοί τη θεωρούν χάσιμο χρόνου και χρημάτων

Προσπαθήστε να καταλάβετε γιατί το κάνουμε αυτό, διαβάζοντας, το διπλανό κείμενο και υπογραμμίζοντας σε αυτό τις σχετικές λέξεις ή φράσεις.

Οι ακάλυπτες επιταγές, οι διαμαρτυρόμενες συναλλαγματικές και η αδυναμία των δανειοληπτών να ανταποκριθούν στους όρους των δανείων που έχουν συνάψει με τις τράπεζες είναι καθημερινά φαινόμενα. Ανακύκλωση απορριμμάτων;

Ζωντανή μαρτυρία για τον Ιησού από έναν μαθητή του Σας γράφουμε για τον ζωντανό Ιησού Χριστό. Τον ακούσαμε και τον είδαμε με τα ίδια μας τα μάτια. Μάλιστα τον είδαμε από κοντά, και τα χέρια μας τον ψηλάφησαν. Όταν η ζωή φανερώθηκε, την είδαμε με τα μάτια μας. Καταθέτουμε λοιπόν τη μαρτυρία μας και σας μιλάμε για την αιώνια ζωή… που φανερώθηκε και σ' εμάς. Αυτό που είδαμε και ακούσαμε το αναγγέλλουμε και σ' εσάς, για να συμμετάσχετε κι εσείς με εμάς στην ίδια κοινωνία του Θεού. Κι αυτά σας τα γράφουμε, για να είναι ολοκληρωμένη η χαρά σας. Α Ιω 1,1 -4

Μόνο την τελευταία χρονιά η αξία των ακάλυπτων επιταγών στην Θράκη άγγιξε τα 150.000.000 ευρώ! Όχι πια.

Ο Ιησούς με τους μαθητές. Βενετία, αρχές 17ου αι.

Χαρακτηριστικό της τραγικής κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει αρκετά νοικοκυριά της ακριτικής πόλης είναι οι προσημειώσεις υποθηκών για δανειοδοτήσεις, που ανέρχονται σε δεκάδες.

Μύθος ήταν και καταρρίπτεται, λένε κάποιοι.

«Κάθε δάνειο έχει ύψος τουλάχιστον 50.000 ευρώ, γεγονός που υπολογίζεται σε χρέωση πέντε εκατομμύρια εβδομαδιαίως και είκοσι εκατομμύρια ευρώ το μήνα», δηλώνει ο κ. Γιώργος Παπαδόπουλος, δικηγόρος της περιοχής.

Αυτό που εκατομμύρια νοικοκυριά σε όλο τον κόσμο θεωρούσαν χρέος τους για την προστασία του περιβάλλοντος, ίσως τελικά καταλήξει στον… σκουπιδοτενεκέ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται συνήθως για δάνεια που λαμβάνονται για αγορές σπιτιών και αυτοκινήτων, αλλά και για οφειλές που προέρχονται από υπερχρεώσεις των πιστωτικών καρτών. Σουηδοί περιβαλλοντολόγοι επισημαίνουν τώρα ότι η αποτέφρωση των απορριμμάτων είναι καλύτερη για το περιβάλλον αλλά και για την οικονομία απ΄ότι η ανακύκλωσή τους. «Εκατοντάδες οικογένειες είναι υπερχρεωμένες, στέκονται στην ουρά για να πληρώσουν τις δόσεις και να μεταφέρουν τα υπόλοιπα», δηλώνει ο κ. Παπαδόπουλος και εξηγεί ότι ίδια είναι η κατάσταση στην Αλεξανδρούπολη και στην Κομοτηνή. Απορρίπτουν μάλιστα τη χρονοβόρο διαδικασία της διαλογής τους ως χάσιμο χρόνου και χρημάτων. «Την τελευταία τριετία, λόγω των προβλημάτων στη γεωργία, η κατάσταση στην περιοχή της Ορεστιάδας ξέφυγε από κάθε έλεγχο», δηλώνει και προσθέτει πως «η κατάσταση είναι τραγική με τις δανειοδοτήσεις και τις υποθήκες εικοσαετίας». Οι επισημάνσεις τους έρχονται να ανατρέψουν θεωρίες δεκαετιών και βασικές ιδέες του Κινήματος των Πρασίνων και σχετικών οργανώσεων σε όλο τον κόσμο.

50%-60% των δανείων βγαίνει σε πλειστηριασμό

Η Σουηδία είναι χώρα που φημίζεται για τις περιβαλλοντικές ευαισθησίες της, αλλά και για την προοδευτική προσέγγισή της στο επίμαχο ζήτημα.

Μόνο στο πρωτοδικείο Ορεστιάδας καταγράφονται εκατό προσημειώσεις υποθηκών την εβδομάδα.

Αλλά και οι άνθρωποι που σήκωσαν το βάρος αυτής της άποψης δεν είναι τυχαίοι.

Κάθε Τετάρτη, ημέρα που πραγματοποιούνται οι πλειστηριασμοί, δεκάδες ακίνητα βγαίνουν προς πώληση.

Ο Βάλφριντ Πόλσον, για παράδειγμα, είναι πρώην γενικός διευθυντής της κρατικής υπηρεσίας προστασίας του περιβάλλοντος της Σουηδίας, ενώ άλλοι τρεις υπήρξαν διευθυντές τριών εταιρειών συλλογής απορριμμάτων.

Στο τέλος το 50%-60% των δανείων βγαίνουν σε πλειστηριασμό!

Όπως γράφει η εφημερίδα «Σάντεϊ Τέλεγκραφ», πολλά τοπικά συμβούλια στη Βρετανία ήδη σχεδιάζουν να κατασκευάσουν 50 αποτεφρωτήρες σε μια προσπάθεια να εξαλείψουν το φαινόμενο των βουνών από σκουπίδια.

Οι κακές παραγωγικά χρονιές για τους αγρότες της περιοχής που αποτελούν την πλειοψηφία του ακριτικού πληθυσμού, τα μειωμένα εισοδήματα, οι ελάχιστες εργατικές θέσεις και ο σκληρός ανταγωνισμός με τις κοντινές και φθηνές αγορές της Τουρκίας και της Βουλγαρίας έχει φέρει τους κατοίκους της νεότερης πόλης της Θράκης σε δεινή οικονομική θέση.

Οι Σουηδοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι η αποτέφρωση είναι καλύτερη για το περιβάλλον, την οικονομία, αλλά και τη διαχείριση των φυσικών πόρων, καθώς οι τεχνολογικές βελτιώσεις την έχουν καταστήσει πιο καθαρή, ενώ η διαδικασία μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, περιορίζοντας την εξάρτηση από το πετρέλαιο.

«Ήταν στραβό το κλήμα, το έφαγαν και τα… δάνεια», δηλώνουν οι γνώστες και εξηγούν πως δεκάδες μικρές επιχειρήσεις είναι προ του λουκέτου. Η Γκρίνπις διαφωνεί. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της τοπικής εκκλησίας αλλά και τους συλλόγους που ασχολούνται με θέματα οικογένειας, το «οικονομικό κραχ», όπως γλαφυρά το ονομάζουν, που φαίνεται να γνωρίζουν οι κάτοικοι της ακριτικής πόλης έχει και δυσμενείς κοινωνικές επιπτώσεις. «Είναι ανόητο να λέμε ότι η αποτέφρωση είναι καλύτερη από την ανακύκλωση», είπε εκπρόσωπός της. «Φτάνουν τα μέλη μιας οικογένειας να εργάζονται για να ξεπληρώσουν τα δάνεια. Προφανώς, η συζήτηση έχει μόλις αρχίσει. Πολλά νέα ζευγάρια δεν αντέχουν στην πίεση και οδηγούνται σε διαζύγια, με αποτέλεσμα και αυτά να έχουν διπλασιαστεί», δηλώνουν όσοι γνωρίζουν καλά την κατάσταση στην περιοχή και κάνουν λόγο για ανθρώπους στα πρόθυρα… νευρικής κρίσης που έχουν ως μοναδικό στόχο την αποπληρωμή των δανείων.

ΜΑΡΙΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ