Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Απόψεις :: Κοινωνικό ρεπορτάζ

( οδηγός αντιμετώπισης καταστροφών :: 16/1/2006 18:59:49) 

Οδηγός αντιμετώπισης καταστροφών

Ο ΜΠΟΥΣ ΚΑΙ Η ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ

στ) Οι δοκιμασίες των προφητών. Το παράδειγμα του προφήτη Ηλία

Εχγειρίδιο προστασίας παιδιών από το δήμο Αμπελοκήπων

Η υποστήριξη θα φανεί στην πορεία

Ο Ηλίας έζησε την ταραγμένη εποχή του βασιλιά Αχαάβ.

Χρήσιμες συμβουλές και οδηγίες για να ξέρουν πώς να αντιμετωπίσουν τα έντονα καιρικά φαινόμενα, από έναν ενδεχόμενο σεισμό μέχρι και την πλημμύρα, έπειτα από δυνατές βροχοπτώσεις, αποφάσισε να παρέχει στους μαθητές της περιοχής του ο δήμος Αμπελοκήπων.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΕΛΛΙΣ

Σ' όλη του τη ζωή αγωνιζόταν κατά της ειδωλολατρίας και του θρησκευτικού συγκρητισμού.

Στόχος του είναι να εξοικειώσει τα παιδιά με τους κινδύνους που ελλοχεύουν για την ανθρώπινη ζωή, όταν σημειώνονται έντονα καιρικά φαινόμενα και βεβαίως να δώσει ένα κίνητρο στα παιδιά να ανοίξουν το θέμα στις σχολικές τάξεις.

Ταυτόχρονα με την έναρξη τής επίθεσης, η αμερικανική κυβέρνηση εγκαινίασε μια προσπάθεια για να πείσει γύρω από την ορθότητα τής πολιτικής που ακολούθησε και το εύρος της διεθνούς υποστήριξης που διαθέτει.

Περιόδευε ακούραστα σ' όλη την Παλαιστίνη, με την ψυχή του γεμάτη εμπιστοσύνη στο Θεό.

Οι οδηγίες συμπεριλαμβάνονται σε έναν χρηστικό οδηγό (έντυπο) που εξέδωσε ο δήμος και διανεμήθηκε ήδη στα 25 σχολεία της περιοχής των Αμπελοκήπων.

Ενδεικτικό ήταν το διάγγελμα του προέδρου Μπους που ανακοίνωσε την έναρξη των επιχειρήσεων και το οποίο είχε πολλαπλούς αποδέκτες.

Κάποτε ανήγγειλε ότι θα πέσει ξηρασία στον τόπο.

Εκτός όμως από το τι πρέπει να ξέρουν τα παιδιά για τα έντονα καιρικά φαινόμενα, ο οδηγός προσφέρει και συμβουλές για την κυκλοφοριακή αγωγή, δεδομένου ότι οι μαθητές είναι οι αυριανοί οδηγοί.

Μεταξύ αυτών, την εσωτερική κοινή γνώμη, τη διεθνή κοινότητα και τον αραβικό κόσμο.

Οι συμπατριώτες του δυσαρεστήθηκαν τόσο πολύ, ώστε τον καταδίωξαν ανελέητα.

"Η ανταπόκριση που είχε ο οδηγός στα παιδιά ήταν μεγάλη, καθώς οι μαθητές πήγαν το έντυπο και στα σπίτια τους, οπότε ενημερώνονται και οι γονείς", επισημαίνει ο δήμαρχος Αμπελοκήπων Λάζαρος Κυρίζογλου και προσθέτει ότι τα παιδιά προς έκπληξη όλων είναι σαφώς πιο ενημερωμένα από τους ενήλικες, οι οποίοι, όπως διαπιστώθηκε, γνωρίζουν από ελάχιστα έως καθόλου τα ζητήματα της πολιτικής προστασίας. Απευθυνόμενος κατ' αρχήν προς τους Αμερικανούς, ο κ. Μπους δήλωσε ότι οι ΗΠΑ εισήλθαν σε αυτή την σύρραξη «διστακτικά» και προειδοποίησε ότι η όλη επιχείρηση ίσως διαρκέσει περισσότερο από ό,τι προέβλεπαν πολλοί.

Ο Ηλίας αναγκάστηκε να καταφύγει στην έρημο, μέσα σε μια σπηλιά.

Ακραία καιρικά φαινόμενα

Ταυτόχρονα, σε μια έμμεση κριτική κατά των χειρισμών του προκατόχου του Μπιλ Κλίντον, ο οποίος είχε περιοριστεί σε μεμονωμένους χειρουργικούς βομβαρδισμούς κατά του Αφγανιστάν και του Σουδάν, και είχε εξαπολύσει περιορισμένη επίθεση λίγων ημερών κατά του Ιράκ το 1998, ο κ. Μπους δήλωσε ότι αυτή τη φορά δεν θα υπάρξουν «ημίμετρα» και πως η επιχείρηση που ξεκίνησε θα είναι παρατεταμένης διάρκειας και θα καταλήξει σε σαφή και συγκεκριμένα αποτελέσματα, που θα είναι η ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν, ο αφοπλισμός του Ιράκ και η απελευθέρωση της χώρας.

Εκεί επέζησε χάρη στη βοήθεια του Θεού, αφού κοράκια του έφερναν τροφή και ξεδιψούσε από έναν ξεραμένο χείμαρρο.

Στον οδηγό, ως ακραία καιρικά φαινόμενα καταγράφονται η χιονόπτωση, η χιονοθύελλα, ο παγετός, η ανεμοθύελλα, οι πλημμύρες, η καταιγίδα, οι κεραυνοί και ο καύσωνας Για όλα τα παραπάνω ο δήμος συμβουλεύει τα παιδιά ότι σε κάθε περίπτωση:

Στην πρώτη φάση του πολέμου είναι βέβαιο ότι θα έχει ευρεία υποστήριξη, καθώς σε τέτοιες περιστάσεις ο λαός συσπειρώνεται γύρω από τον πρόεδρο.

Η παρουσία του προφήτη σκόρπιζε παντού παρηγοριά.

Πρέπει να παραμένουμε ήρεμοι και υπομονετικοί

Η διατήρηση, όμως, αυτής της υποστήριξης θα εξαρτηθεί από την πορεία τής επιχείρησης, τις απώλειες - όχι μόνο Αμερικανών στρατιωτών αλλά και Ιρακινών αμάχων - και της υποδοχής που θα τύχουν οι Αμερικανοί από τον Ιρακινό πληθυσμό.

Ήταν όμως και αυστηρός όποτε χρειαζόταν.

Να προσπαθούμε να ενημερωνόμαστε συνέχεια από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης για τις ανακοινώσεις των αρμοδίων υπηρεσιών (νομαρχία, δήμος υπουργεία κ.ά.)

Πιο δύσκολη, και μάλλον ανεπιτυχής, ήταν η απόπειρα τού κ. Μπους να πείσει τη διεθνή κοινότητα.

Όπως τότε που η βασίλισσα Ιεζάβελ καθιέρωσε τη λατρεία των ειδώλων.

Να προσπαθούμε όσο επιτρέπεται να διευκολύνεται το έργο των αρμοδίων αρχών και

Ο προφήτης Ηλίας αγωνίστηκε σκληρά εναντίον των ειδωλολατρών ιερέων του θεού Βάαλ και απέδειξε την ανωτερότητα του αληθινού Θεού…

Τα παιδιά θα πρέπει να ξέρουν καλά τη διεύθυνση και τηλέφωνο του σπιτιού τους ή της εργασίας των γονιών τους.

Κι ενώ όλος ο λαός έπεσε στα γόνατα και προσκύνησε τον αληθινό Θεό … η βασίλισσα ορκίστηκε να τον εξοντώσει.

Όσον αφορά το σεισμό στο έντυπο γίνεται ειδική αναφορά τόσο αν είμαστε στο σπίτι όταν συμβεί όσο αν είμαστε έξω.

Τότε ο Ηλίας διέσχισε την έρημο και κατέφυγε στο όρος Χωρήβ, όπου και κρύφτηκε σε μια σπηλιά.

Φ.Σ.

Εκεί, αποκαμωμένος, προσευχήθηκε στο Θεό λέγοντας: «Εγώ αγωνίστηκα με μεγάλο ζήλο για σένα Κύριε, Θεέ του σύμπαντος. Αλλά οι Ισραηλίτες αθέτησαν τη Διαθήκη σου, γκρέμισαν τα θυσιαστήριά σου και κατέσφαξαν τους προφήτες σου. Μόνον εγώ απέμεινα, και ζητούν κι εμένα να με θανατώσουν».

Τότε ο Κύριος είπε στον Ηλία: «Βγες έξω και στάσου στο βουνό ενώπιόν μου»… Μεγάλος άνεμος και δυνατός έσχιζε τα βουνά και συνέτριβε τους βράχους στο πέρασμά του, αλλά ο Κύριος δεν ήταν σ' εκείνον τον άνεμο. Μετά τον άνεμο έγινε σεισμός, αλλά ούτε στο σεισμό ήταν ο Κύριος. Μετά το σεισμό ήρθε φωτιά, αλλά ούτε στη φωτιά ήταν ο Κύριος. Και μετά τη φωτιά ακούστηκε ένας ήχος από ελαφρό αεράκι. Εκεί ήταν ο Κύριος.

Ο προφήτης Ηλίας στο όρος Χωρήβ, του Σ. Κέντερ (20ός αι.)