Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Απόψεις :: Κοινωνικό ρεπορτάζ

( διαβαστε σημερα :: 3/1/2006 21:31:46) 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΗΜΕΡΑ Τα… σπάνε ΗΠΑ - Τουρκία

3. Η Κρήτη στη δεκαετία 1878-1888

Εντοιχισμένο το 1962!

Κρίση στις σχέσεις τους ­ Ανεστάλη η χρήση της βάσης του Ιντσιρλίκ

Το αποτέλεσμα των ευεργετικών διατάξεων της Σύμβασης της Χαλέπας φάνηκε αμέσως. Ο Γιώργος Σκαμπαρδώνης γράφει για την ελληνική μιζέρια και κακοδαιμονία, που στερούν από τη χώρα τουλάχιστον τρεις δεκαετίες

ΦΡΑΓΚΩ ΚΑΡΑΟΓΛΑΝ

Η Υψηλή Πύλη διόρισε χριστιανό Γενικό Διοικητή, τον Αλέξανδρο Καραθεοδωρή, τον οποίο διαδέχθηκε ένας πολύ μορφωμένος και δραστήριος άνθρωπος, ο Ιωάννης Φωτιάδης, που είχε και διοικητική και διπλωματική εμπειρία, καθώς είχε χρηματίσει πρεσβευτής της Τουρκίας στην Αθήνα. ΣΕΛΙΔΑ 7

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής δεν έχουν ανάγκη την Τουρκία: αποφάσισαν να μη χρησιμοποιήσουν το τουρκικό έδαφος στην επίθεση εναντίον του Ιράκ…

Διοίκησε την Κρήτη ως το 1885, με φρόνηση και δικαιοσύνη.

ΤΟ ΑΘΗΝΟΚΕΝΤΡΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΜΠΛΟΚΑΡΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Ανέβαλαν, επίσης επ' αόριστον το θέμα της οικονομικής βοήθειας ύψους έξι δισεκατομμυρίων δολαρίων, ανέστειλαν τη χρήση της βάσης του Ιντσιρλίκ και άφησαν σε εκκρεμότητα την υπογραφή της συμφωνίας σχετικά με την παρουσία τουρκικού στρατού στο Βόρειο Ιράκ.

Υποστήριξε την παιδεία, με την ίδρυση σχολείων, και προώθησε τη λύση μεγάλων και σοβαρών οικονομικών προβλημάτων.

Η ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ θύμα της γραφειοκρατίας

Οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις έχουν περιέλθει σε κρίση.

Στις μεγάλες πόλεις ιδρύθηκαν Φιλεκπαιδευτικοί Σύλλογοι, και λήφθηκαν μέτρα για την προστασία των αρχαιοτήτων του νησιού.

ΑΓΚΥΛΩΣΕΙΣ

Αυτό μετέδιδαν χθες τα τουρκικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ).

Είναι βέβαιο ότι χωρίς τα μέτρα αυτά πολλά από τα τεκμήρια της κρητικής αρχαιότητας θα βρίσκονταν σήμερα σε ξένες χώρες.

Περίπου το 40%-45% των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Βορειοελλαδίτες επιχειρηματίες είναι τα γραφειοκρατικά εμπόδια που συναντούν στα επενδυτικά σχέδιά τους

Τι είχε συμβεί;

Η παραχώρηση του δικαιώματος για έκδοση εφημερίδων άνοιξε το δρόμο στην κρητική δημοσιογραφία.

ΑΠΟΚΟΜΜΕΝΟΙ

Δύο «μυστηριώδη» αεροπλάνα τύπου Μπόινγκ 737 είχαν θελήσει να απογειωθούν από τη βάση του Ιντσιρλίκ το βράδυ της Τρίτης (18/3), με προορισμό το Αφγανιστάν.

Είναι αξιοσημείωτο ότι ήδη από το 1880 παρατηρείται στην Κρήτη ένας αληθινός δημοσιογραφικός πυρετός, με την ίδρυση και έκδοση για πρώτη φορά ελληνικών εφημερίδων, με μαχητικούς δημοσιογράφους, που ριψοκινδύνευαν καθημερινά, απειλούμενοι με φυλακίσεις και εξορίες από τους Τούρκους.

Οι Βορειοελλαδίτες επιχειρηματίες συχνά αισθάνονται αποκομμένοι από τα κέντρα εξουσίας και λήψης αποφάσεων.

Ο πύργος ελέγχου ενημέρωσε το τουρκικό επιτελείο, το οποίο απαγόρευσε την απογείωσή τους, υποπτευόμενο ότι προορισμός τους ήταν το Ιράκ - η Τουρκία δεν είχε δώσει άδεια χρησιμοποίησης του εναέριου χώρου της.

Αλλά τη θετική αυτή εικόνα ήλθε να σκιάσει το πάθος των κομματικών ανταγωνισμών.

Ακολουθούν στη λίστα των παραπόνων η συναλλαγή και οι σχέσεις με τις ΔΕΚΟ

Τα δύο αεροπλάνα ανήκαν, ως φαίνεται, στις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών - ίσως στη CIA - και μετέφεραν τρόφιμα για τους 9.000 αμερικανούς στρατιώτες που βρίσκονται στο Αφγανιστάν.

Τη δεκαετία αυτή, η Κρήτη γνώρισε περίοδο κομματικών φατριασμών, που είχαν σοβαρότατες επιπτώσεις στην εσωτερική ενότητα του χριστιανικού στοιχείου και στην ομαλή εξέλιξη του πολιτικού βίου.

ΣΕΛΙΔΑ 23

Η καθυστέρηση των δύο αεροπλάνων προκάλεσε αλυσιδωτή αργοπορία άλλων δώδεκα τροφοδοτικών αποστολών στο Αφγανιστάν.

Δύο μεγάλα κόμματα είχαν ιδρυθεί, οι Καραβανάδες και οι Ξυπόλυτοι, με διαφορετικές απόψεις και θέσεις για το Κρητικό Ζήτημα.

Τα "φέσια" γονάτισαν την αγορά

Η οργή της Ουάσιγκτον είχε πέσει πάνω στην Άγκυρα.

Τα δύο αυτά κόμματα όξυναν τα πολιτικά πάθη, που πολλές φορές προκάλεσαν πράξεις βίας, καταστροφές και φόνους.

Τα 351,16 εκατ. ευρώ άγγιξε η αξία των ακάλυπτων επιταγών στη Μακεδονία και τη Θράκη στο ενδεκάμηνο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2005.

Τα 6 δισ. δολάρια

Το Κρητικό Ζήτημα φαινόταν τώρα να έχει λησμονηθεί μέσα στη δίνη των πολιτικών παθών.

Στο ίδιο διάστημα οι διαμαρτυρημένες συναλλαγματικές ανήλθαν στα 44,03 εκατ. ευρώ

Η αναστολή του οικονομικού πακέτου - αν όχι η κρίση - επιβεβαιώθηκε από τη δήλωση του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν - ο οποίος «για ανεξήγητους λόγους», σύμφωνα με το «πολεμικό λόμπι» των τουρκικών ΜΜΕ, είχε αποφασίσει να πάει χθες στη μικρή πόλη Τσόρουμ, όπου την ερχόμενη Κυριακή θα διεξαχθούν αναπληρωματικές δημοτικές εκλογές - ότι «στο τραπέζι των αμερικανοτουρκικών διαβουλεύσεων βρίσκονται μόνο στρατιωτικά και πολιτικά θέματα».

Το 1888 προβλήθηκε για μια ακόμη φορά η ιδέα της αγγλικής προστασίας, που όμως απορρίφθηκε από τους περισσότερους πολιτικούς και στρατιωτικούς αρχηγούς.

ΣΕΛΙΔΑ 24

Ο Τούρκος πρώην πρεσβευτής Γιαλίμ Εράλπ χαρακτήρισε χθες την κρίση ως «τη μεγαλύτερη μετά το 1974», ενώ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αμπντουλατίφ Σενέρ είπε μόνο ότι «το όχι της Εθνοσυνέλευσης αύξησε την υπόληψη της Τουρκίας - αυτό έχει σημασία».

Στην εφημερίδα «Λευκά Όρη», ο Ελευθέριος Βενιζέλος, νεαρός δικηγόρος τότε και ανατέλλων αστήρ στο πολιτικό στερέωμα της Κρήτης, έγραφε:

Χάθηκαν περιουσίες στον παράνομο τζόγο

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ προέβη προχθές σε σαφή δήλωση ότι «δεν θέλουμε τουρκικά στρατεύματα στο Βόρειο Ιράκ», η οποία ενισχύθηκε και από το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν οι διήμερες συναντήσεις που είχε στην Άγκυρα (18-19/3) η ιρακινή αντιπολίτευση με αρμοδίους του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών και συντονιστή τον σύμβουλο του Τζορτζ Μπους, Ζαλμάι Χαλιλζάντ:

«Προτιμώμεν χιλιάκις την τουρκικήν κυριαρχίαν από πάσης αγγλικής».

"Φρουτάκια", χαρτοπαικτικές λέσχες υπεράνω πάσης υποψίας και παράνομα καζίνο τίναξαν την μπάνκα στον αέρα, με τζίρο που ούτε λίγο ούτε πολύ ξεπέρασε τα 6,5 δισ. ευρώ του νόμιμου τζόγου

«Η είσοδος του τουρκικού στρατού στο Βόρειο Ιράκ, αν αυτό χρειαστεί, θα γίνει κατόπιν συμφωνίας».

Ήταν βέβαιο ότι η τουρκική κυριαρχία στην Κρήτη θα καταλυόταν γρήγορα, ενώ η αποτίναξη μιας ενδεχόμενης αγγλικής κατοχής θα ήταν δύσκολη και ίσως αδύνατη και έτσι, ο εθνικός πόθος της Κρήτης δεν θα μπορούσε να βρει δικαίωση.

ΣΕΛΙΔΕΣ 14-15

Όπως φαίνονταν τα πράγματα από εδώ ώς αργά χθες το βράδυ, οι Αμερικανοί ζητούν από την Τουρκία μόνο τη χρησιμοποίηση του εναέριου χώρου της.

ΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ 500 ΟΧΗΜΑΤΩΝ

Η τουρκική κυβέρνηση έχει ετοιμάσει τη σχετική πρόταση, που θα τεθεί σήμερα σε ψηφοφορία στην Εθνοσυνέλευση σε συνεδρία κεκλεισμένων των θυρών.

Νέο πάρκιγκ στο Βαρδάρι

Σήμερα, επίσης, θα αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες ο υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιούλ, για να συμμετέχει στη Διάσκεψη Κορυφής της Ε.Ε.

Δημοπρατείται το Φεβρουάριο από το δήμο Θεσσαλονίκης και θα παραδοθεί σε δύο χρόνια

Διαδηλώσεις

ΣΕΛΙΔΑ 9

Οι αντιπολεμικές διαδηλώσεις συνεχίστηκαν στην Άγκυρα και στην Κωνσταντινούπολη χθες, κυρίως έξω από τοπικά γραφεία του κυβερνώντος Λευκού Κόμματος.

Η έντονη βροχόπτωση μετέτρεψε σε λίμνες τους οικισμούς Απαλού και Μαΐστρου

Ο πολιτικός αναλυτής Τζενγκίζ Ακτάρ μού είπε ότι «η όλη κατάσταση βασίστηκε εξαρχής σε μια παρεξήγηση.

Η τελευταία μέτρηση της στάθμης του νερού στο Πύθιο Διδυμοτείχου έδειξε 5,10 μ.

Η Ουάσιγκτον θεώρησε τη συνεργασία της Τουρκίας δεδομένη, ενώ η Άγκυρα κινήθηκε με τη βεβαιότητα "έτσι κι αλλιώς μάς έχουν ανάγκη".

Έχει ξεπεράσει δηλαδή κατά πολύ το όριο ασφαλείας, που είναι τα 4,70 μ., προκαλώντας βαθιά ανησυχία στις αρχές και τους κατοίκους.

Η εξέλιξη των αμερικανοτουρκικών σχέσεων από εδώ και μπρος θα εξαρτηθεί από την πορεία του πολέμου».

Σε ποτάμια μετατράπηκαν χθες οι δρόμοι στους παραποτάμιους δήμους και οικισμούς του ακριτικού νομού. Οι αρμόδιες υπηρεσίες και κυρίως οι δυνάμεις του στρατού και της πυροσβεστικής έχουν τεθεί σε επιφυλακή.

Πολλοί χώροι του αεροδρομίου "Δημόκριτος", όπως το πάρκιγκ, οι αποθήκες και το μηχανοστάσιο, πλημμύρισαν. Οι πτήσεις πάντως έγιναν κανονικά, με εξαίρεση μόνο την πρωινή από Αθήνα.

ΦΟΒΟΣ ΓΙΑ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ Συναγερμός στον Έβρο Οι έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών και το λιώσιμο του χιονιού συνέβαλαν στη ραγδαία αύξηση του όγκου των υδάτων ΣΕΛΙΔΑ 11

ΒΙΒΛΙΟ Τι διαβάζουν οι Θεσσαλονικείς Οι υπεύθυνοι τεσσάρων μεγάλων βιβλιοπωλείων της Θεσσαλονίκης μας ενημερώνουν για τους τίτλους που σημείωσαν ιδιαίτερη επιτυχία ΣΕΛΙΔΑ 29 ……………………

ΓΙΑ Π. ΚΑΠΕΤΑΝΟ Πλήρης άγνοια Σύμφωνα με την πλευρά του Γιώργου Σπανουδάκη, ο Γιάννης Γούμενος του εξέφρασε ενδιαφέρον για τον Παντελή Καπετάνο (φωτ.), κάτι που ωστόσο δεν επιβεβαιώνεται από την πλευρά του ΠΑΟΚ

"Μουντιαλικός" ο Βασάρας! Θα είναι από τους διαιτητές που θα σφυρίξουν στο Μουντιάλ 2006 το καλοκαίρι στη Γερμανία ΣΠΟΡ σελίδες 35-46