Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Διαφημίσεις :: Κοινωνικό ρεπορτάζ

( κρίσιμη συνεδρίαση για το "παπαγεωργίου" :: 5/1/2006 21:17:53) 

Κρίσιμη συνεδρίαση για το "Παπαγεωργίου" Χτυπούν κερδοσκόποι

Μάθημα 10.1 Σύστημα Αρχείων

Με τους αρμόδιους της Β' ΔΥΠΕ Κ. Μακεδονίας θα συναντηθούν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου την επόμενη εβδομάδα

Σε εισαγωγείς - βιομηχανίες ρίχνει ευθύνες η κυβέρνηση

Σκοπός του μαθήματος

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να γίνει η συνάντηση των εργαζομένων του νοσοκομείου "Παπαγεωργίου" με τον πρόεδρο της Β' ΔΥΠΕ Κεντρικής Μακεδονίας Δημήτρη Βαρτζόπουλο για το ζήτημα του εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας του νοσηλευτικού ιδρύματος.

Επί ποδός πολέμου βρίσκεται από χθες το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, που στήνει τη «γραμμή αμύνης» της ελληνικής οικονομίας, δίνοντας προτεραιότητα στην καταπολέμηση της ακρίβειας.

Σκοπός του μαθήματος αυτού είναι να εξηγήσει τη χρησιμότητα και τη λειτουργία του συστήματος αρχείων.

Οι εργαζόμενοι αντιδρούν, διότι ο νέος κανονισμός που προωθεί το δ.σ. του "Παπαγεωργίου" προβλέπει πρόσληψη και απόλυση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού ανάλογα με τον προϋπολογισμό του νοσοκομείου και κατάργηση τμημάτων, όπως αυτό του Κυτταρολογικού.

Μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής χθες πραγματοποιήθηκαν συσκέψεις μεταξύ των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών κ. Νίκου Χριστοδουλάκη και Ανάπτυξης κ. Άκη Τσοχατζόπουλου, αλλά και μεταξύ των επιτελών του υπουργείου Οικονομίας.

Μετά τη συνάντηση οι εργαζόμενοι θα συνεδριάσουν, για να αποφασίσουν την περαιτέρω στάση τους.

Αντικείμενο των συσκέψεων ήταν η εφαρμογή των μέτρων κατά του πληθωρισμού, για την τόνωση του τουρισμού και την επιτάχυνση του Γ' ΚΠΣ, ώστε να στηριχθεί ο ρυθμός ανάπτυξης και να μη δημιουργηθούν προβλήματα στο μέτωπο της απασχόλησης.

"Ήδη προχωρήσαμε σε αποχή από τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία από τις 19 έως τις 23 Δεκεμβρίου.

Ανατιμητικές τάσεις

Ανάλογα με το τι προκύψει από τη συνάντηση με τον κ. Βαρτζόπουλο, θα καθορίσουμε και την περαιτέρω στάση μας", δηλώνει στη "Μ" ο πρόεδρος της νοσοκομειακής επιτροπής του "Παπαγεωργίου" Χρήστος Παπαστεργίου.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών με τη συμμετοχή του υφυπουργού κ. Α. Φωτιάδη, του υφυπουργού Ανάπτυξης κ. Χ. Θεοδώρου, του γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών κ. Γ. Κανελλόπουλου και του ειδικού γραμματέα του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος κ. Δ. Μπατζελή διαπιστώθηκε ότι παρατηρούνται ανατιμητικές τάσεις σε τομείς όπως τα τρόφιμα, τα αγροτικά προϊόντα και η εστίαση, καθώς και ότι σε πολλές περιπτώσεις οι τιμές των προϊόντων στις λαϊκές αγορές δεν διαφέρουν σημαντικά από τις τιμές των συνοικιακών καταστημάτων.

Παράλληλα εξηγεί ότι ο νέος κανονισμός περικόπτει θέσεις νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού, προβλέπει διάρθρωση της ιατρικής υπηρεσίας που παραπέμπει σε άλλες εποχές, καθώς αντί για εννέα-δέκα τομείς προβλέπει μόνο παθολογικό, χειρουργικό και εργαστηριακό, ενισχύει τον παθολογικό τομέα εις βάρος του χειρουργικού και καταργεί το κυτταρολογικό τμήμα.

Φαινόμενα κερδοσκοπίας

Εξάλλου θα καλύπτoνται μόνο τα 2/3 των αναγκών του νοσοκομείου. Μάλιστα, με χθεσινές του δηλώσεις, ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Χρήστος Θεοδώρου ανέφερε ότι παρατηρούνται ανατιμήσεις από εισαγωγείς και βιομηχανίες σε τρόφιμα και άλλα βασικά είδη κατανάλωσης, ενώ έκανε λόγο και για φαινόμενα κερδοσκοπίας.

"Ζητούμε να γίνει η συγκρότηση της ιατρικής υπηρεσίας σύμφωνα με τις προτάσεις του επιστημονικού συμβουλίου και η κατοχύρωση της λειτουργίας των υπαρχουσών κλινικών και εργαστηρίων.

Τόνισε ότι:

Επίσης να γίνουν αποδεκτές οι προτάσεις της Ιατρικής Σχολής που αφορούν τη λειτουργία των πανεπιστημιακών κλινικών και γιατρών στο νοσοκομείο και να γίνει ρύθμιση αυτόματης αντιστοίχησης των εργασιακών σχέσεων, υποχρεώσεων και δικαιωμάτων με ό,τι ισχύει για τους γιατρούς του κλάδου του ΕΣΥ", επισημαίνει ο κ. Παπαστεργίου. * Γίνονται εισαγωγές σε χαμηλές τιμές που μετατρέπονται σε «φούσκα» για την κατανάλωση.

ΝΙΚΟΛΕΤΑ ΜΠΟΥΚΑ

* Υπάρχουν βιομηχανικοί παράγοντες που επηρεάζουν τις αγορές με δηλώσεις τους για αυξήσεις σε είδη διατροφής.

Πρέπει «να προσέξουν πάρα πολύ» όλοι αυτοί, τόνισε με έμφαση ο υφυπουργός Ανάπτυξης, αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς σε δηλώσεις παραγόντων του ΣΕΒ για το ενδεχόμενο νέων ανατιμήσεων στην αγορά.

Στα πλαίσια αυτά αποφασίσθηκε η εντατικοποίηση των ελέγχων στην αγορά και κυρίως στους κλάδους τροφίμων (κυρίως οπωρολαχανικών) και εστίασης με στόχο τη συγκράτηση των αυξήσεων, αλλά και την καταπολέμηση της αισχροκέρδειας και της φοροδιαφυγής. Από κόσκινο θα περνούν οι επιχειρήσεις που κατά τη διάρκεια των ελέγχων διαπιστώνεται ότι παρουσιάζουν περιθώριο κέρδους, με βάση τα τιμολόγια αγοράς και τις λιανικές τιμές πώλησης, που ξεπερνά το 25%.

Πετρέλαιο από Ρωσία

Ο κ. Θεοδώρου επισήμανε μεταξύ άλλων ότι έχει γίνει προσπάθεια για να αποφευχθεί ο κίνδυνος εκδήλωσης έλλειψης πετρελαίου στην αγορά. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε, από το καλοκαίρι, το 60% του εφοδιασμού της χώρας σε πετρέλαιο γίνεται από τη Ρωσία και το 40% από τις χώρες του ΟΠΕΚ. Παλαιότερα, το μεγαλύτερο μέρος των πετρελαϊκών αναγκών της χώρας καλυπτόταν από τον ΟΠΕΚ.

Στη σύσκεψη μεταξύ του κ. Χριστοδουλάκη και του κ. Τσοχατζόπουλου συμφωνήθηκε, εξάλλου, να ξεκινήσει η εκστρατεία για την προσέλκυση τουριστών αμέσως μόλις διαφανεί η λήξη των πολεμικών επιχειρήσεων στο Ιράκ.

Επίσης, ο κ. Χριστοδουλάκης επέμεινε πως ο στόχος για εισροές 400 εκατ. ευρώ τον μήνα από την Ευρωπαϊκή Ένωση για επιτάχυνση του Γ' ΚΠΣ είναι εφικτός.

* Πάντως, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιώργος Αλογοσκούφης δήλωσε χθες ότι η κυβέρνηση δεν έχει κάνει καμία προετοιμασία για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και ότι έστω και την υστάτη ώρα «χρειάζονται μέτρα ενίσχυσης του τουρισμού και αποτελεσματική εποπτεία στην αγορά καυσίμων, ώστε να εξασφαλισθεί η επάρκεια και να αποφευχθεί η κερδοσκοπία».