Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Απόψεις :: Κοινωνικό ρεπορτάζ

( οδηγώντας στις λακούβες :: 1/3/2006 21:11:12) 

Το συνεργείο είχε γεμίσει τις μεγάλες τρύπες στο δρόμο με αμμοχάλικο, από το ύψος της γέφυρας της Εγνατίας οδού έως την οδό Λαγκαδά. Ωστόσο, οι οδηγοί χαρακτηρίζουν τις διορθώσεις "ασπιρίνη στον καρκίνο".

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΥΡΟΥ

Κριτήρια αξιολόγησης για αλγορίθμους χρονοδρομολόγησης

Αγανακτισμένοι οι οδηγοί από τις κακοτεχνίες στην οδό Θερμαϊκού που είναι η μόνη διέξοδος προς Ωραιόκαστρο

Τα χρήματα κίνητρο για περισσότερες χειρουργικές επεμβάσεις

Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των αλγορίθμων χρονοδρομολόγησης μπορεί να ευνοούν κάποια ομάδα διεργασιών έναντι άλλων.

Οδηγώντας στις λακούβες

ΠΑΤΡΑ

Για να αξιολογηθεί λοιπόν η επίδοσή τους, χρειάζονται κάποια «αντικειμενικά» κριτήρια, τα οποία μετρούν τις επιδόσεις του υπολογιστικού συστήματος.

"Ασπιρίνη στον καρκίνο" χαρακτήριζαν χθες το μεσημέρι οι οδηγοί που περνούσαν από την παράκαμψη του κόμβου Ωραιοκάστρου, τα μπαλώματα με χώμα στις λακκούβες της οδού Θερμαϊκού, του δρόμου που οδηγεί πλέον αναγκαστικά στο Ωραιόκαστρο.

Κατάχρηση της λύσης των χειρουργικών επεμβάσεων για την αντιμετώπιση των καρδιολογικών προβλημάτων γίνεται στην Ελλάδα και αυτό μόνο για οικονομικούς λόγους.

Υπάρχουν διάφορα τέτοια κριτήρια, αλλά συνήθως δεν είναι δυνατόν ένας αλγόριθμος να είναι αποδοτικός σε όλες τις περιπτώσεις.

Οι υπάλληλοι της κατασκευάστριας εταιρείας του ανισόπεδου κόμβου ανέλαβαν χθες να "συμμορφώσουν" την παρακαμπτήριο οδό, καθώς, μετά το κλείσιμο του παλιού δρόμου που οδηγούσε στο Ωραιόκαστρο, υπερδιπλασιάστηκε η κίνηση στην οδό Θερμαϊκού, ένα δρόμο με χρόνιες κακοτεχνίες και πολλές παγίδες για τους οδηγούς.

Αυτό κατήγγειλε, στην ομιλία του, σε ημερίδα που οργάνωσε το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας, ο καρδιοχειρουργός Παναγιώτης Σπύρου.

Έτσι, ανάλογα με το σκοπό για τον οποίο θα χρησιμοποιηθεί ένα υπολογιστικό σύστημα, επιλέγονται τα κριτήρια που ταιριάζουν στο σκοπό αυτό και ο αλγόριθμος χρονοδρομολόγησης που τα ικανοποιεί.

Η "Μ" βρέθηκε στο σημείο μετά τα δεκάδες τηλεφωνήματα αναγνωστών της "Μ" σχετικά με το θέμα και κατέγραψε το πρόβλημα.

Η καταγγελία του καθηγητή Π. Σπύρου έρχεται να επιβεβαιώσει και παλαιότερες καταγγελίες του Δ. Κρεμαστινού, σύμφωνα με τις οποίες γίνεται κατάχρηση των επεμβάσεων μπάι-πας στην Ελλάδα, για λόγους εισπρακτικούς από την πλευρά των γιατρών.

Τα πιο συνηθισμένα κριτήρια αξιολόγησης είναι:

Χωρίς αποτέλεσμα

Ωστόσο, ο κ. Σπύρου αναφέρθηκε στη συνέχεια στα «αισιόδοξα», όπως είπε, «μηνύματα για την ιατρική εκπαίδευση στο μέλλον», αφού «οι χειρουργοί θα εκπαιδεύονται από εξομοιωτές, όπως οι πιλότοι, ενώ η τεχνολογία θα δώσει τη δυνατότητα για εγχειρήσεις μέσω υπολογιστή».

1. Ο βαθμός χρησιμοποίησης της KME (CPU utilization).

Το συνεργείο είχε γεμίσει τις μεγάλες τρύπες στο δρόμο με αμμοχάλικο, από το ύψος της γέφυρας της Εγνατίας οδού έως την οδό Λαγκαδά.

Πρόκειται για το ποσοστό του χρόνου που η ΚΜΕ είναι απασχολημένη.

Ωστόσο, οι οδηγοί δεν έδειχναν ικανοποιημένοι με τις διορθώσεις.

Αν το υπολογιστικό σύστημα λειτουργεί για χρονικό διάστημα Tολ και η ΚΜΕ έχει απασχοληθεί για χρόνο Tαπ, ο βαθμός χρησιμοποίησης της είναι Tαπ / Tολ.

"Είναι αστείο.

Οι καλοί βαθμοί χρησιμοποίησης είναι κοντά στο 1 (όπου η ΚΜΕ είναι συνεχώς απασχολημένη).

Αν ρίξει μια βροχή, τότε το χώμα θα κατέβει στην άσφαλτο.

2. Η ρυθμαπόδοση (throughput).

Από εδώ περνάνε κάθε μέρα εκατοντάδες φορτηγά προς το βιοτεχνικό πάρκο, οχήματα που ήταν δεν ήταν ούτε τα μισά πριν κλείσει ο παλιός δρόμος.

Είναι το πλήθος των εργασιών που ολοκληρώνονται στη μονάδα του χρόνου.

Προχθές ένα αυτοκίνητο έπεσε σε μια λακκούβα και έσπασαν οι ζάντες του", έλεγε χθες ο κ. Στέργιος Πολυχρόνης, ιδιοκτήτης της καντίνας στο ύψος του παλιού εργοστασίου ΔΙΑΝΑ.

Αν π.χ. μέσα σε μια ώρα ολοκληρωθούν 1800 εργασίες, τότε η ρυθμαπόδοση του συστήματος είναι 0,5 εργασίες/sec.

Ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου Ν. Μπάτος ενημέρωσε για το πρόβλημα της ακαταλληλότητας της παράκαμψης τον νομάρχη Θεσσαλονίκης και τον γενικό γραμματέα της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Όσο πιο μεγάλη είναι η ρυθμαπόδοση, τόσο καλύτερη γίνεται η απόδοση του συστήματος.

Σήμερα θα γίνει σύσκεψη στο Ωραιόκαστρο για το θέμα, παρουσία και ανθρώπων της ΔΕΚΕ.

3. Ο χρόνος ανακύκλωσης (turnaround time).

Σημειώνεται ότι ο παλιός δρόμος προς Ωραιόκαστρο θα μείνει κλειστός για δέκα μήνες, ενώ η κατασκευή του κόμβου αναμένεται να στοιχίσει περίπου 20 εκατ. ευρώ.

Είναι ο συνολικός χρόνος που απαιτείται για την πλήρη εκτέλεση μιας εργασίας, από τη στιγμή που αυτή υποβάλλεται στο σύστημα μέχρι τη στιγμή που ολοκληρώνεται.

Τα παράπονα των οδηγών

Αυτός ο χρόνος περιλαμβάνει την αρχική αναμονή της εργασίας μέχρι να επιλεγεί για φόρτωση στην κύρια μνήμη, το χρόνο εκτέλεσης στην ΚΜΕ, το χρόνο Ε/Ε και το χρόνο αναμονής σε διάφορες ουρές του συστήματος.

Στέργιος Πολυχρόνης

4. Ο χρόνος αναμονής (waiting time).

"Προχθές έπεσε σε μια λακκούβα ένα αυτοκίνητο και έπαθε μεγάλη ζημιά.

Πρόκειται για το χρόνο που πέρασε η διεργασία στη λίστα έτοιμων διεργασιών αναμένοντας την εκτέλεσή της.

Ο οδηγός σταμάτησε και τηλεφώνησε στην αστυνομία"

Ο χρόνος αναμονής είναι ένας «καλύτερος» δείκτης της καθυστέρησης που επιβάλλει το σύστημα σε μια διεργασία από το χρόνο ανακύκλωσης, γιατί ο δεύτερος περιέχει και το χρόνο που εκτελείται η διεργασία στην ΚΜΕ ή εκτελεί λειτουργίες Ε/Ε, ο οποίος είναι σταθερός για κάθε διεργασία και δεν εξαρτάται από το ΛΣ.

Χρήστος Τσαλαφούτης

5. Ο χρόνος απόκρισης (response time).

"Έτσι όπως σχεδιάστηκε η παρακαμπτήριος είναι σκέτο χάλι.

Σε διαλογικά συστήματα ενδιαφέρει πολλές φορές ο χρόνος που απαιτείται μέχρι το σύστημα να δώσει την πρώτη έξοδο-απόκριση για μια διεργασία, που ονομάζεται χρόνος απόκρισης.

Ταλαιπωρούμαστε καθημερινά όσοι περνάμε από εδώ"

Αυτός διαφέρει από το χρόνο ανακύκλωσης κατά το χρονικό διάστημα που απαιτείται για την ολοκλήρωση της εξόδου μιας διεργασίας, και συνεπώς δεν εξαρτάται από την ταχύτητα της συσκευής εξόδου.

Σαράντης Ευθυμιάδης

Αν π.χ. μια διεργασία μετά το τέλος των υπολογισμών της εκτυπώνει τα αποτελέσματα, ο χρόνος απόκρισης μετριέται μέχρι τη στιγμή που αρχίζει η εκτύπωση· ο χρόνος της εκτύπωσης δεν συνυπολογίζεται.

"Πηγαινοέρχομαι κάθε μέρα στο Ωραιόκαστρο και ο δρόμος είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση. Έχει παντού λακκούβες και τρύπες"