Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Επιστολές :: Κοινωνικό ρεπορτάζ

( κλείνουν τα μάλγαρα σήμερα οι αγρότες :: 20/2/2006 21:39:39) 

Κλείνουν τα Μάλγαρα σήμερα οι αγρότες Οι μεγάλες στιγμές της Μητρόπολης Αθηνών

Τι θα μάθεις;

Διαμαρτύρονται για τον τρόπο πληρωμής των επιδοτήσεων με βάση την κατοικία

Τις μεγάλες στιγμές του Ελληνισμού που «έζησε» η Μητρόπολη των Αθηνών, από το 1862 που εγκαινιάστηκε, παρουσιάζει απόψε το «Παρασκήνιο» (ΝΕΤ,24.00). Όταν ολοκληρώσεις το μάθημα αυτό, θα μπορείς:

Στον αποκλεισμό της εθνικής οδού στο ύψος των διοδίων Μαλγάρων θα προχωρήσουν σήμερα νωρίς το μεσημέρι, αγρότες του Αγροτικού Συλλόγου Κυμίνων – Μαλγάρων, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τις επιδοτήσεις που έλαβαν για το ρύζι.

Μερικά απο τα γεγονότα που προβάλλονται μέσα απο την εκπομπή - ντοκιμαντέρ είναι τα εξής: Η δοξολογία την Πρωτοχρονιά του 1913, η κηδεία του Γεωργίου του Α' (Μάρτιος 1913), η κυβέρνηση Πλαστήρα - Γονατά και οι Πρόεδροι της Δημοκρατίας Κουντουριώτης και Ζαΐμης, η εγκαθίδρυση της Δημοκρατίας (25-3-1924), η δικτατορία του Πάγκαλου, η κηδεία του Εμμανουήλ Μπενάκη (1929), ο εορτασμός των 100 χρόνων της Εθνικής Ανεξαρτησίας (1930), ο Κονδύλης την εποχή του δημοψηφίσματος (1935), ο Ιωάννης Μεταξάς στη Μητρόπολη και η κηδεία του, η 25η Μαρτίου του 1940, η δοξολογία της Απελευθέρωσης το 1944, η κηδεία της Μαρίκας Κοτοπούλη, οι πολιτικοί της δεκαετίας του 1950 και οι κηδείες των Γρηγόρη Λαμπράκη, Σωτήρη Πέτρουλα και Γεωργίου Παπανδρέου. - Να εξηγείς τι είναι ο γράφος προβαδίσματος

Συγκεκριμένα, όπως καταγγέλλουν οι παραγωγοί ρυζιού, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αλέξανδρος Κοντός άλλαξε με διοικητική απόφαση τον τρόπο πληρωμής των επιδοτήσεων που λάμβαναν, με αποτέλεσμα να μην ισχύει το καθεστώς της περιφερειοποίησης αλλά ο τόπος κατοικίας του παραγωγού.

- Να αποφασίζεις πότε ένας γράφος προβαδίσματος παριστάνει διεργασίες που δεν μπορούν να εκτελεστούν

"Αν ένας αγρότης μένει στη Θεσσαλονίκη αλλά τα χωράφια που καλλιεργεί το ρύζι είναι στην Ημαθία δεν θα πάρει την επιδότηση που ισχύει για την περιοχή αλλά λιγότερα χρήματα", είπε στη "Μ" ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κυμίνων – Μαλγάρων, Κώστας Ανεστίδης.

- Να συμβολίζεις παράλληλες διεργασίες με τις εντολές parbegin και parend

Το καθεστώς της περιφερειοποίησης για το ρύζι αφορά τα ποσά των επιδοτήσεων και κυρίως τα παραγόμενα κιλά.

- Να περιγράφεις πώς φτιάχνουμε ένα πρόγραμμα με τις εντολές parbegin και parend από ένα γράφο προβαδίσματος

Έτσι, αν ένας νομός παράγει περισσότερα από το πλαφόν που έχει ορισθεί, τότε τίθενται σε ισχύ οι ποινές.

Ένας τρόπος για να αναπαραστήσουμε γραφικά τα ταυτόχρονα προγράμματα είναι να χρησιμοποιήσουμε το γράφο προβαδίσματος (precedence graph).

Φέτος η επιδότηση είναι 132 ευρώ ανά στρέμμα και μειώνεται ανάλογα με τα επιπλέον κιλά που έχουν παραχθεί σε κάθε νομό.

Με τη βοήθεια ενός τέτοιου γράφου που αναπαριστά κάποιο πρόγραμμα, μπορούμε να δούμε ποια τμήματα του προγράμματος μπορούν να εκτελεστούν παράλληλα και ποια πρέπει να περιμένουν μέχρι να ολοκληρωθούν κάποια άλλα.

"Στη Θεσσαλονίκη όπου δεν έχουμε ξεφύγει από το πλαφόν η τιμή είναι στα 124 ευρώ.

Η παρασκευή ενός γλυκού αποτελείται από τα εξής στάδια: χτύπημα μαρέγκας, ανακάτεμα των υπόλοιπων υλικών, κόψιμο ξηρών καρπών, ανάμιξη μαρέγκας με τα υπόλοιπα υλικά, ανάμιξη ξηρών καρπών στη ζύμη, ψήσιμο του γλυκού, προετοιμασία γλάσου, γλασάρισμα του γλυκού.

Στην Ημαθία 105 ευρώ και στην Πιερία στα 110 ευρώ.

Κάθε ένα από τα στάδια αυτά μπορεί να αντιστοιχιστεί σε μια διαφορετική διεργασία.

Εδώ όμως συμβαίνει το εξής παράδοξο.

Για να οργανώσει όσο πιο αποδοτικά γίνεται ο ζαχαροπλάστης την εργασία του, πρέπει να γνωρίζει ποια στάδια πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί προτού να ξεκινήσει ένα άλλο.

Παρότι καλλιεργούμε στην Ημαθία, επειδή έτσι ορίστηκε ο κλήρος πριν από πολλά χρόνια, δεν παίρνουμε τα 105 ευρώ ανά στρέμμα αλλά 80 ευρώ με τη δικαιολογία ότι είμαστε κάτοικοι Θεσσαλονίκης", τόνισε ο κ. Ανεστίδης και πρόσθεσε:

Για παράδειγμα, δεν μπορεί να γίνει το ψήσιμο του γλυκού αν δεν έχει ετοιμαστεί πρώτα η ζύμη.

"Αυτό που συμβαίνει είναι άδικο και είμαστε αποφασισμένοι να διεκδικήσουμε το δίκιο μας".

Ένας γράφος αποτελείται από κόμβους (vertices) και ακμές (edges).

Περίπου 80 τρακτέρ βρίσκονται από χτες παραταγμένα στην αερογέφυρα των Μαλγάρων και σήμερα νωρίς το πρωί οι αγρότες θα τα σταθμεύσουν πάνω στον κεντρικό δρόμο, προκειμένου να προχωρήσουν στον αποκλεισμό του δρόμου περίπου στη 1 μετά το μεσημέρι.

Μια ακμή συνδέει δυο κόμβους μεταξύ τους, και μπορεί να έχει ή όχι κατεύθυνση.

Φ.Χ.

Στην περίπτωση που η ακμή έχει κατεύθυνση ονομάζεται κατευθυνόμενη (directed).

Συνήθως σε ένα γράφο δεν εμφανίζονται μαζί κατευθυνόμενες και μη ακμές· όταν όλες οι ακμές είναι κατευθυνόμενες πρόκειται για ένα κατευθυνόμενο γράφο (directed graph), αλλιώς αποκαλείται απλώς γράφος.

Γλάσο: μίγμα συνήθως από βούτυρο, ζάχαρη και αρωματικές ύλες που χρησιμοποιείται για την επικάλυψη των γλυκών και έχει γυαλιστερή όψη.

Ένας καλός τρόπος για να φανταστούμε ένα γράφο είναι το οδικό δίκτυο μεταξύ πόλεων. Οι κόμβοι είναι οι πόλεις και οι ακμές είναι οι δρόμοι που συνδέουν ζεύγη πόλεων. Οι μονόδρομοι είναι κατευθυνόμενες ακμές, και οι δρόμοι διπλής κατευθύνσεως είναι μη κατευθυνόμενες ακμές.

Στο σχήμα οι κόμβοι του γράφου είναι οι «Αγρίνιο», «Αθήνα», «Θεσσαλονίκη», «Ιωάννινα», «Κόρινθος», «Λαμία» και «Πάτρα». Όλοι οι δρόμοι του γράφου είναι διπλής κατευθύνσεως, οπότε ο γράφος είναι απλός και κάθε ακμή μπορούμε να τη «διασχίσουμε» και προς τις δυο κατευθύνσεις. Αν είχε κάποιους μονόδρομους, τότε θα αντικαθιστούσαμε όλες τις απλές ακμές με δυο αντίθετης κατευθύνσεως. Έτσι για το δρόμο Θεσσαλονίκης-Ιωαννίνων, θα είχαμε μια ακμή Θεσσαλονίκη -> Ιωάννινα και μια Ιωάννινα -> Θεσσαλονίκη.

Σε ένα γράφο προβαδίσματος, κάθε διεργασία παριστάνεται με ένα κόμβο. Αν η διεργασία Δx πρέπει να έχει ολοκληρωθεί για να αρχίσει η Δy, τότε ο γράφος περιέχει μια κατευθυνόμενη ακμή από τον κόμβο της Δx σε αυτόν της Δy. Στην εποπτική αναπαράσταση του γράφου έχουμε ένα βέλος από τη Δx προς τη Δy.

Οι γράφοι προβαδίσματος είναι λοιπόν κατευθυνόμενοι και μια βασική ιδιότητά τους είναι ότι δεν έχουν κύκλους, είναι δηλαδή ακυκλικοί (acyclic). Ένας κύκλος είναι μια σειρά από ακμές την οποία μπορούμε να διασχίσουμε από κόμβο σε κόμβο, καταλήγοντας στο σημείο από όπου ξεκινήσαμε. Στο σχήμα του οδικού δικτύου ένας τέτοιος κύκλος είναι ο Κόρινθος -> Πάτρα -> Αγρίνιο -> Λαμία -> Αθήνα -> Κόρινθος.

Αν ένας γράφος προβαδίσματος έχει κύκλους, τότε δεν μπορεί να βρεθεί καμία δυνατή σειρά εκτέλεσης των διεργασιών.

Ο γράφος προβαδίσματος για το γλυκό που περιγράψαμε δίνεται στο σχήμα. Αν στο γράφο αυτό υπάρχει και μια ακμή ακόμα (η πράσινη γραμμή) από τη διεργασία «Ζύμη + ξηροί καρποί» στη διεργασία «Μαρέγκα», η οποία δημιουργεί ένα κύκλο θα έπρεπε: η ανάμιξη «Ζύμη + ξηροί καρποί» να γίνει πριν από τη «Μαρέγκα», η οποία πρέπει να γίνει πριν από την ανάμιξη «Μαρέγκα + άλλα υλικά», που πρέπει να γίνει πριν από τη «Ζύμη + ξηροί καρποί». Είναι φανερό ότι δεν είναι δυνατόν να παρασκευαστεί το γλυκό στην περίπτωση αυτή, εξαιτίας του κύκλου στο γράφο προβαδίσματος.

Σε ένα γράφο προβαδίσματος είναι εύκολο να διαπιστώσουμε αν δυο διεργασίες μπορούν να εκτελεστούν ταυτόχρονα, αν δεν είναι δυνατό να μεταβούμε από τον κόμβο της μιας στον κόμβο της άλλης. Φυσικά η κυκλοφορία επιτρέπεται μόνο πάνω στις ακμές και με τη φορά που δείχνουν τα βέλη.

Ένα παράδειγμα ταυτόχρονου προγράμματος σε ένα υπολογιστή είναι η αριθμητική έκφραση x1 x x2 - (x3 - x4) / x5. Αν αναλύσουμε την έκφραση σε μερικά αποτελέσματα έχουμε μ1:= x1 x x2, μ2:= x3 - x4, μ3 := μ2 / x5, α:= μ1 - μ3. Για να υπολογιστεί ένα μερικό αποτέλεσμα, πρέπει να είναι διαθέσιμες όλες οι τιμές που χρησιμοποιεί, π.χ. για να υπολογιστεί το μ3 χρειάζονται οι τιμές των μ2 και x5.

Αν αντιστοιχίσουμε κάθε μερικό αποτέλεσμα σε μια διεργασία, η εξάρτηση των μερικών αποτελεσμάτων από άλλα μας δίνει το γράφο προβαδίσματος για την έκφραση, από όπου φαίνεται ότι π.χ. τα μ1 και μ2 ή τα μ1 και μ3 μπορούν να υπολογιστούν ταυτόχρονα, γιατί δε συνδέονται με κάποιο μονοπάτι, ενώ τα μ2 και μ3 που συνδέονται δεν μπορούν να υπολογιστούν ταυτόχρονα.

Ο γράφος προβαδίσματος είναι ένα πολύ καλό εργαλείο για τη γραφική αναπαράσταση ταυτόχρονων προγραμμάτων. Οι συνηθισμένες όμως γλώσσες προγραμματισμού δεν είναι φτιαγμένες έτσι ώστε να μπορούν να περιγράψουν ταυτόχρονα προγράμματα και επομένως ούτε και γράφους προβαδίσματος. Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει οι γλώσσες προγραμματισμού να εμπλουτιστούν κατάλληλα με νέα στοιχεία, όπως θα δούμε στη συνέχεια.