Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Απόψεις :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( θα πεινάσουν ακόμη περισσότεροι :: 17/2/2006 19:22:29) 

ΟΗΕ ΣΗΜΙΤΗΣ

Πώς δημιουργούνται τα στερεότυπα;

Θα πεινάσουν ακόμη περισσότεροι

Ανοικτό το Κυπριακό

Τα στερεότυπα δημιουργούνται και μεταδίδονται με πολλούς τρόπους (φανερούς και μη φανερούς) από την οικογένεια, το σχολείο, το στρατό, την εκκλησία, τους συνομηλίκους, τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας κτλ.

Οι προγνώσεις του ΟΗΕ για την πείνα στον κόσμο αναθεωρούνται επί το τραγικότερο.

«Το Κυπριακό είναι ανοικτό και χωρίς τη λύση του δεν υπάρχει ευρωπαϊκή προοπτική για την Τουρκία». Μία ομάδα στερεοτύπων σχετίζεται με τους ρόλους των δύο φύλων.

Εκτιμάται ότι στους ήδη λιμοκτονούντες, που ξεπερνούν τα 400.000.000, θα προστεθούν άλλοι 100.000.000 άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο έως το 2015, όπως ανακοίνωσαν χθες ειδικοί επιστήμονες στη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου της Αμερικανικής Ένωσης για την Προαγωγή της Επιστήμης (AAAS).

Αυτό υπογράμμισε χθες ο Πρωθυπουργός, ενημερώνοντας το Υπουργικό Συμβούλιο για το ναυάγιο της Χάγης. Μηχανισμοί με τους οποίους αναπαράγονται τα στερεότυπα για τους ρόλους των δύο φύλων μπορεί να είναι:

Φαίνεται μάλιστα ότι η συνεχής βελτίωση στη διάθεση τροφίμων, κυρίως στην Αφρική, που παρατηρείται από τη δεκαετία του '60, αρχίζει να ανατρέπεται, με αποτέλεσμα ο στόχος των Ηνωμένων Εθνών να μειώσει τη φτώχεια στο μισό έως το 2015 όχι μόνο να μην επιτευχθεί, αλλά αντίθετα να υπάρχουν εκτιμήσεις ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο. Ο κ. Σημίτης, όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας, επέρριψε την ευθύνη για τη μη τελεσφόρηση της προσπάθειας Ανάν στην Τουρκία, σημειώνοντας πως «η ευθύνη αποδίδεται στην παρελκυστική πολιτική τής τουρκοκυπριακής πλευράς, η οποία επικουρούμενη από την απασχολημένη με το Ιράκ Άγκυρα προκάλεσε το αδιέξοδο».

• η ενίσχυση της συμπεριφοράς εκείνης που θεωρείται ότι αρμόζει σε κάθε φύλο.

Έτσι υπολογίζεται πως δέκα παιδιά προσχολικής ηλικίας πεθαίνουν κάθε λεπτό από την πείνα και αυτός ο αριθμός δεν έχει αλλάξει στο ελάχιστο από τις αρχές της δεκαετίας του '80. Πρόσθεσε ακόμη ότι η τουρκική ηγεσία δεν έδειξε διάθεση μετακίνησης από πάγιες θέσεις της - και το ναυάγιο θα έχει συνέπειες για αυτήν «όπως αποδείχθηκε από τις αντιδράσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των υπουργείων Εξωτερικών τρίτων χωρών».

Παραδείγματα: επιβραβεύουμε τα κορίτσια όταν συγυρίζουν το δωμάτιο τους μαλώνουμε τα αγόρια όταν κλαίνε

Ο ΟΗΕ εκτιμά λοιπόν πως ο εφιάλτης της λιμοκτονίας θα αποτραπεί για εκατομμύρια ανθρώπους μόνο μέσω της τεχνολογίας και κυρίως των οικονομικών επενδύσεων, ενώ κλειδί θεωρείται η γεωργία. Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε:

• η μίμηση της συμπεριφοράς άλλων, οι οποίοι λειτουργούν ως πρότυπα (π.χ. πατέρας) • η κοινωνική ενθάρρυνση ή επιβράβευση, τα αρνητικά σχόλια ή η αρνητική κριτική και απόρριψη της συμπεριφοράς (από τα μέλη της ευρύτερης κοινότητας π.χ. γειτονιά)14.

"Οι έρευνές μας απέδειξαν ότι κάθε δολάριο που επενδύεται στην αγροτική έρευνα αποδίδει επιπλέον έξι δολάρια για το εισόδημα των αγροτών και περίπου 15 δολάρια σε μορφή οικονομικής ανάπτυξης για ολόκληρη την κοινωνία. «Εάν ο Ραούφ Ντενκτάς και ορισμένοι στην Άγκυρα νομίζουν ότι θα νομιμοποιήσουν τα τετελεσμένα της κατοχής πλανώνται. Τα χρήματα αυτά θα βοηθήσουν τους φτωχούς στις εν λόγω χώρες", εξηγεί ο καθηγητής του πανεπιστημίου Κορνέλ Περ Πίνστρουπ Άντερσον. Ο χρόνος δουλεύει υπέρ του Δικαίου και υπέρ της λύσης, γεγονός που επιβεβαιώνουν και οι εκδηλώσεις στα κατεχόμενα».

Το AAAS πάντως κατέγραψε και ορισμένα "περίεργα" στοιχεία.

Και συμπλήρωσε πως με άλυτο το Κυπριακό «υπάρχει πάντα σοβαρή εστία πιθανής κρίσης στην Ανατολική Μεσόγειο».

Για παράδειγμα μεγάλο τμήμα της Κένυας αντιμετώπισε πέρυσι έναν λιμό. Την ίδια στιγμή η κενυατική παραγωγή καλαμποκιού ήταν διπλάσια από πρόπερσι, αλλά το μεγαλύτερο τμήμα της εξήχθη στην Ευρώπη, γιατί δεν υπήρχαν ούτε τα μέσα ούτε τα χρήματα, για να μεταφερθεί στις λιμοκτονούσες περιοχές.