Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Επιστολές :: Κοινωνικό ρεπορτάζ

( ανησυχία στον έβρο :: 12/1/2006 19:45:03) 

Ανησυχία στον Έβρο

ΣΤΟ ΚΟΓΚΡΕΣΟ

Α. Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΥΨΙΣΤΟ ΑΓΑΘΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ

Εντονη ανησυχία έχουν προκαλέσει στους κατοίκους του νομού Έβρου τα κρούσματα της γρίπης των πτηνών και οι θάνατοι στη γειτονική Τουρκία.

Καβάφης στη μεγαλύτερη βιβλιοθήκη του κόσμου

Αν γράφτηκε αυτό το βιβλίο, γράφτηκε για να καταλήξει σ' αυτό το τελευταίο μάθημα. Ιδιαίτερα προβληματισμένοι είναι οι κάτοικοι των παρέβριων χωριών, καθώς φοβούνται το ενδεχόμενο ο ιός να μεταδοθεί στα οικιακά τους ζώα μέσω των άγριων πουλιών.

Ο Κ. Π. Καβάφης

Γιατί η σημασία που δίνει η Ορθοδοξία στην υπόθεση της ελευθερίας είναι μέγιστη και μοναδική.

«Έχουμε κοτόπουλα και φοβόμαστε μην κολλήσουν τον ιό. Η μεγαλύτερη βιβλιοθήκη στην υφήλιο, η Βιβλιοθήκη του αμερικανικού Κογκρέσου στην Ουάσινγκτον πρόκειται να φιλοξενήσει, την Παρασκευή, εκδήλωση-αφιέρωμα στον Κ. Π. Καβάφη, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης, φέτος, εβδομήντα χρόνων από τον θάνατο και εκατόν σαράντα από τη γέννηση του ποιητή.

Για το λόγο αυτό έγινε άνθρωπος ο ίδιος ο Θεός.

Δεν ξέρουμε τι να κάνουμε.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί με τη συνεργασία του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού στο κτίριο Μάντισον της Βιβλιοθήκης και φέρει τον τίτλο: «Η ζωή και το έργο του Κ. Π. Καβάφη: ο παγκόσμιος Έλληνας ποιητής του 20ού αιώνα».

Τι εννοεί με τη λέξη ελευθερία;

Είμαστε δίπλα στο ποτάμι και ο κίνδυνος είναι πολύ κοντά μας», δήλωσε στη «Μ» ο κ. Βασίλης Λαμπρακάκης, κάτοικος του διαμερίσματος Πραγγίου Διδυμοτείχου.

Κεντρικός ομιλητής είναι ο ποιητής και συγγραφέας Ντίνος Σιώτης.

Είναι αυτό που έδειξε ο Χριστός με τη ζωή του.

Ο φόβος εντείνεται και από το γεγονός ότι τα νερά του Έβρου πάνω από τα οποία πετούν τα πουλιά έχουν πλημμυρίσει τις τελευταίες ημέρες τα χωράφια των αγροτών στα βόρεια του νομού και είναι πολύ κοντά στα σπίτια τους.

Θα αναφερθεί στη ζωή και στο έργο του ποιητή, αλλά και στους λόγους που τον καθιστούν σήμερα περισσότερο επίκαιρο από όσο ήταν εν ζωή.

Ήρθε με δική του ελεύθερη απόφαση κοντά στους ανθρώπους, υπάκουσε στο θέλημα του Πατέρα του, σήκωσε τον Σταυρό του και κατάργησε τον θάνατο με την Ανάστασή του, δείχνοντας έτσι πως είναι ελεύθερος από τη φθορά.

Εξαιτίας της εμφάνισης των κρουσμάτων έχουν μειωθεί στο ελάχιστο οι μετακινήσεις των κατοίκων προς της κοντινές πόλεις της Τουρκίας απ' όπου συνήθως προμηθεύονται γεωργικά φάρμακα και άλλα προϊόντα.

Κυριότερος από τους οποίους, σύμφωνα με τον καθηγητή Νάσο Βαγενά, είναι η ειρωνεία από την οποία διαπνέεται η καβαφική ποίηση, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η εποχή μας είναι ιδιαζόντως ειρωνική και χαρακτηρίζεται από έναν άκρατο σχετικισμό, κάτι που δίνει την ευκαιρία στον καβαφικό λόγο να αναδείξει στο έπακρο τη δύναμη του ρεαλισμού του.

Η ελευθερία λοιπόν δεν είναι να κάνει κανείς ό,τι θέλει, αλλά να αποδεχθεί τη σκληρή ζωή του και να τη μεταμορφώσει, ανασταίνοντας έναν άλλο εαυτό.

«Έχουμε αποφασίσει για τουλάχιστον σαράντα μέρες να μη μετακινηθούμε προς την Τουρκία.

Η ομιλία του Ντίνου Σιώτη θα συνοδευτεί από προβολή διαφανειών με φωτογραφίες, σκίτσα και χειρόγραφα του ποιητή, ενώ δύο ηθοποιοί (Ιωάννα Γκαβάκου, Ρόμπερτ ΜακΝαμάρα) θα απαγγείλουν στα ελληνικά και στα αγγλικά ποιήματά του.

Αυτό σημαίνει ότι θα υποτάξει στην αλήθεια το θέλημά του, θα γίνει ελεύθερος από τα πάθη του και τη μιζέρια της ζωής, θα αγαπήσει βαθιά το Θεό, τους άλλους, τη φύση, την εργασία και θα ασκείται καθημερινά σε ό,τι καλό και ωραίο έχει δοθεί από το Θεό στον άνθρωπο.

Περνούμε συχνά τα σύνορα για να αγοράσουμε γεωργικά φάρμακα, που είναι φθηνότερα κατά 50%», μας είπε αγρότης από τους Πετράδες.

Ένας εραστής του «κάλλους», της ομορφιάς της ζωής, με τον δικό του, τον προσωπικό του τρόπο, είναι ελεύθερος, ό,τι κι αν κάνει είτε είναι πάνω στα μηχανήματά του, στα γρανάζια της μηχανής του, στο σχεδιαστήριό του, στο γραφείο του είτε στέκει κοντά σε ένα αγαπημένο του πρόσωπο είτε χρειαστεί να αντιμετωπίσει την ανεργία είτε έχει πετύχει πολλά οφέλη στη ζωή του.

Μειωμένη είναι η ζήτηση πουλερικών στα κρεοπωλεία και στις ψησταριές του Διδυμοτείχου και της Ορεστιάδας, ενώ σημαντικά έχουν περιορίσει τη διατροφή τους με κοτόπουλο οι μουσουλμάνοι της περιοχής, οι οποίοι προτιμούν αυτό το είδος κρέατος λόγω της αποχής τους από το χοιρινό.

Εκείνο που έχει σημασία είναι να ασκείται καθημερινά στην προσωπική του ελευθερία.

Παράλληλα έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα ασφάλειας για την αποτροπή της μετάδοσης της νόσου. Η διατήρηση πουλερικών σε ανοικτούς χώρους απαγορεύεται μετά τις εντολές των κτηνιατρικών υπηρεσιών. Οι ιδιοκτήτες εκμεταλλεύσεων πουλερικών έχουν ενεργοποιήσει συστήματα απολυμάνσεων εισερχόμενων οχημάτων στις εγκαταστάσεις τους.

Ενημερωτικό έντυπο

Εικοσασέλιδο ενημερωτικό φυλλάδιο που αφορά τη γρίπη των πτηνών διανέμει από χθες η περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης σε όσους διέρχονται το τελωνείο των Κήπων και στους επιβάτες των αεροσκαφών στο αεροδρόμιο «Δημόκριτος» της Αλεξανδρούπολης. Το έντυπο περιέχει συμβουλές και οδηγίες για τα μέτρα πρόληψης της νόσου.

ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΤΣΑΜΠΑΡΗΣ