Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Απόψεις :: Σύντομη είδηση

( επιστολή στον μπαρόζο - αγώνας, αγώνας, αγώνας διαρκείας... - εκ του αποτελέσματος - "φορτσάρουν" οι μπουλντόζες - η πίτα της τεδκ :: 17/2/2006 20:20:27) 

ΣΤΗΛΗ: ΠΑΡΑ(ΠΟΛΗ)ΤΙΚΑ

Ο Ερντογάν πρωθυπουργός, οι… Αμερικανοί προελαύνουν

3.13 Θερμικά αποτελέσματα του ηλεκτρικού ρεύματος

Επιστολή στον Μπαρόζο

ΦΡΑΓΚΩ ΚΑΡΑΟΓΛΑΝ

Φαινόμενο Joule

Με μία αυστηρή -όπως ο ίδιος τη χαρακτήρισε- επιστολή προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μανουέλ Μπαρόζο αντέδρασε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος στο ζήτημα που ανέκυψε με την οδηγία της γενικής διεύθυνσης διεύρυνσης της Ε.Ε., με την οποία προτείνεται η χρησιμοποίηση διπλής γλώσσας αναφορικά με την ονομασία των Σκοπίων. Ο πρόεδρος του Λευκού Κόμματος Ταγίπ Ερντογάν πήρε χθες, τριάντα έξι ώρες μετά την εκλογή του, τον βουλευτικό όρκο. Ας θεωρήσουμε έναν αντιστάτη με τη μορφή ενός μεταλλικού αγωγού. "Τέτοιες οδηγίες είναι αντίθετες με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και την ενδιάμεση συμφωνία και δημιουργούν σοβαρότατα προβλήματα στη διαδικασία εξεύρεσης μίας κοινά αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας του κράτους των Σκοπίων, προκαλώντας το αίσθημα των ελλήνων πολιτών και ιδιαίτερα των Μακεδόνων", επισημαίνεται μεταξύ των άλλων στην επιστολή του δημάρχου Θεσσαλονίκης προς τον κ. Μπαρόζο. Ο Αμπντουλάχ Γκιουλ υπέβαλε την παραίτησή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αμέσως μετά. Στα άκρα του εφαρμόζουμε σταθερή συνεχή τάση. Με την ίδια επιστολή, ο κ. Παπαγεωργόπουλος καλεί τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να παρέμβει προσωπικά, να ερευνήσει την υπόθεση και να ανακαλέσει την επίμαχη οδηγία. Και μία ώρα αργότερα, ο Σεζέρ έδωσε στον Ερντογάν την εντολή για τον σχηματισμό της 59ης κυβέρνησης. Όπως έχουμε πει, στο εσωτερικό του δημιουργείται ομογενές ηλεκτρικό πεδίο, που ασκεί δυνάμεις στα ελεύθερα ηλεκτρόνια.

Β.Ζ.

Είναι φανερό ότι ο σχηματισμός της νέας τουρκικής κυβέρνησης έχει χαρακτήρα επείγοντα. Τα ηλεκτρόνια παίρνουν ενέργεια από το πεδίο και κάνουν επιταχυνόμενη κίνηση.

Αγώνας, αγώνας, αγώνας διαρκείας…

Κύριος ή, μάλλον, μόνος λόγος της βιασύνης αυτής θεωρείται από όλους στην Άγκυρα η «δεύτερη άδεια», η έγκριση δηλαδή από την Εθνοσυνέλευση «της διέλευσης των αμερικανικών στρατευμάτων από το τουρκικό έδαφος για την επίθεση εναντίον του Ιράκ» και η ελπίδα της αμερικανικής κυβέρνησης και της ηγεσίας του τουρκικού στρατού ότι ο Ερντογάν ως πρωθυπουργός θα επιτύχει να πείσει τους βουλευτές του να υπερψηφίσουν τη σχετική πρόταση.

Κατά την κρούση τους με τα ιόντα μεταφέρουν σε αυτά την ενέργεια, με αποτέλεσμα να αυξάνεται το πλάτος ταλάντωσης των ιόντων.

Βράχνιασε κυριολεκτικά να μιλά στον ασύρματο, για να δίνει εντολές στους υφισταμένους του ο διοικητής της Τροχαίας Θεσσαλονίκης, Γιώργος Δουλγέρης, κατά τη διάρκεια της προχθεσινής επίσκεψης του προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια, και του Ισραηλινού ομολόγου του, Μοσέ Κατσάβ, στην πόλη μας.

Όπως είναι γνωστό, η Εθνοσυνέλευση είχε εγκρίνει με την ψήφο της, στις 8/2, την «πρώτη άδεια», που αφορούσε τον «εκσυγχρονισμό τουρκικών στρατιωτικών βάσεων και λιμανιών από τους Αμερικανούς προς δική τους χρήση», είχε όμως απορρίψει, την 1/3, τη «δεύτερη άδεια» που θα επέτρεπε τη διέλευση εξήντα δύο χιλιάδων Αμερικανών από το έδαφος της Τουρκίας.

Αυτό γίνεται αντιληπτό ως αύξηση της θερμοκρασίας του αγωγού.

"Εκλεισε η φωνή μου", είπε ο κ. Δουλγέρης, ο οποίος ζήτησε συγγνώμη από τους Θεσσαλονικείς για την πολύωρη ταλαιπωρία.

Κατόπιν αυτού, στις 3/3, ο επιτελάρχης Χιλμί Οζκιόκ είχε δηλώσει δημοσίως ότι «ο τουρκικός στρατός είναι υπέρ της έγκρισης της «δεύτερης άδειας»».

Στην περίπτωση του μεταλλικού αγωγού όλη η ενέργεια του ηλεκτρικού ρεύματος μετατρέπεται σε θερμική ενέργεια.

Ωστόσο, όπως εξήγησε, "δεν μπορούσαμε να ανακοινώσουμε τίποτα από το σχέδιο, δηλαδή ποιοι δρόμοι θα έκλειναν, λόγω των δρακόντειων μέτρων ασφαλείας που πάρθηκαν".

Οι προθεσμίες

Το φαινόμενο της θέρμανσης των αγωγών, ως αποτέλεσμα κρούσεων των ηλεκτρικών φορέων με τα ταλαντούμενα ιόντα, όταν οι αγωγοί διαρρέονται από ηλεκτρικό ρεύμα, ονομάζεται φαινόμενο Joule.

Φ.Χ.

Ο Ταγίπ Ερντογάν είπε χθες, μετά την ανάληψη της εντολής, ότι «θα προβεί σε μερικό ανασχηματισμό και την κατάρτιση νέου κυβερνητικού προγράμματος», διαδικασία που είναι δύσκολο, αλλά όχι ίσως αδύνατο, να ολοκληρωθεί ώς τις 17 Μαρτίου - διορία που έχει δώσει στην Άγκυρα η Ουάσιγκτον.

Το ουσιαστικό περιεχόμενο του φαινομένου Joule είναι η ολοκληρωτική μετατροπή της ενέργειας του ηλεκτρικού ρεύματος, αποκλειστικά και μόνο, σε θερμότητα.

Εκ του αποτελέσματος

Αυξάνεται, εν τω μεταξύ, η υποψία ότι στην Τουρκία βρίσκονται ήδη Αμερικανοί στρατιώτες πολύ περισσότεροι από τους τέσσερις χιλιάδες που προβλέπει η «πρώτη άδεια» και χθες αποσοβήθηκε στην Εθνοσυνέλευση, την ύστατη ώρα, μια απόπειρα «ανταρσίας» της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Λευκού Κόμματος, μέλη της οποίας στήριξαν τη συζήτηση σχετικής επερώτησης της αντιπολίτευσης.

Φαινόμενο Joule: Η ολοκληρωτική μετατροπή της ηλεκτρικής ενέργειας σε θερμότητα, όταν το ηλεκτρικό ρεύμα διαρρέει ωμικούς αντιστάτες.

"Προσωπικά θέλω να κρίνω την κυβέρνηση στο θέμα της αποτελεσματικότητας", σχολίασε χθες ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με τον κυβερνητικό ανασχηματισμό. «Ο μόνος τρόπος να περάσει ο Ερντογάν την πρόταση είναι να τη θέσει σε ψηφοφορία σε συνδυασμό με την ψήφο εμπιστοσύνης» μου είπε ο δημοσιογράφος της εφημερίδας «Βατάν» Ρουσέν Τσακίρ, επισημαίνοντας ότι «κλείνει η περίοδος του Αμπντουλάχ Γκιουλ, που άφησε καλές εντυπώσεις με τη συνέπεια και τη διαλλακτική του στάση.

Ο υπολογισμός της θερμικής ενέργειας που αναπτύσσεται είναι εύκολος, εφόσον αυτή προέρχεται από ολοκληρωτική μετατροπή της ηλεκτρικής ενέργειας.

Ερωτηθείς για τη μικρή συμμετοχή θεσσαλονικέων βουλευτών στο νέο κυβερνητικό σχήμα, ο δήμαρχος επεσήμανε ότι "εάν μιλούσα συναισθηματικά, θα έλεγα ότι η μισή κυβέρνηση θα έπρεπε να είναι από τη Θεσσαλονίκη". Με τον Ταγίπ Ερμντογάν αρχίζει μια νέα σελίδα».

Δεν έχουμε παρά να χρησιμοποιήσουμε τους τύπους της ηλεκτρικής ενέργειας.

"Ωστόσο", σημείωσε ο κ. Παπαγεωργόπουλος, "ας μην ξεχνούμε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε πέντε υπουργούς από τη Θεσσαλονίκη, αλλά κανένα από τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν στην ανάπτυξη της πόλης δεν διευθετήθηκε".

Έτσι, οι εξισώσεις που δίνουν το ποσό της θερμικής ενέργειας θα είναι: [pic] (3.25)

Β.Ζ.

Οι προηγούμενοι τύποι (3.25) εκφράζουν τη θερμότητα σε μονάδες ενέργειας στο σύστημα SI. Αυτό είναι απόλυτα θεμιτό, διότι, όπως γνωρίζετε, η θερμική ενέργεια είναι μορφή ενέργειας. Πολλές φορές, όμως, επιθυμούμε να την εκφράσουμε σε μονάδες calorie (θερμίδες), που είναι αυθαίρετη μονάδα. Στην περίπτωση αυτή εισάγουμε στις εξισώσεις (3.25) ένα συντελεστή α, που είναι συντελεστής μετατροπής της μονάδας Joule στη μονάδα cal. Η τιμή του α είναι: [pic]

"Φορτσάρουν" οι μπουλντόζες

Οι εξισώσεις (Α) γράφονται: [pic] (3.26)

Εντατικά προχωρούν οι εργασίες για την κατασκευή του νέου δημαρχιακού μεγάρου Θεσσαλονίκης -μάλιστα, τα συνεργεία δουλεύουν ακόμη και μέχρι αργά τη νύχτα, υπό το φως μεγάλων προβολέων. Έτσι, μέχρι στιγμής τα θεμέλια και το υπόγειο πάρκινγκ έχουν αρχίσει να παίρνουν "σάρκα και οστά" και πιστεύεται ότι, αν τα συνεργεία συνεχίσουν να δουλεύουν με τους συγκεκριμένους ρυθμούς, το νέο δημαρχείο θα παραδοθεί εντός των χρονοδιαγραμμάτων. Όσον αφορά τα άλλα μεγάλα έργα που διακαώς επιθυμούν οι Θεσσαλονικείς, όπως το μετρό και η υποθαλάσσια αρτηρία, αυτά έχουν ξεχαστεί μεταξύ χρονοδιαγραμμάτων, ενστάσεων και άλλων τεχνοκρατικών όρων που δεν βοηθούν καθόλου στο να υλοποιηθούν τα έργα.

Φ.Χ.

Η πίτα της ΤΕΔΚ

Τα πειράγματα των συναδέλφων του δέχθηκε χθες ο δήμαρχος Νεάπολης Ναθαναήλ Λαδόπουλος, ο οποίος έτυχε το φλουρί στην καθιερωμένη εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων (ΤΕΔΚ) νομού Θεσσαλονίκης. Οι παριστάμενοι δήμαρχοι συμφώνησαν να δώσουν στον κ. Λαδόπουλο διήμερη άδεια, μέσα στο Σαββατοκύριακο, και ασφαλώς άνευ αποδοχών…

Β.Ζ.