Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Απόψεις :: Καλλιτεχνική είδηση

( στην έρημο ακατάμα της χιλής 9000 χρόνια πριν :: 30/1/2006 19:10:53) 

Στην έρημο Ακατάμα της Χιλής 9000 χρόνια πριν Στις καλένδες το σχέδιο Ανάν για Κυπριακό

Συμπέρασμα

Η έκθεση-περιήγηση στην γη και τον προκολομβιανό πολιτισμό των Τσιντσόρρο μετά την Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη

Όλη τη νύχτα κράτησαν οι μαραθώνιες διαβουλεύσεις εξαιτίας της αρνητικής στάσης του Ντενκτάς

Η αντίσταση των μεταλλικών αγωγών αυξάνεται, όταν αυξάνεται η θερμοκρασία.

Τα εκθέματα θα δωριθούν στο Μουσείο Ανθρωπολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών

ΕΙΡΗΝΗ Δ. ΚΑΡΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

Λεπτομερής πειραματική έρευνα έχει προσδιορίσει τον τρόπο με τον οποίο μεταβάλλεται η αντίσταση ενός αντιστάτη, όταν μεταβάλλεται η θερμοκρασία του.

Αντίγραφα από τις πιο παλιές μούμιες που δημιουργήθηκαν στην παγκόσμια ιστορία θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε μεταξύ άλλων από σήμερα μέχρι και τις 28 Φεβρουαρίου στη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης, όπου φιλοξενείται η έκθεση με τίτλο "Τσιντσόρρο- οι αρχαιότερες μούμιες στον κόσμο".

Το οριστικό τέλος του σχεδίου Ανάν για επίλυση του Κυπριακού σήμανε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ο Ραούφ Ντενκτάς αρνούμενος και την ύστατη συμβιβαστική πρόταση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.

Η σχέση στην οποία καταλήγουμε είναι: [pic] (3.6)

Η παρουσίαση έχει να κάνει με τον προκολομβιανό πολιτισμό Τσιντσόρρο που άκμασε πριν από 9000 χρόνια στην έρημο Ακατάμα της Χιλής, η οποία θεωρείται ιστορικός αρχαιολογικός τόπος και έχει ανακηρυχθεί Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά από την Ουνέσκο.

Ύστερα από 18 ώρες αλλεπάλληλων διαβουλεύσεων του κ. Ανάν με τους κ.κ. Παπαδόπουλο και Ντενκτάς - όπως και με τους εκπροσώπους Ελλάδας, Τουρκίας και Βρετανίας - όλοι συμφώνησαν ότι δεν υπάρχει πλέον καμία ελπίδα διάσωσης του σχεδίου Ανάν.

Rθ: η αντίσταση σε θερμοκρασία θ

Φύση και πολιτισμός

Κατόπιν αυτού θεωρείται πια βέβαιο ότι η Κύπρος θα υπογράψει την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στις 16 Απριλίου, χωρίς επίλυση του Κυπριακού.

R0: η αντίσταση σε θερμοκρασία 0°C

Η έκθεση, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το προξενείο της Χιλής στη Θεσσαλονίκη, περιλαμβάνει ακόμη φωτογραφικό υλικό, αλλά και προβολή σλάιντς.

Η τελευταία πρόταση του κ. Ανάν - την οποία, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, συνέταξε ο ιδιαίτερα φιλικός προς τις τουρκικές θέσεις "μάγος" του Κυπριακού, Βρετανός λόρδος Χάνεϊ - προέβλεπε ότι:

θ: η θερμοκρασία του αντιστάτη όταν η αντίσταση είναι

Το κυρίως μέρος της πάντως αποτελείται από τα αντίγραφα που δημιούργησαν αρχαιολόγοι του πανεπιστημίου του Ταραπακά, τα οποία εκτίθενται σε ειδικά διαμορφωμένες βιτρίνες. * Η ελληνοκυπριακή και η τουρκοκυπριακή πλευρά θα συναντούνταν εκ νέου στις 28 Μαρτίου για να υπογράψουν την παραπομπή του σχεδίου Ανάν σε ταυτόχρονα δημοψηφίσματα.

α: συντελεστής που εξαρτάται κυρίως από τη φύση του υλικού του αντιστάτη και ονομάζεται θερμικός συντελεστής αντίστασης του υλικού του αντιστάτη.

Ο επισκέπτης μπορεί να δει ακόμη πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τον πολιτισμό των Τσιντσόρρο που αναπτύχθηκε στη Βόρεια Χιλή κατά μήκος της άγονης ακτής της ερήμου Ακατάμα, που είναι η πιο ξηρή έρημος στον κόσμο. Μέχρι τότε θα γίνονταν διαπραγματεύσεις, τις οποίες είχαν απαιτήσει και οι δύο πλευρές.

Στη σχέση (3.6) τα μεταβλητά μεγέθη είναι η θερμοκρασία θ και η αντίσταση Rθ.

Πέραν όλων αυτών, η παρουσίαση περιλαμβάνει φωτογραφικό υλικό Χιλιανών τόπων που έχουν ανακηρυχθεί Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά από την Ουνέσκο, όπως το Νησί του Πάσχα, οι ξύλινες εκκλησίες του 18ου αιώνα του νησιού Τσιλόε, η πόλη Βαλπαράισο, αλλά και η εγκατάσταση εξαγωγής νίτρου που βρίσκονται επίσης στην έρημο Ακατάμα. * Στις 31 Μαρτίου οι εγγυήτριες δυνάμεις - Ελλάδα, Τουρκία, Βρετανία - θα υπέγραφαν τη συμφωνία για την άμυνα (σ.σ.: τι και ποια στρατεύματα θα έμεναν στο νησί).

Όπως βλέπετε, η σχέση είναι πρωτοβάθμια (με την προϋπόθεση ότι η f μεταβολή της θερμοκρασίας δεν είναι πολύ μεγάλη).

"Γέφυρα" στον ουρανό

* Στις 6 Απριλίου θα γίνονταν τα ταυτόχρονα δημοψηφίσματα.

Αυτό σημαίνει ότι το γράφημα θα είναι ευθεία γραμμή.

Τέλος, ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι φωτογραφίες και η προβολή σλάιντς από έναν σημαντικό αριθμό αστρονομικών ανακαλύψεων, καθώς και μερικές από τις εντυπωσιακότερες φωτογραφίες του ουρανού που έχουν αποτυπωθεί χάρη στα περίφημα τηλεσκόπια της ερήμου Ακατάμα. * Στις 16 Απριλίου θα υπογραφόταν η συνθήκη της προσχώρησης της - ενιαίας όπως πιθανολογείτο - Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Προσέξτε όμως: αν στη σχέση βάλετε θ=0, προκύπτει Rθ = R0.

Το συγκεκριμένο υλικό έχει συγκεντρώσει η αστροφυσικός Δρ. Ελένη Χατζηχρήστου, που εργάστηκε για πολλά χρόνια στη Χιλή.

Το "παζάρι" του κ. Ανάν με τις δύο κοινότητες της Κύπρου άρχισε χθες προτού καν χαράξει.

Αυτό σημαίνει ότι η ευθεία δεν περνάει από το σημείο (0,0), αλλά τέμνει τον άξονα των αντιστάσεων στο σημείο R0.

Άλλωστε η συγκεκριμένη έρημος λέγεται ότι έχει τον καθαρότερο ουρανό στον πλανήτη μας και γι' αυτό οι ευρωπαϊκές χώρες αλλά και οι ΗΠΑ έχουν εγκαταστήσει εκεί μερικά από τα σημαντικότερα αστεροσκοπεία τους.

Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, ύστερα από τηλεφωνική συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό, έδωσε εντολή στον Έλληνα εκπρόσωπο στις συνομιλίες πρέσβη κ. Σκοπελίτη να ενημερώσει τον Κύπριο Πρόεδρο κ. Παπαδόπουλο ότι "βάσει πληροφοριών της Αθήνας, ο Ντενκτάς θα εμμείνει στο "όχι" του".

Ο θερμικός συντελεστής αντίστασης α εξαρτάται από τη φύση του υλικού του αντιστάτη και μπορεί να έχει θετικές τιμές, αρνητικές τιμές ή και τιμή μηδέν (εικόνα 13β).

Μετά τη λήξη της η παρουσίαση θα δωριθεί στο Μουσείο Ανθρωπολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Λίγο αργότερα η ελληνική και η κυπριακή αντιπροσωπεία επληροφορούντο τις δηλώσεις τού - και επισήμως εκλεγέντος - κ. Ερντογάν πως "το σχέδιο είναι απαράδεκτο" και "μας ξεγέλασε ο Γενικός Γραμματέας".

• α > 0.

Ο κ. Ανάν είχε το πρωί διαδοχικές συναντήσεις με τους κ.κ. Παπαδόπουλο και Ντενκτάς, από τις οποίες, κατά τα φαινόμενα, δεν προέκυψε τίποτε.

Η τιμή του α είναι θετική για τους μεταλλικούς αντιστάτες.

Στη συνέχεια είχε συνάντηση με την αντιπροσωπεία της Αθήνας, της Άγκυρας και του Λονδίνου - και οι τρεις όμως "πέταξαν το μπαλάκι" στις δύο κοινότητες.

Στην περίπτωση αυτή, όταν αυξάνεται η θερμοκρασία, αυξάνεται και η αντίσταση

Ο νέος Πρόεδρος της Κύπρου Τάσσος Παπαδόπουλος συνεκάλεσε δύο φορές το Εθνικό Συμβούλιο (σ.σ.: συμμετέχουν οι αρχηγοί όλων των κομμάτων της Κύπρου), χωρίς ωστόσο να υπάρξει αποτέλεσμα.

• α < 0 .

Αντιστοίχως, και ο κ. Ντενκτάς και οι συνεργάτες του ήταν σε συνεχή διαβούλευση στο Μέγαρο της Ειρήνης, αποφεύγοντας οποιαδήποτε δημόσια τοποθέτηση.

Η τιμή του α είναι αρνητική για τους ημιαγωγούς και για τα διαλύματα ηλεκτρολυτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυπριακή ηγεσία δεν επιθυμούσε να τοποθετηθεί πριν από τον κ. Ντενκτάς - ο οποίος όμως προσήλθε στις συνομιλίες πλήρως αρνητικός.

Στην περίπτωση αυτή, όταν αυξάνεται η θερμοκρασία, ελαττώνεται η αντίσταση. Αυτό σημαίνει ότι αυξάνεται η αγωγιμότητα, δηλαδή οι ημιαγωγοί και τα διαλύματα ηλεκτρολυτών γίνονται περισσότερο αγώγιμα. • α = 0 Υπάρχουν κάποια κράματα για τα οποία η τιμή του α είναι μηδέν Τέτοια κράματα είναι η κοσταντάνη, η χρωμονικελίνη, η μαγγανίνη κ.ά. Στα κράματα αυτά η αντίσταση παραμένει σταθερή, ανεξάρτητη της θερμοκρασίας.

Η μονάδα του θερμικού συντελεστή αντίστασης στο SI είναι 1grad-1