Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αστυνομικά :: Κοινωνικό ρεπορτάζ

( ψυχιατρείο: καθυστερήσεις σε... παχυλούς μισθούς :: 26/2/2006 20:32:35) 

Ψυχιατρείο: Καθυστερήσεις σε… παχυλούς μισθούς Στην παγίδα των τεκμηρίων πιάστηκαν 473.007 φορολογούμενοι

Α. Ανάγνωση κατανόηση του κειμένου

Είναι πρώην ασθενείς στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης που παλεύουν να ξεπεράσουν την "περιστρεφόμενη πόρτα", να μπουν ξανά στο παιχνίδι της ζωής έχοντας νικήσει τους εφιάλτες τους. Σην παγίδα των τεκμηρίων πιάστηκαν πέρυσι μισό εκατομμύριο φορολογούμενοι. 1. Αφού διαβάσεις το κείμενο να συζητήσεις τα θέματά του και να βρεις τη σχέση τους με τον τίτλο.

Είναι περίπου 300 άνθρωποι, που στην ψυχιατρική αργκό τους λένε "επανενταξιακούς".

Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία για τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων του 2002. Ιδιαίτερα να συζητήσεις τα λόγια του συγγραφέα στην πρώτη παράγραφο ότι "έτσι κι εγώ αγνοούσα… καντάδα".

Δουλεύουν σε υπηρεσίες του νοσοκομείου, στα γραφεία, στη βιβλιοθήκη, στους κήπους και αμείβονται συμβολικά με μισθούς των 70 και των 150 ευρώ.

Ειδικότερα, με βάση τεκμήρια διαβίωσης φορολογήθηκαν συνολικά 473.007 φορολογούμενοι, οι οποίοι δήλωσαν εισόδημα 1,42 δισ. δραχμές. 2. Ο συγγραφέας στις δυο τελευταίες παραγράφους "Όλες αυτές οι εικόνες… το ίδιο…" κάνει το σχόλιό του για την Αποκριά και τους Νεοέλληνες.

Στα κεφάλια αυτών των "προνομιούχων" εργαζομένων γίνονται τελευταία ασκήσεις νέας οικονομικής πολιτικής, εφαρμόζονται προγράμματα εξυγίανσης και δοκιμάζονται νέοι μηχανισμοί ελέγχου και διοίκησης, όπως οι τομεακές επιτροπές.

Από αυτούς, οι περισσότεροι είναι μισθωτοί, ενώ ακολουθούν οι έμποροι και οι εισοδηματίες.

Αφού μελετήσεις το κείμενο και με βάση το λόγο του συγγραφέα, να συζητήσεις τον τρόπο διασκέδασης των Ελλήνων, όπως παρουσιάζεται εδώ.

Η λογική των προγραμμάτων επανένταξης βασίζεται στην αποθεραπεία μέσω της ευχαρίστησης που νοιώθει κάποιος όταν προσφέρει και αμείβεται, καθώς και στην ενίσχυση της αυτοπεποίθησης.

Πέρυσι, στην παγίδα των τεκμηρίων είχαν πιαστεί συνολικά 470.995 φορολογούμενοι.

Πριν από ένα χρόνο η διοίκηση του ψυχιατρείου αποφάσισε να ελέγξει το σύνολο των κονδυλίων του προγράμματος επανένταξης και αυτό δεν θα μπορούσε κανείς να το κριτικάρει εάν οι σχεδιασμοί δεν περιλάμβαναν πρωτίστως μεγάλες περικοπές στους… παχυλούς μισθούς των 300 υπό ένταξη πρώην ασθενών, με αποτέλεσμα να καθυστερήσουν επί μήνες οι πληρωμές τους.

Σημειώνεται ότι τα τεκμήρια που έχει θεσπίσει η Εφορία διακρίνονται σε δύο κατηγορίες: τα τεκμήρια δαπανών διαβίωσης και τα τεκμήρια απόκτησης περιουσιακών στοιχείων (το λεγόμενο "πόθεν έσχες").

Επανένταξη μετ' εμποδίων

Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν τα αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης, οι μοτοσυκλέτες άνω των 500 κυβικών εκατοστών, το βοηθητικό προσωπικό που διατηρεί στο σπίτι του ο φορολογούμενος, τα ιδιωτικής χρήσης σκάφη αναψυχής, οι αμοιβές των πληρωμάτων τους, τα ιδιωτικά αεροσκάφη, η δευτερεύουσα κατοικία επιφάνειας άνω των 100 τετραγωγικών μέτρων και οι πισίνες.

Τελικά, ύστερα από προσθαφαιρέσεις και παλινωδίες εγκρίθηκε ένα επιπλέον κονδύλιο 300.000 ευρώ και τα προγράμματα επανένταξης συνεχίστηκαν.

Η δεύτερη κατηγορία τεκμηρίων που εφαρμόζει η Εφορία αφορούν, μεταξύ άλλων, τις δαπάνες για την απόκτηση ή την ανέγερση ακινήτων (με την εξαίρεση της πρώτης κατοικίας έως 120 τετραγωγικών μέτρων), την κατασκευή πισίνας κολύμβησης, την αγορά αυτοκινήτων, σκαφών αναψυχής, αεροσκαφών, κινητών αντικειμένων αξίας άνω των 3.000 ευρώ, επιχειρήσεων και εταιρικών μεριδίων.

Όχι όμως για πολύ. Φέτος προέκυψε ένα διαφορετικής φύσης εμπόδιο και οι άνθρωποι είναι απλήρωτοι από την αρχή του χρόνου: Εκκρεμεί η γνωμοδότηση των νεοσύστατων στη Θεσσαλονίκη τομεακών επιτροπών (υπάγονται απευθείας στο υπουργείο Υγείας) για το σύνολο του ετήσιου κονδυλίου που αφορά το πρόγραμμα επανένταξης, το οποίο ανέρχεται σε περίπου 600.000 ευρώ.

Κι ενώ πλησιάζει Μάρτιος οι 300 περιμένουν μισθό Ιανουαρίου και παίρνουν μια πρώτη γεύση τι σημαίνει πλέον "ευελιξία" στον αγγελικά πλασμένο κόσμο της εργασίας, στον οποίο ετοιμάζονται να ενταχθούν.

"Τελικός στόχος είναι να αναβαθμιστεί συνολικά το σύστημα ψυχιατρικής υγιεινής της χώρας… και να περάσουμε το κατώφλι μιας νέας εποχής, που θα τιμά την κοινωνία και τον πολιτισμό αυτής της χώρας", δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο άρτι αφιχθείς από το υπουργείο Τουρισμού και "επικοινωνιακός" υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος μετά την επίσκεψή του στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής στο Δαφνί.

Οι διακηρύξεις (έστω και αόριστες) και τα μεγάλα σχέδια κρίνονται στην πράξη και κυρίως από τον τρόπο αντιμετώπισης των πιο αδύναμων, οπότε περιμένουμε την έμπρακτη επαλήθευσή τους.

Κ.Κ.