Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Απόψεις :: Κοινωνικό ρεπορτάζ

( 2.055 προσλήψεις στα κεπ :: 18/1/2006 21:07:24) 

Μοριοδοτούνται ανάλογα με την προϋπηρεσία οι ήδη εργαζόμενοι συμβασιούχοι Χάσμα χωρίζει τα δύο στρατόπεδα μετά την έκθεση των Μπλιξ - Μπαραντέι

Β. Προσέγγιση της γλώσσας του κειμένου

2.055 προσλήψεις στα ΚΕΠ

Ολοταχώς για σύγκρουση

1. Να παρατηρήσεις προσεκτικά την οργάνωση του κειμένου και να γράψεις το διάγραμμά του.

Της ΒΑΡΒΑΡΑΣ ΖΟΥΚΑ

Επίθεση Στρο στον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών

2. Να βρεις τις λέξεις του κειμένου που γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και χρησιμοποιούνται στον προφορικό λόγο, αλλά δεν είναι ελληνικές.

Στην προκήρυξη διαγωνισμού για την πλήρωση 2.055 θέσεων μόνιμου προσωπικού στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών όλης της χώρας προχωρά το υπουργείο Εσωτερικών, δίνοντας το "πράσινο φως" για την αποκατάσταση των συμβασιούχων που απασχολούνται στα ΚΕΠ.

ΑΜΑΛΙΑ ΝΕΓΡΕΠΟΝΤΗ

Μπορείς να προσδιορίσεις τα χαρακτηριστικά που δείχνουν ότι οι λέξεις αυτές δεν έχουν καταγωγή από την ελληνική γλώσσα;

Σε πρώτη φάση, σε διάστημα περίπου ενός μήνα, αναμένεται να βγει στον αέρα η προκήρυξη για την πρόσληψη μέσω ΑΣΕΠ 1.952 μόνιμων υπαλλήλων στα ΚΕΠ.

Επιβεβαιώθηκε η ρήξη. Μετά τις συγκρατημένα θετικές για το Ιράκ τοποθετήσεις των επικεφαλής των επιθεωρητών Μπλιξ και Μπαραντέι στο Συμβούλιο Ασφαλείας, επιβεβαιώθηκε - ίσως πιο έντονα από ποτέ - η ρήξη του γαλλογερμανικού και ρωσικού μπλοκ, με ΗΠΑ και Βρετανία. Ολοταχώς για σύγκρουση λοιπόν…

Οι υπόλοιπες 103 θέσεις, σύμφωνα με σχετική απόφαση του υπουργού Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας θα καλυφθούν από τις λεγόμενες προστατευόμενες κατηγορίες του ν. 2643/1998 και θα προκηρυχθούν από τον ΟΑΕΔ.

Ο Τζορτζ Μπους ενώ περπατά στους διαδρόμους του Λευκού Οίκου μετά το νέο διάγγελμά του, αποφασισμένος να προχωρήσει σε πόλεμο, έστω και μόνος…

Από το σύνολο των 1.952 θέσεων μόνιμου προσωπικού που θα προκηρυχθούν μέσω ΑΣΕΠ 1.128 αφορούν την κατηγορία πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, 388 την κατηγορία τεχνολογικής εκπαίδευσης και 436 την κατηγορία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Έντονο ήταν χθες το κλίμα στη Σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Όπως προβλέπεται, οι συμβασιούχοι που ήδη υπηρετούν στα ΚΕΠ θα μοριοδοτηθούν στο πλαίσιο του διαγωνισμού ανάλογα με την προϋπηρεσία τους.

Μετά τις τοποθετήσεις των επιθεωρητών, Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία και Κίνα (και Συρία), ξεκαθάρισαν ότι θέλουν συνέχεια των επιθεωρήσεων.

Κατά προτεραιότητα, τις 1.952 θέσεις μόνιμου προσωπικού θα διεκδικήσουν οι 2.463 απασχολούμενοι στα ΚΕΠ, οι οποίοι μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου θα έχουν συμπληρώσει 24 μήνες προϋπηρεσίας.

Η Γαλλία ειδικότερα, διά στόματος του Γάλλου ΥΠΕΞ Ντομινίκ ντε Βιλπέν, παίρνοντας τα "ηνία" του αντιπολεμικού μπλοκ, ζήτησε σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας σε επίπεδο ηγετών, ενώ τόνισε ότι δεν θα επιτρέψει να περάσει δεύτερη απόφαση "που προβλέπει αυτόματη προσφυγή στη χρήση βίας εναντίον του Ιράκ" - τουτέστιν δεν θα επιτρέψει να ψηφιστεί το αμερικανοβρετανικό σχέδιο απόφασης.

Στην περίπτωση που οι θέσεις δεν καλυφθούν από τους υποψηφίους με 24μηνη προϋπηρεσία, θα γίνονται δεκτοί και υποψήφιοι, οι οποίοι το ίδιο διάστημα θα συμπληρώνουν προϋπηρεσία τουλάχιστον 18 μηνών.

Ο Ντε Βιλπέν δεν αναφέρθηκε ρητά στη χρήση βέτο, αλλά ήταν φανερό ότι η Γαλλία είναι αποφασισμένη να χρησιμοποιήσει ακόμα και το βέτο της.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, από το σύνολο των 3.026 εργαζομένων στα ΚΕΠ, 18μηνη προϋπηρεσία θα έχουν συμπληρώσει μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου οι 2.784.

Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν φαίνεται ότι θα χρειαστεί, καθώς ακόμα και χθες, κατά τη διάρκεια των τοποθετήσεων των χωρών - μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, οι ΗΠΑ δεν φάνηκε να συγκεντρώνουν τις αναγκαίες εννέα ψήφους που χρειάζονται για να περάσουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας το σχέδιο ψηφίσματός τους.

Η τελική επιλογή των υποψηφίων, πέραν της μοριοδότησης του 55% που προβλέφθηκε με το ν. 3320/2005, θα στηριχθεί σε σημαντικό βαθμό και στα αντικειμενικά κριτήρια του ν. 2190/2004, όπως είναι ο βαθμός του τίτλου σπουδών και τα πρόσθετα προσόντα, π.χ. μεταπτυχιακά, διδακτορικά και ξένες γλώσσες.

Έντονη αντίθεση.

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας, η οποία αναμένεται στα τέλη Ιουνίου, εκτιμάται ότι θα έχουν μονιμοποιηθεί τα περίπου 2/3 των απασχολούμενων στα ΚΕΠ.

Πάντως ήταν τόσο σθεναρή η γαλλική τοποθέτηση, που όταν πήρε τον λόγο ο Βρετανός ΥΠΕΞ, Τζακ Στρο, εξαπέλυσε επίθεση - πρόκληση στον Γάλλο ΥΠΕΞ, Ντομινίκ ντε Βιλπέν, ενώ ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας να στηρίξει ένα νέο τροποποιημένο "συμβιβαστικό" σχέδιο απόφασης που εκπόνησαν και παρουσίασαν χθες ΗΠΑ και Βρετανία.

Για ορισμένα ΚΕΠ, πάντως, τα οποία είτε παρουσιάζουν χαμηλή παραγωγικότητα είτε βρίσκονται σε περιοχές με μικρό πληθυσμό, το υπουργείο Εσωτερικών συμπεριέλαβε στην προκήρυξη λιγότερες θέσεις μόνιμου προσωπικού από αυτές που σήμερα καταλαμβάνονται από συμβασιούχους.

Πρόκειται κατά βάση για το σχέδιο απόφασης που οι ΗΠΑ κατέθεσαν πρόσφατα, με μία τροποποίηση - περιλαμβάνει ένα τελεσίγραφο, μέσα στο οποίο ο Σαντάμ Χουσεΐν πρέπει να αφοπλιστεί.

Σε ένα ΚΕΠ του νομού Ξάνθης, για παράδειγμα, μέσω του οποίου διαπιστώθηκε ότι διεκπεραιώνεται μία διοικητική διαδικασία ανά τρεις ημέρες, κόπηκε μία θέση της κατηγορίας πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.

Το τελεσίγραφο δίνει προθεσμία στο Ιράκ έως τις 17 Μαρτίου. Πάντως, σε δηλώσεις του, ο Ντε Βιλπέν απέρριψε το τελεσίγραφο.

Προχωρούμε λοιπόν ολοταχώς για μετωπική σύγκρουση των δύο αντίθετων θέσεων μέσα στο Συμβούλιο Ασφαλείας την επόμενη εβδομάδα, όταν τεθεί σε ψηφοφορία το τροποποιημένο αμερικανοβρετανικό σχέδιο απόφασης.

Ολοταχώς όμως και για πόλεμο. Δεκαπέντε ώρες πριν από τη χθεσινή Σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας, σε συνέντευξη Τύπου που μεταδόθηκε ζωντανά από την αμερικανική τηλεόραση, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους επέκρινε τις χώρες - όπως τη Γαλλία, τη Γερμανία και τη Ρωσία - που αρνούνται να δώσουν το "πράσινο φως" για τη χρήση βίας εναντίον του Ιράκ και προετοίμασε τον κόσμο για πόλεμο ύστερα από μια εβδομάδα, με ή χωρίς έγκριση του ΟΗΕ. Ίσως και γι' αυτό χθες, στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ο Κόλιν Πάουελ έμοιαζε εκνευρισμένος, αλλά και ελαφρώς αποστασιοποιημένος, ενώ ο Βρετανός ΥΠΕΞ, Τζακ Στρο, ήταν φανερά πιο ταραγμένος.

Κάτι που φάνηκε και από τις ομιλίες των δύο ΥΠΕΞ: σε διάφορα σημεία της ομιλίας του ο Πάουελ ήταν φανερά ειρωνικός προς τους επιθεωρητές, ενώ ο Στρο ήταν… έξαλλος με τους Ευρωπαίους.

Φράγμα στον πόλεμο

"Δεν θέλουμε χρόνια, ούτε εβδομάδες. Θέλουμε μήνες για την ολοκλήρωση των επιθεωρήσεων. Η επιτάχυνση από το Ιράκ των δραστηριοτήτων τού αφοπλισμού είναι ευπρόσδεκτη, αλλά δεν μπορεί να χαρακτηριστεί άμεση συνεργασία. Η καταστροφή των απαγορευμένων πυραύλων Αλ Σαμούντ 2 είναι ουσιαστικό μέτρο αφοπλισμού. Δεν βρέθηκε στο Ιράκ καμία απόδειξη για απαγορευμένες δραστηριότητες, ούτε καμία απαγορευμένη υπόγεια εγκατάσταση για χημικά και βιολογικά όπλα. Αλλά αυτό δεν σημαίνει πως είναι βέβαιο ότι το Ιράκ δεν διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής. Μιλάμε όμως για όπλα ολέθρου που καταστρέφονται. Όχι για οδοντογλυφίδες". Κάπως έτσι θα μπορούσαν να συνοψιστούν τα όσα είπε χθες ο επικεφαλής των επιθεωρητών, Χανς Μπλιξ στο Συμβούλιο Ασφαλείας, δυσκολεύοντας για μια ακόμα φορά τις ΗΠΑ να σύρουν τον ΟΗΕ σε πόλεμο. Η έκθεση του Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι ήταν ακόμα πιο θετική για το Ιράκ, από αυτήν του Μπλιξ. Ο Μπαραντέι επισήμανε επίσης ότι "δεν είναι αυθεντικά" έγγραφα σύμφωνα με τα οποία μετά το 1990 το Ιράκ επεδίωξε να αποκτήσει ουράνιο από τη Νιγηρία.