Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Αθλητική είδηση

( βολεϊ :: 23/1/2006 21:05:50) 

ΒΟΛΕΪ

ΑΓΝΩΣΤΕΣ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΣΤΟ ΣΦΥΡΙ

ΕΛΛΗ ΑΛΕΞΙΟΥ

Επεισοδιακή νίκη για τον ΠΑΟΚ

Φραντς Κάφκα: φως στα χρόνια της φθοράς

«Πολυτεχνείο»

Την ευκαιρία να εδραιωθεί στην τρίτη θέση της βαθμολογίας στην Α1 ανδρών έχασε χθες ο ΠΑΟΚ στην Πυλαία, καθώς παραχώρησε δύο σετ στην ΕΑ Πατρών και έχασε βαθμό.

ΜΑΝΩΛΗΣ ΠΙΜΠΛΗΣ

Τα παιδιά από τον πομπό τους καλούσαν τον κόσμο να κατέβει στο χώρο του Πολυτεχνείου…. να συμπαρασταθεί… και όταν κατέβηκαν και σε συνέχεια κατέβηκε και η αστυνομία με τα δακρυγόνα και τα όπλα, και γέμισαν οι δρόμοι τραυματίες και πληγωμένους και κυνηγημένους, τότε οι πομποί άρχισαν να κάνουν εκκλήσεις στον κόσμο να στείλει φαρμακευτικά είδη και αιμοδότες και φορεία, ενώ συγχρόνως ζητούσαν και νοσοκόμους και πάλι φορεία… και πάλι γιατρούς… Οι παίκτες του Βλαντιμίρ Μπογκοέφσκι επικράτησαν με 3-2 σετ (16-25, 25-22, 25-21, 16-25, 15-11) με κορυφαίους τους Ρικάρντο και Κυριαζή που πέτυχαν 18 και 17 πόντους αντίστοιχα.

Ο Φραντς Κάφκα

Οι ιεροί χώροι των μαθημάτων είχαν μεταβληθεί σε χειρουργεία πολεμικού μετώπου… Πάντως, ο αγώνας στιγματίστηκε από το επεισόδιο που ξεκίνησε μετά το τέλος του αγώνα, όταν ο Νίκος Ρουμελιώτης της Πάτρας έφτυσε τον Κυριακίδη στο πρόσωπο.

"Πώς πρέπει να μοιάζει μέσα μου η αρρώστια;", ρώτησε ο Φραντς Κάφκα μια νοσοκόμα.

Οι πομποί επαναλάβαιναν και φώναζαν στο στρατό να μη χτυπάει, γιατί τα παιδιά είναι άοπλα. Ο διαιτητής Καραμπέτσος, που είχε δείξει κόκκινη κάρτα στους δύο παίκτες από το πρώτο σετ, κράτησε τα δελτία των δύο αθλητών, που θα απολογηθούν στον αθλητικό δικαστή.

"Σαν την κουζίνα μιας μάγισσας", απάντησε εκείνη.

«Είμαστε άοπλοι…

Η βαθμολογία: 1. Παναθηναϊκός 38, 2. Ηρακλής 38, 3. Ολυμπιακός 28, 4. ΠΑΟΚ 28, 5. Λαμία 25, 6. ΕΑ Πατρών 24, 7. Παγκράτι 17, 8. Πανελλήνιος 14, 9. Ορεστιάδα 13, 10. Εθνικός Αλεξ. 12, 11. Πανερυθραϊκός 9, 12. Νίκαια 6. Τα τελευταία, βασανιστικά χρόνια του φυματικού Κάφκα φωτίζονται από 38 γράμματα και ευχετήριες κάρτες, που βρέθηκαν πρόσφατα και πωλούνται σε δημοπρασία βιεννέζικου παλαιοβιβλιοπωλείου προς 1.200.000 ευρώ.

είμαστε άοπλοι!

ΧΑΝΤΜΠΟΛ: Η πρόκριση της Εθνικής ομάδας στα πλέι οφ του παγκοσμίου πρωταθλήματος φαίνεται ότι γλύκανε τη διοίκηση της ομοσπονδίας, αλλά και τον Κροάτη τεχνικό Γκόραν Πέρκοβατς. Τα επτά από αυτά δεν έχουν δημοσιευθεί ποτέ, ενώ άλλα δεκατέσσερα έχουν γνωρίσει μόνο αποσπασματική δημοσίευση.

Μη χτυπάτε…»

Σε προκαταρκτικές συζητήσεις οι δύο πλευρές συμφώνησαν για διεύρυνση της συνεργασίας τους, αλλά ο τρόπος (απασχόληση παρτ τάιμ ή μόνιμη) θα συζητηθεί μετά τους αγώνες των πλέι οφ. Γραμμένα στο διάστημα 1921-1924 και ενώ ο συγγραφέας βάδιζε πια προς τον θάνατο, τα γράμματα απευθύνονταν στον στενότερο φίλο του, τον Ούγγρο γιατρό και συγγραφέα Ρόμπερτ Κλόπστοκ.

Οι ύαινες καταλαβαίνουν από τέτοια γλώσσα;

Άλλωστε, είναι προφανές ότι σε περίπτωση πρόκρισης στο παγκόσμιο η ΟΧΕ θα προσφέρει συμβόλαιο μόνιμης απασχόλησης στον Πέρκοβατς, ενώ σε διαφορετική περίπτωση όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά. Με τρεμάμενο χέρι, ο Φραντς Κάφκα έγραφε κυρίως σε ευχετήριες κάρτες, πιθανόν διότι ήταν φθηνότερες από το επιστολόχαρτο, όπως επισημαίνουν μελετητές, καθώς ο συγγραφέας βρισκόταν σε μεγάλη οικονομική στενότητα.

Ο κοσμάκης έκανε ό,τι μπορούσε…. γέμισε το Πολυτεχνείο τρόφιμα: κονσέρβες, ψωμιά, παξιμάδια, φρούτα …

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της ΟΧΕ. Στέλιος Αγγελούδης, δήλωσε ότι "πρέπει πλέον η Πολιτεία να συμπαρασταθεί για να έχει η Εθνική μας ένα μεγαλύτερο κλειστό γυμναστήριο για να αγωνιστεί, γιατί τα κλειστά γυμναστήρια που έχει μέχρι τώρα αγωνιστεί δεν επαρκούν για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες του φίλαθλου κόσμου, που σπεύδει με συγκλονιστικό τρόπο να συμπαρασταθεί στην ομάδα".

"Και μόνο το γεγονός ότι οι επιστολές ετούτες είναι γνήσιος Κάφκα, κάνει την ανακάλυψή τους κάτι το εξαιρετικό", είπε ο Άλφρεντ Σμιντ, της αυστριακής εθνικής βιβλιοθήκης.

Ωσότου τα τάνκς παραβίασαν τις πόρτες και πέρασαν μέσα σκοτώνοντας τα παιδιά τα ανεβασμένα στα κάγκελα… τα σκόρπια στην αυλή…

ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ: Τα… τρισέγγονά του αποφάσισε να εξασφαλίσει οικονομικά ο Αυστραλός πολυ-Ολυμπιονίκης Ίαν Θορπ, που υπέγραψε επταετές συμβόλαιο με εταιρεία αθλητικών ειδών αντί του ποσού των 6,2 εκατομμυρίων ευρώ. "Πρόκειται για έναν συγγραφέα του οποίου τα κείμενα έχουν ερευνηθεί εξαντλητικά, κάτι που κάνει βαρυσήμαντη κάθε άγνωστη γραμμή του", πρόσθεσε.

Κινδύνεψε από τραύμα διαμπερές και ο γιος του ποιητή Κουλουφάκου και η κόρη της συγγραφέως Δαμιανάκου… ενώ οι γύρω χώροι γέμισαν αίματα και ξαπλωμένα, πληγωμένα παιδιά.

Μετά από αυτή την εξέλιξη ο 23χρονος πρωταθλητής ενδέχεται να συνεχίσει έως και τους Αγώνες του Λονδίνου, το 2012.

Σε μερικές από τις επιστολές υπάρχουν στο περιθώριο και σημειώσεις της Ντόρα Ντάιαμαντ, με την οποία συνδέθηκε ο Κάφκα τον τελευταίο χρόνο της ζωής του.

Ακόμα και σήμερα (συνεχίζω μήνες αργότερα) ύστερα από τόσους μήνες -γράφω τον Απρίλη του 1974- δεν έχει γνωσθεί ο σωστός αριθμός των σκοτωμένων.

Γράφει η Ντόρα στον Κλόπστοκ:

Η κυβέρνηση άρχισε να τους βγάζει εννέα, ύστερα τους είπε έντεκα… οι ξένοι σταθμοί όλοι τους λέγανε πως ξεπερνούνε τους εκατό, ενώ η Ντόυτσε Βέλε τους ανέβασε σε τριακόσιους πενήντα… το σωστό είναι πως γίνηκε μακελειό.

"Οι γιατροί εδώ δεν έχουν άλλες επιλογές.

Γιατί;

Παρέδωσαν τα όπλα.

Από έρωτα στο έγκλημα αποτελείωναν τα τραυματισμένα παιδιά!

Η απελπισία με κάνει να σκέφτομαι ότι ίσως η ομοιοπαθητική ή κάτι παρόμοιο μπορεί να βοηθήσει.

Τι μπορούσαν να κάμουν άοπλα φοιτητάκια, άπειρα…..

Δεν χάνουμε τίποτα να δοκιμάσουμε.

Ίσως φοβήθηκαν τον ξεσηκωμό του κόσμου·

Η κλινική όπου βρίσκεται ο Φραντς είναι τρομακτική.

που πραγματικά είχε αρχίσει να κατεβαίνει αθρόος στο χώρο του Πολυτεχνείου….

Θα επιταχύνει το τέλος του.

Σε μια στιγμή, από το κρεβάτι που βρισκόμουν ξαπλωμένη, κάτι μίλησε μέσα μου:

Είναι σε ένα δωμάτιο με δύο άτομα σε απελπιστική κατάσταση.

— Αναστασία! φωνάζω στη νύφη μου -τη γυναίκα του Ραδάμανθυ- σήκω ντύσου!

Τα κρεβάτια είναι στριμωγμένα παράλληλα το ένα δίπλα στ' άλλο.

— Πού να πάμε; με ρωτάει απορημένη.

Δεν μπορεί να φάει, δεν μπορεί να μιλήσει, Ρόμπερτ, βοήθεια, συμβούλεψέ με τι να κάνω;".

— Στο Πολυτεχνείο!

Τα γράμματα και οι κάρτες είναι γραμμένα με μαύρο και μπλε μελάνι αλλά και με μολύβι.

— Να κάνουμε τι εμείς, γριές γυναίκες…

Τελευταία φορά που εκτέθηκε προς πώληση ιδιόχειρο κείμενο του Κάφκα, ήταν το 2001 στο Βερολίνο.

— Σε τούτη την περίσταση είναι καλό που είμαστε γριές… ξέρεις πόσο θα τονωθούν τα παιδιά να δουν δύο γυναίκες, τόσο γριές, να τους συμπαραστέκονται;

Επρόκειτο για ένα γράμμα ήδη δημοσιευμένο, το οποίο πωλήθηκε στην τιμή των 45.000 ευρώ.

— Μα δε κοιτάς τώρα τα χάλια σου, μόνο σου μπήκε στο νου τέτοια κουζουλάδα….

Απάνω στην ώρα χτύπησε η πόρτα και μπήκε μέσα αλαφιασμένη η Βενετία Καπετανάκη. Είχε συνοδέψει μια μάνα, φίλη της, ως το Πολυτεχνείο, να δει μήπως καταφέρει να μπει μέσα και να πείσει τους δυο γιους της να φύγουν… εκεί στην πόρτα του Πολυτεχνείου τις βρήκαν τα δακρυγόνα και τις τύφλωσαν. Ήρθε η Βενετία και ζητούσε βαζελίνη… κάτι να της δώσουμε να αλαφρώσουν τα μάτια της, για να μπορέσει να οδηγήσει το αυτοκίνητό της… τότε είπα, αφού η Αναστασία δε θέλει να 'ρθει, να βρω τουλάχιστον κανένα παιδί της εμπιστοσύνης, να στείλω εις χρήμα τη συμπαράστασή μου…. Και βρήκα, αλλά ήταν το καημένο βουτηγμένο στη θλίψη… «Δε μας χρειάζονται πια, κυρία Αλεξίου, χρήματα… να ξέρατε τι ποσά έδινε ο κόσμος, μα τώρα τα τάνκς παραβίασαν το χώρο του Πολυτεχνείου, που το είχαν κηρύξει άσυλο απαραβίαστο, και δέρνουν, σκοτώνουν… πεδίον μάχης γίνηκε το Πολυτεχνείο μας…».

Ε. Αλεξίου (1894-1988): Αξιόλογη ελληνίδα πεζογράφος. Έργα της: Σκληροί αγώνες για μικρή ζωή, Γ' Χριστιανικόν Παρθενεγωγείον, Ανθρωποι, Λούμπεν κ.ά.