Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Διαφημίσεις :: Κοινωνικό ρεπορτάζ

( οτοε: "άκαρπη" η συνάντηση με τον υφ. απασχόλησης :: 10/1/2006 17:46:25) 

ΟΤΟΕ: "Άκαρπη" η συνάντηση με τον υφ. Απασχόλησης Δύο μήνες ακόμη με υψηλό πληθωρισμό

Γ. Ερμηνεία κειμένου Παραγωγή λόγου

Αντιδράσεις σχετικά με την πρόταση απελευθέρωσης του ωραρίου λειτουργίας των τραπεζών

Τράπεζα Ελλάδος: Οι μισθοί αυξάνονται με υψηλό ρυθμό

1. Να υποθέσεις πως είσαι ο Φώτης και θέλεις να κρατήσεις επαφή με τον Μπόσκο.

Ανοιχτό άφησε για το μέλλον, αλλά πάντα έπειτα από διαδικασία κοινωνικού διαλόγου, το ενδεχόμενο λειτουργίας των τραπεζών σύμφωνα με τα ωράρια καταστημάτων ο υφυπουργός Απασχόλησης Γεράσιμος Γιακουμάτος.

ΕΙΡΗΝΗ ΧΡΥΣΟΛΩΡΑ

Τι θα του έγραφες σε ένα γράμμα;

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους μετά τη χθεσινή τριμερή συνάντηση με εκπροσώπους της Eurobank και της ΟΤΟΕ απάντησε ότι το ζήτημα αυτό αποτελεί καλό αντικείμενο κοινωνικού διαλόγου, δεδομένου ότι οι συνθήκες έχουν αλλάξει και έχουν ωριμάσει.

Τη διατήρηση του πληθωρισμού στα υψηλά επίπεδα του 3,8%-4% και κατά τους επόμενους δύο μήνες προβλέπει η Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ σήμερα ανακοινώνεται ο πληθωρισμός του Φεβρουαρίου.

(σε 200 λέξεις).

Νωρίτερα ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ Δ. Τσουκαλάς χαρακτήρισε τη συνάντηση απολύτως άκαρπη. Η Τράπεζα θα δώσει στη δημοσιότητα την ερχόμενη εβδομάδα την έκθεσή της για τη νομισματική πολιτική, στην οποία θα διατυπώσει τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό και θα εκφράζει προβληματισμό για την ανοδική του πορεία.

2. Πώς συνδέεται ο τίτλος με το περιεχόμενο του διηγήματος;

Η τράπεζα, τόνισε, θέτει υπεράνω όλων το κριτήριο της ανταγωνιστικότητας και πιέζει την κυβέρνηση με την απειλή μαζικών απολύσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπηρεσίες της Τράπεζας δεν βλέπουν τον δείκτη να υποχωρεί πριν από το Μάιο και αυτό υπό την προϋπόθεση ότι ο πόλεμος θα είναι "επιτυχής" για την αμερικανική πλευρά.

Για ποια πιθανή εξέλιξη προϊδεάζει;

Ο κ. Τσουκαλάς κατηγόρησε τον κ. Γιακουμάτο ότι άφησε έκθετο το υπουργείο, αφού δεν πήρε μέτρα για τον περιορισμό της παρανομίας της Eurobank, και ζήτησε να κλείνει το υποκατάστημά της στο εμπορικό κέντρο "The Mall" στο κανονικό ωράριο. Προς το τέλος του χρόνου, βεβαίως, προβλέπεται σημαντική μείωση.

Να δώσεις την εξέλιξη που θα ήθελες να έχει σε τρεις - τέσσερις παραγράφους.

Σχετικά με την πρόταση του κ. Αλογοσκούφη για απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των τραπεζών, ο κ. Τσουκαλάς δήλωσε ότι ο υπουργός δεν γνωρίζει τι σημαίνει συλλογική σύμβαση εργασίας, καθώς και το τι συμβαίνει στην Ε.Ε., όπου πουθενά οι τράπεζες δεν λειτουργούν τις Κυριακές.

Μισθολογικό κόστος

Ο κ. Γιακουμάτος δήλωσε ότι ο νόμος εφαρμόζεται σε κάθε κατεύθυνση. Το καμπανάκι, πάντως, που θα χτυπά η έκθεση για τον πληθωρισμό δεν θα αφορά μόνο τους συγκυριακούς παράγοντες του πετρελαίου και της κακοκαιρίας. Σημείωσε επίσης ότι σε βάρος της Eurobank έχουν ήδη επιβληθεί πρόστιμα και κατέληξε ότι, αν οι τράπεζες θέλουν να θέσουν θέμα ωραρίου, οφείλουν να το κάνουν επισήμως. Σύμφωνα με πληροφορίες, ιδιαίτερη έμφαση δίνει η Κεντρική Τράπεζα και στην αύξηση του μισθολογικού κόστους.

Σήμερα θα πραγματοποιηθεί νέα διμερής συνάντηση μεταξύ του υπουργείου Απασχόλησης και της ΟΤΟΕ.

Το μισθολογικό κόστος αυξάνεται με ταχύ ρυθμό, φέρεται να υποστηρίζει η Τράπεζα στην έκθεσή της.

Αισιοδοξία για ανάπτυξη

Για την ανάπτυξη, η εκτίμησή της δεν προβλέπεται να διαφοροποιείται σημαντικά από αυτήν της κυβέρνησης, αν και θα είναι πιθανότατα ελαφρώς χαμηλότερη από το 3,8% του προϋπολογισμού. Η σχετική αισιοδοξία που εκφράζει η Τράπεζα οφείλεται τόσο στις προβλέψεις της για τους υψηλούς ρυθμούς επενδύσεων σε δημόσια έργα όσο και στις προβλέψεις για τις κατοικίες, δεδομένου του μεγάλου αριθμού στεγαστικών δανείων που έχουν χορηγηθεί. Αλλά, η έκθεση θα επισημαίνει ότι αν η αβεβαιότητα κρατήσει δύο μήνες ακόμη και πλήξει τον τουρισμό, τότε οι επιπτώσεις θα γίνουν αισθητές στον ρυθμό ανάπτυξης.

Ακόμη θα τονίζει την ανάγκη να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές αλλαγές, με έμφαση στην αγορά εργασίας.

6%+4% υπερχρεωμένοι

Στην έκθεση θα περιλαμβάνεται επίσης κατά πάσα πιθανότητα το πόρισμα της έρευνας που διενήργησε η εταιρεία ICAP για λογαριασμό της Τράπεζας και αφορά την υπερχρέωση των νοικοκυριών. Όπως είναι γνωστό, από την έρευνα προέκυψε ότι το 6% των νοικοκυριών είναι υπερχρεωμένα, δηλαδή αδυνατούν να πληρώσουν τη δόση τους μέσα σε διάστημα το πολύ τριών μηνών από την καθορισμένη ημερομηνία, ενώ άλλο ένα 4-5% αντιμετωπίζει δυσκολίες να την πληρώσει. Τα ποσοστά είναι υψηλότερα από τα αντίστοιχα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου το 4% των νοικοκυριών αδυνατούν να πληρώσουν τη δόση τους. Ωστόσο, η Τράπεζα, όπως είπε ο διοικητής της κ. Νίκος Γκαργκάνας, προγραμματίζει να άρει τους περιορισμούς στη χορήγηση καταναλωτικών δανείων, καθώς διαπιστώνει ότι υποχωρεί ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης.

Συνεχίζουμε να ξοδεύουμε…

Αυξημένος κατά 6% ήταν ο τζίρος τον Δεκέμβριο του 2002 σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2001, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΣΥΕ που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα.

Η αύξηση αυτή, αν και σημαντική, είναι χαμηλότερη από τα υψηλά επίπεδα στα οποία είχε κινηθεί ο τζίρος έως το καλοκαίρι του 2002. Είναι ενδεικτικό ότι κατά μέσο όρο ο τζίρος του 2002 ήταν αυξημένος κατά 8,9% σε σύγκριση με το 2001.

Το μεγαλύτερο όφελος από τη δαπάνη αυτή καρπώθηκαν τα πολυκαταστήματα και το μικρότερο τα καταστήματα ένδυσης και υπόδησης.