Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Απόψεις :: Κοινωνικό ρεπορτάζ

( κλιμακώνεται η κόντρα στα λιμάνια :: 19/2/2006 21:31:52) 

Δεμένα τα πλοία

Προτεκτοράτο των ΗΠΑ το Ιράκ

• Ο οικουμενικός άνθρωπος

Κλιμακώνεται η κόντρα στα λιμάνια

Οι ΗΠΑ αποφάσισαν πόλεμο με ή χωρίς απόφαση του ΟΗΕ

Οι ανθρωπιστές πιστεύουν ότι ο άνθρωπος πρέπει να επιδίδεται σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας, ώστε να αποκτήσει μια πολυδιάστατη προσωπικότητα με πνευματικά, ψυχικά και σωματικά χαρίσματα.

Δεμένα στα λιμάνια όλης της χώρας μέχρι τα ξημερώματα της προσεχούς Τετάρτης θα παραμείνουν τα πλοία ύστερα από την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων που αποφάσισε χθες η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ).

ΕΙΡΗΝΗ Δ. ΚΑΡΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

Έτσι επιδιώκουν να διαμορφώσουν με την κατάλληλη αγωγή ένα νέο τύπο ανθρώπου, τον οικουμενικό άνθρωπο (homo universalis), που καθορίζει ο ίδιος με τη γνώση και τον προσωπικό του αγώνα το πεπρωμένο του.

Όπως υποστηρίζει η ΠΝΟ, το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας δεν ικανοποίησε τα αιτήματα των ναυτεργατών, με αποτέλεσμα να συνεχιστεί η ταλαιπωρία των επιβατών.

Ο κύβος ερρίφθη. Οι Αμερικανοί έχουν ήδη αποφασίσει ότι θα χτυπήσουν το Ιράκ με ή χωρις απόφαση του ΟΗΕ, με ή χωρίς τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ.

Αυτήν ακριβώς τη δυναμική εκφράζει με τη φράση του ο Έρασμος σε κανέναν δεν υποχωρώ.

Υπενθυμίζεται πως στην επιστολή που απέστειλε την προηγούμενη Πέμπτη στην ΠΝΟ ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Μανώλης Κεφαλογιάννης ανέφερε πως προτίθεται να αποσύρει το νομοσχέδιο για τη ναυτική εκπαίδευση, ενώ σε ό,τι αφορά τα οικονομικά αιτήματα τονίζει ότι προγραμματίζει συνάντηση με στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.

Με τρόπο ωμό και κυνικό, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ ξεκαθάρισε στον Γιώργο Παπανδρέου, κατά τη συνάντηση που είχαν την περασμένη Πέμπτη στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, πως οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν λάβει την απόφαση για ανάληψη στρατιωτικής δράσης εις βάρος του Ιράκ και μοναδική ελπίδα για αποτροπή του πολέμου είναι η αποχώρηση του Σαντάμ Χουσεΐν από την εξουσία.

Τα εκπαιδευτικά ιδρύματα και οι μέθοδοι διδασκαλίας κατέχουν δεσπόζουσα θέση στην αγωγή που οραματίζονται οι ανθρωπιστές.

Τα αιτήματα των ναυτικών

Μια εξελιξη, ωστόσο, η οποία δεν είναι πιθανή να συμβεί.

Ιδρύονται πολλά νέα σχολεία, κολέγια και πανεπιστήμια που συμβάλλουν στη διάδοση των νέων ιδεών.

Οι ναυτικοί ζητούν μεταξύ άλλων: Ο κ. Πάουελ ενημέρωσε επίσης τον κ. Παπανδρέου πως αμέσως μετά το πέρας των στρατιωτικών επιχειρήσεων, "Αμερικανός στρατηγός θα αναλάβει τα ηνία της χώρας", αν και δεν έχει προσδιορισθεί τι θα γίνει στη συνέχεια (αν θα υπάρξει προσωρινή διοίκηση του ΟΗΕ ή καθεστώς κηδεμονίας).

Τα προγράμματα σπουδών, διευρύνονται, σε σχέση με τα μεσαιωνικά, περιλαμβάνοντας ένα ευρύ φάσμα μαθημάτων, ώστε οι μαθητές να αποκτούν συνολική μόρφωση.

* Εξασφάλιση του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος για εργασία και άμεση απορρόφηση όλων των προσφερομένων για εργασία ανέργων Ελλήνων ναυτεργατών.

Όπως και να έχει, η Ουάσιγκτον έχει αποκλείσει το σενάριο της προσωρινής κυβέρνησης από Ιρακινούς εξορίστους, όπως έγινε στην περίπτωση του Αφγανιστάν, για παράδειγμα.

* Δεκάμηνη επάνδρωση ακτοπλοϊκών - επιβατηγών πλοίων.

Οι συνομιλίες που είχε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, με την ιδιότητα του προεδρεύοντος του Συμβουλίου υπουργών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στο πλαίσιο της τρόικας με τον Αμερικανό ομόλογό του, καταγράφονται λεπτομερώς σε εμπιστευτικό τηλεγράφημα του Έλληνα πρέσβη στην Ουάσιγκτον, κ. Γιώργου Σαββαΐδη - ενός εκ των πλέον εμπείρων και ικανών στελεχών του ελληνικού διπλωματικού σώματος.

* Ανάκληση εγκριτικών πράξεων νηολόγησης πλοίων.

Οι συνομιλίες κάλυψαν τα θέματα του Ιράκ, της Μέσης Ανατολής, της Βόρειας Κορέας, του Κυπριακού και των διατλαντικών σχέσεων.

* Ίδρυση ανεξάρτητου ειδικού ταμείου ανεργίας.

Μόνη ελπίδα

* Διπλασιασμός εφάπαξ παροχών ταμείων προνοίας αξιωματικών και κατωτέρων πληρωμάτων εμπορικού ναυτικού.

Όπως σημειώνει ο κ. Σαββαΐδης στη λεπτομερή του καταγραφή, "επιβεβαιώθηκε ότι απόφαση για ανάληψη στρατιωτικής δράσης σε βάρος Ιράκ έχει ουσιαστικά ληφθεί και ότι μοναδική ελπίδα για αποτροπή υλοποίησής της είναι αποχώρηση Saddam Hussein από εξουσία".

* Κάλυψη από τον κρατικό προϋπολογισμό των παροχών όλων των ταμείων (κυρίων συντάξεων ΝΑΤ, εφάπαξ παροχών, επικουρικών συντάξεων ΚΕΑΝ, ΕΛΟΕΝ) και Εστίας Ναυτικών.

Και, στη συνέχεια, ο κ. πρέσβης προσθέτει:

* Αμεση έναρξη συλλογικών διαπραγματεύσεων για την ικανοποίηση των αιτημάτων της ΠΝΟ και υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας για το 2006.

"Τόνισε (σ.σ. ο κ. Πάουελ) ότι μόνος τρόπος για αποτροπή έναρξης στρατιωτικής δράσης είναι αποχώρηση ιρακινού ηγέτη από εξουσία, αφήνοντας εννοηθεί ότι ορισμένες μετριοπαθείς αραβικές χώρες έχουν αναλάβει διαμεσολαβητική, προς τούτο, προσπάθεια". Παραθέτει, μάλιστα, αυτούσιες τις εκφράσεις του κ. Πάουελ στα αγγλικά - "it is time for him to join the bunch of former dictators" (είναι καιρός να πάει να βρει τη δράκα των πρώην δικτατόρων), "we can think of a few places where to send him" (μπορούμε να σκεφθούμε κάποια μέρη για να τον στείλουμε).

Με διπλωματικό τρόπο, ο κ. Πάουελ απέρριψε και την πρωτοβουλία του κ. Παπανδρέου και άλλων Ευρωπαίων να τεθούν συγκεριμένοι στόχοι για τη μέτρηση της συμμόρφωσης της Βαγδάτης. "Θα ήταν εντελώς περιττό ελλείψει συμμόρφωσης Βαγδάτης", είπε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Θα επιθυμούσαν "συναίνεση"

Ταυτοχρόνως, όμως, ο Κόλιν Πάουελ έσπευσε να παραδεχθεί ότι θα επιθυμουσε τη σφραγίδα της διεθνούς νομιμότητας για την έναρξη εχθροπραξιών, όσο και για την ανοικοδόμηση του Ιράκ. Ως εκ τούτου, είπε ότι οι ΗΠΑ δεν αγνοούν τις αντιδράσεις της κοινής γνώμης διεθνώς, δεν επιθυμούν να αναλάβουν δράση μόνες τους και… θα ήταν καλύτερα εάν τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας ξεπερνούσαν τις διαφορές τους και συμφωνούσαν με την Ουάσιγκτον. Και ο κ. Πάουελ συμπλήρωσε με νόημα ότι "η έκθεση Blix και El Baradei στις 7 Μαρτίου θα είναι καθοριστικής σημασίας, καθώς κατά την αμέσως επόμενη εβδομάδα θα επέλθει στιγμή τελικής κρίσης".

Με το ευθύ αυτό υπονοούμενό του, ο κ. Πάουελ επιβεβαίωσε εμμέσως πλην σαφώς πως η έναρξη των επιχειρήσεων θα πρέπει να προσδιορισθεί στο τριήμερο 13 - 15 Μαρτίου. Όπως επιβεβαίωσε ακριβώς πριν ότι στόχος των Ηνωμένων Πολιτειών δεν είναι η συμμόρφωση του Σαντάμ με την απόφαση του ΟΗΕ, αλλά η εκδίωξη του Σαντάμ από την εξουσία.

Η επόμενη μέρα

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, απαντώντας στις μάλλον πιεστικές ερωτήσεις τόσο του κ. Παπανδρέου όσο και των άλλων δύο μελών της κοινοτικής τρόικας, του κ. Σολάνα και του κ. Πάτεν, ήταν και αρκετά σαφής όσον αφορά τη λεγόμενη "επόμενη μέρα" του Ιράκ. Όπως αναφέρει στο τηλεγράφημά του ο κ. Σαββαΐδης, ο κ. Πάουελ "προέβλεψε ότι επιχειρήσεις θα είναι σύντομες, έστω κι αν διαφορετικές από εκείνες του πρώτου πολέμου Κόλπου. Χαρακτήρισε τα εκπονηθέντα στρατιωτικά σχέδια ως "εξαιρετικά και πολύ ολοκληρωμενα"…. Μετά πέρας τελευταίων και σε πρώτη φάση, μη προσδιορισθείς "Αμερικανός στρατηγός" θα "αναλάβει ηνία χώρας", με στόχο σταθεροποίηση κατάστασης και εξεύρεση όπλων μαζικής καταστροφής". Άφησε όμως ανοικτό το τι προτίθεται να κάνει η αμερικανική κυβέρνηση στο απώτερο μέλλον.