Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Διαφημίσεις :: Κοινωνικό ρεπορτάζ

( με λάμπα πετρελαίου το 2006! :: 17/1/2006 17:42:19) 

Με λάμπα πετρελαίου το 2006! Αναμνηστικά νομίσματα Ολυμπιακών Αγώνων

γ. Θέματα και εξελληνισμός του κράτους

Χωρίς ρεύμα οικισμός της ορεινής Ροδόπης, ενώ 13 χωριά της περιοχής έχουν να πιουν νερό δύο μήνες

Ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Νίκος Γκαργκάνας και η πρόεδρος της "Αθήνα 2004" κ. Γιάννα Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη στη χθεσινή εκδήλωση

Τα τελευταία χρόνια της βασιλείας του Ηρακλείου σκιάζονται από τις αραβικές κατακτήσεις.

Το νερό… νεράκι λένε εδώ και περίπου δύο μήνες οι κάτοικοι των 13 οικισμών της ορεινής κοινότητας Κέχρου στη Ροδόπη, διότι το δίκτυο έχει παγώσει από το κρύο που επικρατεί στην περιοχή. Η ειδική έκδοση των αναμνηστικών νομισμάτων των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 παρουσιάστηκε χθες, σε εκδήλωση στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Οι ανάγκες της άμυνας εναντίον των Αράβων φαίνεται ότι παρακίνησαν τους διαδόχους του να εγκαθιδρύσουν στη Μ. Ασία στη διάρκεια του 7ου αι. ένα νέο διοικητικό σύστημα που στηριζόταν στα θέματα, διοικητικές περιφέρειες με δικό τους στρατό.

Επιπλέον, 27 κατοικίες της περιοχής καίνε… λάμπα πετρελαίου, αφού η ηλεκτροδότηση δεν έφθασε ακόμη εκεί… Πρόκειται για έξι σειρές που θα τεθούν σε κυκλοφορία σταδιακά από τις επόμενες ημέρες και έως τις 31 Μαΐου 2004.

Γένεση των θεμάτων και επικράτηση της ελληνικής Όταν ήταν αυτοκράτορας ο Ηράκλειος [610-641] που καταγόταν από τη Λιβύη, η επικράτεια του Ρωμαϊκού Κράτους περιορίστηκε και ακρωτηριάστηκε τόσο στην Ανατολή όσο και στη Δύση. Τότε οι διάδοχοι του, που δεν ήξεραν πού και πώς να ασκήσουν την εξουσία τους, κατέτμησαν σε μικρά τμήματα τη διοίκησή τους και τα μεγάλα στρατιωτικά σώματα και εγκατέλειψαν την προγονική τους λατινική, υιοθετώντας την ελληνική γλώσσα […]. Γιατί (παλιότερα) ονόμαζαν τους χιλίαρχους λογγίνους και τους εκατόνταρχους κεντουρίωνες και τους τωρινούς στρατηγούς κόμητες. Αλλά και η ονομασία θέμα είναι ελληνική και όχι ρωμαϊκή και προέρχεται από τη θέση. Κωνσταντίνος Πορφυρογέννητος, Περί θεμάτων, έκδ. A. Pertusi, Πόλη του Βατικανού 1952, 60.

Όπως αναφέρουν, η κακή κατάσταση του δικτύου ύδρευσης αλλά και η παντελής -σε ορισμένες περιπτώσεις- ύπαρξή του αναγκάζει τους κατοίκους της περιοχής να προμηθεύονται νερό από βυτιοφόρα που έχει επιστρατεύσει η κοινότητα.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Νίκος Χριστοδουλάκης, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Νίκος Γκαργκάνας και η πρόεδρος της "Αθήνα 2004" κ. Γιάννα Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη.

Στο θεματικό στρατό υπηρετούσαν ελεύθεροι αγρότες, στους οποίους το κράτος παραχωρούσε στρατιωτικά κτήματα ή στρατιωτόπια. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της κοινότητας Κ. Χαζούφ Καδήρ, "η κατάσταση είναι τραγική, διότι αμέσως μόλις πέσει η θερμοκρασία κάτω από το μηδέν, περισσότεροι από 3.000 κάτοικοι της περιοχής μένουν χωρίς νερό, αφού τόσο οι πηγές όσο και το δίκτυο παγώνουν".

Συνολικά θα κυκλοφορήσουν 160.000 χρυσά και 800.000 αργυρά νομίσματα, καθένα από τα οποία θα συνοδεύεται από αριθμημένο πιστοποιητικό της Τραπέζης της Ελλάδος.

Με τα έσοδά τους οι στρατιώτες συντηρούσαν τις οικογένειές τους, αγόραζαν τον οπλισμό τους και κάλυπταν τα έξοδα των εκστρατειών.

Παράλληλα προσθέτει πως "το κακό παράγινε φέτος που η θερμοκρασία αγγίζει κατά τη διάρκεια της νύχτας τους μείον δέκα", εξηγώντας πως η κατασκευή υδροταμιευτήρων και δικτύου ύδρευσης θα έλυνε το πρόβλημα.

Η "Αθήνα 2004" προσδοκά να αποκομίσει από την κυκλοφορία τους μεικτά έσοδα ύψους 2,5 εκατ. ευρώ.

Ο θεματικός στρατός αντικατέστησε τους παλαιούς μισθοφορικούς στρατούς και αποτέλεσε ένα είδος εθνικού στρατού που αποδείχθηκε εξαιρετικά αποτελεσματικός για την άμυνα της αυτοκρατορίας.

Και συνεχίζει:

Πρόκειται για τα πρώτα ολυμπιακά νομίσματα της πρώτης χιλιετίας.

Η στρατιωτική και πολιτική διοίκηση των επαρχιών, η οποία στο παλαιό διοικητικό σύστημα της αυτοκρατορίας ασκούνταν από διαφορετικά πρόσωπα, ενώθηκαν τώρα στο πρόσωπο του στρατηγού.

"Τώρα περιμένουμε είτε τις αχτίνες του ήλιου για να πιούμε νερό είτε την έλευση του βυτιοφόρου".

Ο στρατηγός ασκούσε την ανώτατη εξουσία μέσα στα όρια του θέματος.

Χωρίς ρεύμα

Προς τα τέλη του 7ου αι. το σύστημα των θεμάτων σταθεροποιήθηκε και άρχισε να εξαπλώνεται και στις ευρωπαϊκές επαρχίες του κράτους.

Εκτός από την έλλειψη νερού, 27 κατοικίες της περιοχής δεν έχουν ρεύμα.

Επιστολή του αυτοκράτορα Ιουστινιανού Β' στον πάπα (17-2-687) Έπειτα επιτρέψαμε να μπουν στο χώρο της συνόδου οι οσιότατοι πατέρες και οι μακαριστοί Πατριάρχες μαζί με τον αποκρισιάριο (δηλ. επίσημο απεσταλμένο) της Αγιότητάς Σας και η σεβαστή σύγκλητος και οι θεοφιλείς μητροπολίτες και οι επίσκοποι που μένουν προσωρινά εδώ στη Βασιλεύουσα (δηλ. στην Κωνσταντινούπολη) και ακολούθως οι στρατιώτες που υπηρετούν στις σχολές (δηλ. στρατιωτικά σώματα) του Ιερού Παλατιού (Scholae Palatii) και μέλη των συντεχνιών και των δήμων και των εξκουβιτόρων (φρουράς του Παλατιού) και ακόμη ένας αριθμός στρατιωτών από τα θεοφιλή στρατεύματά μας - τόσο από το θέμα Οψικίου όσο και τα θέματα Ανατολικών, Θρακησίων (εδώ το θέμα Θράκης, το πρώτο που ιδρύθηκε στην ευρωπαϊκό τμήμα του κράτους) και ομοίως το θέμα των Αρμενιακών, αλλά και από το στρατό του εξαρχάτου, (δηλ. διοικητικής περιφέρειας που διοικούσε ένας έξαρχος) της Ιταλίας, έπειτα από τους Καραβησιάνους (δηλ. ναύτες του ομώνυμου ναυτικού θέματος με έδρα τη νήσο Κέω) και τους Septensiani (δηλ. στρατιωτικό σώμα που έδρευε στο φρούριο Septem/Ceuta απέναντι από το Γιβραλτάρ) ή το στρατό της Σαρδηνίας και [του εξαρχάτου] της Αφρικής […]. R. Riedinger (εκδ.), Acta conciliorum oecomenicorum 2, 2, 2: Concilium universale constantinopolitanum tertium, Βερολίνο 1992, 886-887.

Πρόκειται για τις οικογένειες που κατοικούν στους οικισμούς Χλόη, Καλύβια και Χαμηλό, οι οποίες χρησιμοποιούν ακόμη λάμπα πετρελαίου.

Μια άλλη σημαντική αλλαγή της εποχής αυτής είναι η ολοκλήρωση του εξελληνισμού της κρατικής διοίκησης.

"Έχουμε υποβάλει σχετική πρόταση για την ηλεκτροδότηση της περιοχής.

Επίσημη γλώσσα στην πολιτική και στρατιωτική διοίκηση έγινε η ελληνική, ενώ οι ρωμαϊκοί τίτλοι αντικαταστάθηκαν από ελληνικούς.

Απαιτούνται 400.000 ευρώ και η οικονομική στήριξη της περιφέρειας", δηλώνει ο κ. Καδήρ.

Πρώτος ο Ηράκλειος υιοθέτησε τον τίτλο βασιλεύς με τη χριστιανική προσθήκη «πιστός εν Χριστώ».

Από την πλευρά του ο γ.γ. της περιφέρειας κ. Ν Μπομπόλιας επισημαίνει πως 33 εκατ. ευρώ αναμένεται να διατεθούν για παρόμοιες παρεμβάσεις, χρήματα που προέρχονται από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΠΕΠ).

Η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί σε συμβολικό επίπεδο το οριστικό τέλος της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και την αρχή της μεσαιωνικής ελληνικής Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

Όπως αναφέρει, "πρόκειται για περιοχές που έχουν επιλεγεί με συγκεκριμένα κριτήρια και έχουν πάρει την έγκριση του περιφερειακού συμβουλίου", εξηγώντας πως θα δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα και στις ενισχύσεις της επιχειρηματικής δραστηριότητας, αφού ήδη έχουν εγκριθεί 44 επιχειρηματικά σχέδια.

Η θεματική οργάνωση της Μ. Ασίας κατά την περίοδο 7ος-9ος αι.

Υπενθυμίζεται πως στο πρόγραμμα "Θησέας" έχουν ενταχθεί έργα ύψους ενός εκατ. ευρώ.

Ερωτήσεις

ΜΑΡΙΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

1. Να επισημάνεις παράγοντες που συνέβαλαν στη νίκη του Ηρακλείου κατά των Περσών. 2. Ποια ανάγκη υπαγόρευσε την καθιέρωση των θεμάτων, όπως προκύπτει έμμεσα από το σχετικό απόσπασμα του έργου Περί θεμάτων; 3. Ποιες διοικητικές περιφέρειες (εξαρχάτα και θέματα) περιλάμβανε και ποια στρατιωτικά σώματα διέθετε το Βυζάντιο στα τέλη του 7ου αι. σύμφωνα με το τελευταίο παράθεμα; Αφού μελετήσεις προσεκτικά το χάρτη, να επισημάνεις ποια νέα θέματα και με ποιο τρόπο ιδρύθηκαν μεταξύ 7ου και 9ου αι. στη Μ. Ασία. 4. Μπορείς να εξηγήσεις γιατί ο Ηράκλειος απεικονίζεται ως Δαβίδ; Τι γνωρίζεις από την Παλαιά Διαθήκη που θα μπορούσε να στηρίξει τον παραλληλισμό;