Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Διαφημίσεις :: Κοινωνικό ρεπορτάζ

( τι θα πράξουν οι βουλευτές της νδ για τη βιομηχανία φωσφορικών λιπασμάτων :: 16/1/2006 19:18:48) 

Το θέμα της Βιομηχανίας τέθηκε χθες στη συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής της ΝΔ Θεσσαλονίκης, όπου αποφασίσθηκε οι βουλευτές να αναλάβουν πρωτοβουλία παρέμβασης προς τις συνιδιοκτήτριες τράπεζες (Εμπορική και Εθνική) αλλά και προς το υπουργείο Οικονομίας.

Αιχμάλωτος πολέμου ο τουρισμός

ΑΣΚΗΣΕΙΣ

Σήμερα η συνάντηση Γιακουμάτου - εργαζομένων στη σκιά των απολύσεων

Τα αισιόδοξα και τα λιγότερο αισιόδοξα σενάρια για το 2003

Α΄ ΟΜΑΔΑΣ

Τι θα πράξουν οι βουλευτές της ΝΔ για τη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΟΥΛΕΡΕΣ

1. Nα βρείτε το [pic] και το [pic], εφόσον υπάρχουν, όταν η γραφική παράσταση της συνάρτησης f είναι: [pic] [pic] [pic] [pic]

Πολιτική παρέμβαση για τη σωτηρία της ΒΦΛ

Σε καθεστώς αιχμαλωσίας, λόγω του πολεμικού κλίματος που τροφοδοτείται από τις απειλές των ΗΠΑ κατά του Ιράκ, βρίσκεται η ελληνική τουριστική βιομηχανία και μαζί με αυτήν οι 700.000 εμπλεκόμενοι εργαζόμενοι και επιχειρηματίες.

2. Να χαράξετε τη γραφική παράσταση της συνάρτησης f και με τη βοήθεια αυτής να βρείτε, εφόσον υπάρχει, το [pic], όταν: i) [pic], [pic] ii) [pic], [pic] iii)[pic], [pic] iv) [pic], [pic].

Των ΘΕΟΦΙΛΟΥ ΣΙΧΛΕΤΙΔΗ, ΒΑΓΓΕΛΗ ΠΛΑΚΑ

«Το πλέον αισιόδοξο σενάριο είναι να διατηρηθεί το τουριστικό ρεύμα στα ίδια με τα περυσινά επίπεδα», επισημαίνει ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων κ. Γεώργιος Δρακόπουλος

3. Ομοίως όταν: i) [pic], [pic] ή [pic] ii) [pic], [pic]. [pic]

Σε πολιτική παρέμβαση για να συνεχίσει τη λειτουργία της η Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων θα προχωρήσουν οι βουλευτές Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας.

Ξενοδόχοι και άλλα στελέχη της τουριστικής αγοράς συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι το πλέον αισιόδοξο σενάριο είναι το τουριστικό ρεύμα να παραμείνει στα ίδια με τα περυσινά επίπεδα.

4. Δίνεται η συνάρτηση f που είναι ορισμένη στο [pic] και έχει γραφική παράσταση που φαίνεται στο παρακάτω σχήμα. Υπό την πίεση των εκατοντάδων εργαζομένων (οι οποίοι νιώθουν τη δαμόκλειο σπάθη των απολύσεων πάνω από το κεφάλι τους) αλλά και του πολιτικού κόστους (καθώς άλλη μια βιομηχανία της περιοχής διακόπτει τη λειτουργία της), το θέμα απασχόλησε τη χθεσινή σύσκεψη της Διοικούσας Επιτροπής της ΝΔ Θεσσαλονίκης.

Προϋπόθεση για μια τέτοια προοπτική είναι το σκηνικό γύρω από το Ιράκ να έχει ξεκαθαρίσει το αργότερο στις αρχές Απριλίου.

Να εξετάσετε ποιοι από τους επόμενους ισχυρισμούς είναι αληθείς. i)[pic] ii) [pic] iii) [pic] iv) [pic] v) [pic] vi) [pic]

Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν και στελέχη της ΔΑΚΕ της ΒΦΛ, οι οποίοι ενημέρωσαν τους βουλευτές και τα στελέχη της ΝΔ.

Σε αντίθετη περίπτωση, οι επιπτώσεις στον ελληνικό τουρισμό θα είναι καταστροφικές, με πτώση που μπορεί να φθάσει μέχρι και 15%.

5. Δίνεται μια συνάρτηση f ορισμένη στο [pic], με [pic] και [pic]. Αφού διαπιστώθηκαν ευθύνες των προηγούμενων διοικήσεων για κακοδιαχείριση, αποφασίσθηκε οι βουλευτές να αναλάβουν πρωτοβουλία παρέμβασης προς τις συνιδιοκτήτριες τράπεζες (Εμπορική και Εθνική) αλλά και προς το εποπτεύον υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών.

Αναμονή και ακυρώσεις

Να βρείτε τις τιμές του [pic], για τις οποίες υπάρχει το [pic]. Το αίτημα το οποίο θα διατυπώσουν είναι να ανασταλεί η απόφαση για "λουκέτο", να υπάρξει παράταση λειτουργίας του εργοστασίου για τους επόμενους μήνες και στο μεταξύ να ξεκινήσει κύκλος επαφών και να καταρτιστεί σχέδιο βιωσιμότητας, ώστε τελικά να μην κλείσει το εργοστάσιο της ΒΦΛ στη Θεσσαλονίκη. Ήδη οι ξενοδόχοι βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής περιμένοντας τις εξελίξεις και έχουν παγώσει κάθε σκέψη για προσλήψεις εποχικού προσωπικού.

Ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει πολιτική παρέμβαση ώστε το εργοστάσιο της ΒΦΛ να μην αναστείλει τη λειτουργία του άφησε κι ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης Νίκος Τσιαρτσιώνης, μιλώντας στην εκπομπή "9 η ώρα μεσημέριασε" της ΕΤ-3. Στελέχη της αγοράς επισημαίνουν ότι η ζήτηση για διακοπές, εταιρικά ταξίδια και συνέδρια στην Ελλάδα είναι μεν στα ίδια περίπου επίπεδα με πέρυσι, αλλά οι οριστικοποιήσεις των κρατήσεων, που είναι και το ζητούμενο, δεν φαίνονται στον ορίζοντα.

Ερχονται απολύσεις;

Παράλληλα όμως δεν λείπουν και οι περιπτώσεις ακύρωσης ταξιδιών προς την Ελλάδα που είχαν προγραμματιστεί στους προηγούμενους μήνες.

Στο μεταξύ, σε τεταμένο κλίμα αναμένεται να πραγματοποιηθεί αύριο το πρωί στο υπουργείο Απασχόλησης η πρώτη τριμερής συμφιλιωτική συνάντηση για τη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων της Θεσσαλονίκης. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση μεγάλου tour οperator από την Αγγλία, ο οποίος ακύρωσε τις μισές σχεδόν πτήσεις που είχε κλείσει με ελληνική αεροπορική εταιρεία, καθώς και ένα συνέδριο που είχε κλειστεί για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Στη συνάντηση, που θα πραγματοποιηθεί έπειτα από πρωτοβουλία του υφυπουργού Απασχόλησης Γεράσιμου Γιακουμάτου, θα συμμετέχουν οι εκπρόσωποι των τραπεζών - ιδιοκτητών της εταιρείας και οι εκπρόσωποι της συνδικαλιστικής πλευράς, το σωματείο των εργαζομένων της επιχείρησης, το ΕΚΘ, η ομοσπονδία των εργαζομένων στα πετρέλαια και στη χημική βιομηχανία.

Άγγλοι - Γερμανοί

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πλευρά των τραπεζών-ιδιοκτητών της ΒΦΛ έχει κινήσει τη διαδικασία μαζικών απολύσεων, παρά τις δεσμεύσεις για τη δυνατότητα μεταφοράς του συνόλου του προσωπικού από τη Θεσσαλονίκη στο εργοστάσιο της Καβάλας.

«Οι Εγγλέζοι ακύρωσαν, λόγω της άμεσης εμπλοκής τους στην κρίση του Ιράκ, όλα τα συμβόλαια για ταξίδια στην Ελλάδα που είχαν υπογράψει τον περασμένο Δεκέμβριο», υποστηρίζει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ξενοδόχων κ. Βασίλης Μηναΐδης.

Οι πληροφορίες αυτές έχουν προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη αναστάτωση στους εργαζόμενους της ΒΦΛ, που μιλούν πλέον για ανοιχτό εμπαιγμό από την πλευρά των τραπεζών-ιδιοκτητών της εταιρείας.

Αρνητικά όμως είναι τα μηνύματα και από τη Γερμανία λόγω της ύφεσης και της ανεργίας που μαστίζει τη χώρα αυτή.

Συνάντηση με Αλαβάνο

«Το πλέον αισιόδοξο σενάριο είναι να διατηρηθεί το τουριστικό ρεύμα στα ίδια με τα περυσινά επίπεδα», επισημαίνει ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων κ. Γεώργιος Δρακόπουλος, ο οποίος συνδέει την προοπτική αυτή μόνο στην περίπτωση που το σκηνικό στη Μέση Ανατολή ξεκαθαρίσει σύντομα και πάντως όχι πέραν του Απριλίου.

Χθες η διοίκηση της ομοσπονδίας των εργαζομένων στα πετρέλαια και τη χημική βιομηχανία συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ΣΥΝ Αλέκο Αλαβάνο, που χαρακτήρισε απαράδεκτη την απόφαση για το κλείσιμο του εργοστασίου της ΒΦΛ και καταλόγισε βαριές ευθύνες στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για την αύξηση του ποσοστού των ανέργων στη Θεσσαλονίκη.

Καθυστερούν οι κρατήσεις

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ κάλεσε την κυβέρνηση να παρέμβει άμεσα, ώστε να ανακληθεί η απόφαση για το κλείσιμο του εργοστασίου της ΒΦΛ στη Θεσσαλονίκη.

«Το κλίμα αναμονής για τις εξελίξεις σχετικά με το Ιράκ είναι ό,τι χειρότερο για την ελληνική τουριστική βιομηχανία», υποστηρίζει ο κ. Ιω. Ευαγγέλου, πρόεδρος της Ένωσης Ταξιδιωτικών Γραφείων Ελλάδος, ο οποίος επισημαίνει ότι ναι μεν η ζήτηση είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα αλλά οι κρατήσεις καθυστερούν.

Οι ξενοδόχοι της Αθήνας πάντως δεν φαίνεται να συμμερίζονται το «κλίμα καταστροφολογίας», καθώς οι δουλειές μάλλον πάνε καλά και αυτό χάρις στους Ευρωπαίους, επώνυμους και ανώνυμους, που επισκέπτονται την Αθήνα στα πλαίσια της ελληνικής προεδρίας της Ε.Ε.

Στην πρωτεύουσα

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αθήνας κ. Γιώργος Τσακίρης επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο η τουριστική κίνηση στην πρωτεύουσα ήταν στα ίδια με τα περυσινά επίπεδα, ενώ κάποια διήμερα τον Απρίλιο και τον Μάιο τα ξενοδοχεία τα Αθήνας θα είναι γεμάτα από κόσμο.

Στην ίδια αισιόδοξη ρότα κινούνται και οι εκτιμήσεις του κ. Αλέξη Κοιμήση, γενικού διευθυντή του Ομίλου Μαντωνανάκη, ο οποίος υποστηρίζει ότι συγκριτικό πλεονέκτημα για τον ελληνικό τουρισμό είναι το γεγονός ότι η χώρα μας είναι μία από τις ασφαλέστερες χώρες της Μεσογείου.