Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Απόψεις :: Κοινωνικό ρεπορτάζ

( 5 εκατ. ευρώ για έργα :: 4/1/2006 19:57:45) 

Προσπάθειες αναβάθμισης του Φοίνικα που μασίζεται από φτώχεια και ανεργία ΑΤΥΠΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

11.2.1 Α' Βαθμός: Δήμοι και Κοινότητες

5 εκατ. ευρώ για έργα

Συλλαλητήρια για δύο ημέρες από εκπαιδευτικούς, φοιτητές και μαθητές

Ο νόμος προβλέπει δύο ειδών Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α' βαθμού.

Της ΦΑΝΗΣ ΣΟΒΙΤΣΛΗ

"Η Ανώτατη Εκπαίδευση δεν είναι εμπορεύσιμο αγαθό, δεν είναι κάτι αντίστοιχο με το… εμπόριο της μπανάνας", είπε προχθές ο υπουργός Παιδείας κ. Π. Ευθυμίου παρουσιάζοντας τους στόχους της ελληνικής προεδρίας εν όψει της άτυπης συνόδου των υπουργών Παιδείας της Ε.Ε, που θα πραγματοποιηθεί αύριο και μεθαύριο στην Αθήνα και χθες συντάχθηκε μαζί του και το Πανευρωπαϊκό Φόρουμ των επαγγελματικών οργανώσεων των εκπαιδευτικών: Όσες πόλεις έχουν πληθυσμό πάνω από 10.000 κατοίκους ή είναι πρωτεύουσες νομών ανεξάρτητα πληθυσμού, αποτελούν δήμους.

Εργα υποδομής για την εξυπηρέτηση των πολιτών στον υποβαθμισμένο συνοικισμό του Φοίνικα Καλαμαριάς, όπου η ανεργία καλπάζει αγγίζοντας το 28% και το κατά κεφαλήν εισόδημα φτάνει μόλις το 1/4 του εθνικού μέσου όρου, προωθεί το προσεχές διάστημα ο οικείος δήμος.

"Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στην ένταξη της Ανώτατης Εκπαίδευσης ως αντικειμένου της Συνθήκης GATS (Γενική Συμφωνία Εμπορίου Υπηρεσιών). Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που έχουν χαρακτηριστεί ως Δήμοι κωμοπόλεις με μικρότερο πληθυσμό (Λουτροπόλεις ή κωμοπόλεις με ιστορική σημασία).

Βάσει αυτών των στοιχειών, που καθιστούν μειονεκτική την περιοχή, η δημοτική αρχή εξασφάλισε 5 εκατ. ευρώ για τα έργα.

Με αφορμή την άτυπη σύνοδο, εκπαιδευτικοί φοιτητές και μαθητές καθώς και εκπρόσωποι κοινωνικών και αντιπολεμικών φορέων, διαδηλώνουν σήμερα στη μία το μεσημέρι στο κέντρο της Αθήνας προκειμένου να σταλεί μήνυμα για δημόσια και δωρεάν Παιδεία σε όλη την Ευρώπη.

Κάθε αυτοτελής συνοικισμός που έχει πληθυσμό τουλάχιστον 1500 κατοίκους και οικονομική ικανότητα ώστε να παραμείνει βιώσιμος μπορεί να αποτελέσει κοινότητα.

Ο συνοικισμός του Φοίνικα αποτελούσε για χρόνια ένα είδος γκέτο της Θεσσαλονίκης, δεδομένων του υψηλού ποσοστού ανεργίας, της διακίνησης και χρήσης ναρκωτικών, της πληθυσμιακής ανομοιογένειας και του χαμηλού μορφωτικού επιπέδου.

Έτσι απροσπέλαστο θα είναι για τους οδηγούς το κέντρο της Αθήνας τουλάχιστον από τις 12. Με το Ν. 2539/1977 "Περί συγκροτήσεως της Πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης" (Σχέδιο Καποδίστρια), η χώρα μας έχει 900 Δήμους και 133 Κοινότητες.

Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώθηκαν και από έρευνα που εκπόνησε ο δήμος Καλαμαριάς, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η πρότασή του από το ΠΕΠ της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας που αφορά αναγκαίες υποδομές και δράσεις στον ευρύτερο συνοικισμό, ο οποίος υστερεί σε ανάπτυξη.

Τα Πανεπιστήμια σήμερα θα παραμείνουν κλειστά ενώ τα σχολεία θα υπολειτουργήσουν, προκειμένου να διευκολυνθούν οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές να συμμετάχουν στην κινητοποίηση, ενώ αντίστοιχα συλλαλητήρια θα γίνουν και σε άλλες πόλεις.

Επικεφαλής των Δήμων και των Κοινοτήτων, είναι οι Δήμαρχοι, οι Κοινοτάρχες και τα Δημοτικά και Κοινοτικά Συμβούλια, που εκλέγονται κάθε 4 χρόνια με άμεση και καθολική ψηφοφορία.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το ποσοστό της ανεργίας που μαστίζει την περιοχή του Φοίνικα ανέρχεται σε 27,9%, τριπλάσιο από τον εθνικό μέσο όρο, και το κατά κεφαλήν εισόδημα φτάνει μόλις στο 1/4 του εθνικού μέσου όρου.

Τη σημερινή διαδήλωση ακολουθούν άλλες δύο αύριο. Δήμοι με πληθυσμό πάνω από 150.000 κατοίκους διαιρούνται σε δημοτικά διαμερίσματα.

Ιδιαίτερα χαμηλό είναι και το μορφωτικό επίπεδο των πολιτών, καθώς ποσοστό 53% δεν έχει τελειώσει το γυμνάσιο, ενώ πάνω από το 5% του πληθυσμού δεν έχει πάει καθόλου σχολείο.

Η πρώτη και πάλι στο κέντρο της Αθήνας και η δεύτερη με προσυγκέντρωση στη Βούλα και πορεία προς το ξενοδοχείο "Αστέρας", στη Βουλιαγμένη, όπου θα διεξάγεται η άτυπη σύνοδος των Ευρωπαίων υπουργών Παιδείας. Επίσης, ο Δήμος ή η Κοινότητα μπορεί να διαιρέσει την περιοχή σε συνοικίες και να δημιουργήσει συνοικιακά συμβούλια με σκοπό την προώθηση της συμμετοχής του λαού στις τοπικές υποθέσεις.

Σχέδια για την ανάπτυξη

Οι Δήμοι και Κοινότητες μπορούν να προσφέρουν υπηρεσίες στους κατοίκους τους, όπως:

Το μεγαλόπνοο σχέδιο για την αναζωογόνηση της εγκαταλειμμένης περιοχής, προϋπολογισμού 5 εκατ. ευρώ, αναπτύσσεται σε πέντε άξονες, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων υποδομές και δράσεις για την επιχειρηματική ανάπτυξη.

• Περιβαλλοντικές: κατασκευή υπονόμων και αποχέτευσης, καθαρισμός δρόμων και συλλογή απορριμμάτων, κατασκευή δρόμων, πλατειών, κοιμητηρίων.

Ο σχεδιασμός της ανάπλασης του Φοίνικα, όπως εξήγησε ο δήμαρχος Καλαμαριάς Χριστόδουλος Οικονομίδης, εντάσσεται στο περιφερειακό επιχειρησιακό πρόγραμμα της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για τις «Ολοκληρωμένες παρεμβάσεις αστικής ανάπτυξης σε τοπικές ζώνες μικρής κλίμακας».

• Προσωπικές: κατασκευή και συντήρηση σχολικών κτηρίων, ίδρυση Κέντρων Ανοιχτής Περίθαλψης, ψυχαγωγίας υπερηλίκων, κέντρων νεότητας, παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών.

Τα έργα ανάπλασης και οι δράσεις κοινωνικής στήριξης θα γίνουν, ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής, να ενισχυθεί το αίσθημα ασφάλειας των κατοίκων και παράλληλα να δημιουργηθεί ένα ευνοϊκό περιβάλλον για δράσεις επιχειρηματικής ανάπτυξης και απασχόλησης.

• Πολιτιστικές: δημιουργία κήπων, χώρων αναψυχής, αθλητικών κέντρων, βιβλιοθηκών, πινακοθηκών, θεάτρων.

Οι πέντε άξονες αφορούν:

φωτ. 11.5 Ψηφοφορία εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στη νομοθεσία που ισχύει στη χώρα μας κατοχυρώνονται σχετικά ασαφώς διάφορες μορφές άμεσης δημοκρατίας, ιδιαίτερα με την πρόβλεψη της «λαϊκής συμμετοχής» σε συνελεύσεις των κατοίκων π.χ. Συνοικιακά Συμβούλια. Η συμμετοχή όμως αυτή έχει περισσότερο συμβουλευτικό χαρακτήρα. Τον Ιούνιο του 2003, ο δήμος Μάνδρας διεξήγαγε δημοψήφισμα με αφορμή τη χωροθέτηση ως μελλοντικών χώρων υγειονομικής ταφής σκουπιδιών (ΧΥΤΑ), τεσσάρων σημείων στην περιοχή του. Να ανταλλάξετε απόψεις στην τάξη σχετικά με την αναγκαιότητα ψήφισης νόμων που πρέπει να προβλέπουν με σαφήνεια μορφές άμεσης δημοκρατίας, όπως π.χ. το δημοψήφισμα, για διάφορα σοβαρά προβλήματα που απασχολούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

1. Την αναβάθμιση του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος.

• Προστασίας: κατασκευή έργων προστασίας από πλημμύρες, δασικές πυρκαγιές

2. Την αναβάθμιση της επιχειρηματικής κίνησης στην περιοχή μέσα από κίνητρα για τη δημιουργία επιχειρήσεων.

• Παραγωγικές και επιχειρηματικές δραστηριότητες: εκμετάλλευση τοπικών φυσικών πόρων και ήπιων μορφών ενέργειας, κατασκευή κατοικιών για τους δημότες.

3. Την ανάπλαση συνολικά της περιοχής του Φοίνικα, με ανακατασκευές των υφιστάμενων υποδομών και με την εφαρμογή προγραμμάτων για την επαγγελματική κατάρτιση.

4. Την αντιμετώπιση της εξαιρετικά υψηλής ανεργίας μέσα από προγράμματα κατάρτισης ανέργων και προώθησής τους στην αγορά εργασίας.

5. Την αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων, ιδιαίτερα των ειδικών ομάδων του πληθυσμού.

Ανεργες γυναίκες και ΑΜΕΑ

Από τα στοιχεία της ίδιας έρευνας προκύπτει πως από την ανεργία πλήττονται ιδιαίτερα οι γυναίκες, τα άτομα με ειδικές ανάγκες, οι νέοι και βέβαια οι οικονομικοί μετανάστες που τα τελευταία χρόνια διαμένουν στην περιοχή του Φοίνικα. Ακόμη προκύπτει ότι ποσοστό 60% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού συμμετέχει στην αγορά εργασίας, ενώ οκτώ στους δέκα έχουν μόνιμη εργασία.

Όσον αφορά τα κύρια χαρακτηριστικά του πληθυσμού, ποσοστό 15% δεν έχει γεννηθεί στην Ελλάδα, ενώ ποσοστό μεγαλύτερο του 10% δεν έχει ελληνική υπηκοότητα. Επίσης το 12% των κατοίκων δεν έχει κοινωνική ασφάλιση. Τα σημαντικότερα προβλήματα όπως τα ιεράρχησαν οι πολίτες που συμμετείχαν στην έρευνα είναι τα ναρκωτικά, η έλλειψη υπηρεσιών ψυχικής υγείας και η ασφάλεια, ιδιαιτέρως η ελλιπής αστυνόμευση.