Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Δέκα εργαζόμενοι στην καθαριότητα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης αντί για δώρο έλαβαν απολύσεις, οι οποίες χαρακτηρίζονται "εκδικητικού χαρακτήρα" επειδή διατύπωσαν συνδικαλιστικά αιτήματα.

γκάλοπ 2003 VIII. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΝΟΤΙΑΣ ΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΩ ΑΝΑΤΟΛΗΣ

Μαύρη πρωτοχρονιά η φετινή για δέκα εργαζόμενους, καθαριστές και καθαρίστριες, στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Ποιότητα σε καλή τιμή

1. Η Ινδία

Το νέο έτος τους βρίσκει στο δρόμο, αφού η εταιρεία που συνεργάζεται με τον Οργανισμό Λιμένος τους απέλυσε και πλέον βρίσκονται σε απόγνωση.

84% των ερωτηθέντων απάντησε ότι αναζητά προϊόντα καλής ποιότητας όταν πρόκειται να πραγματοποιήσει αγορές.

Η ύπαρξη δύο μεγάλων ποτάμιων συστημάτων, του Ινδού και του Γάγγη, καθόρισαν την ιστορική πορεία και μέχρι ένα βαθμό τον πολιτισμό των λαών που κατοίκησαν την Ινδία.

Η σύμβαση των δέκα εργαζομένων, τριών γυναικών και επτά αντρών, έληξε στις 31 Δεκεμβρίου.

Έμφαση στην ποιότητα και την ασφάλεια των προϊόντων που αγοράζουν, δίνουν οι Έλληνες καταναλωτές όπως προκύπτει από την έρευνα που πραγματοποίησε για "ΤΑ ΝΕΑ" η εταιρεία Global Link. Στον απέραντο αυτό χώρο, το μεγαλύτερο σε έκταση απ' όλες τις άλλες κοιτίδες των αρχαίων λαών, οργανώθηκαν και εξελίχθηκαν πολιτισμικά διάφορες φυλές από τα μέσα της 4ης χιλιετίας π.Χ. μέχρι και τον 6ο αι. μ.Χ., οπότε η Ινδία διανύει την τελευταία λαμπρή περίοδο της αρχαίας της ιστορίας.

Ωστόσο, οι απολυμένοι κατηγορούν τον ιδιοκτήτη της εταιρείας που έχει αναλάβει τον καθαρισμό του λιμανιού για δύο χρόνια, για παράνομη ενέργεια, αφού «οι συμβάσεις τους έπρεπε να λήξουν τον Ιούνιο του 2006, μαζί δηλαδή με τη διετή σύμβαση του εργολάβου με την ΟΛΘ Α.Ε.»

Το 84% των ερωτηθέντων απάντησε ότι αναζητά προϊόντα καλής ποιότητας όταν πρόκειται να πραγματοποιήσει αγορές, και ότι σημαντικό κριτήριο - 74% των συμμετεχόντων στην έρευνα - για την τελική επιλογή των αγορών τους είναι και οι εγγυήσεις ασφάλειας και υγιεινής που συνοδεύουν τα προϊόντα. Το έργο του σύγχρονου ιστορικού σ' ό,τι αφορά τη μελέτη της αρχαίας ιστορίας της Ινδίας είναι δύσκολο.

«Είναι πολύ σκληρό»

Οι Έλληνες καταναλωτές αναζητούν την καλύτερη τιμή και δεν διστάζουν να αλλάζουν περισσότερα από ένα καταστήματα αρκεί να βρουν το καλύτερο προϊόν. Οι κάτοικοι της περιοχής έδειξαν μια περίεργη περιφρόνηση προς την ιστορία, πιθανότατα επηρεασμένοι από την ινδική φιλοσοφία που απέτρεπε τους διανοούμενους από την έρευνα και την καταγραφή των γεγονότων.

Οι δέκα εργαζόμενοι πήγαν χθες το πρωί, όπως κάθε μέρα, στη δουλειά τους, όπου διαπίστωσαν ότι έλειπαν οι κάρτες τους.

Όμως σε ό,τι αφορά τη σχέση ποιότητας και τιμής, οι 7 στους 10 καταναλωτές (69%) δηλώνουν διατεθειμένοι να πληρώσουν περισσότερα χρήματα για την αγορά ποιοτικών προϊόντων. Ακόμα και οι ινδοί βασιλείς στις λίθινες επιγραφές, όπου προβάλλουν το έργο τους, δεν καταγράφουν τα ιστορικά γεγονότα της βασιλείας τους με ακρίβεια.

Αμέσως απευθύνθηκαν στον ιδιοκτήτη της εταιρείας, ενώ ενημερώθηκαν η διοίκηση του ΟΛΘ και το Εργατικό Κέντρο, αντιπρόσωποι συνδικαλιστές του οποίου, μαζί και ο πρόεδρος Νίκος Γιαννόπουλος, βρέθηκαν στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Η τεχνολογία, η διαφήμιση αλλά και τα επιχειρήματα που προβάλλουν οι επιχειρηματίες για να προωθήσουν τα προϊόντα τους φαίνεται να επηρεάζει μικρό ποσοστό Ελλήνων καταναλωτών στην τελική επιλογή τους. Τα γεγονότα της ινδικής ιστορίας είναι συνυφασμένα με τους μύθους και τις παραδόσεις.

Ακολούθησαν συναντήσεις των τριών πλευρών (εργαζομένων, εργολάβου και διοίκησης ΟΛΘ Α.Ε.), χωρίς όμως να υπάρξει αποτέλεσμα έως αργά το απόγευμα.

Μόλις οι 3 στους 10 θέλουν τα προϊόντα που αγοράζουν να είναι η τελευταία λέξη της τεχνολογίας, ενώ το 74% δεν λαμβάνει υπόψη του τη διαφήμιση αλλά ούτε και τα επιχειρήματα των πωλητών. Οι όποιες αλλαγές στην κοινωνία και τους θεσμούς πραγματοποιήθηκαν ανεπαίσθητα χωρίς βίαιες μεταβολές.

Ο Χρήστος Λαγαρίας είναι ένας από τους εργαζόμενους που βρέθηκαν στο δρόμο με το… καλημέρα της νέας χρονιάς.

Ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι εμφανίζονται οι Έλληνες σε ό,τι αφορά το περιβάλλον.

Έτσι, η έλλειψη ιστορικής σαφήνειας δεν μας επιτρέπει να ορίσουμε με ακρίβεια την ημερομηνία κάποιου σημαντικού γεγονότος.

«Εργάζομαι ως καθαριστής στο λιμάνι οκτώ χρόνια.

Το 71% των ερωτηθέντων απαντά ότι προτιμά την αγορά φιλικών προς το περιβάλλον προϊόντων, ενώ ο ένας στους δύο καταναλωτές (55%) λέει ναι στα φυσικά προϊόντα (δηλ. βιολογικά, φυτικά κ.τ.λ.).

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της αρχαιότητας η Ινδία δύο φορές επέτυχε την πολιτική ενοποίηση του μεγαλύτερου μέρους του εδάφους της.

Κάθε εργολάβος υπέγραφε διετή σύμβαση με την ΟΛΘ Α.Ε. και ταυτόχρονα ανανεωνόταν, επίσης για δύο χρόνια, η δική μας σύμβαση.

Πάντως, ποιο απαιτητικοί και ευαισθητοποιημένοι σε ό,τι αφορά την ποιότητα, την ασφάλεια αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος, προκύπτει από την έρευνα ότι είναι οι καταναλωτές που διαθέτουν υψηλά εισοδήματα.

Ο Βραχμανισμός (Ινδουισμός) και ο Βουδισμός ήταν οι δύο κύριες θρησκείες που προσδιόρισαν τη ζωή και τον πολιτισμό της Ινδίας.

Πριν από δύο χρόνια, όμως, αναγκαστήκαμε και υπογράψαμε σύμβαση ενάμισι έτους με τον νέο εργολάβο. Και τώρα βρεθήκαμε στο δρόμο», λέει ο κ. Λαγαρίας. «Είμαστε σε απόγνωση! Μία συνάδερφος χρειαζόταν δύο μήνες για να βγει στη σύνταξη, ένας άλλος έξι μήνες. Είναι πολύ δύσκολο να είμαστε στο δρόμο πρωτοχρονιάτικα. Είναι πολύ σκληρό να μείνουμε δέκα άνθρωποι άνεργοι», προσθέτει.

Αποστάσεις από το θέμα πήρε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της ΟΛΘ Α.Ε. Ιωάννης Τσάρας, επισημαίνοντας ωστόσο ότι πρέπει να βρεθεί λύση για τους απολυμένους. «Πάνω απ' όλα βρίσκεται ο άνθρωπος. Είναι ό,τι χειρότερο να μένουν άνθρωποι χωρίς δουλειά, ιδιαίτερα τέτοιες μέρες» είπε ο κ. Τσάρας. Ο ίδιος είχε χθες συνάντηση με τον ιδιοκτήτη της εταιρείας καθαρισμού, σε μια ύστατη προσπάθεια να βρεθεί η χρυσή τομή. «Μου είπε ότι δεν ήταν ευχαριστημένος με τους εργαζόμενους. Από εκεί και πέρα, εγώ απλά παρακολουθώ τη σύμβαση και αν κάθε εργολάβος κάνει σωστά τη δουλειά του», τόνισε.

ΕΚΘ: Προετοιμασία κινητοποιήσεων

Στο πλευρό των απολυμένων βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ), οι οποίοι συμπαραστάθηκαν στους εργαζόμενους και είχαν συνάντηση με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΟΛΘ ΑΕ. «Οι απολύσεις έχουν εκδικητικό χαρακτήρα. Οι εργαζόμενοι απολύθηκαν γιατί είχαν διεκδικήσεις και συνδικαλιστικά αιτήματα. Είμαστε στο πλευρό τους και μάλιστα ετοιμάζουμε δυναμικές κινητοποιήσεις σε περίπτωση που δεν ανακληθούν οι απολύσεις», τόνισε ο πρόεδρος του ΕΚΘ Νίκος Γιαννόπουλος. Στο λιμάνι εργάζονται συνολικά 70 άτομα ως καθαριστές. Στην αρμοδιότητά τους είναι ο καθαρισμός διάφορων χώρων, από τα κτίρια μέχρι τις αποθήκες.